Czy obieracie owoce ze skórki?

Chciałam Was zapytać czy obieracie swoim dzieciom owoce ze skóry np. jabłka, gruszki,brzoskwinie, morele itp.
Ja dość długo obierałam ale teraz mój 2 latek wcina ze skórą – myślicie, że tak jest ok?
Wiem, że powinno jeść się owoce ze skórą (bo pod nią jest najwięcej witamin) ale z drugiej strony słyszy się, że są konserwowane jakimiś chemicznymi środkami żeby się nie psuły i najwięcej tego jest w skórce 🙁
Oczywiście dobrze je myję i mam nadzieję, że dwulatek może już jeść większość owoców bez obierania. Jak to jest u Was???

23 odpowiedzi na pytanie: Czy obieracie owoce ze skórki?

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Dorota stara, a obieram. Zimą to mus – jakie jabłko przetrwa bez warstwy ‘ochronnej’ na skorce w tak dobrym stanie [dobre warunki przechowywania to nie wszystko]?
Nie obieram tylko jak są to owoce z własnej hodowli.

kantalupa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Acia35:Chciałam Was zapytać czy obieracie swoim dzieciom owoce ze skóry np. jabłka, gruszki,brzoskwinie, morele itp.
Ja dość długo obierałam ale teraz mój 2 latek wcina ze skórą – myślicie, że tak jest ok?
Wiem, że powinno jeść się owoce ze skórą (bo pod nią jest najwięcej witamin) ale z drugiej strony słyszy się, że są konserwowane jakimiś chemicznymi środkami żeby się nie psuły i najwięcej tego jest w skórce 🙁
Oczywiście dobrze je myję i mam nadzieję, że dwulatek może już jeść większość owoców bez obierania. Jak to jest u Was???

nie obieram juz od jakichs dwoch miesiecy nawet mlodszemu
daje w kawalkach,a le ze skorka
nie mowie o owocach, ktorych skorki nie jest w stanie dobrze pogryzc, wowczas obieram

lilavati Dodane ponad rok temu,

Nie obieram ani 4 latkowi ani 1.5 roczniakowi, no chyba że skóra trudna do pogryzienia

szkocik Dodane ponad rok temu,

Większośc obieram, bo Marysia nie chce ze skórką. Kilka miesiący temu jadła ze skórką, a teraz gust jej się zmienił 🙂 Ostatnio nawet chude, mięciutkie mięsko( co to samo rozpływa się w ustach) jest dla niej za twarde.

kamelia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Acia35:Chciałam Was zapytać czy obieracie swoim dzieciom owoce ze skóry np. jabłka, gruszki,brzoskwinie, morele itp.
Ja dość długo obierałam ale teraz mój 2 latek wcina ze skórą – myślicie, że tak jest ok?
Wiem, że powinno jeść się owoce ze skórą (bo pod nią jest najwięcej witamin) ale z drugiej strony słyszy się, że są konserwowane jakimiś chemicznymi środkami żeby się nie psuły i najwięcej tego jest w skórce 🙁
Oczywiście dobrze je myję i mam nadzieję, że dwulatek może już jeść większość owoców bez obierania. Jak to jest u Was???

Maja nie bardzo chce jeść owoce, chyba że se słoiczka. 😉 Banany też sa OK, obrane. 😉
Myślę, ze skoro Twój je ze skórką to dobrze. Swojemu starszakowi do tej pory muszę obierać, pewnie nie dałam mu takich ze skórką w porę i teraz ciężko to zmienić.

reno Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kasiasta:Dorota stara, a obieram. Zimą to mus – jakie jabłko przetrwa bez warstwy ‘ochronnej’ na skorce w tak dobrym stanie [dobre warunki przechowywania to nie wszystko]?
Nie obieram tylko jak są to owoce z własnej hodowli.

Kasiu, a tu się mylisz – moi teściowie to sadownicy, niczym jabłek do przechowania nie pryskają. Jeszcze teraz mam od nich całkiem znośne jabłka. A zimą mają bajeczne owoce, jak z reklamy hortexu! Cały myk z przechowywaniem polega na odpowiedniej odmianie oraz temperaturze i wilgotności powietrza. Tak, że polskie jabłka możesz spokojnie kupować, nie wiem jak jest za granicą.
Insza inszość to opryski przeciw szkodnikom, wszyscy pryskają, inaczej nic nie urośnie.

chilli Dodane ponad rok temu,

nie obieracie ani starszej a ani mlodeszmu

pasiasta Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Reno:Kasiu, a tu się mylisz – moi teściowie to sadownicy, niczym jabłek do przechowania nie pryskają. Jeszcze teraz mam od nich całkiem znośne jabłka. A zimą mają bajeczne owoce, jak z reklamy hortexu! Cały myk z przechowywaniem polega na odpowiedniej odmianie oraz temperaturze i wilgotności powietrza. Tak, że polskie jabłka możesz spokojnie kupować, nie wiem jak jest za granicą.
Insza inszość to opryski przeciw szkodnikom, wszyscy pryskają, inaczej nic nie urośnie.

Znajomi też są sadownikami – im i Twoim teściom wierzę, ale marketowym dostawcom za nic.

paszulka Dodane ponad rok temu,

Nie obieram chyba, że Baśka kaprysi.
Ktoś mi kiedys powiedział, że najwięcej witamin jest właśnie przy skórce. Acz ołów itp też niestety.

