Co się u Was jada w Boże N. na obiad?

Czy odgrzewki z Wigilii? Czy bigos? U nas nigdy nie było tradycji bigosu na Święta, zawsze na ten dzień pojawiało się jakies eleganckie i specjalne mięso, coś w rodzaju pieczeni, ale zawsze jakies udziwnione, aby było tak wykwintnie. Najczęściej robię schab faszerowany polędwicą ze śliwkami wg dawnego przepisu Kuronia, ale zastanawiam się czy w tym roku nie odmienić na coś nowego.
Kaczka jakoś specjalnie nam nie podchodzi, a innych pomysłów brak…
Jak jest u Was?

54 odpowiedzi na pytanie: Co się u Was jada w Boże N. na obiad?

gosia Dodane ponad rok temu,

W tym, roku planuję kacze piersi z kluskami czarnymi i modrą kapustą.
Nie ma u nas robienia jedzenia na zapas np. bigosu. Zawsze jest tradycyjny obiad.

ahimsa Dodane ponad rok temu,

W tym roku mąż rzucił pomysł bigosu- no to nie odmówię- zrobimy go razem:) ( bez podtekstów, hehe)

evikaj Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:Czy odgrzewki z Wigilii? Czy bigos? U nas nigdy nie było tradycji bigosu na Święta, zawsze na ten dzień pojawiało się jakies eleganckie i specjalne mięso, coś w rodzaju pieczeni, ale zawsze jakies udziwnione, aby było tak wykwintnie. Najczęściej robię schab faszerowany polędwicą ze śliwkami wg dawnego przepisu Kuronia, ale zastanawiam się czy w tym roku nie odmienić na coś nowego.
Kaczka jakoś specjalnie nam nie podchodzi, a innych pomysłów brak…
Jak jest u Was?

U nas będą w pierwszy dzień świąt właśnie odgrzewki z Wigili a drugi dzeiń taki sam obiad jak u Wobysk.

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:W tym roku mąż rzucił pomysł bigosu- no to nie odmówię- zrobimy go razem:) ( bez podtekstów, hehe)
a za miesiac znowu bedzie napiecie
to tak ogolnie pisze, bo kolezanka robila kluski lane i ma dzidzie…od dwoch dni znaczy w brzuchu:)

ciku Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez wobysk:W tym, roku planuję kacze piersi z kluskami czarnymi i modrą kapustą.
Nie ma u nas robienia jedzenia na zapas np. bigosu. Zawsze jest tradycyjny obiad.

Jakie to są czarne kluski? Zaintrygowałas mnie, że hej!

Modrej kapusty nie jadłam juz ze sto lat, a pamiętam że u mioch rodziców była obowiązkowym punktem programu w Wigilię ( karpia jadło sie jako danie głowne z ziemniakami wycietymi w małe kuleczki i modra kapusta)

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Tradycyjny obiad: typu rosół, a potem jakieś pieczone zwłoki + ziemniaczki + sałatka lub surówka.
No i desery :)…
Karpia u nas się jadło wyłącznie na Wigilię, ale np. u moich teściów smaży się karpia w dzwonkach na kilogramy (domena mężczyzn) i potem się go je na zimno parktycznie przez całe święta (na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację :Rogaty:)

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Tradycyjny obiad: typu rosół, a potem jakieś pieczone zwłoki + ziemniaczki + sałatka lub surówka.
No i desery :)…

Sie podpisze.
Aczkolwiek mama za kzdym razem jak przyjezdza dp PL na swieta robi jakies ichne specjaly, wiec kto wie co bedzie w tym roku:D

kotagus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:Czy odgrzewki z Wigilii? Czy bigos? U nas nigdy nie było tradycji bigosu na Święta, zawsze na ten dzień pojawiało się jakies eleganckie i specjalne mięso, coś w rodzaju pieczeni, ale zawsze jakies udziwnione, aby było tak wykwintnie. Najczęściej robię schab faszerowany polędwicą ze śliwkami wg dawnego przepisu Kuronia, ale zastanawiam się czy w tym roku nie odmienić na coś nowego.
Kaczka jakoś specjalnie nam nie podchodzi, a innych pomysłów brak…
Jak jest u Was?

