Cudny mokry sernik dla wybrednych

Witam

Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.

8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych

Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście.
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

  1. Zamieszczone przez rudasek2
    To już kwestia honoru
    Wyszedł nadal mokry ale juz go nie ma, zjedliśmy z małżonkiem – smak cuuuuuudo…
    Ale coś z czorta w nim siedzi – bo wczoraj mąż późnym wieczorkiem przewrócił się z nim na schodach…. Nic się nie stało ale tego kawałka szkoda – no i to sprzątanie… A zastanawiał się czy zejść jeszcze po niego…

    może jakies czary odczyń nad sernikiem

    • Zamieszczone przez szpilki
      nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny

      ja rbie tak:
      10 jaj
      1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
      1x cukier z wanilia
      1/2 – 3/4 szkl cukru
      2x budyn waniliowy bez cukru

      zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii

      w drugiej misce miksuje bialka na sztywno

      lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta

      jak mam to wrzucam platki migdalowe

      ja sie pytam czy tych jaj musi byc aż 10
      i czy ewentulanie dac można rodzynki….zamiast migdałowych płatków
      i co zrobic żeby rodzynki nie opadły na dno…

      • Zamieszczone przez szpilki
        ja pieke 15 min an termoobiegu, potem 40 minut bez obiegu a potam 10 minut sam dol.

        mokry jest gut.

        no i jaka temperatura ma byc???

        • Zamieszczone przez Nunak
          ja sie pytam czy tych jaj musi byc aż 10
          i czy ewentulanie dac można rodzynki….zamiast migdałowych płatków
          i co zrobic żeby rodzynki nie opadły na dno…

          Daję 5 😀 Ale więcej cukru – 1 i 1/3 szklanki.
          Zazwyczaj się dość gęsty, ale jak wyjdzie rzadki (bo wiadomo ser bywa różny) rodzynki otoczyć w mące

          • Zamieszczone przez Bep
            Daję 5 😀 Ale więcej cukru – 1 i 1/3 szklanki.
            Zazwyczaj się dość gęsty, ale jak wyjdzie rzadki (bo wiadomo ser bywa różny) rodzynki otoczyć w mące

            ja rozumiem że z 10 jajami ma być lepszy???

            w czym ta różnica?

            • Zamieszczone przez Nunak
              ja rozumiem że z 10 jajami ma być lepszy???

              w czym ta różnica?

              Nie wiem w czym różnica.
              Robię tylko ten z 5 jaj. Daję duży budyń – niekoniecznie 2 😀 i dolewam pół szklanki oleju.
              Na dole kruche ciasto maślane i to samo na górze. Bez żadnych dodatków. Trochę opada – na 100%, ale w smaku jest świetny.
              Mój Tato – dość wybredny 😉 – lubi ten sernik.
              Ale Szpilka pisała coś, że ten Jej tak nie opada 😉 może o to chodzi No i Ona nie daje tłuszczu Pewnie 10 jajowy jest bardziej dietetyczny

              • Zamieszczone przez Bep
                Nie wiem w czym różnica.
                Robię tylko ten z 5 jaj. Daję duży budyń – niekoniecznie 2 😀 i dolewam pół szklanki oleju.
                Na dole kruche ciasto maślane i to samo na górze. Bez żadnych dodatków. Trochę opada – na 100%, ale w smaku jest świetny.
                Mój Tato – dość wybredny 😉 – lubi ten sernik.
                Ale Szpilka pisała coś, że ten Jej tak nie opada 😉 może o to chodzi No i Ona nie daje tłuszczu Pewnie 10 jajowy jest bardziej dietetyczny

                halo halo…..
                a kto mówił o jakimkolwiek cieście w tym serniku????

                ja rozumiem że robi sie tą breję z sera budyniu mąki itd. i sie wylewa na blachę….
                nigdzie nie było mowy o cieście kruchym

                • Zamieszczone przez Nunak
                  halo halo…..
                  a kto mówił o jakimkolwiek cieście w tym serniku????

                  ja rozumiem że robi sie tą breję z sera budyniu mąki itd. i sie wylewa na blachę….
                  nigdzie nie było mowy o cieście kruchym

                  No nigdzie. Tylko my lubimy jak jest ciasto na górze i na dole. Z kakaowym nie bardzo wchodzi, ale maślane jest pyszne – nie dużo. Trochę potarte na dole, trochę potarte na górze.
                  Oczywiście być nie musi – my jemy “z” 😉 Ale bez dodatków do środka.

