Forum: Książka kucharska
Cyc kurzęcy w cieście francuskim ala mumia ;)
Pamiętam, że był gdzieś ten przepis. Przeszukałam wątki około świąteczne i sylwestrowe. I nic.
Poratujcie. Proszę. Wygląda na szybkie i smaczne… Nawet mi powinno się udać Tylko przepisu dokładnego brak
27 odpowiedzi na pytanie: Cyc kurzęcy w cieście francuskim ala mumia ;)
Mam! Znalazłam
Jakby któraś szukała inspiracji na obiad:
Pewnie coś by się jeszcze znalazło, ale 2 mi na razie wystarczą
dzieki za przepis napewo wyproboje 🙂
Świetnie to to wygląda, lekko mnie niepokoi część manualna
Mnie też
Ale nie mam pomysłu na nic innego “mięsnego” ja jutrzejszą proszoną kolację 😉
Naprawdę litości nie macie. Już do tego działu już nigdy nie wejdę wieczorem bo znowu jestem głodny jak widzę takie rzeczy.
Obydwie wersje się dobrze prezentują. Ta druga może nawet ciekawsza w smaku.
Mogę polecić takie chudsze kieszonki z ciasta francuskiego (takie koperty).
Nadzienie jest ze szpinaku, kurczaka w kawałkach, czosnku, przyprawach i kawałkach sera. Mniam!:)
własnie pośliniłam klawiaturę hehe muszą być pycha
przepis poproszę
Kiedyś w programie ugotowani robili łososia w cieście – jest boski.
Łosoś na ciasto, na łososia szpinak na masełku z czosnkiem, zawijamy i górną część smarujemy białkiem i posypujemy migdałami ( ja robiłam bez migdałów bo zapomniałam kupić) ale wyszedł boooosko.
Kurczak też jest świetny ja dodawałam pieczarki z cebulką do niego a górę posypywałam kminkiem 🙂
Ja podobnie 🙂
Drogie Panie- teraz smutna część. Takie frykasy do tej pory kupowałem w piekarni:). Ale trudne być nie może, zrobić ciasto francuskie lub pół fransukie, kurczaka w kawałkach podsmażyć, osobno zrobić szpinak z czosnkiem i wszystko to jakoś umieścić w tym cieście sensownie i piec.
A ja dodam z innej beczki. Już to kiedyś robiłam i było pycha. Nie żebym była jakaś święta, mięso lubię jem i jeść będę ale boli mnie jak ktoś pisze CYC KURZĘCY. Przecież żebyśmy mogły zjeść tę skądinąd pyszną rzecz jakieś stworzenie oddało życie. 🙁
Na co dzień się nad tym nie zastanawiamy.
a jak ktoś napisze pierś to będzie lepiej? 😉
imo bez przesady 😉
muszę powiedzieć, że głodna się tak zrobiłam i na widok tych zdjęć z przepisu ślinotoku dostałam… zrobię w tym tyg., ale pewnie dopiero w weekend…
Rzeczywiście nazwa tej części zwierzaka jest niefortunna. Pierś jest chyba bardziej odpowiednia. Raz byłem świadkiem jak stary dziad zagadał to Pani na mięsnym w stylu “to z biustu”. Jakoś tak bardziej zboczenie zagadał ale wiadomo o co chodzi. Pani zaś odwdzięczyła mu się bazyliszkowym spojrzeniem i prawie rzutem zamówionej rzeczy. Aż mi się później głupio było pytać o to samo ale była promocja:)
wow,
tak jeszcze nie zawijałam w ciasto francuskie, tylko owijałam 😀
az mi slinka cieknie… mniam pieknie wygląda.
ja robię jutro na urodzinki córki, więc napisze jak wyszło po
proste jak drut! na serio – robiłam już bez mała kilkanaście razy – za każdym razem wychodzi przepyszneeeeee!!!!
na ciasto kładę filet, na to pieczarki uduszone z cebulką, na to plasterek szynki surowej, na to plasterek żółtego sera i zawijam – tzn. robię tego jakby warkocza – smaruję jajkiem i do pieca – boskieeeeee
a ten zapach!!!!
Ja tez chce zrobic ta potrawe,ale poradzcie czy cos do tego podajecie?Jakies frytki czy salatke?
to jest baaaardzo syte!
ja podaję sałatkę najlepiej pasuje z kapusty pekińskiej, lub bez niczego pochłaniamy 😀
zrobiłam i….boskie, soczyste, delikatne, pycha
gościom tez smakowało, ale część nie jadła, bo wczoraj był popielec i pościli
tylko zapomniałam wysmarować jajkiem, ale nic sie nie stało
mam jeszcze jedna porcję na dzisiaj
Robiłam kiedyś i pamiętam, ze bardzo mojej rodzince smakowało. I nawet manualnie dałam radę, chociaż wielkich zdolności manualnych nie posiadam 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Cyc kurzęcy w cieście francuskim ala mumia ;)