Co podajecie na grilla

W sobotę robię imprezkę na 17 osób, na szczęście grillową więc szwedzki stół i zero stania w garach.

No, ale oprócz karkówki, kiełbaski, kaszanki i boczku co można podać? Usiadłam teraz do listy zakupów i wszystko to oklepane mi się wydaje.

Może Wy macie pomysł na coś ciekawego, smacznego?

53 odpowiedzi na pytanie: Co podajecie na grilla

  1. szaszłyki – kiełbasa, boczek, papryka, pieczarki, cebula
    albo szaszłyki hawajskie – pierś z kurczaka i ananas
    albo szaszłyk warzywny – dowolne warzywa
    cukinia – pokrojona w średniej grubości plastry,
    opieczona z 1 strony i po przerzuceniu na drugą dodać na wierzch plaster żółtego sera
    albo pokrojona wzdłuż w cienkie plasterki nadziana “we wstążeczkę” na patyczki

    • Zamieszczone przez Asik.
      szaszłyki – kiełbasa, boczek, papryka, pieczarki, cebula
      albo szaszłyki hawajskie – pierś z kurczaka i ananas
      albo szaszłyk warzywny – dowolne warzywa
      cukinia – pokrojona w średniej grubości plastry,
      opieczona z 1 strony i po przerzuceniu na drugą dodać na wierzch plaster żółtego sera
      albo pokrojona wzdłuż w cienkie plasterki nadziana “we wstążeczkę” na patyczki

      cukinia – rewelka, uwielbiam, ale z grila jeszcze nie podawałam. Dopisuję do listy zakupów, no i dorzucę szaszłyki klasyczne zamiast kaszanki

      • Szaszłyki… pycha

        Polecam również serek pleśniowy z grilla, np. typu camembert. Trzeba jedynie uważać, by nie przedziurawić, gdyż cały miąższ wypłynie:Nie nie:

        Super smakuje z żurawinką lub konfiturą z czarnej porzeczki

        • Nie no kaszankę zostaw! Fani grillowanej kaszanki będą zawiedzeni.

          • Chleb z serem.
            Do cukinii Asika na drugą stronę daje plasterek pomidora.
            Jeszcze ziemniaczki i bakłażan

            • Zamieszczone przez Nasty
              Szaszłyki… pycha

              Polecam również serek pleśniowy z grilla, np. typu camembert. Trzeba jedynie uważać, by nie przedziurawić, gdyż cały miąższ wypłynie:Nie nie:

              Super smakuje z żurawinką lub konfiturą z czarnej porzeczki

              można go owinąć szynką parmeńską i dopiero wrzucić na grila – pycha 🙂

              Zamieszczone przez Bep
              Chleb z serem.
              Do cukinii Asika na drugą stronę daje plasterek pomidora.
              Jeszcze ziemniaczki i bakłażan

              Mniam, uwielbiam
              Albo chleb posmarowany masłem i obficie posypany czosnkiem granulowanym
              i siup na grila – moja J. uwielbia

              • Zamieszczone przez Asik.

                Albo chleb posmarowany masłem i obficie posypany czosnkiem granulowanym
                i siup na grila – moja J. uwielbia

                Ja robię masło czosnkowe do takiego chleba.

                Do masła wciskam duzo czosnku przez praskę, dodaję sól, pieprz, czasem paprykę, mieszam i smaruję tym pieczywo przed polozeniem na grila.

                • do jedzenia z grilla zawsze robię sałatkę ziemniaczaną, mniam

                  • Zamieszczone przez Mamroć
                    Ja robię masło czosnkowe do takiego chleba.

