Co mozna zrobic z baklazana?
Dostalam ogrooomne pudlo baklazanow. Sa mocno dojrzale i dlugo nie poleza. Poratujcie jakimis przepisami,bo ja zieloniutka w temacie potraw z baklazana
Jak zmienić numer konta do 500 plus? Można to załatwić na trzy sposoby
Współtworzyła tzw. “ustawę Kamilka”, od lat działa na rzecz najmłodszych. Kim jest Monika Horna-Cieślak, nowa Rzeczniczka Praw Dziecka?
Na ile punktów jest matura z polskiego 2023/2024? Tyle trzeba zdobyć, aby zdać egzamin
Od kiedy 800 plus zamiast 500 plus? Nie wszyscy rodzice dostaną pieniądze od stycznia. Potrzebny będzie nowy wniosek?
Wiersz o Mikołaju z pokazywaniem. Pomysły na ciekawą świąteczną zabawę dla dzieci
Jak sprawdzić termin wypłaty 500 plus? Rodzic może to łatwo zrobić sam w kilka chwil
- Rodzice.pl
- Forum
- NA KAŻDY TEMAT
- Książka kucharska
- Co mozna zrobic z baklazana?
Angina u dwulatka
Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...
Czytaj dalej →Skubanie paznokci – Co robić, gdy dziecko skubie paznokcie?
Może wy macie jakieś pomysły, Zuzanka od jakiegoś czasu namiętnie skubie paznokcie, kiedyś walczyłam z brudem za nimi i obcinaniem ich, a teraz boję się że niedługo zaczną jej wrastać,...
Czytaj dalej →Mozarella w ciąży
Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.
Czytaj dalej →Czy leczyć hemoroidy przed porodem?
Po pierwszej ciąży, a bardziej porodzie pojawiły się u mnie hemoroidy, które się po jakimś czasie wchłonęły. Niestety teraz pojawiły się znowu. Jestem w 6 miesiącu ciąży i nie wiem,...
Czytaj dalej →Ile kosztuje żłobek?
Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...
Czytaj dalej →Pytanie do stosujących zastrzyki CLEXANE w ciąży
Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju o clexane w ciąży. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty...
Czytaj dalej →Mam synka w wieku 16 m-cy. Budzi się w nocy o stałej porze i nie może zasnąć.
Mój syn budzi się zawsze o 2 lub 3 w nocy i mimo podania butelki z piciem i wzięcia do łóżka zasypia dopiero po ok. 2 godzinach. Wcześniej dostawał w...
Czytaj dalej →Dziewczyny po cc – dreny
Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...
Czytaj dalej →Meskie imie miedzynarodowe.
Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...
Czytaj dalej →Czy to możliwe, że w 15 tygodniu ciąży??
Dziewczyny!!! Sama nie wiem co mam o tym myśleć. Wczoraj wieczór przed kąpielą zauważyłam przezroczystą kropelkę na piersi, ale niezbyt się nią przejełam. Po kapieli lekko ucisnęłam tą pierś i...
Czytaj dalej →Jaką maść na suche miejsca od skazy białkowej?
Dziewczyny, których dzieci mają skazę białkową, może polecicie jakąś skuteczną maść bez recepty na suche placki, które pojawiają się na skórze dziecka od skazy białkowej? Czym skutecznie to można zlikwidować?
Czytaj dalej →Śpi albo płacze – normalne?
Juz sama nie wiem co mam myśleć. Mój synek ma dokładnie 5 tygodni. A mój problem jest taki, że jak mały nie śpi, to płacze. Nie mogę nawiązać z nim...
Czytaj dalej →Wielotorbielowatość nerek
W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...
Czytaj dalej →Ruchome kolano
Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...
Czytaj dalej →
5 odpowiedzi na pytanie: Co mozna zrobic z baklazana?
No 1 to nieśmiertelna muaska.
Potem zapieczone plastry z pomidorem i z serem.
Pastę cebulowo- bakłażanową do chleba albo makaronu.
Bakłażan trzeba obrać, pokroić w plastry, posolić, poczekać 30 minut, przepłukać.
W tym czasie na patelni dusisz na oliwie pokrojoną drobno cebulkę.
Do podduszonej dorzucasz bakłażana pokrojonego w kosteczkę.
Dusisz na wolnym ogniu, często mieszając, bo lubi się przypalać.
Składniki muszą się połączyć w masę bakłażanowo-cebulkową.
Doprawiasz koncentratem pomidorowym, czosnkiem i solą + ewentualnie zioła, które lubisz.
Pasta może nie wygląda cudnie, ale jest przepyszna.
Nadaje się na zimno do smarowania chleba, a na ciepło wymieszana z makaronem jest fajnym daniem obiadowym.
Można ją zamrozić.
Omdlenie imama:
Cztery małe, wydłużone bakłażany.
Dwie średnie czerwone cebule.
Dwa ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie, trzy czubate łyżki zielonej
pietruszki.
Po łyżeczce tymianku i oregano oraz dwie kopiaste łyżki płatków migdałowych.
