Właśnie zrobiłam
I już wciągnęłam połowę
sama
K. jeszcze nie ma, jak szybko nie wróci to nie wiem co będzie z jego porcją
Wykonanie banalne, smak boski
polecam
Składniki:
śliwki,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka kardamonu,
trochę suszonej żurawny,
100 g masła,
100 g cukru,
200 g mąki.
Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki.
Formę na tartę wysmarować masłem, poukładać w niej śliwki,
posypać żurawiną, cynamonem i kardamonem.
Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.
Owoce posypać kruszonką – dość grubą warstwą,
ma być dużo pysznej, chrupiącej słodyczy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut
aż kruszonka się pięknie zrumieni.
Można podawać na ciepło z kulką lodów śmietankowych lub na zimno.
I tak i tak smakuje bosko.
21 odpowiedzi na pytanie: Crumble śliwkowe
Brzmi smakowicie:)
Ja tak wcinam z jabłkami
A fota??
A proszszszę
Tylko ja zdjęcia robię raczej kiepskie, więc nie wiem czy zachęcą do przygotowania crumble
Ale co tam daję 😀
Bo to można wcinać w zasadzie z większością owoców 🙂
Z jakimi śliwkami to w GRUDNIU robisz ?
Mrożonymi 😀
Byle z lodami najlepiej waniliowymi na ciepłe ciasto
Czy śliwki kładzie się mrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
Kiedyś kładłam mrożone do ciasta i zrobił się zakalec, więc teraz się zastanawiam
Osobiście zawsze rozmrażam owoc do pieczonego ciasta.
Dziękuję.
Chyba jednak też rozmrożę 🙂
Nie rozmrażałam
z lenistwa 😉
wyjęłam z zamrażalnika, poleżały z 5 minut
ja w międzyczasie zrobiłam kruszonkę i już
Tutaj się nie zrobi zakalec bo nie ma z czego 😉
tylko owoce i kruszonka
I znów mam ślinotok
O! Ty kusicielko… Wygląda tak, że mało monitora nie oblizałam.
Też bym sobie zjadła
Masz świetne naczynie do takich cudów!
Dostałam od Mikołaja pod choinkę 😀
Kasiasta a jak robisz z jabłkami?
Surowe zasypujesz kruszonką czy trochę je najpierw podduszasz?
Od jakiegoś czasu w piekarniku siedzą mini crumble 🙂
Wymieszałam mrożone owoce – jagody z malinami, posypałam cukrem waniliowym i cynamonem i napełniłam nimi papliotki do muffinek. Na to kruszonka oczywiście.
Ależ w pachnie! 🙂
kruszonkę samą w sobie uwielbiam, ale crumble robię pierwszy raz:)
Takie papierowe? Sprawdziły się?
Ja zawsze robię w dużej formie na tartę,
ale muszę sobie kupić mniejsze foremki, żeby każdy miał swoją osobną porcję 😉
Ja zrobiłam w sobotę, truskawkowo-śliwkowe z lodami śmietankowymi 😀
Pycha 🙂
Teraz dopiero widzę to pytanie
Surowe zasypuję, kawałki takie jak kto woli, ja ścieram na tarce na tym podłużnym otworze, mieszam z cukrem, kuroszonka [kruszanka] i do pieca.
Ale bym sobie teraz zjadła z lodami waniliowymi
Znasz odpowiedź na pytanie: Crumble śliwkowe