Co masz dzis na obiad?

Babeczki, uwielbiam gotowac, nawet czasami miewam czas.
Nie mam – niestety – pomyslow.
Moze stworzyc taki watek, w ktorym bedziecie po prostu wpisywaly swoje menu obiadowe, ot, tak dla inspiracji?

pieknie sie usmiecham, bo pytanie: co na obiad? zadaje sobie zdeeecydowanie zbyt czesto…

moge zaczac:

filety z piersi kurczaka w platkach owsianych
swieze ziemniaki parowane
salatka z rukoli, ananasa, ogorka i skrawkow parmezanu

czekam na inspiracje na jutro:)

Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Co masz dzis na obiad?

  1. zrobilam klopsowa, matkoooo, jak mi brakowalo!
    dzieki za natchnienie
    z rozpedu (albo z nadmiaru miesa mielonego:D) zrobilam od razu musake i jutro mam obiad z glowy

    • ja zrobiłam dziś piersi z kurczaka w sosie z mleczka kokosowego z ryżem i sałatkę składającą się w większości z papryki

      • Zamieszczone przez kama-4
        A jak trzymasz pod przykrywką juz ten podsmazony schab to na gazie czy juz wyłączony?A mogloby byc w piersiach z kurczaka?Bardziej miekkie mieso,jak myslisz?

        Ja mam płytę elektryczną, więc jak wyłączam, to ona jeszcze przez jakiś czas delikatnie podgrzewa. Chodzi o to, żeby w środku tez doszły, ale mogą tez się poddusić w sosie.

        • Zamieszczone przez kantalupa
          strasznie sie ciesze:)

          tarta wypracowana z roznych przepisow z internetu – uwielbiam ja! nie przepadam za slodkimi ciastami, ciezkie torty omijam, kremy mi nie podchodza specjalnie – ciesze sie, ze mam bratnia dusze w tobie w kwestii kwasnej tarty;)

          U nas kwaśne najlepiej wchodzi 🙂 Tarta zniknęła w ciągu kilku minut.

          • Zamieszczone przez kiara
            a ja mialam fasolke po bretonsku:D

            Ja jeszcze nigdy nie robiłam fasolki po bretońsku
            W ogóle kucharka ze mnie kiepska

            Zamieszczone przez fierka
            ja zrobiłam dziś piersi z kurczaka w sosie z mleczka kokosowego z ryżem i sałatkę składającą się w większości z papryki

            Przepis poproszę 🙂

            • piersi z kurczaka kroję na takie średnie kawałki, doprawiam solą i pieprzem, wrzucam na patelnie z rozgrzaną oliwą (1-2 łyżki), smażę w miarę krótko obracając na wszystkie strony, ale na dużym ogniu, tak, żeby się fajnie zrumieniły. Do podsmażonego kurczaka dodaję pół czerwonej, obranej papryki pokrojonej na “pałeczki” i łyżeczkę czerownej pasty curry, dokładnie mieszam, żeby się fajnie rozprowadziła pasta. Później dodaję ok 2/3 puszki mleka kokosowego i gotuję aż sos troszkę zgęstnieje a kurczak się w nim poddusi. Pod koniec można troszkę posłodzić sos brązowym cukrem i dodać kilka łyżek śmietany kremówki, dobrze jest mieć ją przygotowaną, spróbować sos i ewentulanie dodać śmietanę. Jeśli lubicie bardzo pikantne jedzenie można dodać więcej pasty. Jemy z ryżem, czasem zwyczjanie gotowanym, czasem smażonym.

              • Zamieszczone przez fierka
                piersi z kurczaka kroję na takie średnie kawałki, doprawiam solą i pieprzem, wrzucam na patelnie z rozgrzaną oliwą (1-2 łyżki), smażę w miarę krótko obracając na wszystkie strony, ale na dużym ogniu, tak, żeby się fajnie zrumieniły. Do podsmażonego kurczaka dodaję pół czerwonej, obranej papryki pokrojonej na “pałeczki” i łyżeczkę czerownej pasty curry, dokładnie mieszam, żeby się fajnie rozprowadziła pasta. Później dodaję ok 2/3 puszki mleka kokosowego i gotuję aż sos troszkę zgęstnieje a kurczak się w nim poddusi. Pod koniec można troszkę posłodzić sos brązowym cukrem i dodać kilka łyżek śmietany kremówki, dobrze jest mieć ją przygotowaną, spróbować sos i ewentulanie dodać śmietanę. Jeśli lubicie bardzo pikantne jedzenie można dodać więcej pasty. Jemy z ryżem, czasem zwyczjanie gotowanym, czasem smażonym.

                Musze wyprobowac!
                Moze jutro?

                • Zamieszczone przez Asik.
                  Ja jeszcze nigdy nie robiłam fasolki po bretońsku
                  W ogóle kucharka ze mnie kiepska

                  Asik, nic prostszego:)
                  wyplucz ze smieci fasole Jaś, namocz ja na noc. Rano gotujesz ja w tej samej wodzie co sie moczyla – oczywiscie ja w garnku masz za malo wody to dolewasz:) z sola i pieprzem. Na patelni samzysz boczek, dodajesz kielbache i na koniec cebulke. Tu rowniez doprawiasz sola i pieprzem. Jak fasolka bedzie juz miekka dajesz do niech zawartosc patelni. Chwilke gotujesz, przyprawiasz koncentratem i majerankiem. Do sloika wlewam wode, dodaje ze 2-3 lyzki maki, sloik zakrecam i beltam zeby grudek nie bylo. Wlewam mieszajac i gotowe.

                  tak ja robie fasolke:)

