Co masz dzis na obiad?

Babeczki, uwielbiam gotowac, nawet czasami miewam czas.
Nie mam – niestety – pomyslow.
Moze stworzyc taki watek, w ktorym bedziecie po prostu wpisywaly swoje menu obiadowe, ot, tak dla inspiracji?

pieknie sie usmiecham, bo pytanie: co na obiad? zadaje sobie zdeeecydowanie zbyt czesto…

moge zaczac:

filety z piersi kurczaka w platkach owsianych
swieze ziemniaki parowane
salatka z rukoli, ananasa, ogorka i skrawkow parmezanu

czekam na inspiracje na jutro:)

Strona 7 odpowiedzi na pytanie: Co masz dzis na obiad?

  1. A ja zaraz podpiekam udka, biore co w lodowce sie ostalo, jakas salatke z brokulow wyczaruje chyba, i lecimy gdzies nad wode, odpalimy grilla, podgrzejemy, zjemy na lonie natury.

    • Zamieszczone przez kantalupa
      dzisiaj robie spanakopite
      i salatke szopska

      a cóż to takiego?

      A ja dziś skromnie, bo z Karolem tylko jestem, jakaś zupka jarzynowa z kapustą młodą i tym co znajdę w zamrażalniku.

      Wczoraj był sosik pomidorowy z makaronem.

      • Zamieszczone przez garstka
        ja tego wymowic nie potrafie
        ale brzmi intrygujace, wiec zdradz szczegoly 🙂

        kiedys wstawialam przepis na sapnikopite, ale nie moge znalezc:(
        dzisiejsza (wlasnie siedzi w piecu) zrobilam tak:

        duzo szpinaku (a z 70dag bylo), oczyscilam i oderwalam lodyzki, zblanszowalam na parze
        tymczasem spora cebule drobno krajana udusilam na dwoch lyzkach oliwy z dwoma zabkami czosnku i listkiem laurowym – nie moze sie zrumienic!

        w tym czasie trzeba w duzej misce wymieszac jakies 400g fety i z 200g twarogu (ja akurat zrobilam tylko z fety, tzn. wymieszalam kozia z krowia), wszystko przyprawilam dobrze sola pieprzem duza iloscia tymianku i oregano (ale mozna sobie cudowac z przyprawami wedle smaku) koniecznie tez sporo galki muszkatolowej

        do tego dodac zblanszowany szpinak, cebule z czosnkiem, ladnie wymieszac i wrzucic surowe jajo, zeby sie wszystko polaczylo

        a potem nakladam platy filo (to surowe, cieniutkie ciasto, juz teraz mozna kupic w pl chyba wszedzie, przynajmniej ostatnio nie mialam problemow ze znalezieniem, a juz na 100% jest w piotrze i pawle i duzych supermarketach) na blache i smaruje maslem (mozna oliwa)
        daje cztery platy na dno, tak ukladam, zeby mozna bylo ciasto nimi nakryc, tzn zawsze jeden plat dopasowuje w kacik, a reszta wystaje poza blaszke i tak cztery warstwy, zeby bylo koniecznie poworne dno
        na to wylewam mase twarogowo-szpinakowa
        i zawijam platami po koleji od gory, znowu smarujac maslem
        przed ostatnia warstwa, daje jeszcze caly plat
        i do pieca na 40-60 minut (180 stopni)
        mniej wiecej w polowie pieczenia nacinam na krzyz cale ciasto, zeby uciekla wilgoc
        ciasto jest gotowe, kiedy noz z niego wyjety jest czysty, a nie oblepiony twarogiem
        jeszcze przed podaniem daje jej postac ze 20 minut, zeby sie ladnie zsiadla

        a szopska to bardzo prosta salatka bulgarska na bazie krajanych w kostke ogorkow, pomidorow i cebuli z feta (choc w zasadzie powinna byc z sirene, czyli troche mniej elegancko zrobiona feta z krowiego mleka popularna w bulgarii, macedonii i serbii)
        serwuje sie z olejem slonecznikowym albo oliwa i odrobinka octu

        jutro kleje pierogi – krolestwo (latwo obiecywac, bo nie posiadam) dla tego, co mi powie z czym fajnym mozna je ulepic

        • U nas dziś z uwagi na upał była tylko zapiekanka z cukinii z różowym sosem

          • A ja dzis zrobilam pasta a forno

            • Zamieszczone przez sole
              A ja dzis zrobilam pasta a forno

              Sole, daj przepis

              • 1. jarzynowa na lekko-kwasno
                2. nalesniki z serem i sosem truskawkowym