                    Do masła wciskam duzo czosnku przez praskę, dodaję sól, pieprz, czasem paprykę, mieszam i smaruję tym pieczywo przed polozeniem na grila.

                    no i wyszło moje lenistwo 😉

                    • o kurcze, ale pyszności

                      No dobra kaszankę zostawię, najwyżej zmniejszę ilość kiełbasy i kaszanki o 1/3, a dodam inne dania 🙂

                      Śmieliśmy się ostatnio u znajonych na grilu, że na pierwszy rzut dali kiełbasę więc każdy głodny się na nią rzucił i zjadł ze smakiem, potem przyszedł czas na inne dania. No tak, bo jakby kiełbasa leżała obok soczystej karkówki i pachnących szaszłyków to nikt by na nią nawet nie zerknął

                      • surówkę zrobię z pekinki z marchewką, rodzynkami i koperkiem.

                        Druga z sałaty lodowej ( albo kupię gotową, w biedronce widziałam do tego jakis sos czosnkowy i gotowe ).

                        A karkówkę robicie w gotowej przyprawie czy macie dobry przepis na marynatę?

                        • Zamieszczone przez Asik.
                          no i wyszło moje lenistwo 😉

                          😉

                          • Zamieszczone przez agga_łosiu
                            surówkę zrobię z pekinki z marchewką, rodzynkami i koperkiem.

                            Druga z sałaty lodowej ( albo kupię gotową, w biedronce widziałam do tego jakis sos czosnkowy i gotowe ).

                            A karkówkę robicie w gotowej przyprawie czy macie dobry przepis na marynatę?

                            to mnie zaciekawiłaś…

                            nigdy nie łączyłam pekinki z marchewką.

                            szczegóły jakieś…?

                            • Zamieszczone przez kaktus…
                              to mnie zaciekawiłaś…

                              nigdy nie łączyłam pekinki z marchewką.

                              szczegóły jakieś…?

                              ja robię pekinkę z marchewką, jabłkiem i czerwoną papryką 🙂

                              • Zamieszczone przez Asik.
                                ja robię pekinkę z marchewką, jabłkiem i czerwoną papryką 🙂

                                a jaki sos dajecie przy tych zestawach?

                                • Zamieszczone przez Asik.
                                  ja robię pekinkę z marchewką, jabłkiem i czerwoną papryką 🙂

                                  Pekinka, marchew, szczypiorek lub cebulka.
                                  Do tego sól, pieprz, odrobina cukru i trochę oliwy

                                  • Zamieszczone przez kaktus…
                                    to mnie zaciekawiłaś…

                                    nigdy nie łączyłam pekinki z marchewką.

                                    szczegóły jakieś…?

                                    Dziś w google na nia natrafiłam 🙂 Jadłam kiedyś podobną tez z pekinki i rodzynek była smaczna, lekka, o słodkawym smaku – fajnie komponowała się do mięsa.
                                    Ta wersja jest z pekinki, startej marchewki i rodzynek. Do tego jogurt i trochę majonezu.

                                    Ale w międzyczasie znalazłam takie:

                                    • Zamieszczone przez kaktus…
                                      a jaki sos dajecie przy tych zestawach?

                                      oliwa, sól, pieprz, cukier 🙂

                                      • Zamieszczone przez kaktus…
                                        a jaki sos dajecie przy tych zestawach?

                                        Ja zawsze łączę z majonezem i jogurtem naturalnym 1:1

                                        • Zamieszczone przez agga_łosiu
                                          W sobotę robię imprezkę na 17 osób, na szczęście grillową więc szwedzki stół i zero stania w garach.

                                          No, ale oprócz karkówki, kiełbaski, kaszanki i boczku co można podać? Usiadłam teraz do listy zakupów i wszystko to oklepane mi się wydaje.

                                          Może Wy macie pomysł na coś ciekawego, smacznego?

                                          – bagietka – pozniej posmarowana masłem czosnkowym
                                          – oscypki – podawane z zurawiną
                                          – na słodko banany w wiórkach czekoladowych

                                          Teściówka robiła kiedys warzywka uprzednio marynowane – na pewno bakłażan, papryka i nie pamietam co tam jeszcze było ale bylo pyyycha!

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Co podajecie na grilla

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo