Co z łopatki w dużym kawałku?

Mam kawał ok 1 kg łopatki i nie wiem co z tym zrobić
Jakieś pomysły?

15 odpowiedzi na pytanie: Co z łopatki w dużym kawałku?

  1. Zamieszczone przez Nunak
    Mam kawał ok 1 kg łopatki i nie wiem co z tym zrobić
    Jakieś pomysły?

    wrzucam w calosci do naczynia zaroodpornego, zalewam sosem barbecue i wstawim do srednio cieplego pieca na 5-6 godzin (160 stopni przez pierwsza godzine, potem zmniejszam do 120 i zostawiam samemu sobie)
    najprostsze z mozliwych dan, rewelacyjnie smaczne (mieso rozpada sie na kawalki w ustach, jest przyjemnie wilgotne od sosu), podaje na lekko przygrzanej na grillu albo po prostu w piecu bulce z salata, korniszonami, pomidorem jak hamburgera

    • Zamieszczone przez kantalupa
      wrzucam w calosci do naczynia zaroodpornego, zalewam sosem barbecue i wstawim do srednio cieplego pieca na 5-6 godzin (160 stopni przez pierwsza godzine, potem zmniejszam do 120 i zostawiam samemu sobie)
      najprostsze z mozliwych dan, rewelacyjnie smaczne (mieso rozpada sie na kawalki w ustach, jest przyjemnie wilgotne od sosu), podaje na lekko przygrzanej na grillu albo po prostu w piecu bulce z salata, korniszonami, pomidorem jak hamburgera

      długo się robi….. a sos barbecue…. to jakis gotowiec dajesz czy sama pichcisz????

      • Zamieszczone przez kantalupa
        wrzucam w calosci do naczynia zaroodpornego, zalewam sosem barbecue i wstawim do srednio cieplego pieca na 5-6 godzin (160 stopni przez pierwsza godzine, potem zmniejszam do 120 i zostawiam samemu sobie)
        najprostsze z mozliwych dan, rewelacyjnie smaczne (mieso rozpada sie na kawalki w ustach, jest przyjemnie wilgotne od sosu), podaje na lekko przygrzanej na grillu albo po prostu w piecu bulce z salata, korniszonami, pomidorem jak hamburgera

        podłączam się, bo sama mam kawał łopaty, a to brzmi smakowicie, tylko co to za sos? kupny jakiś?

        • tez miałam teraz mielone w lodówie leżą

          • Zamieszczone przez Nunak
            długo się robi….. a sos barbecue…. to jakis gotowiec dajesz czy sama pichcisz????

            chyba mozna kupic gotowca, ale ja czesto robie sama w ilosciach przeyslowych i trzymam w zamrazarce wlasnie na okazje takiego miesa

            uzywam na ogol takiego “na oko przepisu”
            ze dwi cebule sporawe trzeb drobno posiekac i udusic w oleju albo margarynie z dwoma zabkami czosnku
            do tego wrzucam ze trzy lyzki brazowego cukru, dobra lyzeczke sosu worcestershire (ale wcale nie jest konieczny), troszke sosu z ostrej papryki (tez nie trzeba, ja po prostu lubie pikantne jedzenie), zalewam butla keczupu (ostry/lagodny, zalezy od upodobania), dodaje ze trzy, moze cztery lyzeczki soku z cytryny albo (i nawet tak mi bardziej smakuje), 100ml octu lablkowego
            mozna doprawic lekko musztarda, ale mnie akurat ta wersja nie odpowiada

            i taka mniej wiecej porcja starcza na jakies 1-1.5kg miesa, oczywiscie zalezy od ksztaltu naczynia, w ktorym mieso zostawiasz

            kurde, ale mi sie smak zrobil na taka wieprzowinke…

            • Zamieszczone przez kantalupa
              chyba mozna kupic gotowca, ale ja czesto robie sama w ilosciach przeyslowych i trzymam w zamrazarce wlasnie na okazje takiego miesa

              uzywam na ogol takiego “na oko przepisu”
              ze dwi cebule sporawe trzeb drobno posiekac i udusic w oleju albo margarynie z dwoma zabkami czosnku
              do tego wrzucam ze trzy lyzki brazowego cukru, dobra lyzeczke sosu worcestershire (ale wcale nie jest konieczny), troszke sosu z ostrej papryki (tez nie trzeba, ja po prostu lubie pikantne jedzenie), zalewam butla keczupu (ostry/lagodny, zalezy od upodobania), dodaje ze trzy, moze cztery lyzeczki soku z cytryny albo (i nawet tak mi bardziej smakuje), 100ml octu lablkowego
              mozna doprawic lekko musztarda, ale mnie akurat ta wersja nie odpowiada

