Witam
Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.
8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych
Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście.
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.
77 odpowiedzi na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych
ja pieke 15 min an termoobiegu, potem 40 minut bez obiegu a potam 10 minut sam dol.
mokry jest gut.
A masz ten sam przepis?
nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny
ja rbie tak:
10 jaj
1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
1x cukier z wanilia
1/2 – 3/4 szkl cukru
2x budyn waniliowy bez cukru
zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii
w drugiej misce miksuje bialka na sztywno
lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta
jak mam to wrzucam platki migdalowe
Dzięki Szpilki
Zrobię Twój na Dzień Babci.
Zobaczymy czy coś ze mną nie tak…
Rudasku, ale jak bardzo on mokry jest?
Rozwala się na talerzu?
Poważnie, nie spotkałam się z tym, żeby “mokrość” sernika była wadą 😉 tylko przeciwnie, suche są paskudne. Mój to dopiero mokry jest, do masy serowej daję szklankę mleka, wylewam na brytfanne płyn prawie 😀
No, ale różne są gusta smakowe 🙂
Tak – ja kocham mokre a już tym bardziej serniki i makowce – suche nie przejdą mi przez gardło.
Ale mój wychodzi jakoś dziwnie mokry – tak jakby niedopieczony czy coś – raz go trzymałam dobre pół godziny dłużej.
A, niedopieczony to insza inszość
Ja nie piękę z termoobiegiem, spróbuj bez, a przynajmniej nie cały czas z….
ja ostatnio piekłam Sernik z masą makową i kawałkami czekolady pycha !!najlepszy sernik jaki udało mi sie upiec i super wilgotny tylko mi pękł nie wiem czemu przepis wzięłam z netu długo sie czaiłam na jego zrobienie ale naprawdę wart jest grzechu
też musiałam piec dłużej niż było napisane i właczyc termoobieg bo po godzinie nadal był płynny
Daj przepis… będę robić aż mi któryś wyjdzie…. Nie dam się
A jaką wtedy dajesz temp. z termo i bez?
Najlepszy sernik jaki jadłam był z tego przepisu
Nie ja go ofkors piekłam, bo ja się generalnie serników boję 😉
jest dość pracochłonny,
ale rewelacyjny, niebo w gębie 🙂
Kurcze..takiego to ja nie zrobię – za dużo do skopania
tutaj jest przepis na sernik z masa makowa i inne na razie wypróbowałam tylko ten i krakowski naprawdę super korcą mnie jeszcze inne
O! robię bbb podobnie tylko daję 5 jaj I białka miksuję z cukrem. Czyli cukru daję więcej
Dzisiaj postanowiłam ostatni raz podjąc próbę zrobienia mojego sernika i mi mikser padł….czary czy co:Rogaty:
zaczynam się bać
na razie franca siedzi w piekarniku
Cudny ale ja musze mieć prymitywne przepisy…
przepraszam,może zamiast sernika zrób coś innego 😉
robię sernik prawie tak samo,daję tylko mniej cukru (ok.3/4 szkl) i bez cytryny,nie wychodzi mokry 🙂
raz tylko dodałam,nieodciśnięte brzoskwinie z puszki i wyszedł baaaardzo mokry,taki właśnie niedopieczony,aż się rozwarstwiał,więcej brzoskwiń nie będę dodawać 😀
Wszystki serniki brzmia przepysznie i pewnie bym ktorys upiekla. Jednego sie jednak boje… Za kazdym razem jak pieke sernik,po upieczeniu mi katastrofalnie opada. W smaku wszystko super, ale kogos poczestowac bym sie wstydzila:( Plastuga totalna sie robi. Jest jakis sposob, zeby sernik mi nie opadl???????? Z reguly robie mase serowa i mieszam z ubitymi bialkami. Rosnie pieknie podczas pieczenia a potem tak opada, ze zostaje maze centymetr od dna:(
nie wyciagaj sernika po poieczeniu z piekarnika tylko BARDZO stopniowo uchylaj i powoli studz – nie powinien opasc
To już kwestia honoru
Wyszedł nadal mokry ale juz go nie ma, zjedliśmy z małżonkiem – smak cuuuuuudo…
Ale coś z czorta w nim siedzi – bo wczoraj mąż późnym wieczorkiem przewrócił się z nim na schodach…. Nic się nie stało ale tego kawałka szkoda – no i to sprzątanie… A zastanawiał się czy zejść jeszcze po niego…
Znasz odpowiedź na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych