Witam
Wczoraj napisałam nowy wątek dlaczego mój sernik jest mokry.
Tego jeszcze nie wiem ale podam przepis bo wszystkim wychodzi cudny mokry ale mi za mokry – no cóż kucharką nie jestem najlepszą.
Polecam – jadłam go u 4 różnych koleżanek i wszystkie cudowne.
Ma pyszny smak – a ja jestem wybredna w sernikach.
8 jajek
2 szkl. cukru (lub mniej)
starta skórka z cytryny
sok z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 masło
ser Jana 1 kg półtłusty (taki w wiadereczku)
6 sztuk moreli suszonych
Oddzielam żółtka od białek – żółtka miksuję z cukrem do białości.
Dodaję masło i ser i ciągle miksuję.
Następnie dodaję skórkę z cytryny i sok z cytryny – miksuję – dodaję 2 łyżki mąki i miksuję nadal.
8 białek miksuję w osobnej misce i dodaję do masy – mieszam to wszytski łychą.
To do tortownicy i włozyć pociete na pół morele suszone zatapiając je paluszkiem w cieście.
Piec w tem 180 stopni z termoobiegiem.
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych
Cieszę się 😀
Może nie tylko mi w boczki pójdzie 😉
Robiłam ze zmodyfikowanego Szpilkowego. Tylko 5 jaj i pół szklanki oleju 😀
Cukier ok 1 szkl do sera. 2 łyżki do białek – domieszać delikatnie na końcu.
Ciasto wg złotej zasady słodkiego kruchego – 3 częsci mąki, 2 części masła, 1 część cukru. Tutaj 300 g mąki, kostka masła i 100 g cukru (można dać mniej)
Dół podpiekam…
Bep sernik wyglada rewelacyjnie a ser brałaś wiaderkowy czy w kostkach?
Bep – pokaż Rudej fotki – i ta już by chciał robić…dzisiaj to mnie tylko zwałly śniegu powstrzymały przed pójściem do sklepu po ser….
Wiaderkowy i do tego z Auchana. Wygląda mi na homogenizowany Ale już 2 raz właśnie z tego wychodzi mi najlepszy
Z innych serów wiaderkowych też jest OK.
A ja ostatnie 2 kawałki oddałam… Mamie 😀 Niech zjedzą sobie z Tatulem 🙂
Bo mnie już łatwiej przeskoczyć jak obejść, a tu Halinka jeszcze faworki do góry wyciągnęła
Ja robłam sernik z brzoskwiniami przepis bardzo podobny do waszego na kruchym cieście, ser brzoskwinie i na górze tez kruche szybko się go robi z w sumie z 8 jaj rewelacja tani i wychodzi duża blacha:-)
a teraz mam pytaie z innej beczki jak zrobic kruszankę taka zwykłą? i czy może być z sernikiem? mam ochotę na słodką kruszankę nigdy nie robiłam placków zaczynam od serników i gotowych ciast z proszku dlatego prosze Was o przepis:-)
Ja kruszonkę robię z tego samego ciasta kruchego co spód, zostawiam sobie jakąś 1/3 czy 1/4 ciasta i wrabiam w niego więcej mąki, bo musi być twardsze, wkładam do zamrażarki na jakąś godzinkę i ścieram na wierzch ciasta na tarce do jarzyn.
a to fakt…
syn zażądał w poniedziałek z rana nowego sernika
sernik wyglada apetycznie i na pewno spróbuje ale znajac zycie nie obejdzie sie bez modyfikaci przepisu….
Wczoraj zrobiłam Twój bo wcześniej nie dałam rady.
Wyszedł super.
Dodałam sudzone morele. Cudeńko.
Powiedz tylko czy sama surowa masa powinna być taka bardzo plynna?
mam pytanie….moze glupie… Ale co tam…
kto pyta nie bladzi…
w piatek planuje zrobic…
czy ta mase z przepisu Szpilki wylac na blache, czy potrzebny jest jakis spod??? czy cos na to???
Starszak ma urodziny, a uwielbia serniki.
*I jeszcze jedno pytanie czy cukier z wanilia…to chodzi o 1 opakowanie cukru waniliowego?
podciągam, bo właśnie mi pachnie w domu szpilkowym sernikiem:D
a co mi tam.. tez zrobiłam… tj jeszcze się piecze
To i ja się pochwalę pysznym sernikiem, którego przepis dostałam od znajomej…Robiłam go już 2 razy… Niestety nie rosnie tak łądnie.. Nie wiem, czy to wina niedokładnie podanego przepisu, czy piekarnika, bo miałam zalecone piec na 220st na dół, a ja nie mam opcji pieczenia tylko na dół… No niby mam, ale z termoobiegiem i nie wiem,czy tak można piec serniki.
A przepis jest mega szybki, prosty i tani 🙂
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, jedną zamrozic na kolejny sernik a druga do lodówki na ok godzinę.
Póżniej cienku wylepic blachę.
Masa
3 żłótka
1 szklanka cukru, ale ja daje 3/4, bo jest słodki
75 dag sera śmietankowego z wiadereczka
1 budyń śmietankowy- wsypujemy do masy
1/2 szklanki oliwy
2 szklanki mleka.
I tutaj brakuje mi proszku do pieczenia, ale może się mylę.
Masa jest bardzo wodnista
Do piekarnika na 220 st na 50 minut
Ubić 3 białka z 1/2 szklanki cukru i wylać na wierzch- dopiec 10 minut i gotowe.
Proszę o rade jak ustawiać piekarnik,żeby fajnie rósł i się nie palił.
Mam np opcje- Tradycyjny, czyli piecze się góra, dół
Tradycyjny z wentylacją
podwójne dolne grzanie z wentylacją
inne nie są istotne 🙂
U mnie króluje mokry, pyszny i w ogóle bardzo lekki i puszysty sernik bananowy. Krótki przepis:
1kg sera zmielonego 3-krotnie
4 średnie banany
cukier wg uznania – u mnie była tylko łyżka miodu, reszta słodyczy pochodzi z banana (jednak ja nie lubię słodkiego, zaznaczam)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
4 białka
2 jajka
budyń bez cukru (waniliowy najlepiej)
można też dodać trochę mleka zagęszczonego do kawy (ok. 75ml)
Miksujemy wszystkie składniki oprócz jajek i mleka. Wszystkie białka ubijamy. Dodajemy źółtka, potem mleko i na końcu białka. Lekko mieszamy, ale nie za bardzo, żeby masa była puszysta.
Wykładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w temp. około 170 – 180 stopni.
Poleca się piec w kąpieli wodnej, bo wtedy serniczek będzie piękny, gładki z wierzchu i nie opadnie. Jednak ja nie mam cierpliwości do takich zabiegów i nie przeszkadzają mi opadające serniki 😉
podbijam żeby nie szukać w sobotę 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: Cudny mokry sernik dla wybrednych