                  • Zamieszczone przez Bep
                    No nigdzie. Tylko my lubimy jak jest ciasto na górze i na dole. Z kakaowym nie bardzo wchodzi, ale maślane jest pyszne – nie dużo. Trochę potarte na dole, trochę potarte na górze.
                    Oczywiście być nie musi – my jemy “z” 😉 Ale bez dodatków do środka.

                    ufff….
                    bo juz myślałam że trzeba robić jeszcze ciasto kruche…
                    a tego bym nie zniosła…..:)

                    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                      Zamieszczone przez rudasek2
                      Witam

                      Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
                      Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
                      Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
                      Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.

                      8 jajek
                      2 szkl. cukru (lub mniej)
                      starta skórka z cytryny
                      sok z cytryny
                      2 łyżki maki ziemniaczanej
                      1 masło
                      ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
                      6 sztuk moreli suszonych

                      Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
                      Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
                      Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
                      8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
                      To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście.
                      Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.

                      siedzi w piekarniku
                      konsystencję mial taką smietanową….
                      jak nie wyjdzie toooo…..
                      dobra, nie bede sie publicznie odgrazac 😛

                      • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                        O rany, sladu juz po nim nie ma, a ja coraz bardziej tlusta…
                        Cudny.
                        Dzisiaj smakowal najlepiej. Zaraz pedze do lidla po drugie opakowanie twarogu.

                        • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                          O rany, sladu juz po nim nie ma, a ja coraz bardziej tlusta…
                          Cudny.
                          Dzisiaj smakowal najlepiej. Zaraz pedze do lidla po drugie opakowanie twarogu.

                          Witaj

                          Cieszę się że smakowało a jak było z konsystencję?

                          • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                            O rany, sladu juz po nim nie ma, a ja coraz bardziej tlusta…
                            Cudny.
                            Dzisiaj smakowal najlepiej. Zaraz pedze do lidla po drugie opakowanie twarogu.

                            Witaj

                            Cieszę się że smakowało.
                            A jak konsystencje?

                            dwa razy pisze – coś mi tu nie chodzi komp.

                            • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                              Zamieszczone przez rudasek2
                              Witaj

                              Cieszę się że smakowało.
                              A jak konsystencje?

                              dwa razy pisze – coś mi tu nie chodzi komp.

                              jak dla mnie idealna, ale dzisiaj zdecydowanie lepszy byl, wczoraj taki zbyt puszysty, dzis ciezszy, sernikowaty.

                              • Taki prosty ten przepis że chyba i ja się skuszę 🙂 muszę tylko jakąś okazje mieć co by gości nakarmić a sama nie zjeść wszystkiego 😉

                                • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                                  rudasku
                                  za mokry, to znaczy, że ciecz (skadkolwiek ona ;)) mialas na spodzie blachy?

                                  wczoraj lekko przypaliłam spod, pieklam 60 minut ale srodek cudny wyszedl, z tym, że kombinowałam raz na dole grzanie, raz na calosci
                                  dzis dałam 50 minut na calosci i lipa, woda stoi na dnie…

                                  • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                                    rudasku
                                    za mokry, to znaczy, że ciecz (skadkolwiek ona ;)) mialas na spodzie blachy?

                                    wczoraj lekko przypaliłam spod, pieklam 60 minut ale srodek cudny wyszedl, z tym, że kombinowałam raz na dole grzanie, raz na calosci
                                    dzis dałam 50 minut na calosci i lipa, woda stoi na dnie…

                                    Nie – woda to nie była – raczej gęsty jogurt…
                                    Dużo chyba też od sera zależy.
                                    Tobie już raz wyszedł to i następnym razem wyjdzie.

                                    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                                      ja z lidlowego sernika robię zawsze

                                      • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                                        Zawzięłam się na niego.
                                        Trzeci siedzi w piekarniku.
                                        Teraz grzeję tylko od dołu, siedzi juz 50 minut….

                                        • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                                          Zawzięłam się na niego.
                                          Trzeci siedzi w piekarniku.
                                          Teraz grzeję tylko od dołu, siedzi juz 50 minut….

                                          A ja postanowiłam w przyszłym tygodniu ten Lidlowy ser kupić – co o nim piszesz i znowu go zrobię…

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general