Co z sarny?

Właśnie dostałam informację, że zostanę uszczęśliwiona 13 kg mięcha z sarenki…
Macie jakieś przepisy – najchętniej na pieczenie, żeby się nie narobić
Czym to przyprawiać?
Ostatecznie jakiś sosik mogę też dorobić…

19 odpowiedzi na pytanie: Co z sarny?

chilli Dodane ponad rok temu,

podziel sie 😀

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:podziel sie 😀

Zamówić Ci następną (cena porównywalna z wołówką)?
I to Twój sąsiad 🙂

Dzisiaj pierwszy raz od niego biorę – mięcho ma być obrane, podzielone, zmrożone (i świeże – polowanie wczoraj było)… Jak zobaczę to Ci powiem czy chcę się dzielić

chilli Dodane ponad rok temu,

w zamain odstąpie namiar na barana 😀

kantalupa Dodane ponad rok temu,

pasztet jakis, bedzie git
moj znajomy robi super fajne kielbasy, wszytsko w warunkach domowych, ale zupelnie nie mam pojecia jak:(

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szpilki:w zamain odstąpie namiar na barana 😀

Chcę 🙂
Tylko trochę sarny zeżrę, bo mi zamrażalnik zajęła 😉

To dam Ci znać jak będzie następna. Ale od razu powiem, że na moją to parę miesięcy czekałam – ponoć ostatnio tylko albo za stare albo za młode dziki podchodziły…

nelly Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Zamówić Ci następną (cena porównywalna z wołówką)?
I to Twój sąsiad 🙂

Dzisiaj pierwszy raz od niego biorę – mięcho ma być obrane, podzielone, zmrożone (i świeże – polowanie wczoraj było)… Jak zobaczę to Ci powiem czy chcę się dzielić

a przebadane byc nie musi??

wlasnie docztalam ze nie trzeba jej badac…. Ale sarenke jesc…one takie ladne…

P. S w temacie to pasztet kumpela robi, nie wiem czy dobry, bo z racji, ze z sarny to nigdy nie jadlam.

wihado Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Chcę 🙂
Tylko trochę sarny zeżrę, bo mi zamrażalnik zajęła 😉

To dam Ci znać jak będzie następna. Ale od razu powiem, że na moją to parę miesięcy czekałam – ponoć ostatnio tylko albo za stare albo za młode dziki podchodziły…

dopiero zaczął się odstrzał na koziołki pewnie dlatego długo czekałaś 🙂
sarny chodzą z małymi i nie można jeszcze strzelać

mięsko pycha z grilla, przyrządzam tak samo jak karkówkę dzień wcześniej
mniammmm

wihado Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez hmm_Nelly:a przebadane byc nie musi??

wlasnie docztalam ze nie trzeba jej badac…. Ale sarenke jesc…one takie ladne…

dzika trzeba badać,
sarny nie

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez hmm_Nelly:ale sarenke jesc…one takie ladne…

P. S w temacie to pasztet kumpela robi, nie wiem czy dobry, bo z racji, ze z sarny to nigdy nie jadlam.

Na szczęście (dla mojego poczucia estetyki ;)) dostałam ją w postaci kawałów krwistego, czerwonego mięcha – wołowina czy świnina wygląda przy tym o niebo ładniej.
Mnie najbardziej przekonuje, że to brzydkie to bez antybiotyków, hormonów i innych paści, czego niestety nie mogę powiedzieć o tych “ładniejszych”…

Pasztetu nie chcę.
Mam w niemal ciągłej dostawie swojskie pasztety z innych mięs, a że moi za pasztetami nie za bardzo, to muszę sama zjadać (a ja chcę schudnąć)…

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Dowiha:
mięsko pycha z grilla, przyrządzam tak samo jak karkówkę dzień wcześniej
mniammmm

Super, dzięki 🙂
A którą część tak można?
Mam podpisane: część karkowa, szynka, żeberka (jedne takie płaskie, a inne jakieś grube )… i coś co mi się z nogą kojarzy, ale dokładnie nie pamiętam jak…

wihado Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Super, dzięki 🙂
A którą część tak można?
Mam podpisane: część karkowa, szynka, żeberka (jedne takie płaskie, a inne jakieś grube )… i coś co mi się z nogą kojarzy, ale dokładnie nie pamiętam jak…

z karkowej

a z grubych żeberek można zrobić zapiekane przykryte kapusta kwaszoną,obsypane przyprawą kamis do grilla( jest taki przepis na forum)
tylko trzeba je skropić oliwą, bo nie są tłuste jak wieprzowe
mniam

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Dowiha:z karkowej

a z grubych żeberek można zrobić zapiekane przykryte kapusta kwaszoną,obsypane przyprawą kamis do grilla( jest taki przepis na forum)
tylko trzeba je skropić oliwą, bo nie są tłuste jak wieprzowe
mniam

O! Dzięki 🙂
Właśnie moja córka odkąd przywieźli mięcho (pojechała po nie z mężem) męczy nas o żeberka w kapuście. Dzieci to chyba intuicję mają.
Muszę poszukać po rodzinie czy ktoś jeszcze ma swojską kapuchę (kiedyś zrobiłam wieprzowe z kupną i mi nie chcieli zjeść) i robię 😀

izade Dodane ponad rok temu,

Podaję przepis od mojego Wujka-starego myśliwego:)
Sama jeszcze nie wypróbowałam-może kiedyś…

Pieczeń

Może być sarna, jeleń, dzik i wołowina

Składniki:
Mięso bez kości 1 kg.
Słonina wędzona lub boczek 10dag
Cebula 1 szt.
Masło 10 dag.
Mąka pszenna 2dag.
Śmietana 1 szklanka
Wino białe 1 szklanka
Sól,pieprz naturalny mielony,jałowiec,smalec lub olej.

