DANIA MIĘSNE – HITY FORUM

postanowiłam zebraz w jednym wątku ulubione dania mięsne.

wrzucajcie swoje ulubione linki

Udka w Pepsi i z ketchupem!
[Zobacz stronę]

SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
[Zobacz stronę]

polędwiczki z bananami
[Zobacz stronę]

Żeberka – proste i genialne!
[Zobacz stronę]

Polędwiczki wieprzowe zapiekane
[Zobacz stronę]

piersi w krakersach
[Zobacz stronę]

Kotlety z kurczaka i sera – pyszne i proste
[Zobacz stronę]

Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.
[Zobacz stronę]

skrzydełka po diabelsku
[Zobacz stronę]

pyszna zapiekanka
[Zobacz stronę]

Gulasz segedyński
[Zobacz stronę]

Proste dania jednogarnkowe 🙂
[Zobacz stronę]

Ryba Po japońsku
[Zobacz stronę]

Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką
[Zobacz stronę]

leniwe gołąbki A’la Superbasiek
[Zobacz stronę]

KUCHNIA MEXYKAŃSKA _ KANTALUPY
[Zobacz stronę]

dorzucam jeszcze kilka

PIZZA

50 g drożdży,
2 szklanki maki,
6 łyżek oleju,
Sól, cukier

Drożdże rozpuszczamy w pól szklanki chłodnej wody i dosypujemy pól łyżeczki cukru. Odstawiamy.
Do miski: make przesypujemy przez sitko, dodajemy 6 łyżek oleju i pól łyżeczki soli. Wlewamy drożdże do maki i oleju. Wyrabiamy ciasto – nie może przyklejać sie do rak (w razie potrzeby dosypać maki do skutku).
Odstawiamy ciasto niech trochę podrośnie, a w tym czasie smarujemy blachę olejem (nie za dużo).
Nakładamy ciasto, dziurkujemy je widelcem, smarujemy keczupem i posypujemy ziołami (bazylia,oregano) lub sosem do pizzy. Nakładamy starty ser i dodatki wg uznania (jak dasz za dużo to z pieczarek, mięsa, pomidorów wypłynie tyle soku/tłuszczu ze ciasto sie nie upiecze). Ja daje ser, na to kilka pieczarek, pól paczki boczku z Morlin takiego cieniutko pokrojonego, paczkę salami z Sokołowa, siekam pól cebulki i wsio.

Halibut w zielonym sosie

4 filety z halibuta ( mrozone moga byc)
2 lyzki pokrojonej natki pietruszki
2 lyzki pokrojonej bazyli
2 zabki czosnku
kilka filetow anchovis
3 lyzki soku z cytryny
3 lyzki oliwy z oliwek
sol,pieprz i szczypta cukru
Przygotowac sos miksujac pietruszke, bazylie, czosnek, filety anchovis, sok z cytryny, oliwe, doprawic sola i pieprzem
Umyte i osuszone filety posmarowac oliwa, sola pieprzem i upiec w piekarniku
Polac zielonym sosem
Latwe i dobre i ladnie wyglada ozdobiony polmisek plasterkami cytryny

Schab nadziewany polędwicą ze śliwkami

1.5 kg schabu środkowego z polędwiczką
25 dkg suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich bez pestek)
6 kwaśnych jabłek
50 dkg kiszonej kapusty
12 sztuk ziemniaków mniej więcej jednakowej wielkości
2 Łyżki maki pszennej, 2 łyzki oleju
1 łyżeczka kminku, maggi

Marynata:
2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyzka majeranku, sól, 2-4 ząbki czosnku, kminek

Polędwiczkę oddzielić od schabu, naciąż wzdłuż, wypełnić śliwkami (część śliwek zostawić do przybrania), zawinąć w folię aluminiową i włozyć do zamrażalnika aby zesztywniała (dzień wcześniej).

