Jak tylko słonko zaczyna mocniej grzać, to mnie się zachciewa tego ciasta. A latem to juz robie go nagminnie…
Biszkopt
Każda z was ma napewno jakiś przepis na biszkopt. Jesli nie to podam go później, nie pamietam proporcji).
Biszkopt nie moze byc za wysoki, ma stanowić dolna warstwe ciasta.
Jeśli sie nam bardzo spieszy, to mozna zamiast biszkoptu ułozysz ciasta (biszkopty), ale ja zdecydowanie wolę tę pierwsza wersję.
W czasie opieczenia biszkoptu robimy mase budyniową. Ja ide na skróty i gotuje budyń śmietankowy lub waniliowy Dr Oetkera lub Winiary. Do gotowania dodaje ciut mniej mleka niz w przepisie i ew. dosypuje cukier waniliowy. Gdy budyń ostygnie miksuje go z kostka masła. Mase wykładam na wyponczowany biszkopt. Na masę układamy owoce, jabardzo lubie to ciasto z winogronem (układamy połóweczki górka do wierzchu), a w lecie z truskawkami, jagodami, malinami. To wszystko zalewamy juz lekko zastygającą galaretką. I do lodówki.
Smacznego
Monika, Julka 7 lat i Antoś 17 m-cy
2 odpowiedzi na pytanie: ciasto na zimno (szybkie)
Re: ciasto na zimno (szybkie)
mniaaaaaaaaaaaaaaaaam
ale smacznie brzmi
ale powiedz o ile zmniejszasz objetosc mleka i ile opakowan budyniu czy taka klasyczna proporcja ze 2 budynie na 500 ml mleka czy 1 budyn na 125 ml mleka?
ania i marcinek 06.12.2003
Re: ciasto na zimno (szybkie)
na kwadratowa brytwanke krem robię z 1 budyniu, a mleka zamiast 500 ml daje ok. 450 ml (wg. miarki).
Masło koniecznie EXTRA !!! Nie z klodówki, bo sie masa zwazy, masło powinno kilka godzin leżeć w temp. pokojowej.
Monika, Julka 7 lat i Antoś 17 m-cy
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto na zimno (szybkie)