Bejc:

Ocet 1 szklanki
Cebula duża 1szt.
Marchew mała 1 szt.
Pietruszka mała 1 szt.
Por mały 1szt.
Woda 2 szklanki
Liść laurowy, ziele angielskie,pieprz naturalny.

Przepis:

Przygotować bejc z potartych warzyw korzeniowych i pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz wody,octu i przypraw. Bejc przegotowac,wystudzić i włożyc do niego
mięso./w kamiennym garnku/. Mięso bejcować 2 dni. Po
upływie tego czasu mięso wyjąć z zalewy i oczyścić,a następnie naszpikować słoniną,posolić i posypać pieprzem.
Rondel wysmarować olejem lub smalcem,włożyc do niego
mięso i szybko obsmażyć.Obsmazone mieso skropic wodą
i winem,dodać masło i dusić pod przykryciem na wolnym
ogniu z dodatkiem posiekanej cebuli i kilku ziarenek jałowca do miękkości.W trakcie duszenia podlewać winem
i odrobiną bejcy.
Po uduszeniu mięso wyjąć,a sos zagęścić niewielka ilością
zawiesiny z mąki pszennej i wody. Na koniec sos wzbogacić zahartowaną śmietaną.
Mięso wyporcjować i podawać na ciepło z sosem do ziemniaków.

Uwaga moja własna-mięso dusiłem w piekarniku,było
bardzo smaczne(to słowa Wujka;) )

Ja tylko skopiowałam i wkleiłam;)

kaktus Dodane ponad rok temu,

ja robię to co z kazdym innym mieskiem;)

no może jałowiec pasuje bardziej niz do czegokolwiek innego.

zraziki mi teściowa robi czasami, bo mnie brak cierpliwości na to.

ja tam robię pieczeń. przyprawiam wieczorkiem, ( albo i nie ) ale nie lubię wina, ani octów tylko zwyczajnie czym tam lubisz, może trochę musztardy, a rano w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i nie ruszam tego. nie dokładam słoninek, boczków, nie nadziewam..jakoś mi to nie pasuje do chudego dzikiego mięska jako alternatywy do wieprzowiny np.

żeberka duszone na patelni albo właśnie te z kapustką

a i żurawinki dobre jako dodatek

efcia2004 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:Właśnie dostałam informację, że zostanę uszczęśliwiona 13 kg mięcha z sarenki…
Macie jakieś przepisy – najchętniej na pieczenie, żeby się nie narobić
Czym to przyprawiać?
Ostatecznie jakiś sosik mogę też dorobić…

Sama nie przygotowywałam ale jadłam z grilla. Marynowane dzień wcześniej, nie powiem żeby było jakieś szałowe ale generalnie niezłe. Bardzo chude – to zapamiętałam. Asi smakowało póki się nie dowiedziała niechcący że to sarenka… Ja przyznam szczerze tez miałam jakiś wewnętrzny opór.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Ewa: Ja przyznam szczerze tez miałam jakiś wewnętrzny opór.

Ja nie mam oporów przed sarniną.
Moje dzieci (które jadły m.in. króliki, gołębie i zajączki – może dlatego. Sarninę też, tylko dotąd nie miałam w takiej większej masie) też jakoś nie…
Mięcho przed jakim mam największe opory to przed kurczakami z supermarketu (głównie dlatego, że jadłam takie niefermowe i… mięcho ma zupełnie inną konsystencję i smak… )

agaz Dodane ponad rok temu,

Ja jeszcze nie jadlam- przywiez troszke 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez agazyla:Ja jeszcze nie jadlam- przywiez troszke 🙂

Przywiozę 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Dowiha:
mięsko pycha z grilla, przyrządzam tak samo jak karkówkę dzień wcześniej
mniammmm

Jadłam karkówkę z grilla…
Jejku…

W siedmioro (5 dorosłych + 2 dzieci) zjedliśmy CAŁĄ karkówkę – nie wiem, ile wagowo tego było, ale dużo… Myślałam, ze zostanie a tu w 15 minut wszystko zniknęło. PYCHA!

Teraz już się szynka rozmraża, w weekend następna wyżera 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Co z sarny?

Dodaj komentarz

Szkolniaki
łopadła mi dzisiaj ręka jedna
Mamy stronę klasową, gdzie z rodzicami ustalamy różne rzeczy. 9 maja został wklejony post... komentarze zarówno na stronie, jak i w realu na tak. [B][SIZE=3][COLOR=#660000][FONT=trebuchet ms,sans-serif][I]Propozycja trójki klasowej odnośnie upominku na zakończenie roku
Czytaj dalej
A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Odczulanie - ku przestrodze.
Ponieważ wiem, że są tu rodzice dzieci odczulanych chciałabym przestrzec przed zbyt szybkim opuszczaniem placówki gdzie Waszym dzieciom robione są zastrzyki. My się nie odczulamy jakoś specjalnie
Czytaj dalej