Co z suszonej żurawiny?

Zostało mi po świętach trochę suszonej żurawiny. Nada się do ciasta? Jak nie to do czego?

12 odpowiedzi na pytanie: Co z suszonej żurawiny?

  1. własnie wczoraj kupiłam..i tez mam dylamat a na opakowaniu pisze do mięs….

    ech ja tam wyszukanych potraw nie lubie robic bo jesc nie ma kto ale przepisy z tej stronki zawsze są rewelacyjne i moze ktos doradzi co z tym fantem zrobic????

    • Ja z żurawiny robię sos do mięs,:
      żurawina zagotowana w garnku + białe wino, jak jest rzadki zagęszczam go mąką ziemniaczaną. Ale przyznam że zawsze używam słoiczkowej (żurawina smażona z gruszkami wykonania mojej babci). Nigdy nie robiłam z suszonej. Kiedyś zrobiłam z suszonej żurawiny kisiel dla małego – wyszedł super (żurawinę + tarte jabłko na grubych oczkach + cukier + woda – gotujemy kilka minut + mąka ziemniaczana rozpuszczona w zimniej wodzie.

      • Zamieszczone przez agazyla
        własnie wczoraj kupiłam..i tez mam dylamat a na opakowaniu pisze do mięs….

        ech ja tam wyszukanych potraw nie lubie robic bo jesc nie ma kto ale przepisy z tej stronki zawsze są rewelacyjne i moze ktos doradzi co z tym fantem zrobic????

        Właśnie z tego samego powodu niestety i ja od mięsa nie dodam :9

        • Zamieszczone przez nikeewa
          Ja z żurawiny robię sos do mięs,:
          żurawina zagotowana w garnku + białe wino, jak jest rzadki zagęszczam go mąką ziemniaczaną. Ale przyznam że zawsze używam słoiczkowej (żurawina smażona z gruszkami wykonania mojej babci). Nigdy nie robiłam z suszonej. Kiedyś zrobiłam z suszonej żurawiny kisiel dla małego – wyszedł super (żurawinę + tarte jabłko na grubych oczkach + cukier + woda – gotujemy kilka minut + mąka ziemniaczana rozpuszczona w zimniej wodzie.

          Oooo Kisiel!!! Dzięki

          • Mój Kacper je to zamiast czekolady i innych słodyczy

            • moje jedza jako przekaske

              a ja czesem robie takie wloskie sucharki cantuccini – pycha do herbatki idealne

              • Zamieszczone przez dorotka1
                moje jedza jako przekaske

                a ja czesem robie takie wloskie sucharki cantuccini – pycha do herbatki idealne

                A ja zawsze jadlam z migdalami, nie wpadlam ze mozna robic z zurawina. Super pomysl.

                • AS co to sucharki cantuccini?

                  • -do sałatek z pomidorami i fetą itp. To pomysł kolegi meza. bardzo pasuje.

                    -jako dodatek do jogurtu., do musli, do mleka

                    -do ciasta drożdzowego zamiast rodzynek.

                    -mix – żurawina, słonecznik, migdały, rodzynki – taką przgryzke dla gości.

                    -zawijałam w mięso – raczej do drobiu pasuje – mozna pierś lub udziec indyka – zrobis rolade

                    – napchac do środka tak jak śliwki do schabu….. o musze tak zrobic…..

                    • Zamieszczone przez aborka
                      -do ciasta drożdzowego zamiast rodzynek.

                      -mix – żurawina, słonecznik, migdały, rodzynki – taką przgryzke dla gości.

                      -zawijałam w mięso – raczej do drobiu pasuje – mozna pierś lub udziec indyka – zrobis rolade

                      – napchac do środka tak jak śliwki do schabu….. o musze tak zrobic…..

                      to własnie robie z suszonymi zurawinami
                      zanim zawine w mieso (u nas tylko indyk) najpierw robie z tego farsz: krojona czerwona cebulka podduszona na wodzie + zurawiny + pieprz i podlewam spora iloscia wody (trzeba dolewac, bo sporo chlonie)

                      • mam super przepis na salatke z kurczaka z zurawina wlasnie
                        robilam kilka razy w zyciu i zawsze wychodzila fantastyczna

                        375ml wody
                        sol i swiezo mielony pieprz
                        185g kaszy cous-cous, instant oczywiscie
                        2 marchewki, obrane i pokrajane w kostke
                        2 zielone cebulki takie ze szczypiorkiem, ale tylko do momentu, kiedy zielone jest miekkie
                        45 g zurawiny
                        125 ml oliwy z pierwszego tloczenia
                        2 lyzki octu sherry, ale moze tez byc ocet jablkowy, ewentualnie ciemny winny, byle nie taki intensywny spirytusowy czy balsamiczny
                        ok. 130g (jedna srednia piers) upieczonego, pokrajanego na plastry kurczaka (moze tez byc wedzony, zrobilam kiedys z calym wedzonym udkiem i bylo przesmaczne)
                        1 lyzka swiezej, drobno siekanej miety (koniecznie!!!

                        wode posolic i szybko doprowadzic do wrzenia, wrzucic couscous, poczekac az znowu zawrze, nakryc i zdjac z ognia i odstawic na 10 minut (zeby couscous doszedl)

                        kiedy troche przestygnie, przelozyc do miski, zamieszac widelcem, zeby oddzielly sie ziarna, wrzucic do tego marchew, cebulke i suszone zurawiny (powinny ladnie nasiaknac wilgocia od couscousu)

                        olej ubic dobrze z octem, dop[rawic sola i pieprzem, dodac do couscousu i wymieszac

                        cala mase przelozyc na polmisek, na ktorym sie serwuje, udekorowac to plastrami kurczaka na wierzchu i posypac siekna mieta

                        i podwac na cieplo

                        a jeszcze, suszone zurawiny warto przechowywac w szczelnym woreczku: maja niesamowite dzialanie podczas niezytow zoladka; zaparzam je jak herbate,, miksture lekko dosladzam i poje dzieciaki; szybko przechodzi po tym biegunka

                        • Zamieszczone przez dorotka1
                          moje jedza jako przekaske

                          a ja czesem robie takie wloskie sucharki cantuccini – pycha do herbatki idealne

                          tak tak tak!

                          to cos co piecze dorotka 😉

                          i przekaska – sama zurawinka do poduszki przy ksiazeczce mniam 🙂

                          Znasz odpowiedź na pytanie: Co z suszonej żurawiny?

                          Dodaj komentarz

                          Mozarella w ciąży

                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                          Czytaj dalej →

                          Ile kosztuje żłobek?

                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                          Czytaj dalej →

                          Dziewczyny po cc – dreny

                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                          Czytaj dalej →

                          Meskie imie miedzynarodowe.

                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                          Czytaj dalej →

                          Wielotorbielowatość nerek

                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                          Czytaj dalej →

                          Ruchome kolano

                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                          Czytaj dalej →
                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo
                          Enable registration in settings - general