              i taka mniej wiecej porcja starcza na jakies 1-1.5kg miesa, oczywiscie zalezy od ksztaltu naczynia, w ktorym mieso zostawiasz

              kurde, ale mi sie smak zrobil na taka wieprzowinke…

              Dzięki za przepis

              • ooo a ja marynete BBQ robie inaczej troche
                pewnie mniej ortodoksyjnie
                wyprobuje ta tez

                • Zamieszczone przez kantalupa
                  chyba mozna kupic gotowca, ale ja czesto robie sama w ilosciach przeyslowych i trzymam w zamrazarce wlasnie na okazje takiego miesa

                  uzywam na ogol takiego “na oko przepisu”
                  ze dwi cebule sporawe trzeb drobno posiekac i udusic w oleju albo margarynie z dwoma zabkami czosnku
                  do tego wrzucam ze trzy lyzki brazowego cukru, dobra lyzeczke sosu worcestershire (ale wcale nie jest konieczny), troszke sosu z ostrej papryki (tez nie trzeba, ja po prostu lubie pikantne jedzenie), zalewam butla keczupu (ostry/lagodny, zalezy od upodobania), dodaje ze trzy, moze cztery lyzeczki soku z cytryny albo (i nawet tak mi bardziej smakuje), 100ml octu lablkowego
                  mozna doprawic lekko musztarda, ale mnie akurat ta wersja nie odpowiada

                  i taka mniej wiecej porcja starcza na jakies 1-1.5kg miesa, oczywiscie zalezy od ksztaltu naczynia, w ktorym mieso zostawiasz

                  kurde, ale mi sie smak zrobil na taka wieprzowinke…

                  no…….. jest to myśł…. fajnei wygląda….
                  a myśłisz że może być np. przecier pomidory zamiast keczupu…. i ocet balsamiczny zamiast jabłkowego????
                  no i pytanie technologiczne: czy tow szystko wrzucasz do tej cebuli z czosnkiem na patelni….. czy mieszasz jak się udusi już na zimno?

                  • Zamieszczone przez Nunak
                    no…….. jest to myśł…. fajnei wygląda….
                    a myśłisz że może być np. przecier pomidory zamiast keczupu…. i ocet balsamiczny zamiast jabłkowego????
                    no i pytanie technologiczne: czy tow szystko wrzucasz do tej cebuli z czosnkiem na patelni….. czy mieszasz jak się udusi już na zimno?

                    przecier chyba nie da tego charakterystycznego smaku sosu BBQ, ale moze i warto sprobowac?
                    ocet balsamiczny chyba bedzie ciut zbyt wonny, normalnie powinno dawac sie costam z cykorii, ale nigdzie tego w europie nie widzialam, wiec daje ten ocet jablkowy (ewentualnie sok z cytryny)
                    a w ogole to robie wszystko od razu w garnku: cebule gotuje w tluszczu, na wolnym ogniu i pod przykryciem, zeby wciagnela tluszcz i po prostu w tym tluszczu zmiekla a potem wsjo wrzucam i gotuje do kupy
                    no i mieso mozna spokojnie zalac goracym i siup do pieca
                    (mam juz mieso, w sobote bede robic;))

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      przecier chyba nie da tego charakterystycznego smaku sosu BBQ, ale moze i warto sprobowac?
                      ocet balsamiczny chyba bedzie ciut zbyt wonny, normalnie powinno dawac sie costam z cykorii, ale nigdzie tego w europie nie widzialam, wiec daje ten ocet jablkowy (ewentualnie sok z cytryny)
                      a w ogole to robie wszystko od razu w garnku: cebule gotuje w tluszczu, na wolnym ogniu i pod przykryciem, zeby wciagnela tluszcz i po prostu w tym tluszczu zmiekla a potem wsjo wrzucam i gotuje do kupy
                      no i mieso mozna spokojnie zalac goracym i siup do pieca
                      (mam juz mieso, w sobote bede robic;))

                      o to teraz juz mi się rozjaśniło….
                      jeszcze tylko powiedz znaczy napisz 🙂 czy to będzie słodko-kwaśne…???? no mniej więcej w jakich obszarach smakowych bys to umieściła…

