Cudny mokry sernik dla wybrednych

Witam

Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.

8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych

Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście.
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

  1. Zamieszczone przez agullec
    Bep – ale dostałam smaka, jutro lece do sklepu tylko z którego to przepisa??

    Cieszę się 😀
    Może nie tylko mi w boczki pójdzie 😉
    Robiłam ze zmodyfikowanego Szpilkowego. Tylko 5 jaj i pół szklanki oleju 😀
    Cukier ok 1 szkl do sera. 2 łyżki do białek – domieszać delikatnie na końcu.
    Ciasto wg złotej zasady słodkiego kruchego – 3 częsci mąki, 2 części masła, 1 część cukru. Tutaj 300 g mąki, kostka masła i 100 g cukru (można dać mniej)
    Dół podpiekam…

    • Bep sernik wyglada rewelacyjnie a ser brałaś wiaderkowy czy w kostkach?

      • Zamieszczone przez Bep
        To teraz pokaże nasz sernik:
        W całości:

        Porcyjka śniadaniowa 😀

        Bep – pokaż Rudej fotki – i ta już by chciał robić…dzisiaj to mnie tylko zwałly śniegu powstrzymały przed pójściem do sklepu po ser….

        • Zamieszczone przez Paolinka
          Bep sernik wyglada rewelacyjnie a ser brałaś wiaderkowy czy w kostkach?

          Wiaderkowy i do tego z Auchana. Wygląda mi na homogenizowany Ale już 2 raz właśnie z tego wychodzi mi najlepszy
          Z innych serów wiaderkowych też jest OK.

          • Zamieszczone przez rudasek2
            Bep – pokaż Rudej fotki – i ta już by chciał robić…dzisiaj to mnie tylko zwałly śniegu powstrzymały przed pójściem do sklepu po ser….

            A ja ostatnie 2 kawałki oddałam… Mamie 😀 Niech zjedzą sobie z Tatulem 🙂
            Bo mnie już łatwiej przeskoczyć jak obejść, a tu Halinka jeszcze faworki do góry wyciągnęła

            • Ja robłam sernik z brzoskwiniami przepis bardzo podobny do waszego na kruchym cieście, ser brzoskwinie i na górze tez kruche szybko się go robi z w sumie z 8 jaj rewelacja tani i wychodzi duża blacha:-)

              • a teraz mam pytaie z innej beczki jak zrobic kruszankę taka zwykłą? i czy może być z sernikiem? mam ochotę na słodką kruszankę nigdy nie robiłam placków zaczynam od serników i gotowych ciast z proszku dlatego prosze Was o przepis:-)

                • Zamieszczone przez SkrzatiMiki
                  a teraz mam pytaie z innej beczki jak zrobic kruszankę taka zwykłą? i czy może być z sernikiem? mam ochotę na słodką kruszankę nigdy nie robiłam placków zaczynam od serników i gotowych ciast z proszku dlatego prosze Was o przepis:-)

                  Ja kruszonkę robię z tego samego ciasta kruchego co spód, zostawiam sobie jakąś 1/3 czy 1/4 ciasta i wrabiam w niego więcej mąki, bo musi być twardsze, wkładam do zamrażarki na jakąś godzinkę i ścieram na wierzch ciasta na tarce do jarzyn.

                  • Zamieszczone przez szpilki
                    najlepszy jest jutro

                    a to fakt…
                    syn zażądał w poniedziałek z rana nowego sernika

                    • sernik wyglada apetycznie i na pewno spróbuje ale znajac zycie nie obejdzie sie bez modyfikaci przepisu….

                      • Zamieszczone przez szpilki
                        nie – nie dodaje w ogole skorki ani cytryny

                        ja rbie tak:
                        10 jaj
                        1kg sera z wiaderka (twarogowy – najbardziej lubie piatnicy ale nie gardze beztluszczowym tesco np.)
                        1x cukier z wanilia
                        1/2 – 3/4 szkl cukru
                        2x budyn waniliowy bez cukru

                        zoltka mikruje z cukrem, potem wrzucam ser, podmiksowuje – dorzucam budyn i miksuje z 5 min – dolewam jeszcze ekstrakt z wanilii

                        w drugiej misce miksuje bialka na sztywno

                        lacze jedno z rugim i pieke wg. wczesniejszego posta

                        jak mam to wrzucam platki migdalowe

                        Wczoraj zrobiłam Twój bo wcześniej nie dałam rady.
                        Wyszedł super.
                        Dodałam sudzone morele. Cudeńko.
                        Powiedz tylko czy sama surowa masa powinna być taka bardzo plynna?

