Co masz dzis na obiad?

Babeczki, uwielbiam gotowac, nawet czasami miewam czas.
Nie mam – niestety – pomyslow.
Moze stworzyc taki watek, w ktorym bedziecie po prostu wpisywaly swoje menu obiadowe, ot, tak dla inspiracji?

pieknie sie usmiecham, bo pytanie: co na obiad? zadaje sobie zdeeecydowanie zbyt czesto…

moge zaczac:

filety z piersi kurczaka w platkach owsianych
swieze ziemniaki parowane
salatka z rukoli, ananasa, ogorka i skrawkow parmezanu

czekam na inspiracje na jutro:)

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Co masz dzis na obiad?

  1. u mnie na obiad dzisiaj było skromniusio;)barszcz ukraiński i świeżo uwędzony leszcz z chlebkiem na drugie:)

    • Zamieszczone przez ciapa
      Tradycyjnie we wtorek lub środę (bo ryby do nas przywożą) mamy świeżego dorsza (marynuje się właśnie w tymianku, gorczycy, soli i koperku) i sałata do tego
      I wędzonego trewala na kolacje 😀

      a to ciekawe,bo dorsza z gorczycą jeszcze nie jadłam:)

      • Zamieszczone przez kantalupa

        paskudna gospodyni domowa ze mnie

        Kanta jaka paskudna?? Lepszej gosposi od Ciebie nie znam. Musisz bardzo kochać gotowanie.Kiedyś gotować uwielbiałam teraz na starość coś mi się zmieniło;)

        • Zamieszczone przez Asik.
          Co to za sos z rodzynkami?

          Asik to taki slodko-kwasny jaki sie jada na weselach lub komuniach,Ale my go lubimy wiec srednio raz w miesiacu to robie.Gotuje sie normalny rosol,potem sam rosol bez warzyw i miesa odlewa do innego garka-miejszego i dodajesz żółtka,cytryne,cukier,rodzynki i zabielasz mąką az bedzie mialo konsystencje sosu.Do tego ryz i mieso gotowane z tego rosolu.
          U mie slodkie dupki to to uwielbiają,moja mama tez ale nie umie robićdlatego jutro zapraszam ich do nas na wyżerke.

          • kantalupa jak wyszla zupa klopsowa?Przypomialo sie dziecinstwo?

            • Zamieszczone przez EwkaM

              edit: wygooglowałam, ul. Łazienna

              ooo, to ja tam nigdy nie bylam
              bo “nowego” torunia to ja tez nie znam, ale bede w sierpniu, to zajrze
              jesli bedziesz szukala wrazen kulinarnych, w toruniu jest najlepsza jaka dotad w pl znalazlam japonska restauracja z barem do wyboru (na franciszkanskiej) i nalesnikarnia (idea podobna do pierogarni)

              Zamieszczone przez kotuś
              u mnie na obiad dzisiaj było skromniusio;)barszcz ukraiński i świeżo uwędzony leszcz z chlebkiem na drugie:)

              leszcz wedzony, mrrrrr… od lat nie spozywalam
              zjadlo by sie…. 😉

              • Zamieszczone przez kama-4
                kantalupa jak wyszla zupa klopsowa?Przypomialo sie dziecinstwo?

                nie zrobilam, malzu przytargal pizze
                bede robic jutro, przygotowalam sobie juz dzisiaj mielone
                slina mi cieknie, autentycznie…

                • Zamieszczone przez kantalupa

                  leszcz wedzony, mrrrrr… od lat nie spozywalam
                  zjadlo by sie…. 😉

                  kantalupa zapraszam w gości nad zimny Bałtyk 🙂
                  Nawędzimy Ci tyle,że starczy Ci na kilka lat:p

                  • Zamieszczone przez EwkaM
                    przecież pisałam że gotuję na dwa dni

                    nie wiem czy na szewskiej, bo nie zanm Torunia
                    stary młyn bodajże, tuż przy rynku

                    edit: wygooglowałam, ul. Łazienna

                    toruniowych co prawda nie jadlam, ale jak dla mnie to najlepsze pierogi to macie Wy – na bednarskiej
                    juz sie nie moge doczekac nastepnego razu

                    • Zamieszczone przez garstka
                      toruniowych co prawda nie jadlam, ale jak dla mnie to najlepsze pierogi to macie Wy – na bednarskiej
                      juz sie nie moge doczekac nastepnego razu

                      aż odszukałam
                      i nie ma pieczonych 🙁

                      ale może kiedyś spróbujemy

                      • Zamieszczone przez EwkaM
                        aż odszukałam
                        i nie ma pieczonych 🙁

                        ale może kiedyś spróbujemy

                        boskie sa! gdybym mogla to bym teraz poszla 😉
                        dla milosnikow pikantnych polecam diavolo, czy macieja
                        mi najbadziej smakowaly zwykle, miesne

                        jestem glodna….

