DANIA MIĘSNE – HITY FORUM

postanowiłam zebraz w jednym wątku ulubione dania mięsne.

wrzucajcie swoje ulubione linki

Udka w Pepsi i z ketchupem!
[Zobacz stronę]

SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
[Zobacz stronę]

polędwiczki z bananami
[Zobacz stronę]

Żeberka – proste i genialne!
[Zobacz stronę]

Polędwiczki wieprzowe zapiekane
[Zobacz stronę]

piersi w krakersach
[Zobacz stronę]

Kotlety z kurczaka i sera – pyszne i proste
[Zobacz stronę]

Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.
[Zobacz stronę]

skrzydełka po diabelsku
[Zobacz stronę]

pyszna zapiekanka
[Zobacz stronę]

Gulasz segedyński
[Zobacz stronę]

Proste dania jednogarnkowe 🙂
[Zobacz stronę]

Ryba Po japońsku
[Zobacz stronę]

Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką
[Zobacz stronę]

leniwe gołąbki A’la Superbasiek
[Zobacz stronę]

KUCHNIA MEXYKAŃSKA _ KANTALUPY
[Zobacz stronę]

dorzucam jeszcze kilka

PIZZA

50 g drożdży,
2 szklanki maki,
6 łyżek oleju,
Sól, cukier

Drożdże rozpuszczamy w pól szklanki chłodnej wody i dosypujemy pól łyżeczki cukru. Odstawiamy.
Do miski: make przesypujemy przez sitko, dodajemy 6 łyżek oleju i pól łyżeczki soli. Wlewamy drożdże do maki i oleju. Wyrabiamy ciasto – nie może przyklejać sie do rak (w razie potrzeby dosypać maki do skutku).
Odstawiamy ciasto niech trochę podrośnie, a w tym czasie smarujemy blachę olejem (nie za dużo).
Nakładamy ciasto, dziurkujemy je widelcem, smarujemy keczupem i posypujemy ziołami (bazylia,oregano) lub sosem do pizzy. Nakładamy starty ser i dodatki wg uznania (jak dasz za dużo to z pieczarek, mięsa, pomidorów wypłynie tyle soku/tłuszczu ze ciasto sie nie upiecze). Ja daje ser, na to kilka pieczarek, pól paczki boczku z Morlin takiego cieniutko pokrojonego, paczkę salami z Sokołowa, siekam pól cebulki i wsio.

Halibut w zielonym sosie

4 filety z halibuta ( mrozone moga byc)
2 lyzki pokrojonej natki pietruszki
2 lyzki pokrojonej bazyli
2 zabki czosnku
kilka filetow anchovis
3 lyzki soku z cytryny
3 lyzki oliwy z oliwek
sol,pieprz i szczypta cukru
Przygotowac sos miksujac pietruszke, bazylie, czosnek, filety anchovis, sok z cytryny, oliwe, doprawic sola i pieprzem
Umyte i osuszone filety posmarowac oliwa, sola pieprzem i upiec w piekarniku
Polac zielonym sosem
Latwe i dobre i ladnie wyglada ozdobiony polmisek plasterkami cytryny

Schab nadziewany polędwicą ze śliwkami

1.5 kg schabu środkowego z polędwiczką
25 dkg suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich bez pestek)
6 kwaśnych jabłek
50 dkg kiszonej kapusty
12 sztuk ziemniaków mniej więcej jednakowej wielkości
2 Łyżki maki pszennej, 2 łyzki oleju
1 łyżeczka kminku, maggi

Marynata:
2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyzka majeranku, sól, 2-4 ząbki czosnku, kminek

Polędwiczkę oddzielić od schabu, naciąż wzdłuż, wypełnić śliwkami (część śliwek zostawić do przybrania), zawinąć w folię aluminiową i włozyć do zamrażalnika aby zesztywniała (dzień wcześniej).

Od schabu oddzielić kość, długim ostrym nożem wykroić w nim tzw, kieszeń ( wzdłuż – do tego kanału który sie utworzy wsadzimy następnego dnia polędwicę). Mięso polać w misce marynatą przygotowana z podanych składników, odstawić i nich poleży minimum 30 minut (ja tez to robię dzień wcześniej i marynuje się dobę). W trakcie marynowania należy kilka razy ja obrócić.

Schab nadziać polędwicą i szybko opiec w wysokiej temperaturze, poczym przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 60 min do temperaturty 200 C.

Z oleju i mąki zrobic zasmażkę, włożyć odciśniętą i pokrojona kapustę, dodać kminek, maggi i podsmażyć mieszając. Jabłka umyć, odciąć wieczka, wydrążyć i napełnić kapustą, przykryć wieczka.

Podpieczony schab przłożyć na płaska blachę, obłożyć jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach ziemniaczkami (nie zapomnijcie ich posolić). Schab posmarować pozostałą marynatą, ziemniaki podlewać sosem z pieczenia i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180C.

Potrawę podać podlaną sosem do pieczenia i przybrana suszonymi śliwkami.

