Co mozna zrobic z baklazana?

Dostalam ogrooomne pudlo baklazanow. Sa mocno dojrzale i dlugo nie poleza. Poratujcie jakimis przepisami,bo ja zieloniutka w temacie potraw z baklazana

5 odpowiedzi na pytanie: Co mozna zrobic z baklazana?

bep Dodane ponad rok temu,

No 1 to nieśmiertelna muaska.
Potem zapieczone plastry z pomidorem i z serem.

smoki Dodane ponad rok temu,

Pastę cebulowo- bakłażanową do chleba albo makaronu.

Bakłażan trzeba obrać, pokroić w plastry, posolić, poczekać 30 minut, przepłukać.
W tym czasie na patelni dusisz na oliwie pokrojoną drobno cebulkę.
Do podduszonej dorzucasz bakłażana pokrojonego w kosteczkę.
Dusisz na wolnym ogniu, często mieszając, bo lubi się przypalać.
Składniki muszą się połączyć w masę bakłażanowo-cebulkową.
Doprawiasz koncentratem pomidorowym, czosnkiem i solą + ewentualnie zioła, które lubisz.

Pasta może nie wygląda cudnie, ale jest przepyszna.
Nadaje się na zimno do smarowania chleba, a na ciepło wymieszana z makaronem jest fajnym daniem obiadowym.

Można ją zamrozić.

ztforka Dodane ponad rok temu,

Omdlenie imama:
Cztery małe, wydłużone bakłażany.
Dwie średnie czerwone cebule.
Dwa ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie, trzy czubate łyżki zielonej
pietruszki.
Po łyżeczce tymianku i oregano oraz dwie kopiaste łyżki płatków migdałowych.
Płaska łyżeczka cukru, sól i pieprz.
Oliwa z oliwek.

1. Przekroić bakłażany wzdłuż. Nakroić najpierw wzdłuż a potem w poprzek.
Posolić i położyć nacięciami do dołu.
Poczekać dwie godziny.

2.Lekko odcisnąć bakłażany, wyłuskać z wnętrza każdego nieco miąższu.
Obsmażyć bakłażany na patelni i odsączyć na bibule.

3. Nadzienie : drobno usiekana cebula, takoż pietruszka dodać czosnek,
tymianek i oregano. Pomidory z puszki, płatki migdałowe, sól, pieprz, cukier.
Wszystko podsmażyć na ostrym ogniu, mieszając. Ja używam w tym celu wok.

4. Nadzieniem wypełnić połówki bakłażanów, ułożyć w naczyniu do zapiekania,
pokropić oliwą z oliwek zapiekać w gorącym piekarniku ca. pół godziny.
(na szybko skopiowane z innego forum)

Albo grzanki z bakłazanem i czosnkiem. Na dwa duże bakłażany 6 ząbków czosnku. Przesmażyć pokrojonego w kostkę bakłażana na oliwie, dodać posiekany czosnek, smażyć aż będzie papka a warzywo odda oliwę. Posolić umiarkowanie. Podawać na grzankach + dużo zielonej pietruszki. UWIELBIAM!!!

domolka Dodane ponad rok temu,

1. Panierowane: Pokroić w plastry, posolić. Poczekać 15 minut, żeby gorycz wyszła, odsączyć. Panierować, jak kto lubi (można klasycznie w mące, jaju i bułce tartej, można w kaszce kukurydzianej…) i smażyć na oleju (uwaga, bakłażan dużo chłonie, więc lepiej nie dolewać, tylko na takiej nieprzesadnej ilości smażyć). Pokroić drobno czosnek (i pietruszkę zieloną można) wsypać do naczynia z bakłażanami, przemieszać. Dobre i ciepłe i zimne.

2. Sałatka grecka: 1 kg bakłażanów, 1 kg pomidorów (albo dwie puszki, teraz już pomidory świeże kiepskie), 1 kg papryki (wszystko jedno która, choć najlepiej idzie biała albo zielona, bo są niesłodkie), czosnek, zielona pietruszka. Bakłażany trzeba obrać, pokroić w plastry (tak grubości palca), jak plastry duże, to pokroić je na pół. Posolić dobrze i odstawić, żeby puszczały wodę. W tym czasie wstawiamy pomidory, żeby się dusiły na wolnym ogniu (aż wyparuje cała woda, taka pasta gęsta się musi zrobić). Równocześnie kroimy paprykę na kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy na oleju aż zmiękną. Gdy usmaży się papryka, przekładamy ją do jakiegoś naczynia, olej zostaje na patelni. Wtedy bierzemy się za bakłażany: trzeba je wycisnąć z wody (dość mocno, stracą dość kształt, tym się nie trzeba przejmować), robimy to tak, że bierzemy w garść kilka kawałków i ściskamy jak gąbkę, tak, żeby pociekła woda. Odciśnięte bakłażany smażymy na oleju po papryce (trzeba trochę dodać oleju w trakcie smażenia) – aż będą miękkie i zrumienione. I wtedy w naczyniu żaroodpornym albo jakiejś misce szklanej układamy warstwę bakłażanów, warstwę papryki i warstwę pomidorów, na to posiekana pietruszka z czosnkiem (3-4 ząbki i pęczek pietruszki) i tak układamy warstwami aż się skończą składniki (na górze muszą być pomidory posypane zielonym). Je się na zimno. (Jak wystygnie to pektyna z papryk ściągnie całość i wtedy można odkrawać porcje jak tort)

3. Bakłażany pieczone: Wyszorować, przekroić na pół. Każdą połówkę nacinamy w kratkę do skórki, ale nie przecinając jej. Posypujemy solą i odstawiamy. W tym czasie robimy mieszaninę z bułki tartej, posiekanego czosnku i zielonej pietruszki. Po pół godziny, kiedy bakłażany już “wyciągnęły wodę”, trzeba je wycisnąć (jak gąbkę), rozkraczyć tę kratkę i w zagłębienia nasypać porządnie tej mieszaniny (trzeba upychać widelcem lub ręką), na wierzchu powinna być cienka warstwa. Na wierzch kładziemy kilka plasterków masła. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( najpierw mocno, potem trzeba skręcić, żeby masło się nie paliło), piec, aż się upieką (zależy od ilości wody w bakłażanie, ale tak 40 min. to minimum) – jak się dziobnie widelcem, to musi być w środku miękkie, a wierzch zrumieniony. Je się tak, że się zgniata w skórce miąższ z tym nadzieniem. Ja zjadam również skórę, zwłaszcza jak się fest przypiecze.

irena Dodane ponad rok temu,

To juz mam jasnosc!!!! Dzieki dziewczynki !!!!
Mam ich tyle, ze chyba bedziemy jesc przez tydzien:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Co mozna zrobic z baklazana?

Dodaj komentarz

Karmienie
Butelka vs. Pierś?
Jak myślicie, czym lepiej karmić i jak wy karmiłyście swoje maluchy??
Czytaj dalej
ORGANIZACYJNE
Link do bloga w podpisie
Czy link do bloga w podpisie jest reklamą? Bo mnie ktoś taki jeden denerwuje
Czytaj dalej