Cudny mokry sernik dla wybrednych

Witam

Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.

8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych

Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście.
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.

77 odpowiedzi na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

  1. ja pieke 15 min an termoobiegu, potem 40 minut bez obiegu a potam 10 minut sam dol.

    mokry jest gut.

    • Zamieszczone przez szpilki
      ja pieke 15 min an termoobiegu, potem 40 minut bez obiegu a potam 10 minut sam dol.

      mokry jest gut.

      A masz ten sam przepis?

      • nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny

        ja rbie tak:
        10 jaj
        1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
        1x cukier z wanilia
        1/2 – 3/4 szkl cukru
        2x budyn waniliowy bez cukru

        zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii

        w drugiej misce miksuje bialka na sztywno

        lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta

        jak mam to wrzucam platki migdalowe

        • Dzięki Szpilki
          Zrobię Twój na Dzień Babci.
          Zobaczymy czy coś ze mną nie tak…

          • Rudasku, ale jak bardzo on mokry jest?
            Rozwala się na talerzu?
            Poważnie, nie spotkałam się z tym, żeby “mokrość” sernika była wadą 😉 tylko przeciwnie, suche są paskudne. Mój to dopiero mokry jest, do masy serowej daję szklankę mleka, wylewam na brytfanne płyn prawie 😀
            No, ale różne są gusta smakowe 🙂

            • Tak – ja kocham mokre a już tym bardziej serniki i makowce – suche nie przejdą mi przez gardło.
              Ale mój wychodzi jakoś dziwnie mokry – tak jakby niedopieczony czy coś – raz go trzymałam dobre pół godziny dłużej.

              • Zamieszczone przez rudasek2
                Tak – ja kocham mokre a już tym bardziej serniki i makowce – suche nie przejdą mi przez gardło.
                Ale mój wychodzi jakoś dziwnie mokry – tak jakby niedopieczony czy coś – raz go trzymałam dobre pół godziny dłużej.

                A, niedopieczony to insza inszość
                Ja nie piękę z termoobiegiem, spróbuj bez, a przynajmniej nie cały czas z….

                • ja ostatnio piekłam Sernik z masą makową i kawałkami czekolady pycha !!najlepszy sernik jaki udało mi sie upiec i super wilgotny tylko mi pękł nie wiem czemu przepis wzięłam z netu długo sie czaiłam na jego zrobienie ale naprawdę wart jest grzechu
                  też musiałam piec dłużej niż było napisane i właczyc termoobieg bo po godzinie nadal był płynny

                  • Zamieszczone przez Paolinka
                    ja ostatnio piekłam Sernik z masą makową i kawałkami czekolady pycha !!najlepszy sernik jaki udało mi sie upiec i super wilgotny tylko mi pękł nie wiem czemu przepis wzięłam z netu długo sie czaiłam na jego zrobienie ale naprawdę wart jest grzechu
                    też musiałam piec dłużej niż było napisane i właczyc termoobieg bo po godzinie nadal był płynny

                    Daj przepis… będę robić aż mi któryś wyjdzie…. Nie dam się

                    • Zamieszczone przez beamama
                      A, niedopieczony to insza inszość
                      Ja nie piękę z termoobiegiem, spróbuj bez, a przynajmniej nie cały czas z….

                      A jaką wtedy dajesz temp. z termo i bez?

                      • Najlepszy sernik jaki jadłam był z tego przepisu
                        Nie ja go ofkors piekłam, bo ja się generalnie serników boję 😉
                        jest dość pracochłonny,
                        ale rewelacyjny, niebo w gębie 🙂

                        • Zamieszczone przez Asik.
                          Najlepszy sernik jaki jadłam był z tego przepisu
                          Nie ja go ofkors piekłam, bo ja się generalnie serników boję 😉
                          jest dość pracochłonny,
                          ale rewelacyjny, niebo w gębie 🙂

                          Kurcze..takiego to ja nie zrobię – za dużo do skopania

                          • tutaj jest przepis na sernik z masa makowa i inne na razie wypróbowałam tylko ten i krakowski naprawdę super korcą mnie jeszcze inne

                            • Zamieszczone przez szpilki
                              nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny

                              ja rbie tak:
                              10 jaj
                              1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
                              1x cukier z wanilia
                              1/2 – 3/4 szkl cukru
                              2x budyn waniliowy bez cukru

                              zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii

                              w drugiej misce miksuje bialka na sztywno

                              lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta

                              jak mam to wrzucam platki migdalowe

                              O! robię bbb podobnie tylko daję 5 jaj I białka miksuję z cukrem. Czyli cukru daję więcej

                              • Dzisiaj postanowiłam ostatni raz podjąc próbę zrobienia mojego sernika i mi mikser padł….czary czy co:Rogaty:
                                zaczynam się bać

                                na razie franca siedzi w piekarniku

                                • Zamieszczone przez Paolinka
                                  tutaj jest przepis na sernik z masa makowa i inne na razie wypróbowałam tylko ten i krakowski naprawdę super korcą mnie jeszcze inne

                                  Cudny ale ja musze mieć prymitywne przepisy…

                                  • Zamieszczone przez rudasek2
                                    Dzisiaj postanowiłam ostatni raz podjąc próbę zrobienia mojego sernika i mi mikser padł….czary czy co:Rogaty:
                                    zaczynam się bać

                                    przepraszam,może zamiast sernika zrób coś innego 😉
                                    robię sernik prawie tak samo,daję tylko mniej cukru (ok.3/4 szkl) i bez cytryny,nie wychodzi mokry 🙂
                                    raz tylko dodałam,nieodciśnięte brzoskwinie z puszki i wyszedł baaaardzo mokry,taki właśnie niedopieczony,aż się rozwarstwiał,więcej brzoskwiń nie będę dodawać 😀

                                    • Wszystki serniki brzmia przepysznie i pewnie bym ktorys upiekla. Jednego sie jednak boje… Za kazdym razem jak pieke sernik,po upieczeniu mi katastrofalnie opada. W smaku wszystko super, ale kogos poczestowac bym sie wstydzila:( Plastuga totalna sie robi. Jest jakis sposob, zeby sernik mi nie opadl???????? Z reguly robie mase serowa i mieszam z ubitymi bialkami. Rosnie pieknie podczas pieczenia a potem tak opada, ze zostaje maze centymetr od dna:(

                                      • Zamieszczone przez irena
                                        Wszystki serniki brzmia przepysznie i pewnie bym ktorys upiekla. Jednego sie jednak boje… Za kazdym razem jak pieke sernik,po upieczeniu mi katastrofalnie opada. W smaku wszystko super, ale kogos poczestowac bym sie wstydzila:( Plastuga totalna sie robi. Jest jakis sposob, zeby sernik mi nie opadl???????? Z reguly robie mase serowa i mieszam z ubitymi bialkami. Rosnie pieknie podczas pieczenia a potem tak opada, ze zostaje maze centymetr od dna:(

                                        nie wyciagaj sernika po poieczeniu z piekarnika tylko BARDZO stopniowo uchylaj i powoli studz – nie powinien opasc

                                        • Zamieszczone przez ty-gry-sek
                                          przepraszam,może zamiast sernika zrób coś innego 😉
                                          😀

                                          To już kwestia honoru
                                          Wyszedł nadal mokry ale juz go nie ma, zjedliśmy z małżonkiem – smak cuuuuuudo…
                                          Ale coś z czorta w nim siedzi – bo wczoraj mąż późnym wieczorkiem przewrócił się z nim na schodach…. Nic się nie stało ale tego kawałka szkoda – no i to sprzątanie… A zastanawiał się czy zejść jeszcze po niego…

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general