Miałam problem z masą do wafla dla moich bezmlecznych facetów. Karmelu na sojowym nie robiłam – bałam się. W końcu znalazłam fajny przepis – dziś zrobione. Już jedzone
– margaryna (ja dałam masło… mimo wszystko)
– 1,5 szklanki cukru (dałam jedną bo nie lubimy bardzo słodkiego)
– cukier waniliowy/zapach wg upodobań
– 3 łyżki ciemnego kakao
– 3 jaja
i do roboty
Margarynę, cukier, zapach (cukier waniliowy) i kakao roztapiamy. Mieszamy na w miarę jednolitą masę. Do tego dajemy 3 rozbite jajka. Wlewamy je do gotującej się masy ciurkiem i gotujemy mieszając. Gotowałam tę masę do zgęstnienia (no i żeby zagotować jaja). I można już rozsmarowywać na waflu. Naprawdę fajne. Tylko bardzo kaloryczne.
Ja do masy dodałam jeszcze zmielonych orzechów. Można dodać zmielonych migdałów. Tylko warto je przedtem uprażyć, żeby smak była bardziej intensywny 🙂
9 odpowiedzi na pytanie: Czekoladowy wafel bezmleczny dla alergików
Ups… Proszę przenieść do kuchni 😉
Polecam! Bo robię kolejny raz. Bardzo szybkie, smaczne no i alergik się pożywi
Tych jaj nie czuć. Masa jest pyszna, czekoladowa. Chłopaki tego wafla zjedzą w każdej ilości 😉
czy masa wychodzi mocno gęsta?i czy smarować gorącą masą czy zimną?
może jutro bym machnęła
Robi się błyskawicznie 😀 Ale potem trzeba pogotować i co chwilę mieszać aż zgęstnieje – ja nakładałam taką gęstszą.
Smarować gorącą. Po godzinie jak wystygnie można jeść.
Ale jak wlac jajka zeby sie nie “sciely”. Zawsze jak wlewam jaja do goracego t sie momentalnie scinaja i robia mi sie “farfocle”;)
Mi się nigdy nie ścieły – choć myślałam, że tak będzie Sama nie wiem dlaczego 😉 Ale bez farfocli mam 😀
A może dodaj do jaj łyżkę lub 2masy i dopiero takie ocieplone wlej do reszty?
dobry pomysl:) wyprobuje,dzieks;)
dzisiaj spróbowałam, niestety totalna porażka. Wyszły grudy, potem tłuszcz się całkowicie oddzielił od masy. Próbując masę czuć ścięte białko. Nie wiem, jak autorka to zrobiła. Wlewałam jajka mega powoli – nic to nie dało.
Znasz odpowiedź na pytanie: Czekoladowy wafel bezmleczny dla alergików