pytam raczej nie o jakies standardowe rzeczy typu bigos czy pierogi.
o to co zrobiłyscie i jadłyscie i wam wyjątkowo smakowało z jakis nowych przepisów:
mi smakowały głównie moje dania :). bo uszka i pierogi i bigosik pyszne ale nie zaskakujace 🙂
Sledzik ze śliwkami
sledzia moczy sie dobe w zalewie ze sliwek z octu. Robia sie rózowe i mają super smak. podaje sie potem ze sliwkami z octu. Ja dodałam tez suszonych sliwek. mozna duszonej lekko cebulki
sledz po kaszubsku
sledzie moczy sie
cebule w półatalarkach dusi sie z 2 łyzkami koncentratu pomidorowegi i rodzynkami. dosmaczyc cukrem i cytrynką. trzeba dodac wody zeby nie było suche. ja przekładałam warstwowo w słoiku – śledz-cebulka. potem tylko do salaterek
sałatka – całkiem przypadkiem wyszła przepyszna, robiłam na oko 🙂
mix sałat – czerwona, roszpunka, rukola
słonecznik prazony na oleju
suszone pomidory
kiełki rzodkiewki
kabanosy z łososia
sos – musztarda francuska + troche octu balsamicznego + olej + troche przypraw (do sałatek i suszone pomidory), sok z cytryny. to sie miesza i wychodzi taki gęsty sosik. a potem dolewa sie ok drugie tyle mleka.
pomidory z mozarellą
danie proste ale gosciom bardzo smakowało.
pomidory (bez skóry), mozarella i avokado – układamy jedno na drugim. (na duzej salaterce ale nie płaskiej bo potem sos wycieka)
na wierzch avokado i mozarelli kładziemy następujacą mase:
zmiksowane rózne rzeczy – ja wrzucam do blendera –
oliwki, czosnek z zalewy, pitruszke, pomidory suszone, resztki z mozarelii. mogą byc kapary, pieczarki z octu i inne grzybki, pesto…., (co kto wymysli) I duzo oleju, pieprz, sól i sok z cytryny
to miksuje krótko – zeby były kawałeczki a nie miazga i nakładam na te pomidorki. robi sie bardzo szybko.
polędwica wieprzowa z pomidorami suszonymi z zalewy
ten BOSKI obiadek zrobiła wczoraj tesciowa.
Polędwice wieprzowe lekko soli sie i pieprzy i smaruje musztardą. Tak stoi dobe. potem robi sie w poprzek nacięcia – co 3-4 cm. w nacięcia wszadza pomidorki suszone. odstawia aby sie przegryzło. Potem wstawiamy do piekarnika 180 s, 35 min, góra-dół termoobieg.
Miesko cudownie miękkie, jeszcze tak miekkich polędwiczek nie jadłam. i smak cudowny. i proste do zrobienia.
w przepisie był tez jakis sser – moze byc feta lub mozarella.
szwagierka powiedziała ze ona czesto tak robi. nadziewa polędwiczki mozarellą. albo robi farsz z pomidorów suszonych, fety i pitruszki. robi w polędwicy kieszen w zdłuż. a potem owija bekonem zeby farsz nie wypadł…
musze popróbowac rózne wersje
czekoladki z marcepanu
tu akutar pół produkty z Danii. nie wiem czy u nas mozna kupic takiej jakosci marcepan -( prawoe same migdału i mało cukru ) i nugat – czyli taki czekoladowo orzechowy blok…
marcepan wałkujemu, smarujemy nugatem, zawijamy w rulon i polewamy roztopiona czekoladą. posypane wiórkami lub migdałam.
podaje sie np. na długiej deseczce i kazdy kroi…..
i niech nikt nie mówi ze nie lubi marcepanu…. pewnie nie jadła tego duńskiego…
powiem tylko ze ciast nie jadłam 🙂
duński tradycyjny deser wigilijny – ryz z bitą smietana
to tez danie z dunskich składników. u nich jest jedynym deserem w wigilie. Niby proste ale jakie pyszne. robi sie to dosc długo bo ten ryz trzeba mieszac..
ryz (specjalny gatunek) gotuje sie na mleku. bije sie smietane, miesza z ryzem, dodaje duzo prawdziwej wanilii z lasek, cukier (ma byc lekko słodkie). do tego pokrojone migdały – w małe i duze kawałeczki. Serwuje sie to z sosem wisniowym (z całymi wiśniami) PYCHA. my to jemy co dwa lata jak Dyńczyki do nas przyjeżdzają 🙂
do tego jest jeszcze zabawa – do całej michy wkłada sie JEDEN cały migdał. Wszyscy jedza i musza uważac gryzac aby migdała nie pogryżć (a jest duzo np. połówek migdałów). kto trafi ten cały dostaje nagrode – marcepanowe świnki. jak migdał sie nie pojawia to wszyscy muszą jesc dalej – az do dna. Daltego jak ktos znajdzie migdał to nie mówi o tym tylko trzyma w buzi i patrzy jak sie inni opychają. Tego zawsze jest gigantyczna micha. Moze po dunskiej kolacji taki deser łatwo wchodzi…. ale po Polsiek nie :). Ale w tym roku ja miałam szczęscie – wziełam z samego wierzchu, miałam migdłał w drugiej łyżeczce….
