Co z kaszy jaglanej?

narazie próbowałam tylko z masłem. Możę znacie jakieś ciekawe przepisy?

Kaśka z Natusią (21 miesięcy 🙂

1 odpowiedzi na pytanie: Co z kaszy jaglanej?

ptysia Dodane ponad rok temu,

Re: Co z kaszy jaglanej?

Kasza jaglana z rodzynkami

1 szklanka kaszy jaglanej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2-3 jaja, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki rodzynek, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka masła, 1 butelka śmietany, cukier waniliowy, sok z cytryny

Zagotować mleko pół na pół z wodą. Kaszę wypłukać we wrzącej wodzie, osączyć, włożyć do wrzątku, zamieszać, ugotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z kaszą i wymytymi rodzynkami. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z kaszą i sokiem z cytryny. Wyłożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką naczynia, wygładzić powierzchnię i polać stopionym masłem, zapiec. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.

———————————————-

Kasza jaglana z papryka

200 g kaszy jaglanej,
300 ml mleka,
300 ml wody,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2 lyzki masla,
4 lyzki drobno pokrojonego koperku,
100 g ostrego startego sera (cheddar),
sol.

1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Z umytej papryki wyjac gniazdo nasienne, drobno pokroic.
2. Kasze oplukac, osaczyc na sicie. W garnku podgrzac maslo, wlozyc cebule z papryka. Smazyc 3-4 min. Dodac kasze, prazyc kilka minut. Zagotowac mleko z woda, wlac do kaszy, wymieszac, przykryc, gotowac na malym ogniu ok. 30-40 min. Po 20 min kasze zamieszac.
3. Ugotowana kasze wymieszac z polowa startego sera i koperkiem. Doprawic sola, posypac pozostalym serem i od razu podawac.

————————————————

Kasza jaglana z szafranem

30 dag kaszy jaglanej
łyżeczka masła
10 dag słoniny
garść rodzynków
łyżka cukru
szafran
sól

Sparzoną kaszę jaglaną ugotować na sypko z dodatkiem szafranu, masła i soli. Ugotowaną kaszę wymieszać z rodzynkami i cukrem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego plasterkami słoniny. Przykryć z wierzchu plastrami słoniny i wstawić do piekarnika. Gdy słonina się stopi, danie jest gotowe. Można kaszę wyłożyć na półmisek, albo podawać w naczyniu.

————————————————

Kasza jaglana ze sliwkami

kasza jaglana 25 dag
Zoltka jaj 2 szt.
Sliwki wegierki suszone 20 dag.
Maslo 3-4 dag
Cukier 10-15 dag
Smietana 1/2 szklanki
Cukier waniliowy,sol

Sliwki suszone oplukac i namoczyc w przegotowanej wystudzonej wodzie.Kasze jaglana sparzyc wrzatkiem,wlozyc do rondla, zalac wrzaca woda dodac maslo,soli lyzeczke cukru do smaku.Kasze ugotowac na sypko.Zoltka jaj utrzec z 2-3 lyzeczkami cukru i wymieszac z bardzo letnia kasza. Namoczone sliwki wypestkowac.Zaroodporne naczynie lub garnek wysmarowac tluszczem i wypelnic je jaglami i sliwkami na przemian,tworzac kilka warstw. Calosc zapiec w piekarniku.Podawac na cieplo,polewajac smietana wymieszana z cukrem i cukrem waniliowym.

———————————————

———-

Znasz odpowiedź na pytanie: Co z kaszy jaglanej?

Dodaj komentarz

Oczekując na dziecko
UWAGA! KOLEJNE OSZUSTKI NA FORUM!!!
Jako przyszłe mamy jesteście łakomym kąskiem dla forumowych oszustek, więc chcemy Was również ostrzec. Wejdźcie na podforum "Potrzebuję" tam opisana jest cała afera ze Scharlet i innymi jej podobnymi. Uważajcie
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
czy warto śliniaczek?
Czy warto kupić śliniaczek w ramach wyprawki dla dziecka (a jeśli tak to dlaczego), czy też przyda się dopiero przy wprowadzaniu innych pokarmów koło 6 m-cy? Bo tak sobie kombinuję -
Czytaj dalej