                        • Ja robię taki schab: kroję mięso jak na kotlety, rozbijam dość mocno, sole i pieprze. Kladę na kazdy kotlet plasterek żółtego sera, zawijam i spinam wykałaczką. Obsmażam dośc długo ipotem trzymam pod przykrywką. Do tego sos pomidorowy: cebulę podsmażam, czosnek, pomidor w puszce lub przecier pomidorowy, pieprz, sól, oregano, bazylia, papryka słodka (przyprawa). Wkładam do tego mięso.

                          Przy okazji Kantalupo wyznam, że jestem fanką Twoich przepisów. Imam Bayaldi to dla mnie rewelacja, dzięki 🙂 I tartę cytrynową zrobiłam ostatnio (też Twoja, prawda?). Jak widzę, że Twój post w Kuchni forumowej to kopiuję w ciemno 🙂

                          • Zamieszczone przez mira
                            Ja robię taki schab: kroję mięso jak na kotlety, rozbijam dość mocno, sole i pieprze. Kladę na kazdy kotlet plasterek żółtego sera, zawijam i spinam wykałaczką. Obsmażam dośc długo ipotem trzymam pod przykrywką. Do tego sos pomidorowy: cebulę podsmażam, czosnek, pomidor w puszce lub przecier pomidorowy, pieprz, sól, oregano, bazylia, papryka słodka (przyprawa). Wkładam do tego mięso.

                            Przy okazji Kantalupo wyznam, że jestem fanką Twoich przepisów. Imam Bayaldi to dla mnie rewelacja, dzięki 🙂 I tartę cytrynową zrobiłam ostatnio (też Twoja, prawda?). Jak widzę, że Twój post w Kuchni forumowej to kopiuję w ciemno 🙂

                            A jak trzymasz pod przykrywką juz ten podsmazony schab to na gazie czy juz wyłączony?A mogloby byc w piersiach z kurczaka?Bardziej miekkie mieso,jak myslisz?

                            • Zamieszczone przez mira
                              Imam Bayaldi to dla mnie rewelacja, dzięki 🙂 I tartę cytrynową zrobiłam ostatnio (też Twoja, prawda?). Jak widzę, że Twój post w Kuchni forumowej to kopiuję w ciemno 🙂

                              strasznie sie ciesze:)

                              ja nigdy nie umialam gotowac, nauczylam sie przygladajac sie mojemu slubnemu
                              z domu wynioslam kotlet schabowy, rosol, zrazy, lewy krupnik i pomidorowa
                              a to nudne tak ciagle sie katowac
                              kupilam sobie niesamowita ksiazke, encyklopedie gotowania laroussa – czytuje, kiedy mam wolne rece w kuchni – jaka inspiracja!
                              ale trzeba na wszystko miec czas

                              tarta wypracowana z roznych przepisow z internetu – uwielbiam ja! nie przepadam za slodkimi ciastami, ciezkie torty omijam, kremy mi nie podchodza specjalnie – ciesze sie, ze mam bratnia dusze w tobie w kwestii kwasnej tarty;)

                              a w glowie juz robie te klopsowa na dzisiaj
                              musze tylko kupic ziemniaki
                              i wyrobic sie w ciagu godziny z gotowaniem (taki moj zywot zapedzony;))

                              • Zamieszczone przez mira
                                Ja robię taki schab: kroję mięso jak na kotlety, rozbijam dość mocno, sole i pieprze. Kladę na kazdy kotlet plasterek żółtego sera, zawijam i spinam wykałaczką. Obsmażam dośc długo ipotem trzymam pod przykrywką. Do tego sos pomidorowy: cebulę podsmażam, czosnek, pomidor w puszce lub przecier pomidorowy, pieprz, sól, oregano, bazylia, papryka słodka (przyprawa). Wkładam do tego mięso.

                                Fajny przepis:) Taki sosik pomidorowy z oregano i bazylią robię często do makaronu, czasami też z mięsem mielonym. Z tym schabem muszę jeszcze wypróbować…A dobrze się dopieką te zawijańce?

                                A ja dziś mam:

                                gulasz wieprzowy
                                ziemniaki
                                brokuł

                                jutro:
                                też gulasz;)
                                kasza
                                dodatek-jeszcze nie wiem

                                • u mnie dziś:

                                  ziemniaki
                                  schabowe w płatkach kukurydzianych
                                  kapusta pekińska z marchewka i cebula.

                                  A na deser
                                  truskawki z lodami

                                  • A ja miałam lenia dziś
                                    Pasta con pesto 😀

                                    • U mnie dzis szynka w sosie sojowo- musztardowym. Zoemniaczki i lodowa z ogorkiem, pomidorem i rzodkiewka.

                                      • a ja mialam fasolke po bretonsku:D

                                        • kiełbaski z grilla, pieczone pieczywo, ogórek z cukinią w sosie słodko- kwaśnym 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Co masz dzis na obiad?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general