co sądzicie o tych wynikach?

badania robione w 2dc

Estradiol – 30 pg/ml norma faza foliokularna 21-251
FSH – 7,92 mIU/ml norma faza foliokularna 3,35-21,63
LH – 3,47 mIU/ml norma faza foliokularna 2,57-26,53
Prolaktyna – 7,79 ng/ml norma 1,2-29,93
Testosteron – okres rozrodczy 0,35 norma 0,09-1,09

i co myślicie? prosze o interpretacje.
Niby wszystko w normie, ale w dolnej granicy.

5 odpowiedzi na pytanie: co sądzicie o tych wynikach?

    • Hmm… to ja już nie wiem.
      Wyniki wychodzą ok, a jednak ciąża obumiera.
      Głupia już z tego jestem.
      Ten cykl mam mieć stymulowany,
      clostilbegyt 1×1 na noc 3-7 dc
      estrofem 1×1/2 na noc 9-13 dc
      duphaston 2×1 20-26 dc
      lekarz podejrzewa niedomoge lutealną, co by potwierdzały moje plamienia przed @
      sama nie wiem co o tym myśleć.

      • Sylwia, to, że ciąża obumiera, nie musi być związane z hormonami.
        Czasami winne są zaburzenia odporności, czasami ukryte schorzenia, a czasami nawet geny….
        Wyniki są moim zdaniem zupełnie dobre, chociaż FSH jest dość wysokie, ale sama miałam dużo gorsze 😀 a wiesz przecież, że w ciążę zaszłam i na razie – odpukać – wszystko jest dobrze.
        Niedomoga lutealna może być przyczyną poronień, ale to akurat dość prosto można zaleczyć – suplementacją.
        Myślę, że lekarz wie, co robi, tyle, że chyba u Ciebie nie z zajściem jest problem, a z donoszeniem? Zastanawiam się, dlaczego chce stymulować cykl? Może wypowiedzą się inne dziewczyny, doświadczone w tym temacie dużo bardziej, niż ja.
        To, co mi się wydaje, że warto, to badanie prolaktyny, ale z obciążeniem. Bo być może ukryta podwyższona prolaktyna zaburza wydzielanie progesteronu i stąd niedomoga.

        • Tak, raczej nie mam problemu z zajściem tylko z donoszniem.
          Lekarz tłumaczył, żeby jajniki zaczęły produkować odpowiednią ilość progesteronu musi cykl być stymulowany, żeby do zapłodnienia doszło w prawidłowym cyklu. Podawanie duphastonu + nawet kaprogestu w czasie jak zajdę już w ciąże to troche za późno, jest półśrodkiem. Może pomoc ale też nie musi.
          Mam taką nadzieje, że wie co robi, pół roku przed zajściem w ciąże z Mateuszem byłam na takiej samej kuracji i nie wiem czy to przypadek, czy poziom hormonów przez ten czas jeszcze się utrzymywał, że udało się utrzymać ciąże.
          Wyczytałam tylko że przy stymulacji konieczny jest monitoring, którego lekarz mi nie zlecił.
          Dałam moje wyniki też na bocianie i jedna dziewczyna odpisała mi w ten sposób:

          wyniki jak najbardziej w normie, ale stosunek LH do FSH moze wskazywac na niewydolnosc cialka zoltego, czyli swiadczyc o tym, ze nie masz owulacji lub w niewystarczajacej ilosci produkujesz progesteron, tak potrzebny do prawdilowego rozwoju ciazy. Powinnas zbadac progesteron 7-8 dni po owu, czyli gdzies w 20-22dc

          To by pokrywało się z tym co doktorek mówił.

          • Zamieszczone przez szpilki
            a mialas suplementowana ciaze jakas aspiryna/heparyna?

            Tak, w ostatniej ciąży lekarz przepisał mi zapobiegawczo 1/2 tabl akardu oraz Fraxiparine niestety nic to nie dało:(

            Znasz odpowiedź na pytanie: co sądzicie o tych wynikach?

            Dodaj komentarz

            Mozarella w ciąży

            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

            Czytaj dalej →

            Ile kosztuje żłobek?

            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

            Czytaj dalej →

            Dziewczyny po cc – dreny

            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

            Czytaj dalej →

            Meskie imie miedzynarodowe.

            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

            Czytaj dalej →

            Wielotorbielowatość nerek

            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

            Czytaj dalej →

            Ruchome kolano

            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

            Czytaj dalej →
            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo
            Enable registration in settings - general