Od schabu oddzielić kość, długim ostrym nożem wykroić w nim tzw, kieszeń ( wzdłuż – do tego kanału który sie utworzy wsadzimy następnego dnia polędwicę). Mięso polać w misce marynatą przygotowana z podanych składników, odstawić i nich poleży minimum 30 minut (ja tez to robię dzień wcześniej i marynuje się dobę). W trakcie marynowania należy kilka razy ja obrócić.

Schab nadziać polędwicą i szybko opiec w wysokiej temperaturze, poczym przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 60 min do temperaturty 200 C.

Z oleju i mąki zrobic zasmażkę, włożyć odciśniętą i pokrojona kapustę, dodać kminek, maggi i podsmażyć mieszając. Jabłka umyć, odciąć wieczka, wydrążyć i napełnić kapustą, przykryć wieczka.

Podpieczony schab przłożyć na płaska blachę, obłożyć jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach ziemniaczkami (nie zapomnijcie ich posolić). Schab posmarować pozostałą marynatą, ziemniaki podlewać sosem z pieczenia i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180C.

Potrawę podać podlaną sosem do pieczenia i przybrana suszonymi śliwkami.

Zapiekanka z ziemniakami po grecku
pierwsza warstwa
0,5kg mielonego mięsa
posiekana cebula
mały koncentrat pomidorowy (jeden))
ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz i olej do smażenia
druga warstwa
0,5 kg obranych ziemniaków (może być trochę więcej)
2 łyżki masła
szklanka śmietany
ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Mięsko z cebulką podsmażamy na patelni, przekładamy całość do garnka i dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw z pierwszej warstwy). Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia a potem na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy przez 20 min. Trzeba mieszać od czasu do czasu, bo cynamon się przykleja do dna garnka.
Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 190 stopni.
W czasie jak piekarnik się nagrzewa a mięsko podgrzewa obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie plasterki (muszą być naprawdę cieniutkie). Masło i śmietanę podgrzewamy w garnku i wrzucamy tam ziemniaki, zmiażdżony czosnek i przyprawy z drugiej warstwy. Dokładnie mieszamy.
Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, wykładamy tam mięsko a na mięsko ziemniaczki.
zapiekamy w piekarniku koło 1 godziny.
Pychotka
Mimo długiego opisu robi się to szybciutko a potem pysznie smakuje. Nawet sobie nie wyobrażacie, co ten cynamon robi z mięskiem mielonym….

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: DANIA MIĘSNE – HITY FORUM

  1. Ciekawe, na pewno smaczne, ale też bardzo kaloryczne. Na przykład takie udka w Pepsi, to jest koszmar dla naszego ciała! Od jakiegoś czasu staram się przygotowywać potrawy na parze lub delikatnie duszone, jeść więcej kasz, sałatek i do tego oleje. Najlepsze są te tłoczone na zimno . Już po kilku dniach poczułam się lepiej.

    • Super przepisy. Ja dzisiaj robiłam choć jest tak dużym miastem to ciężko było w nim znaleźć dobre, świeże mule. Robiłam je już w winie, w śmietanie i teraz w pomidorach. Zdecydowanie w ostatniej wersji wypadają najlepiej. Niebawem podeślę przepis 🙂

      • Nigdy nie jadłam muli w sumie. A łączycie czasami rybę z mięsem?

        Znasz odpowiedź na pytanie: DANIA MIĘSNE – HITY FORUM

        Dodaj komentarz

        Angina u dwulatka

        Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

        Czytaj dalej →

        Mozarella w ciąży

        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

        Czytaj dalej →

        Ile kosztuje żłobek?

        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

        Czytaj dalej →

        Dziewczyny po cc – dreny

        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

        Czytaj dalej →

        Meskie imie miedzynarodowe.

        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

        Czytaj dalej →

        Wielotorbielowatość nerek

        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

        Czytaj dalej →

        Ruchome kolano

        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

        Czytaj dalej →
        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
        Logo
        Enable registration in settings - general