crostata migdalowa

polecam to supel proste i bardzo efektowne ciasto
moze na stol wielkanocny, choc z polskimi swietami nie ma specjalnie wiele wspolnego

250g maki
100g cukru
100g masla
1 jajo
2 lyzeczki proszku do pieczenia
wanilia (mozna dac pol paczki cukru wanilinowego)
kieliszek amaretto (nie moge tutaj kupic i daje tak z pol kieliszka rumu i kilka kropli aromatu migdalowego)
szczypta soli

z tego szybko zagniesc kruche ciasto i wlozyc do lodowki na przynajmniej pol godziny

tymczasem zrobic mase:
250g ricotty (nie, twarog nie daje takiego samego efektu)
200g (daje mniej) ciasteczek amarettini pogniecionych na okruszki
100g cukru

wszytsko wymieszac, najlepiej reka na gladka mase

polowa ciasta wylozyc dno tortownicy
na to wylac mase
reszte ciasta pokruszyc na wierzch masy
piec w dobrze nagrzanym piecu w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut lub do czasu kiedy ciasto sie lekko zrumieni

17 odpowiedzi na pytanie: crostata migdalowa

  1. brzmi pysznie, to jest sernik

    aż się robić chce

    • Zamieszczone przez maduxia
      brzmi pysznie, to jest sernik

      aż się robić chce

      maduxia, robi sie wyjatkowo szybko i latwo
      te amarettini lacza sie fajnie z ricotta, wychodzi z tego super nadzienie, ktore w ogole nie smakuje jak ricotta
      ale osobiscie zamierzam udawac, ze to jest sernik i zdecydowanie zrobie na swieta
      mam cztery zamowienia od znajomych:)

      mowie ci, sprobuj

      • kurczę, chyba mnie przekonałaś

        • wrzucilam to sobie do przepisów do worda, i mi zamieniło tytuł na “prostata migdałowa Kantalupy”

          • a te amarettini mozna w Polsce kupić??
            Brzmi zachęcająco 🙂

            • Zamieszczone przez maduxia
              wrzucilam to sobie do przepisów do worda, i mi zamieniło tytuł na “prostata migdałowa Kantalupy”

              • Zamieszczone przez alokazja
                a te amarettini mozna w Polsce kupić??
                Brzmi zachęcająco 🙂

                U nas są w Carrefour pod nazwą Amaretti, nie amarettini:

                • o to to bea
                  amarettini sa po prostu mniejsze, ale to szczegolik jest; znalazlam wlasnie super tanie w moim sklepie najblizszym i kupilam 4 paczki po 250g (1.99 leva, czyli 1 euro za paczke, wow!)
                  robie wlasnie, bo jutro idziemy na proszona kolacje

                  sprobujcie, naprawde warto:)

                  • Zamieszczone przez maduxia
                    wrzucilam to sobie do przepisów do worda, i mi zamieniło tytuł na “prostata migdałowa Kantalupy”

                    o, jaka ladna nazwa
                    i jaka znaczaca:)
                    od zawsze powtarzam, ze w internecie wsjo mozliwe, a ja przeciez jestem heniek w poplamionej koszulce i rozciagnietych gaciach – zdemaskowal mnie przepis na ciasto

                    • kupiłam amaretti- w Lidlu- oraz ricottę, będę działać

                      • chciałam powiedziec, że crostata czeka na swoja kolejkę do pieca

                        to ze środka- jakie to dobre

                        pierwsza w kolejności jest już wspomniana wczesniej przeze mnie baba- dziwniejszego przepisu na drożdżowe w życiu nie widziałam- z przepisu dyktowanego przez telefon przez właścicielkę piekarni pod Neapolem, gdzie takie cuda podają

                        • slinka mi pociekla, musze to ciasto popelnic 😀

                          pytanie – jaka duza ma byc forma na te ilosc ciasta (srednica/wysokosc)?? bo nie wiem czy musze kupic wieksza niz mam a mam taka raczej plaska, na tarty

                          • ja robiłam w dosć niewielkiej kwadratowej tortownicy, z zaokrąglonymi brzegami, ciasto na spodzie bardzo cieniutkie wyszlo- ja nie walkuje, ino wylepiam 😀

                            Tigger, znaj moją słabosć do Ciebie – idę po miarkę i zaraz napiszę jakie wymiary ma moja forma

                            edit: kwadrat 25×25 cm

                            • Zamieszczone przez maduxia
                              ja robiłam w dosć niewielkiej kwadratowej tortownicy, z zaokrąglonymi brzegami, ciasto na spodzie bardzo cieniutkie wyszlo- ja nie walkuje, ino wylepiam 😀

                              Tigger, znaj moją słabosć do Ciebie – idę po miarkę i zaraz napiszę jakie wymiary ma moja forma

                              edit: kwadrat 25×25 cm

                              bo to chyba trza wylepiac wlasnie, ma byc nieregularne
                              ja mam zwykla tortownice, taka 24cm srednicy
                              wychodzi cienka, nie wyzsza niz 3, moze 4 cm
                              wiec forma do tarty sie nada zdecydowanie
                              jedna wyszla z pieca, druga zaraz wychodzi:)
                              ta pierwsza jest na proszona kolacje dzisiaj, druga dla znajomych

                              • Dobra- co to jest ricotta? jakieś foto- maduxia? gdzie to kupiłaś?

                                • Zamieszczone przez ahimsa
                                  Dobra- co to jest ricotta? jakieś foto- maduxia? gdzie to kupiłaś?

                                  u siebie w markiecie na wiosce
                                  polską jakąś, o taką dokładnie

                                  • Zamieszczone przez maduxia
                                    u siebie w markiecie na wiosce
                                    polską jakąś, o taką dokładnie

                                    Dobra nasza! czyli to ser po prostu!;P
                                    Poszukam! dzia!

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: crostata migdalowa

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general