                      • Zamieszczone przez Nunak
                        o to teraz juz mi się rozjaśniło….
                        jeszcze tylko powiedz znaczy napisz 🙂 czy to będzie słodko-kwaśne…???? no mniej więcej w jakich obszarach smakowych bys to umieściła…

                        w moim wydaniu zawsze wychodzi wybitnie ostre;)
                        ale takie wlasnie lekko slodko-kwasne ma byc
                        chyba w mc donadzie maja sos BBQ, zreszta chyba mozna go kupic normalnie w sklepie, to wlasnie taki ma byc smak: jak do hamburgerow

                        slina mi cieknie, mieso w lodowce, odliczam czas od jutra wieczor
                        z rana wrzuce do pieca, wyjde sobie z domu na caly dzien, zeby drastycznie intensywnie nie cierpiec i wroce juz na gotowe…

                        • Zamieszczone przez kantalupa
                          wrzucam w calosci do naczynia zaroodpornego, zalewam sosem barbecue i wstawim do srednio cieplego pieca na 5-6 godzin (160 stopni przez pierwsza godzine, potem zmniejszam do 120 i zostawiam samemu sobie)
                          najprostsze z mozliwych dan, rewelacyjnie smaczne (mieso rozpada sie na kawalki w ustach, jest przyjemnie wilgotne od sosu), podaje na lekko przygrzanej na grillu albo po prostu w piecu bulce z salata, korniszonami, pomidorem jak hamburgera

                          Smak barbecue znam tylko z McDonald’s- sos barbecue do nugetsów
                          Czy ten Twój sos smakowo jest podobny?

                          • Zamieszczone przez kantalupa
                            w moim wydaniu zawsze wychodzi wybitnie ostre;)
                            ale takie wlasnie lekko slodko-kwasne ma byc
                            chyba w mc donadzie maja sos BBQ, zreszta chyba mozna go kupic normalnie w sklepie, to wlasnie taki ma byc smak: jak do hamburgerow

                            slina mi cieknie, mieso w lodowce, odliczam czas od jutra wieczor
                            z rana wrzuce do pieca, wyjde sobie z domu na caly dzien, zeby drastycznie intensywnie nie cierpiec i wroce juz na gotowe…

                            No właśnie o ten sos z McD pytałam, a Ty już napisałaś 🙂
                            Kurcze przyznaję, że ten znam i on nie jest dla mnie, nawet zapach dla mnie nie do przyjęcia. Miałam nadzieję, że taki prawdziwy domowy jest inny, bo opis wykonania mi “posmakował”.

                            • Zamieszczone przez JaEwa
                              No właśnie o ten sos z McD pytałam, a Ty już napisałaś 🙂
                              Kurcze przyznaję, że ten znam i on nie jest dla mnie, nawet zapach dla mnie nie do przyjęcia. Miałam nadzieję, że taki prawdziwy domowy jest inny, bo opis wykonania mi “posmakował”.

                              to ja biegne dopisac, ze ten z mcd ma sie nijak do sosu BBQ, taki w domu uwazony jest o stokroc lepszy!
                              tylko musialam jakos dokopac sie do tego mniej wiecej smaku:)

                              • Zamieszczone przez kantalupa
                                to ja biegne dopisac, ze ten z mcd ma sie nijak do sosu BBQ, taki w domu uwazony jest o stokroc lepszy!
                                tylko musialam jakos dokopac sie do tego mniej wiecej smaku:)

                                W takim razie spróbuję go zrobić 🙂

                                A tak poza tym to tak sobie myślę, że ja ten z McD pierwszy i ostatni raz próbowałam jakieś 12 lat temu, może warto zrobić próbę nr 2? może smak mi się zmienił?

                                Znasz odpowiedź na pytanie: Co z łopatki w dużym kawałku?

                                Dodaj komentarz

                                Angina u dwulatka

                                Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                Czytaj dalej →

                                Mozarella w ciąży

                                Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                Czytaj dalej →

                                Ile kosztuje żłobek?

                                Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                Czytaj dalej →

                                Dziewczyny po cc – dreny

                                Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                Czytaj dalej →

                                Meskie imie miedzynarodowe.

                                Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                Czytaj dalej →

                                Wielotorbielowatość nerek

                                W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                Czytaj dalej →

                                Ruchome kolano

                                Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                Czytaj dalej →
                                Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                Logo
                                Enable registration in settings - general