                • u mnie obiad tradycyjny

                  • krewetki w sosie a la gravlax, ale jeszcze nie wiem, czy wyszedl, tak na oko robilam
                    swieza bagietka i salatka z pomidorow, ogorkow, fety, swiezej cebulki i co tam jeszcze mam w lodowce

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      krewetki w sosie a la gravlax, ale jeszcze nie wiem, czy wyszedl, tak na oko robilam
                      swieza bagietka i salatka z pomidorow, ogorkow, fety, swiezej cebulki i co tam jeszcze mam w lodowce

                      Ja taka sama salatke, z czosnkowym dresingiem, mlode ziemniaczki i koltety z poledwicy,

                      • Zamieszczone przez EwkaM
                        u mnie obiad tradycyjny

                        Ja również dziś kultywuję tradycji 😉
                        tym bardziej, że K. w Warszawie
                        pewnie wróci grubo po północy
                        a tylko dla siebie nie chce mi się gotować

                        • kantalupa, zaadoptuj mnei:)chce sie u Ciebie stolowac!!!!!!!!!!!!No slina mi cieknie jak piszesz swoje obiady!!!!!!!!!!!!!!!

                          Ja dzis mialam udka w pepsi i salate z pomidorami i ogorkime.
                          Jutro bedzie kurcze pieczone.

                          • nelly, ja uwielbiam karmic wszystkich dookola! absolutnie zapraszam:)
                            a la gravlax wyszedl mi calkiem niezly, az zaraz wstawie przepis do ksiazki;)

                            jutro robie salatke makaronowa i zupe z ryzem i szpinakiem
                            na pojutrze rezerwuje wolowine z pieczarkami a la stroganof
                            na czwartek nie mam pomyslu
                            moze tego kurczaka w pepsi? kiedys zrobilam (przepis forumowy znalazlam), ale nie pamietam jak mi wyszedl…
                            a zupke podpowiecie?

                            • Zamieszczone przez kantalupa
                              nelly, ja uwielbiam karmic wszystkich dookola! absolutnie zapraszam:)
                              a la gravlax wyszedl mi calkiem niezly, az zaraz wstawie przepis do ksiazki;)

                              jutro robie salatke makaronowa i zupe z ryzem i szpinakiem
                              na pojutrze rezerwuje wolowine z pieczarkami a la stroganof
                              na czwartek nie mam pomyslu
                              moze tego kurczaka w pepsi? kiedys zrobilam (przepis forumowy znalazlam), ale nie pamietam jak mi wyszedl…
                              a zupke podpowiecie?

                              przepis ja wrzucalam:)

                              Widzisz ja tylko proste rzeczy umiema do tego teraz brak czasu:(
                              Jak czytam co ty szykujesz to mam slinotok, pomimo, ze nie mam pojecia jak smakuje

                              • Zamieszczone przez kantalupa
                                kiedys wstawialam przepis na sapnikopite, ale nie moge znalezc:(
                                dzisiejsza (wlasnie siedzi w piecu) zrobilam tak:

                                duzo szpinaku (a z 70dag bylo), oczyscilam i oderwalam lodyzki, zblanszowalam na parze
                                tymczasem spora cebule drobno krajana udusilam na dwoch lyzkach oliwy z dwoma zabkami czosnku i listkiem laurowym – nie moze sie zrumienic!

                                w tym czasie trzeba w duzej misce wymieszac jakies 400g fety i z 200g twarogu (ja akurat zrobilam tylko z fety, tzn. wymieszalam kozia z krowia), wszystko przyprawilam dobrze sola pieprzem duza iloscia tymianku i oregano (ale mozna sobie cudowac z przyprawami wedle smaku) koniecznie tez sporo galki muszkatolowej

                                do tego dodac zblanszowany szpinak, cebule z czosnkiem, ladnie wymieszac i wrzucic surowe jajo, zeby sie wszystko polaczylo