U mojej mamy ZAWSZE w Boże Narodzenie jest kulebiak, do tego albo żurek tradycyjny albo barszcz czerwony. Ale nie pozostalość po Wigilii tylko robiony od nowa, bo technologia jest inna. Ten wigilijny jest na wywarze z ryb bodajże… To idzie jako zupa, na drugie zazwyczaj schab pieczony ze śliwkami. A potem dogorywamy przy ciastach 😉

PS. to że tak jest ZAWSZE wynika z tego, że wszelkie próby zmiany menu światecznego przez naszą mamą solidarnie wygwizdujemy z bratem 🙂
Kulebiak ma być i kropka!

aborka Dodane ponad rok temu,

u nie odgrzewki. wigilia u mnie, pierwszy dzień u cioci w gościach a drugi pewnie u tesciów. ja nic nie gotuje. wystarczy ze chałupe ogarne i zrobie przystawki, schab upieke. babcie załatwiają obiadki czyli pierogi i barszcz z uszkami. z roku na rok potraw robimy mniej. jakoś apetyty siadły i duzo sie wywalało.Za to ja robie wiecej przystawek na wigilie – Sledzika, łososia, pomidorki z mozarellą (zeby było cos lekkiego), sałatke z makaronu rukoli i fety itp. w tym roku planuje sałatke śledzową..

ewike Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:Jakie to są czarne kluski? Zaintrygowałas mnie, że hej!

Modrej kapusty nie jadłam juz ze sto lat, a pamiętam że u mioch rodziców była obowiązkowym punktem programu w Wigilię ( karpia jadło sie jako danie głowne z ziemniakami wycietymi w małe kuleczki i modra kapusta)

Ha, zabierałam się do tłumaczenia, a tu proszę na wiki wszystko jest [Zobacz stronę]

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:Ha, zabierałam się do tłumaczenia, a tu proszę na wiki wszystko jest [Zobacz stronę]

Ja myślałam, że to pyzy

ewike Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez beamama:Ja myślałam, że to pyzy

chyba tak, tyle, że klasyczne to wielkie są i czasem z nadzieniem??
ale upierać się nie będę

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ewike:chyba tak, tyle, że klasyczne to wielkie są i czasem z nadzieniem??
ale upierać się nie będę

Klasyczne pyzy to chyba te z tartych ziemniakow?

ewike Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:Klasyczne pyzy to chyba te z tartych ziemniakow?

chyba jednak w wiki coś brakuje – kwestia podania same polane tłuszczem i skwarkami lub podane z sosem do mięsa i surówki – klasycznego drugiego dania

ciku Dodane ponad rok temu,

Wiecie co? Ja się tu spodziewałam jakis super eleganckich wykwintnych przepisów, ciekawych inspiracji. Nic takiego nie przyrządzacie?

W końcu taki obiad jest jeden w roku i powinien być super uroczysty – tak mi sie wydaje.

W takim razie ja podam przepis, który robię co roku (stary wg M. Kuronia), poezja smaków. Pyszny i bardzo elegancki.

1.5 kg schabu środkowego z polędwiczką
25 dkg suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich bez pestek)
6 kwaśnych jabłek
50 dkg kiszonej kapusty
12 sztuk ziemniaków mniej więcej jednakowej wielkości
2 Łyżki maki pszennej, 2 łyzki oleju
1 łyżeczka kminku, maggi

Marynata:
2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyzka majeranku, sól, 2-4 ząbki czosnku, kminek

Polędwiczkę oddzielić od schabu, naciąż wzdłuż, wypełnić śliwkami (część śliwek zostawić do przybrania), zawinąć w folię aluminiową i włozyć do zamrażalnika aby zesztywniała (dzień wcześniej).

Od schabu oddzielić kość, długim ostrym nożem wykroić w nim tzw, kieszeń ( wzdłuż – do tego kanału który sie utworzy wsadzimy następnego dnia polędwicę). Mięso polać w misce marynatą przygotowana z podanych składników, odstawić i nich poleży minimum 30 minut (ja tez to robię dzień wcześniej i marynuje się dobę). W trakcie marynowania należy kilka razy ja obrócić.

Schab nadziać polędwicą i szybko opiec w wysokiej temperaturze, poczym przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 60 min do temperaturty 200 C.

Z oleju i mąki zrobic zasmażkę, włożyć odciśniętą i pokrojona kapustę, dodać kminek, maggi i podsmażyć mieszając. Jabłka umyć, odciąć wieczka, wydrążyć i napełnić kapustą, przykryć wieczka.

Podpieczony schab przłożyć na płaska blachę, obłożyć jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach ziemniaczkami (nie zapomnijcie ich posolić). Schab posmarować pozostałą marynatą, ziemniaki podlewać sosem z pieczenia i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180C.

Potrawę podać podlaną sosem do pieczenia i przybrana suszonymi śliwkami.

ten schabik jest super wykwintny i na naszym stole gości tylko raz w roku, właśnie w Boże Narodzenie. A! I oczywiście najlepiej go zrobić dzień wcześniej, gdy wystygnie pokroić na plastry, a w B. N. gdy goście przyjdą tylko podgrzać – wtedy jest jeszcze lepszy smak i ładnie pokojone, nic się nie rozleci.

Smacznego!

heksa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:Wiecie co? Ja się tu spodziewałam jakis super eleganckich wykwintnych przepisów, ciekawych inspiracji. Nic takiego nie przyrządzacie?

W końcu taki obiad jest jeden w roku i powinien być super uroczysty – tak mi sie wydaje.