                  • Zamieszczone przez kiara
                    Asik, nic prostszego:)
                    wyplucz ze smieci fasole Jaś, namocz ja na noc. Rano gotujesz ja w tej samej wodzie co sie moczyla – oczywiscie ja w garnku masz za malo wody to dolewasz:) z sola i pieprzem. Na patelni samzysz boczek, dodajesz kielbache i na koniec cebulke. Tu rowniez doprawiasz sola i pieprzem. Jak fasolka bedzie juz miekka dajesz do niech zawartosc patelni. Chwilke gotujesz, przyprawiasz koncentratem i majerankiem. Do sloika wlewam wode, dodaje ze 2-3 lyzki maki, sloik zakrecam i beltam zeby grudek nie bylo. Wlewam mieszajac i gotowe.

                    tak ja robie fasolke:)

                    Dzięki, strasznie dawno nie jadłam takiej fasolki
                    Może w łikend zrobię 🙂

                    • Zamieszczone przez kiara

                      Musze wyprobowac!
                      Moze jutro?

                      myślę, że warto spróbować – może zasmakuje a to szybkie i ławe danie, do naszego jadłospisu wkroczyło już na dobre 🙂

                      ja dzisiaj tylko rosół z makaronem, a na jutro planowałam papryke nadziewną mięsem, ale nie wiem czy nie strzelę fasolki bo ochoty narobiłyście 😉

                      • Zamieszczone przez fierka
                        piersi z kurczaka kroję na takie średnie kawałki, doprawiam solą i pieprzem, wrzucam na patelnie z rozgrzaną oliwą (1-2 łyżki), smażę w miarę krótko obracając na wszystkie strony, ale na dużym ogniu, tak, żeby się fajnie zrumieniły. Do podsmażonego kurczaka dodaję pół czerwonej, obranej papryki pokrojonej na “pałeczki” i łyżeczkę czerownej pasty curry, dokładnie mieszam, żeby się fajnie rozprowadziła pasta. Później dodaję ok 2/3 puszki mleka kokosowego i gotuję aż sos troszkę zgęstnieje a kurczak się w nim poddusi. Pod koniec można troszkę posłodzić sos brązowym cukrem i dodać kilka łyżek śmietany kremówki, dobrze jest mieć ją przygotowaną, spróbować sos i ewentulanie dodać śmietanę. Jeśli lubicie bardzo pikantne jedzenie można dodać więcej pasty. Jemy z ryżem, czasem zwyczjanie gotowanym, czasem smażonym.

                        Wlasnie to mam dziś na obiad

                        • Zamieszczone przez Asik.
                          Dzięki, strasznie dawno nie jadłam takiej fasolki
                          Może w łikend zrobię 🙂

                          Asiku, do gotowania fasolki warto wrzucic ze 2 liscie laurowe i ziele angielskie, a jako przyprawe dodac zmielonej papryki slodkiej (calkiem sporo). Majeranku tez lepiej nei żałowac 🙂

                          • ja mam musake
                            a jutro bede kleic pierogi na impreze pierogowa
                            jak mi ktos powie, jak w ciagu nie wiecej niz dwoch godzin przygotowac 200 sztuk pierogow, ozloce!

                            • Zamieszczone przez Usianka
                              Asiku, do gotowania fasolki warto wrzucic ze 2 liscie laurowe i ziele angielskie, a jako przyprawe dodac zmielonej papryki slodkiej (calkiem sporo). Majeranku tez lepiej nei żałowac 🙂

                              Dzięki Usia 🙂
                              tak zrobię

                              • firerka, mleczko kokosowe ma byc w duzej czy malej puszce?

                                Nie moglam dzisiaj dostac pasty curry, ale jeszcze kilka sklepow zostalo mi do obskoczenia

                                • a ja się właśnie zajadam dukanową ryba na cebuli 🙂

                                  a rodzina dostała zalewajkę i rybkę smażoną z ziemniaczkami i suruweczką z ogórków z pomidorem

                                  • Zamieszczone przez kotuś
                                    a to ciekawe,bo dorsza z gorczycą jeszcze nie jadłam:)

                                    Trzeba go po marynowaniu z tej gorczycy oczyścić i dopiero wtedy na patelnię, trochę babrania z tym ale cudny wychodzi

                                    • Zamieszczone przez alokazja
                                      Ciapa wrzuć dokłądny przepis jak robisz 🙂
                                      Wiesz jak krowie na rowie, żebym zrozumiała 🙂

                                      Robi się marynatę z cytryny, czosnku, tymianku, gorczycy, koperku i sól i pieprz i się papla w tym rybę, my zostawiamy na kilka godzin ale jak się zostawi na całą noc to jest najlepsza. Potem trzeba z gorczycy oczyścić – jak poleży dłużej to gorczyca pęcznieje i idzie dosyć szybko. No i w jaju, bułce tartej i na patelnię.
                                      Genialna jest moim zdaniem
                                      I w cale nie cuchnie rybą 🙂

                                      • Zamieszczone przez kantalupa
                                        ja mam musake
                                        a jutro bede kleic pierogi na impreze pierogowa
                                        jak mi ktos powie, jak w ciagu nie wiecej niz dwoch godzin przygotowac 200 sztuk pierogow, ozloce!

                                        Proponuje na 4 rece- chlopa zatrudnic, tez tak robie, jak mam okazje 🙂

                                        • Zamieszczone przez kantalupa
                                          ja mam musake
                                          a jutro bede kleic pierogi na impreze pierogowa
                                          jak mi ktos powie, jak w ciagu nie wiecej niz dwoch godzin przygotowac 200 sztuk pierogow, ozloce!

                                          A co to jest musake?Moze macie linka do tej potrawy,a moze chce ci sie odpisacBęde wdzieczna i ciesze sie ze zupa klopsowa smakowala.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Co masz dzis na obiad?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general