30 odpowiedzi na pytanie: Co dobrego jadłyscie w święta ?
dla mnei nie ma nic lepszego niz pierogi i rybka smozona w occie:)
jak pierogi to prosze bardzo. takie sie u nas je na wigilie
pierogi z niespodzianka 🙂
do pierogów z kapusta i grzybami wkałada sie
pienażki (w tym roku były 4 pierogi 5,2,2 i 1 PLN)
łyzka piperzu
łyzka soli
łyzka cukru
wszyscy jedzą i kto trafi jaką niespodzianke taki ma rok.
mój tesć co roku ma pieprzny 🙂 przy takiej zonce 🙂
w tym roku moja mama trafiła – 8 pln a moja siostra 1 pln czyli kasa zostaje w rodzinie. Moja mama zjadła w sumie 4 pirogi i w trzech miała skarby :). Ale wybierała te przypalone. Tesiowa nie umiala obsługiwac kuchenki indukcyjnej i przypaliła pierogi. Potem doszlismy ze moze te z monetami przypaliły sie bardziej (bo indukacja) 🙂
Aborka tak czytam i dochodzę do wniosku, że bała bym się u Ciebie cokolwiek jeść, dzieciakom bym nie podała bojąc się, że szaleńce zaksztuszą się
co do pytania tytułowego-nie lubię wymyślnych potraw, dla mnie im prostrza, im bardziej tradycyjna tym bardziej mi smakuje-ogólnie nie przepadam za żarciem świątecznym
akurat pierożków dzieci nie tykaja, sa zawinięte w folie w pierozku i tego zjesc sie nie da 🙂
wczoraj upieklam z nadmiaru farszu do kutii i kluskow z makiem zarabistego makowca w ciescie krucho-drozdzowym – taki zawijaniec- strucel czy jak tam to zwa
doskonaly 🙂 sie pochwale mi wyszedl
druga czesc ciasta zawinelam z jablkami takimi do szarlotki z cynamonem i platkami migdalow
tez pychota
a ja kurde nic fajnego na stole nie znalazlam w tym roku, no klasyka gatunku i tyle
przynajmniej sobie o innych poczytam:)
Tort czarnoleski – przepisem podzieliły się forumki. Znakomity!
Taaa- zaskoczyły mnie jeszcze lepsze niż zwykle uszka zamówione w Misiu
A tak poza tym- w tym roku bez wynalazków- same sprawdzone rzeczy.
tort makowy
pracochłonny,ale mniam:-)
czyli wyszedł:)
Spróbuje na Nowy Rok zrobic
Dasz przepis?
Jadłam swój dobry placek:D
I po raz pierwszy w życiu guacamole popełniłam i po prostu genialne – sama jadłam bo dla wszystkich pozostałych cała papryczka chili okazała się nieżerna 😀
Robiłam stad pierniczki
Genialne
Mam nadzieje, że nie konkurencja 😉
a ja w tym roku wzielam przepis na pierniczki z forum ten ze smalcem i ciastem ktore ma lezakowac (moje nie lezakowalo bo zdecydowalam sie robic ciasto w niedziele 😉 )
i musze przyznac ze pierniczki lepsze niz z mojego ktory walkuje od lat i ktory sama tu gdzies wstawialam
Rafaello, robiła żona siostrzeńca nie męża.
Do tego makówki mojej teściowej.
Moja siostra robiła nowe ciasto pyszałkę, niebo w gębie jak dla mnie
aborka podobają mi się twoje święta i jadło
U cioci mojego męża:
tort kokosowy i szynka w orzechach.
Tort “standardowy” z jakąś białą masą i posypany wiórkami kokosowymi. Z tym że nasączony dużą ilością… ajerkoniaku :). Ja standardowo tortów wogóle nie tykam, albo zjem łyżeczkę i dyskretnie wyrzucam resztę; tego zjadłam 2 kawałki 😉
Szynka wyszła podobno przypadkiem – ciocia upiekła ją z goździkami i za dużo goździków dodała – podobno wyszła słodkawo – nieciekawa. Więc domieszała jogurtu greckiego z masełkiem i dużą ilością mielonych orzechów włoskich – mniam 🙂
tez polecam. a najfajniejsze ze to ciasto robisz w listopadzie i masz. dzieci chcą ciasteczka to bierzech kawałek w miski (na dworze lub lodówce) i włakujesz. robia blache ciach a reszta ciasta czeka.
U nas królują tradycyjne potrawy. Dla mnie Wigilia mogłaby się kończyć na barszczu z uszkami, pierogach, no i może kawałeczku rybki (w tym roku łosoś smażony).
Ale z tego co zauważyłam u mnie w 1 dz.ś. i wczoraj u znajomych najchętniej kazdy sięgał po rybkę po pekińsku.
Co do slodkości to jedlismy sernik z rosą i mój pierwszy w życiu makowiec i tyle.
U mnie tradycyjnie, a z nowości rewelacyjnie wyszedł makowiec z tego przepisu zmodyfikowałam troche, masa makowa z puszki więc miodu nie dawałam i cukru połowe. Makowiec chyba dzięki jabłkom wilgotny pyszny.
Z nowości jajka faszerowane z kawiorem i schabik z tego przepisu w pierwszej kolejności znikały ze stołu.
same tradycyjne potrawy na stole, no moze oprocz rolady z losoasia, szpinaku i twarozeku.
a ze uwielbiam wrecz rybe po grecku wlasnie nia sie zajadalam:) 9 oczywiscie wlasnej roboty ;))
Znasz odpowiedź na pytanie: Co dobrego jadłyscie w święta ?