Może nie ma to większego znaczenia dla ludzkości, ale niedawno poczułam sie jakbym odkryła Amerykę, gdy dokładnie przeczytałam nazwę cukru waniliowego. On się nazywa tak naprawę cukier WANILINOWY! Wiedziałyście o tym?
Czemu mi nikt nie powiedział?
;-)))
27 odpowiedzi na pytanie: cukier waniLINowy
W cukier się akurat nie wczytywałam, ale serek waNiliNowy to od ponad 20 lat jadam :).
Kiedyś w końcu trzeba odkryć tę Ametyke:)
Też ją kiedyś odkryłam i to nie tak dawno temu;):p
kiedys mnie ktos uswiadamial, ze wanilina jest substancja smakowa generowana sztucznie, a wanilia nie i dlatego inna nazwa
osobiscie tematu nie zglebialam, bo mi zasadniczo wszytsko jedno, ale czy tak rzeczywiscie jest?
mój kolega odkrył to wiele wiele lat temu i od tamtej pory posługuję się tą nazwą i uwierz mi wielu ludzi robi gigantyczne oczy: o co tej babie chodzi????
Pozdrówki 🙂
Wiedziełam, znam tę formę, ale używam potocznie “winiliowy”
jakoś takoś mi wygodniej
🙂
Waniliowy można zrobić w domu z prawidziwej wanilii polecam, duzo lepszy
Wiedziałam o tym od dawna, ale nie wiedziałam dlaczego tak się nazywa, ale ostatnio ogląałam program w telewizji tvn warszawa – smaki miasta i prowadzący wytłumaczył różnicę – wanilina to sztuczna substancja o zapachu podobnym do wanilii – jeśli chodzi o np pieczenie ciast to cukier wanilinowy dłużej utrzymuje zapach wanilii – no i jest tańszy, cukier waniliowy można sobie samemu zrobić poprzez zmielenie lasek wanilii z cukrem.
Pzdr
mnie i męża olśnił jakiś czas temu demotywator 😀
ale mówię waniliowy, nie chcę wprowadzać zamętu w sklepie…
wystarczy jak syn przedstawiając się mówi że jest “Sportakusem” (postać z bajki)
Ja też na serku odkryłam kilka lat temu ale uznałam to za błąd w pisowni
nie widziałam Jak to forum poszerza horyzonty 😀
Aż się przyjrzę jak wrócę z pracy co ja właściwie mam w szafce w kuchni
a to nie wiedziałaś o tym :):)
dla mnie to waniliowy i juz
Musze zobaczyc, jak u mnie sie nazywa, ide do kuchni poczekajcie…..
ups, wanillinzucker, hahahahha, czyli tez nie waniliowy, hihihi, niezle
wychodzi na jaw jak dokładnie czytamy :):)
nie wiedziałam
zacznę DOKŁADNIE studiować etykiety
A ja myślałam, że w Twoim zawodzie to czytasz nałogowo wszystko co jest na opakowaniach :).
ale nie na cukrze wanilinowym
aż poszłam do szafki
cukru nie mam
ale mam budyń waniliowy i aromat do ciasta – też waniliowy
(czytałam 2 x) 😉
A to niespodzianka
jednym słowem:
-nie czytamy ze zrozumieniem,
-trujemy się waniliną
-a niektórzy nawet niemiecką waniliną!
;-)))
Znasz odpowiedź na pytanie: cukier waniLINowy