Forum: Książka kucharska
Co z sarny?
Właśnie dostałam informację, że zostanę uszczęśliwiona 13 kg mięcha z sarenki…
Macie jakieś przepisy – najchętniej na pieczenie, żeby się nie narobić
Czym to przyprawiać?
Ostatecznie jakiś sosik mogę też dorobić…
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
19 odpowiedzi na pytanie: Co z sarny?
podziel sie 😀
Zamówić Ci następną (cena porównywalna z wołówką)?
I to Twój sąsiad 🙂
Dzisiaj pierwszy raz od niego biorę – mięcho ma być obrane, podzielone, zmrożone (i świeże – polowanie wczoraj było)… Jak zobaczę to Ci powiem czy chcę się dzielić
w zamain odstąpie namiar na barana 😀
pasztet jakis, bedzie git
moj znajomy robi super fajne kielbasy, wszytsko w warunkach domowych, ale zupelnie nie mam pojecia jak:(
Chcę 🙂
Tylko trochę sarny zeżrę, bo mi zamrażalnik zajęła 😉
To dam Ci znać jak będzie następna. Ale od razu powiem, że na moją to parę miesięcy czekałam – ponoć ostatnio tylko albo za stare albo za młode dziki podchodziły…
a przebadane byc nie musi??
wlasnie docztalam ze nie trzeba jej badac…. Ale sarenke jesc…one takie ladne…
P. S w temacie to pasztet kumpela robi, nie wiem czy dobry, bo z racji, ze z sarny to nigdy nie jadlam.
dopiero zaczął się odstrzał na koziołki pewnie dlatego długo czekałaś 🙂
sarny chodzą z małymi i nie można jeszcze strzelać
mięsko pycha z grilla, przyrządzam tak samo jak karkówkę dzień wcześniej
mniammmm
dzika trzeba badać,
sarny nie
Na szczęście (dla mojego poczucia estetyki ;)) dostałam ją w postaci kawałów krwistego, czerwonego mięcha – wołowina czy świnina wygląda przy tym o niebo ładniej.
Mnie najbardziej przekonuje, że to brzydkie to bez antybiotyków, hormonów i innych paści, czego niestety nie mogę powiedzieć o tych “ładniejszych”…
Pasztetu nie chcę.
Mam w niemal ciągłej dostawie swojskie pasztety z innych mięs, a że moi za pasztetami nie za bardzo, to muszę sama zjadać (a ja chcę schudnąć)…
Super, dzięki 🙂
A którą część tak można?
Mam podpisane: część karkowa, szynka, żeberka (jedne takie płaskie, a inne jakieś grube )… i coś co mi się z nogą kojarzy, ale dokładnie nie pamiętam jak…
z karkowej
a z grubych żeberek można zrobić zapiekane przykryte kapusta kwaszoną,obsypane przyprawą kamis do grilla( jest taki przepis na forum)
tylko trzeba je skropić oliwą, bo nie są tłuste jak wieprzowe
mniam
O! Dzięki 🙂
Właśnie moja córka odkąd przywieźli mięcho (pojechała po nie z mężem) męczy nas o żeberka w kapuście. Dzieci to chyba intuicję mają.
Muszę poszukać po rodzinie czy ktoś jeszcze ma swojską kapuchę (kiedyś zrobiłam wieprzowe z kupną i mi nie chcieli zjeść) i robię 😀
Podaję przepis od mojego Wujka-starego myśliwego:)
Sama jeszcze nie wypróbowałam-może kiedyś…
Pieczeń
Może być sarna, jeleń, dzik i wołowina
Składniki:
Mięso bez kości 1 kg.
Słonina wędzona lub boczek 10dag
Cebula 1 szt.
Masło 10 dag.
Mąka pszenna 2dag.
Śmietana 1 szklanka
Wino białe 1 szklanka
Sól,pieprz naturalny mielony,jałowiec,smalec lub olej.
Bejc:
Ocet 1 szklanki
Cebula duża 1szt.
Marchew mała 1 szt.
Pietruszka mała 1 szt.
Por mały 1szt.
Woda 2 szklanki
Liść laurowy, ziele angielskie,pieprz naturalny.
Przepis:
Przygotować bejc z potartych warzyw korzeniowych i pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz wody,octu i przypraw. Bejc przegotowac,wystudzić i włożyc do niego
mięso./w kamiennym garnku/. Mięso bejcować 2 dni. Po
upływie tego czasu mięso wyjąć z zalewy i oczyścić,a następnie naszpikować słoniną,posolić i posypać pieprzem.
Rondel wysmarować olejem lub smalcem,włożyc do niego
mięso i szybko obsmażyć.Obsmazone mieso skropic wodą
i winem,dodać masło i dusić pod przykryciem na wolnym
ogniu z dodatkiem posiekanej cebuli i kilku ziarenek jałowca do miękkości.W trakcie duszenia podlewać winem
i odrobiną bejcy.
Po uduszeniu mięso wyjąć,a sos zagęścić niewielka ilością
zawiesiny z mąki pszennej i wody. Na koniec sos wzbogacić zahartowaną śmietaną.
Mięso wyporcjować i podawać na ciepło z sosem do ziemniaków.
Uwaga moja własna-mięso dusiłem w piekarniku,było
bardzo smaczne(to słowa Wujka;) )
Ja tylko skopiowałam i wkleiłam;)
ja robię to co z kazdym innym mieskiem;)
no może jałowiec pasuje bardziej niz do czegokolwiek innego.
zraziki mi teściowa robi czasami, bo mnie brak cierpliwości na to.
ja tam robię pieczeń. przyprawiam wieczorkiem, ( albo i nie ) ale nie lubię wina, ani octów tylko zwyczajnie czym tam lubisz, może trochę musztardy, a rano w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i nie ruszam tego. nie dokładam słoninek, boczków, nie nadziewam..jakoś mi to nie pasuje do chudego dzikiego mięska jako alternatywy do wieprzowiny np.
żeberka duszone na patelni albo właśnie te z kapustką
a i żurawinki dobre jako dodatek
Sama nie przygotowywałam ale jadłam z grilla. Marynowane dzień wcześniej, nie powiem żeby było jakieś szałowe ale generalnie niezłe. Bardzo chude – to zapamiętałam. Asi smakowało póki się nie dowiedziała niechcący że to sarenka… Ja przyznam szczerze tez miałam jakiś wewnętrzny opór.
Ja nie mam oporów przed sarniną.
Moje dzieci (które jadły m.in. króliki, gołębie i zajączki – może dlatego. Sarninę też, tylko dotąd nie miałam w takiej większej masie) też jakoś nie…
Mięcho przed jakim mam największe opory to przed kurczakami z supermarketu (głównie dlatego, że jadłam takie niefermowe i… mięcho ma zupełnie inną konsystencję i smak… )
Ja jeszcze nie jadlam- przywiez troszke 🙂
Przywiozę 🙂
Jadłam karkówkę z grilla…
Jejku…
W siedmioro (5 dorosłych + 2 dzieci) zjedliśmy CAŁĄ karkówkę – nie wiem, ile wagowo tego było, ale dużo… Myślałam, ze zostanie a tu w 15 minut wszystko zniknęło. PYCHA!
Teraz już się szynka rozmraża, w weekend następna wyżera 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Co z sarny?