Cudny mokry sernik dla wybrednych

Witam

Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.

8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych

Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście.
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

  1. w jakiej temperaturze te serniki mają się piec???

    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

      175 ja piekę
      tym razem wyszedł mi bardzo suchy…
      tez źle

      ale mysmy ze soba jeszcze nie skonczyli 😉

      • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
        175 ja piekę
        tym razem wyszedł mi bardzo suchy…
        tez źle

        ale mysmy ze soba jeszcze nie skonczyli 😉

        wedle jakiego przepisu walczysz?
        bo ja chcę podejść do tego co szpilka dawała

        ale ta ilość jaj mnie przeraża

        • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

          Zamieszczone przez Nunak
          wedle jakiego przepisu walczysz?
          bo ja chcę podejść do tego co szpilka dawała

          ale ta ilość jaj mnie przeraża

          pierwsze rudaskowy cwiczę
          ale bez cytryny, bo ja lubię smak natury 😉

          przepis jest bardzo dobry i juz widzę, że cały sekret tkwi w sposobie poeczenia (albo w moim beznadziejnym piekarniku)

          lidlowy ser jest ok, nie ma w nim wody, jak w coniektorych

          • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
            pierwsze rudaskowy cwiczę
            ale bez cytryny, bo ja lubię smak natury 😉

            przepis jest bardzo dobry i juz widzę, że cały sekret tkwi w sposobie poeczenia (albo w moim beznadziejnym piekarniku)

            lidlowy ser jest ok, nie ma w nim wody, jak w coniektorych

            czyli z olejem?

            • a myślisz że mogę dać budyń zamiast mąki ziemniaczanej???
              a i widzę że tam jest masło nie olej…

              • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                Zamieszczone przez Nunak
                a myślisz że mogę dać budyń zamiast mąki ziemniaczanej???
                a i widzę że tam jest masło nie olej…

                pewno, najwyzej kolorek ladniejszy złapie
                choc przy tylu jajach i tak zółciutki jest

                tak, masło, masło

                • ja nie daje wcale tluszczu

                  edit: moj jest light 😀

                  • Zamieszczone przez Nunak
                    czyli z olejem?

                    nie rozumiem?

                    ok. już doczytałam

                    • zrobiłam kropka w kropkę szpilkowy…

                      bez tłuszczu
                      z 8 jajami za miast 10…….

                      jest boski….

                      nie wiem jeszcze co stary powie
                      bo on amator sernikowy
                      i najlepszy robi mamusia (nieteściowa znaczy)

                      • najlepszy jest jutro

                        • u mnie sernik jest z 15 jaj na kilo sera + smietana 30% i jest mega super 😀

                          • Zamieszczone przez agullec
                            u mnie sernik jest z 15 jaj na kilo sera + smietana 30% i jest mega super 😀

                            Dawaj przepis 😀

                            • Ja w weekend też sernikowałam 😀 Po swojemu. Zrobiłam z markowego Auchanowego wiadrekowegoczyli takiej serowej ciapy… Wyszedł meksykański
                              Wszyscy chwalili. I, jak na mnie, maluteńko opadł. Wyglądał przecudnie
                              Jutro zrobię fotę 😀

                              • to i ja poproszę przepis 🙂 sernik mi zawsze opada robię z sera z biedronki ale on jest rzadki a ten z lidla jaką ma konsystencje? i pamiętacie jego cenę biedronkowy 8zł za 1 kg

                                • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                                  Zamieszczone przez SkrzatiMiki
                                  to i ja poproszę przepis 🙂 sernik mi zawsze opada robię z sera z biedronki ale on jest rzadki a ten z lidla jaką ma konsystencje? i pamiętacie jego cenę biedronkowy 8zł za 1 kg

                                  ceny nie pamietam, ale konsystencję ma bardzo przyzwoitą, wyłazi z wiaderka w jednym kawałku bez wody

                                  • 1. przepis: wersja uboga
                                    1 kg sera,
                                    7 jaj
                                    1 cukier waniliowy
                                    25 dkg cukru
                                    250 ml mleka
                                    1,5 budynia waniliowy lub smiatankowy

                                    Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać ser, budyń mleko a na końcu pianę z białek i delikatnie wymieszać, Pieć około 1:15 w 180 stopniach, ale to zalezy od piekarnika.

                                    ciasto:
                                    0,5 kg mąki
                                    0,5 kostki margaryny
                                    1/2 szklanki cukru
                                    1 łyżeczka do prtoszku do pieczenia
                                    1 łyzka śmietany
                                    2 żółtka
                                    1 jajo
                                    wszystko zagnieść i podpiec w piekarniku około 10-15 minut

                                    to ciasto ma u mnie w domu swoich zwolenników

                                    2. przepis inna grupa zwolenników
                                    1 kg sera
                                    12-15 żółek
                                    2 szklanki cukru pudru, ale to dla mnie jest za dużo i daję około 1,5 szklanki
                                    2 budynie smietankowe lub waniliowe
                                    300 ml śmietanki 30 lub 36%
                                    1 cukier waniliowy

                                    ciasto
                                    jak wyżej

                                    żółtka utrzeć z połową cukru pudru dodać 2 budynie, cukier waniliowy ser
                                    z 9-12 białek ubic piane z pozostałą częścią cukru pudru, śmietankę ubic na sztuwno, mozna dodac smietanę fix, dodawać do sera na przemian ubite białka i śmietanę, delikatnie mieszać nie mixować i na blachę i upieć około 1:15 w 180 stopniach

                                    Ser biorę jaki podpadnie najlepiej w kostach 3 razy mielę

                                    • Zamieszczone przez agullec
                                      1. przepis: wersja uboga
                                      1 kg sera,
                                      7 jaj
                                      1 cukier waniliowy
                                      25 dkg cukru
                                      250 ml mleka
                                      1,5 budynia waniliowy lub smiatankowy

                                      Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać ser, budyń mleko a na końcu pianę z białek i delikatnie wymieszać, Pieć około 1:15 w 180 stopniach, ale to zalezy od piekarnika.

                                      ciasto:
                                      0,5 kg mąki
                                      0,5 kostki margaryny
                                      1/2 szklanki cukru
                                      1 łyżeczka do prtoszku do pieczenia
                                      1 łyzka śmietany
                                      2 żółtka
                                      1 jajo
                                      wszystko zagnieść i podpiec w piekarniku około 10-15 minut

                                      to ciasto ma u mnie w domu swoich zwolenników

                                      2. przepis inna grupa zwolenników
                                      1 kg sera
                                      12-15 żółek
                                      2 szklanki cukru pudru, ale to dla mnie jest za dużo i daję około 1,5 szklanki
                                      2 budynie smietankowe lub waniliowe
                                      300 ml śmietanki 30 lub 36%
                                      1 cukier waniliowy

                                      ciasto
                                      jak wyżej

                                      żółtka utrzeć z połową cukru pudru dodać 2 budynie, cukier waniliowy ser
                                      z 9-12 białek ubic piane z pozostałą częścią cukru pudru, śmietankę ubic na sztuwno, mozna dodac smietanę fix, dodawać do sera na przemian ubite białka i śmietanę, delikatnie mieszać nie mixować i na blachę i upieć około 1:15 w 180 stopniach

                                      Ser biorę jaki podpadnie najlepiej w kostach 3 razy mielę

                                      Ooo, ta tłusta wersja to coś dla mnie 😀

                                      • To teraz pokaże nasz sernik:
                                        W całości:

                                        Porcyjka śniadaniowa 😀

                                        • Bep – ale dostałam smaka, jutro lece do sklepu tylko z którego to przepisa??

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general