Dodane ponad rok temu,

ja tam z checia bym jej nie obierala bo sa zdrowsze (owoce) ale jak dalam jej kiedys gruszke ze skora to zjadla cala skórke, a gruszke odlozyla, wiec wole zeby skupila sie na owocu.chyba ze faktycznie skóra zbyt gruba i gorzka, to wtedy trzeba obrac.

morena Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Acia35:Chciałam Was zapytać czy obieracie swoim dzieciom owoce ze skóry np. jabłka, gruszki,brzoskwinie, morele itp.
Ja dość długo obierałam ale teraz mój 2 latek wcina ze skórą – myślicie, że tak jest ok?
Wiem, że powinno jeść się owoce ze skórą (bo pod nią jest najwięcej witamin) ale z drugiej strony słyszy się, że są konserwowane jakimiś chemicznymi środkami żeby się nie psuły i najwięcej tego jest w skórce 🙁
Oczywiście dobrze je myję i mam nadzieję, że dwulatek może już jeść większość owoców bez obierania. Jak to jest u Was???

nie obierałam już niemowlakowi – takiemu 9-10 mies
Wszystko jedzą ze skórą, jabłka, gruszki, morele, winogrona, z warzyw też pomidory, ogórki i tak dalej…

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Acia35:Chciałam Was zapytać czy obieracie swoim dzieciom owoce ze skóry np. jabłka, gruszki,brzoskwinie, morele itp.
Ja dość długo obierałam ale teraz mój 2 latek wcina ze skórą – myślicie, że tak jest ok?
Wiem, że powinno jeść się owoce ze skórą (bo pod nią jest najwięcej witamin) ale z drugiej strony słyszy się, że są konserwowane jakimiś chemicznymi środkami żeby się nie psuły i najwięcej tego jest w skórce 🙁
Oczywiście dobrze je myję i mam nadzieję, że dwulatek może już jeść większość owoców bez obierania. Jak to jest u Was???

nie obieram…poza owocami typu banan oczywiście:D

toffika Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kamelia:Maja nie bardzo chce jeść owoce, chyba że se słoiczka. 😉 Banany też sa OK, obrane. 😉
Myślę, ze skoro Twój je ze skórką to dobrze. Swojemu starszakowi do tej pory muszę obierać, pewnie nie dałam mu takich ze skórką w porę i teraz ciężko to zmienić.

Bananów chyba nie da się zjeść w skórce :p

lauidz Dodane ponad rok temu,

Obieram tylko jablka – z przyzwyczajenia, bo sobie tez obieram innych nie – no chyba ze to banan czy pomarancz 😀

kasiaijulia Dodane ponad rok temu,

Ja obieram cały czas :/ przywyczaiłam je do tego i jak teraz tylko widzą że kawałek skórki jest np na jabłku to od razu przylatują żeby to wyciąć. Ale musze zrobić próbę z nie obranym owocem.
Ale z pomidorów skóry nie ściagam 😉

kamelia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kasiaijulia:
Ale z pomidorów skóry nie ściagam 😉

Akurat skóra z pomidorów nie jest wogóle wartościowa, co więcej przyklejona do ścianki jelita może nieźle dać w kość. Sparzenie pomidora nie szkodzi mu (pod wzgl. odżywczym), a zawarty w pomidorze likopen przecież i tak jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej pomidorów.

acia35 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kamelia:Akurat skóra z pomidorów nie jest wogóle wartościowa, co więcej przyklejona do ścianki jelita może nieźle dać w kość. Sparzenie pomidora nie szkodzi mu (pod wzgl. odżywczym), a zawarty w pomidorze likopen przecież i tak jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej pomidorów.

A to mam nosa bo z pomidory nawet sobie parzę po prostu takie lubię 🙂

acia35 Dodane ponad rok temu,

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i jak widzę zdania są podzielone ale ja już zdecydowanie większość daję ze skórką. Tym bardziej, że moje dziecko które do tej pory miało skłonności biegunkowe nagle zaczęło miewać zaparcia no i wyczytałam, że owoce ze skórą mają więcej błonnika więc są wskazane przy zaparciach – działa !!!

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Kamelia:Akurat skóra z pomidorów nie jest wogóle wartościowa, co więcej przyklejona do ścianki jelita może nieźle dać w kość. Sparzenie pomidora nie szkodzi mu (pod wzgl. odżywczym), a zawarty w pomidorze likopen przecież i tak jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej pomidorów.

a ja tam lubię ze skórką:)) innego nie zjem;)

kamelia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kacha1982:a ja tam lubię ze skórką:)) innego nie zjem;)
Też tak miałam do niedawna. 🙂 Teraz lubie i takie i takie.

Znasz odpowiedź na pytanie: Czy obieracie owoce ze skórki?

Dodaj komentarz

Zdrowie i uroda
Balsam brązujący?
Nie powinnam chodzić na solarium, na słońcu też nie za długo. Zresztą nigdy nie mam czasu. Chciałabym "być chociaż muśnięta na brązowo" ale nie wiem co wybrać żeby nie było
Czytaj dalej
Polecam
ginekolog w Bielsku-Białej
witam czy mogłybyście polecić mi dobrego specjalistę w B-B, słyszałam wiele dobrego o doktorze Balisiu...
Czytaj dalej