bo że nazwą to już wiem, że mają inną wartość kaloryczną to też się dogrzebałam (korniszon w 100g ma 15 kalorii a konserwowy 12)… czy ktoś może mi wyjaśnić różnicę???
… bo jeżeli chodzi o kapustę to wiem, że kwaszona i kiszona to nie to samo, bo tę pierwszą zakwasza się octem, a ta druga kisi się w kwasie mlekowym który się wytwarza sam….
no to jak to z tymi ogórkami jest??? ktoś mnie w końcu oświeci???
Pozdrówki 🙂
15 odpowiedzi na pytanie: czym się różni korniszon od ogórka konserwowego????
Korniszon jest taki malutki, a ogórek konserwowy może być słusznych rozmiarów.
więc jakim cudem 100g jednego i 100g drugiego ma inną wartość kaloryczną skoro to to samo???
Pozdrówki 🙂
jest roznica miedzy ogorkami korniszonami a konserwowe.Korniszone zawieraja wiecej cukru natomiast konserwowe sa bardziej kwasne bo daje sie mniej cukru. Jesli ktoe podaje przepis to napewno nie wie o tym.i pisze ,ze to jest przepis na korniszony a nie na konserwowe
korniszony maja więcej cukru?
zastrzelilaś mnie tą kapustą, a w życiu nie wiedziałam
korniszon najpierw jest kiszony a potem dopiero wrzucany do zalewy octowej
a konserwowy od razu w octowej
dlaczego więcej ma jeden kalorii hmm więcej cukru daje się do korniszona może dlatego? dziwne
o widzisz, teraz będę wiedziała :)…. a dziś zrobiłam powidła… ale te korniszony to zaintrygowały mnie,…. to by znaczyło, że chyba nigdy nie jadłam prawdziwego korniszona
Pozdrówki 🙂
Całe życie jem korniszony i myślałam ze to to samo co konserwowe.U mnie w domu tak sie mówi na te z octu
Czego to sie człowiek na starość nie dowie 🙂
Prawda?
Ja też zawsze myślałam, że kapusta kiszona i kwaszona to to samo, a ogórek konserwowy i korniszon to synonimy.
ale w jakichs polskich zrodlach sprawdzalas?
bpo to chyba jest kwestia tego, jak sie je robi, a przepisy moga byc rozne
korniszon musi byc malenki i zazwyczaj robiona z cukrem
konserwowy moze miec rozne rozmiary
choc np. w stanach wiele typow konserwowych (pickles) robi sie z cukrem
źródło przetworu domowego
u mnie w domu i znajomych domach, do konserwowych zawsze daje się cukier dla przełamania smaku
na korniszona potocznie mówi się jak jest mały ogórek ale zrobienie wygląda całkiem inaczej
zawsze myślałam,że to jedno i to samo
U mojej babci korniszony mówiło się na takie małe, bardzo kwaśne z octu w całości, a konserwowe to w plasterkach w takiej delikatniejszej, słodszej zalewie. Takie robiła moja babcia :).
Nie wiem jak się to ma do “poprawności ogólnopolskiej ;)”
My na te w plasterkach mówimy sałatka szwedzka,uwielbiam je
sałatka szwedzka to w occie i cukrze poszatkowane ogórasy
pikle na ten przykład to z musztarda się robi, octem i gorczycą….. i najlepiej z takich ogórków już pożółkłych i takich bombek….
co do korniszonów i konserwowoych – myślałam że to to samo…..
ale że kapucha kwaszona to nie kiszona – no to ja sie chyba obraże….
Ło matko, jak ja nienawidzę jednych i drugich:roll:
Przy okazji powiem babci, że całe życie sałatkę SZWEDZKĄ robiła (babcia trzymała tradycyjną kuchnię, taką jak się nauczyła od mamy przed wojną na najbardziej zadupiastej wsi jaką można w Polsce znaleźć).
No będzie pod wrażeniem
Znasz odpowiedź na pytanie: czym się różni korniszon od ogórka konserwowego????