                        • mam pytanie….moze glupie… Ale co tam…
                          kto pyta nie bladzi…
                          w piatek planuje zrobic…
                          czy ta mase z przepisu Szpilki wylac na blache, czy potrzebny jest jakis spod??? czy cos na to???
                          Starszak ma urodziny, a uwielbia serniki.

                          *I jeszcze jedno pytanie czy cukier z wanilia…to chodzi o 1 opakowanie cukru waniliowego?

                          • podciągam, bo właśnie mi pachnie w domu szpilkowym sernikiem:D

                            • a co mi tam.. tez zrobiłam… tj jeszcze się piecze

                              • To i ja się pochwalę pysznym sernikiem, którego przepis dostałam od znajomej…Robiłam go już 2 razy… Niestety nie rosnie tak łądnie.. Nie wiem, czy to wina niedokładnie podanego przepisu, czy piekarnika, bo miałam zalecone piec na 220st na dół, a ja nie mam opcji pieczenia tylko na dół… No niby mam, ale z termoobiegiem i nie wiem,czy tak można piec serniki.

                                A przepis jest mega szybki, prosty i tani 🙂

                                ciasto:
                                3 szklanki mąki
                                1 szklanka cukru
                                1/2 kostki margaryny
                                3 żółtka
                                2 łyżki śmietany
                                2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, jedną zamrozic na kolejny sernik a druga do lodówki na ok godzinę.
                                Póżniej cienku wylepic blachę.

                                Masa
                                3 żłótka
                                1 szklanka cukru, ale ja daje 3/4, bo jest słodki
                                75 dag sera śmietankowego z wiadereczka
                                1 budyń śmietankowy- wsypujemy do masy
                                1/2 szklanki oliwy
                                2 szklanki mleka.
                                I tutaj brakuje mi proszku do pieczenia, ale może się mylę.
                                Masa jest bardzo wodnista

                                Do piekarnika na 220 st na 50 minut
                                Ubić 3 białka z 1/2 szklanki cukru i wylać na wierzch- dopiec 10 minut i gotowe.

                                Proszę o rade jak ustawiać piekarnik,żeby fajnie rósł i się nie palił.
                                Mam np opcje- Tradycyjny, czyli piecze się góra, dół
                                Tradycyjny z wentylacją
                                podwójne dolne grzanie z wentylacją
                                inne nie są istotne 🙂

                                • U mnie króluje mokry, pyszny i w ogóle bardzo lekki i puszysty sernik bananowy. Krótki przepis:
                                  1kg sera zmielonego 3-krotnie
                                  4 średnie banany
                                  cukier wg uznania – u mnie była tylko łyżka miodu, reszta słodyczy pochodzi z banana (jednak ja nie lubię słodkiego, zaznaczam)
                                  3 łyżki mąki ziemniaczanej
                                  aromat waniliowy
                                  4 białka
                                  2 jajka
                                  budyń bez cukru (waniliowy najlepiej)
                                  można też dodać trochę mleka zagęszczonego do kawy (ok. 75ml)

                                  Miksujemy wszystkie składniki oprócz jajek i mleka. Wszystkie białka ubijamy. Dodajemy źółtka, potem mleko i na końcu białka. Lekko mieszamy, ale nie za bardzo, żeby masa była puszysta.
                                  Wykładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w temp. około 170 – 180 stopni.

                                  Poleca się piec w kąpieli wodnej, bo wtedy serniczek będzie piękny, gładki z wierzchu i nie opadnie. Jednak ja nie mam cierpliwości do takich zabiegów i nie przeszkadzają mi opadające serniki 😉

                                  • podbijam żeby nie szukać w sobotę 😉

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general