                                a potem nakladam platy filo (to surowe, cieniutkie ciasto, juz teraz mozna kupic w pl chyba wszedzie, przynajmniej ostatnio nie mialam problemow ze znalezieniem, a juz na 100% jest w piotrze i pawle i duzych supermarketach) na blache i smaruje maslem (mozna oliwa)
                                daje cztery platy na dno, tak ukladam, zeby mozna bylo ciasto nimi nakryc, tzn zawsze jeden plat dopasowuje w kacik, a reszta wystaje poza blaszke i tak cztery warstwy, zeby bylo koniecznie poworne dno
                                na to wylewam mase twarogowo-szpinakowa
                                i zawijam platami po koleji od gory, znowu smarujac maslem
                                przed ostatnia warstwa, daje jeszcze caly plat
                                i do pieca na 40-60 minut (180 stopni)
                                mniej wiecej w polowie pieczenia nacinam na krzyz cale ciasto, zeby uciekla wilgoc
                                ciasto jest gotowe, kiedy noz z niego wyjety jest czysty, a nie oblepiony twarogiem
                                jeszcze przed podaniem daje jej postac ze 20 minut, zeby sie ladnie zsiadla

                                a szopska to bardzo prosta salatka bulgarska na bazie krajanych w kostke ogorkow, pomidorow i cebuli z feta (choc w zasadzie powinna byc z sirene, czyli troche mniej elegancko zrobiona feta z krowiego mleka popularna w bulgarii, macedonii i serbii)
                                serwuje sie z olejem slonecznikowym albo oliwa i odrobinka octu

                                jutro kleje pierogi – krolestwo (latwo obiecywac, bo nie posiadam) dla tego, co mi powie z czym fajnym mozna je ulepic

                                bajecznie brzmi…poza ta galka muszkatolowa 😉 nie lubie, wiec zrobie na bank, ale bez galki 🙂
                                tylko te platy filo mnie troche niepokoja… Na jakim dziale to mozna dostac?
                                jak to wyglada? naprowadzisz? 🙂
                                wiem, ze juz po czasie, ale pierogi to najlepsze zwykle, ruskie

                                • Zamieszczone przez garstka
                                  bajecznie brzmi…poza ta galka muszkatolowa 😉 nie lubie, wiec zrobie na bank, ale bez galki 🙂
                                  tylko te platy filo mnie troche niepokoja… Na jakim dziale to mozna dostac?
                                  jak to wyglada? naprowadzisz? 🙂
                                  wiem, ze juz po czasie, ale pierogi to najlepsze zwykle, ruskie

                                  filo to sa takie duze platy ciasta (wieksze niz A4), cieniutkiego, zwijanego w rolki
                                  mozna znalezc zamrozone albo w chlodziarkach

                                  ruskie, mowiesz… a wiesz, ze ja ruskich nigdy nie robilam? co do nich wsadzasz?

                                  • Zamieszczone przez kiara
                                    Sole, daj przepis

                                    dolaczam do prosby o przepis 🙂

                                    Zamieszczone przez EwkaM
                                    u mnie obiad tradycyjny

                                    ewka dawaj przepis

                                    Zamieszczone przez kantalupa
                                    zupe z ryzem i szpinakiem

                                    kanta mam slinotok!
                                    po raz kolejny bardzo poprosze o przepis 🙂

                                    u mnie dzis pieczona kaczka, kluski z sosem i kapusta modra – wszystko od tesciowej

                                    • Zamieszczone przez kantalupa
                                      filo to sa takie duze platy ciasta (wieksze niz A4), cieniutkiego, zwijanego w rolki

                                      mozna znalezc zamrozone albo w chlodziarkach

                                      takie jak francuskie? nie widzialam innych

                                      ruskie, mowiesz… a wiesz, ze ja ruskich nigdy nie robilam? co do nich wsadzasz?

                                      ugotowane i zmielone/ugniecione ziemniaki, zmielony/ugnieciony ser bialy (chociaz jak dla mnie ser niekonieczny, niektorzy robia z samymi ziemniakami), drobno pokrojona cebulka zeszklona na patalni i swiezo mielony pieprz, sol…zjadlabym 🙂

                                      • Zamieszczone przez Usianka
                                        1. jarzynowa na lekko-kwasno
                                        2. nalesniki z serem i sosem truskawkowym

                                        u mnie dziś podobnie;)

                                        jarzynowa z wczoraj
                                        i pierogi leniwe polane masełkim z bułką tartą

                                        • Zamieszczone przez Asik.
                                          Ja również dziś kultywuję tradycji 😉
                                          tym bardziej, że K. w Warszawie
                                          pewnie wróci grubo po północy
                                          a tylko dla siebie nie chce mi się gotować

                                          i teraz dopiero piszesz? 🙁

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Co masz dzis na obiad?

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general