W takim razie ja podam przepis, który robię co roku (stary wg M. Kuronia), poezja smaków. Pyszny i bardzo elegancki.

1.5 kg schabu środkowego z polędwiczką
25 dkg suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich bez pestek)
6 kwaśnych jabłek
50 dkg kiszonej kapusty
12 sztuk ziemniaków mniej więcej jednakowej wielkości
2 Łyżki maki pszennej, 2 łyzki oleju
1 łyżeczka kminku, maggi

Marynata:
2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyzka majeranku, sól, 2-4 ząbki czosnku, kminek

Polędwiczkę oddzielić od schabu, naciąż wzdłuż, wypełnić śliwkami (część śliwek zostawić do przybrania), zawinąć w folię aluminiową i włozyć do zamrażalnika aby zesztywniała (dzień wcześniej).

Od schabu oddzielić kość, długim ostrym nożem wykroić w nim tzw, kieszeń ( wzdłuż – do tego kanału który sie utworzy wsadzimy następnego dnia polędwicę). Mięso polać w misce marynatą przygotowana z podanych składników, odstawić i nich poleży minimum 30 minut (ja tez to robię dzień wcześniej i marynuje się dobę). W trakcie marynowania należy kilka razy ja obrócić.

Schab nadziać polędwicą i szybko opiec w wysokiej temperaturze, poczym przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 60 min do temperaturty 200 C.

Z oleju i mąki zrobic zasmażkę, włożyć odciśniętą i pokrojona kapustę, dodać kminek, maggi i podsmażyć mieszając. Jabłka umyć, odciąć wieczka, wydrążyć i napełnić kapustą, przykryć wieczka.

Podpieczony schab przłożyć na płaska blachę, obłożyć jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach ziemniaczkami (nie zapomnijcie ich posolić). Schab posmarować pozostałą marynatą, ziemniaki podlewać sosem z pieczenia i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180C.

Potrawę podać podlaną sosem do pieczenia i przybrana suszonymi śliwkami.

ten schabik jest super wykwintny i na naszym stole gości tylko raz w roku, właśnie w Boże Narodzenie. A! I oczywiście najlepiej go zrobić dzień wcześniej, gdy wystygnie pokroić na plastry, a w B. N. gdy goście przyjdą tylko podgrzać – wtedy jest jeszcze lepszy smak i ładnie pokojone, nic się nie rozleci.

Smacznego!

Zgubilam sie na oddzielaniu polędwiczki od schabu. Ty chyba kochasz gotowac!

beamama Dodane ponad rok temu,

Ciku, mam nadzieję, że zajrzysz:

[quote=CIKU]chab nadziać polędwicą i szybko opiec w wysokiej temperaturze[/quote] -gdzie opiec? w piekarniku czy można obsmażyć na patelni ze wszytkich stron?

I czy piec pod przykryciem??

Super ten przepis, spróbuję

ciku Dodane ponad rok temu,

Heksa ale czego nie rozumiesz? Ja lubiłam gotować dopóki nie zostałam zmuszona do stosowania diety SCD u Kacpra, teraz kiedy każdemu musze cos innego i nigdy nie mam “wolnego” to już mi sie tym chce za przeproszeniem…

Obsmażam szybko na paletni na bardzo gorącym tłuszczu. Piekę odkryty i często polewam, w tym roku jednak planuje go przykryć, a mama mi nawet sugerowała aby w worku piec…zastanawiam się co zrobić.

Polecam, bardzo dobry jest.

kotagus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez CIKU:

Schab nadziać polędwicą…

Czyli będzie mięso w mięsie? Widac jakąś róznicę tzn. wiekszą niż przy faszerowaniu samymi sliwkami?

Pytam – bo jestem taka bardziej kulinarna blondynka… 😉

ciku Dodane ponad rok temu,

Róznica jest duża, w schabie jest polędwiczka, a polędwiczce śliwki i tak: schab wychodzi najjaśniejszy, ciemniejsza polędwica, a najciemniejsze śliwki pośrodku. Pol. jest bardziej miękka niż schab, a śliwki najbardziej miękkie.

Znasz odpowiedź na pytanie: Co się u Was jada w Boże N. na obiad?

Dodaj komentarz

Polecam
Chusty
Cześć, mam taki problem, chciałam kupić chustę do noszenia dziecka, ale zupełnie się na tym nie znam. Jakie są najlepsze firmy? I kiedy można zacząć nosić w niej maleństwo (słyszałam,
Czytaj dalej
Dla starających się
Jak to jest z tym jajem
Witam serdecznie, Dopiero zaczynamy starania z mężem, dlatego chciałabym zapytać bardziej doświadczone forumowiczki. W piątek(5.12) byłam na usg lekarz powiedział,że pęcherzyk pękł, płyn jest widoczny w zatoce douglasa. Ucieszyłam się choć
Czytaj dalej