Płaska łyżeczka cukru, sól i pieprz.
Oliwa z oliwek.
1. Przekroić bakłażany wzdłuż. Nakroić najpierw wzdłuż a potem w poprzek.
Posolić i położyć nacięciami do dołu.
Poczekać dwie godziny.
2.Lekko odcisnąć bakłażany, wyłuskać z wnętrza każdego nieco miąższu.
Obsmażyć bakłażany na patelni i odsączyć na bibule.
3. Nadzienie : drobno usiekana cebula, takoż pietruszka dodać czosnek,
tymianek i oregano. Pomidory z puszki, płatki migdałowe, sól, pieprz, cukier.
Wszystko podsmażyć na ostrym ogniu, mieszając. Ja używam w tym celu wok.
4. Nadzieniem wypełnić połówki bakłażanów, ułożyć w naczyniu do zapiekania,
pokropić oliwą z oliwek zapiekać w gorącym piekarniku ca. pół godziny.
(na szybko skopiowane z innego forum)
Albo grzanki z bakłazanem i czosnkiem. Na dwa duże bakłażany 6 ząbków czosnku. Przesmażyć pokrojonego w kostkę bakłażana na oliwie, dodać posiekany czosnek, smażyć aż będzie papka a warzywo odda oliwę. Posolić umiarkowanie. Podawać na grzankach + dużo zielonej pietruszki. UWIELBIAM!!!
1. Panierowane: Pokroić w plastry, posolić. Poczekać 15 minut, żeby gorycz wyszła, odsączyć. Panierować, jak kto lubi (można klasycznie w mące, jaju i bułce tartej, można w kaszce kukurydzianej…) i smażyć na oleju (uwaga, bakłażan dużo chłonie, więc lepiej nie dolewać, tylko na takiej nieprzesadnej ilości smażyć). Pokroić drobno czosnek (i pietruszkę zieloną można) wsypać do naczynia z bakłażanami, przemieszać. Dobre i ciepłe i zimne.
2. Sałatka grecka: 1 kg bakłażanów, 1 kg pomidorów (albo dwie puszki, teraz już pomidory świeże kiepskie), 1 kg papryki (wszystko jedno która, choć najlepiej idzie biała albo zielona, bo są niesłodkie), czosnek, zielona pietruszka. Bakłażany trzeba obrać, pokroić w plastry (tak grubości palca), jak plastry duże, to pokroić je na pół. Posolić dobrze i odstawić, żeby puszczały wodę. W tym czasie wstawiamy pomidory, żeby się dusiły na wolnym ogniu (aż wyparuje cała woda, taka pasta gęsta się musi zrobić). Równocześnie kroimy paprykę na kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju aż zmiękną. Gdy usmaży się papryka, przekładamy ją do jakiegoś naczynia, olej zostaje na patelni. Wtedy bierzemy się za bakłażany: trzeba je wycisnąć z wody (dość mocno, stracą dość kształt, tym się nie trzeba przejmować), robimy to tak, że bierzemy w garść kilka kawałków i ściskamy jak gąbkę, tak, żeby pociekła woda. Odciśnięte bakłażany smażymy na oleju po papryce (trzeba trochę dodać oleju w trakcie smażenia) – aż będą miękkie i zrumienione. I wtedy w naczyniu żaroodpornym albo jakiejś misce szklanej układamy warstwę bakłażanów, warstwę papryki i warstwę pomidorów, na to posiekana pietruszka z czosnkiem (3-4 ząbki i pęczek pietruszki) i tak układamy warstwami aż się skończą składniki (na górze muszą być pomidory posypane zielonym). Je się na zimno. (Jak wystygnie to pektyna z papryk ściągnie całość i wtedy można odkrawać porcje jak tort)
3. Bakłażany pieczone: Wyszorować, przekroić na pół. Każdą połówkę nacinamy w kratkę do skórki, ale nie przecinając jej. Posypujemy solą i odstawiamy. W tym czasie robimy mieszaninę z bułki tartej, posiekanego czosnku i zielonej pietruszki. Po pół godziny, kiedy bakłażany już “wyciągnęły wodę”, trzeba je wycisnąć (jak gąbkę), rozkraczyć tę kratkę i w zagłębienia nasypać porządnie tej mieszaniny (trzeba upychać widelcem lub ręką), na wierzchu powinna być cienka warstwa. Na wierzch kładziemy kilka plasterków masła. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( najpierw mocno, potem trzeba skręcić, żeby masło się nie paliło), piec, aż się upieką (zależy od ilości wody w bakłażanie, ale tak 40 min. to minimum) – jak się dziobnie widelcem, to musi być w środku miękkie, a wierzch zrumieniony. Je się tak, że się zgniata w skórce miąższ z tym nadzieniem. Ja zjadam również skórę, zwłaszcza jak się fest przypiecze.
To juz mam jasnosc!!!! Dzieki dziewczynki !!!!
Mam ich tyle, ze chyba bedziemy jesc przez tydzien:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Co mozna zrobic z baklazana?