Zapiekanka z ziemniakami po grecku
pierwsza warstwa
0,5kg mielonego mięsa
posiekana cebula
mały koncentrat pomidorowy (jeden))
ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz i olej do smażenia
druga warstwa
0,5 kg obranych ziemniaków (może być trochę więcej)
2 łyżki masła
szklanka śmietany
ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Mięsko z cebulką podsmażamy na patelni, przekładamy całość do garnka i dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw z pierwszej warstwy). Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia a potem na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy przez 20 min. Trzeba mieszać od czasu do czasu, bo cynamon się przykleja do dna garnka.
Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 190 stopni.
W czasie jak piekarnik się nagrzewa a mięsko podgrzewa obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie plasterki (muszą być naprawdę cieniutkie). Masło i śmietanę podgrzewamy w garnku i wrzucamy tam ziemniaki, zmiażdżony czosnek i przyprawy z drugiej warstwy. Dokładnie mieszamy.
Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, wykładamy tam mięsko a na mięsko ziemniaczki.
zapiekamy w piekarniku koło 1 godziny.
Pychotka
Mimo długiego opisu robi się to szybciutko a potem pysznie smakuje. Nawet sobie nie wyobrażacie, co ten cynamon robi z mięskiem mielonym….

23 odpowiedzi na pytanie: DANIA MIĘSNE – HITY FORUM

  1. Ja dorzucę swoje domowe przepisy na białą kiełbasę i szynkę (zwłaszcza teraz przed Wielkanocą mogą się przydać.
    Białą kiełbasę można zrobić w domu bardzo łatwo (jedynie trzeba poszukać w sklepach flaków). Takiego przepisu -
    wychodzi oto taka kiełbasa:

    Z szynką jest trochę więcej roboty, ale nie chcę nikogo zniechęcać – naprawdę warto poświęcić kilka godzin i zrobić swoją domową szyneczkę na święta. Oto przepis .

    • Super przepisy! Dzięki!

      • Dzięki bardzo ciekawe przepisy na pewno musi być to bardzo smaczne. Pozdrawiam

        • Ja uwielbiam drób i tylko drób. Jest miękki, smaczny, sycący 🙂 Inne rodzaje mięsa jakoś za mną nie przemawiają 😛 Hmm a jeśli zbieramy przepisy to dodaje swoje 3 gr 🙂 – pyszności 🙂

          • A wie ktoś może jak przyrządzić kurczaka po wietnamsku znanego z barów orientalnych? I ten sos słodki co tam dają do polania ryżu? Uwielbiam to i chciałbym sam w domu przyrządzić.

            • U mnie nie musi być mięsa w potrawach, ale z takich mięsnych dań to najbardziej lubię lasagne

              • Są tu takie przepisy, że aż ślinka cieknie 🙂

                • hey
                  ja jestem wielka fanką bloga kwestia smaku Przepisy na ciasta są tam doskonałe. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby coś się nie udało. Jeśli nie byłyście to zapraszam, często szukam tam inspiracji na niedzielny obiad 🙂

                  • Ja jestem baaardzo mięsna i rybna:) Dla mnie dzień bez mięsa to dzień stracony.

                    • To już wiem co zjemy dzisiaj na obiad 🙂

                      • W weekend mam zamiar po raz pierwszy zrobić canneloni. Macie może jakieś swoje sprawdzone przepisy? Już kilka znalazłam, ale mam pewien dystans do takich niewypróbowanych przepisów.

                        • alababa321-gmail-com Dodane ponad rok temu,

                          Ktoś wie jak zrobić PRAWDZIWY gulasz węgierski? Wszędzie tylko jakieś fanaberie…

                          • Gulasz Węgierski 🙂
                            składniki:
                            kilogram wołowiny z udźca
                            3 cebule
                            olej
                            3 ząbki czosnku
                            30 dag pieczarek
                            czerwona i zielona papryka
                            litr bulionu warzywnego z kostki
                            łyżka mielonej papryki
                            liść laurowy
                            majeranek
                            pieprz, sól
                            ziele angielskie
                            5 łyżek koncentratu pomidorowego
                            przygotowanie: Pokrój mięso w kostkę(duże kawałki), trzeba podsmażyć na oleju. Potem przerzucić do rondla. Do tego samego oleju dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy to do mięsa. Dodatkowo oddzielnie trzeba usmażyć pieczarki i paprykę, znowu do miesa 🙂 Dolać bulionu, przyprawy oraz gotować przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić około 10 minut.
                            Jeden z najprostszych ale mi smakuje. zawsze sie zastanawiam jak zrobić żeby ten gulasz był gęstszy ale hmm… czasem wyjdzie a czasem nie. Chyba zależy od dnia i podejścia.

                            • Mnie wyszedł. Pyszny!

                              • Hej,

                                macie może jakiś sprawdzony przepis na karczek?

                                Pzdr.

                                • Aborka kolejny wielki podziw dla Ciebie. Ty to wspaniała jesteś, tyle pyszności w jednym miejscu 🙂

                                  • Niektóre przepisy są na prawdę super. Chętnie u siebie wypróbuję! 🙂

                                    • Niektóre przepisy są na prawdę super. Chętnie u siebie wypróbuję! 🙂

                                      • Niektóre przepisy są na prawdę super. Chętnie u siebie wypróbuję! 🙂

                                        • Dania mięsne są specjalnością moich rodziców. W czasie świąt na stole rządzi golonka w piwie- fajny przepis im poleciłam zoraz pieczony kurczak. Słyszałam jednak, że nie każde piwo nadaje się do przyrządzenia golonki. Przepisu nie podeślę, bo u siebie w domu nie robię tłustych dań, ale dla wielbicieli mięs i piwa może to być nie lada gratka.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: DANIA MIĘSNE – HITY FORUM

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general