postanowiłam zebraz w jednym wątku ulubione dania mięsne.
wrzucajcie swoje ulubione linki
Udka w Pepsi i z ketchupem!
[Zobacz stronę]
SCHAB-prosty, efektowny, zaskakujący- MonikaaPJ-
[Zobacz stronę]
polędwiczki z bananami
[Zobacz stronę]
Żeberka – proste i genialne!
[Zobacz stronę]
Polędwiczki wieprzowe zapiekane
[Zobacz stronę]
piersi w krakersach
[Zobacz stronę]
Kotlety z kurczaka i sera – pyszne i proste
[Zobacz stronę]
Ragu- podstawa kuchni wloskiej i wielu dan.
[Zobacz stronę]
skrzydełka po diabelsku
[Zobacz stronę]
pyszna zapiekanka
[Zobacz stronę]
Gulasz segedyński
[Zobacz stronę]
Proste dania jednogarnkowe 🙂
[Zobacz stronę]
Ryba Po japońsku
[Zobacz stronę]
Roladki z piersi kurczaka z brokułami i marchewką
[Zobacz stronę]
leniwe gołąbki A’la Superbasiek
[Zobacz stronę]
KUCHNIA MEXYKAŃSKA _ KANTALUPY
[Zobacz stronę]
dorzucam jeszcze kilka
PIZZA
50 g drożdży,
2 szklanki maki,
6 łyżek oleju,
Sól, cukier
Drożdże rozpuszczamy w pól szklanki chłodnej wody i dosypujemy pól łyżeczki cukru. Odstawiamy.
Do miski: make przesypujemy przez sitko, dodajemy 6 łyżek oleju i pól łyżeczki soli. Wlewamy drożdże do maki i oleju. Wyrabiamy ciasto – nie może przyklejać sie do rak (w razie potrzeby dosypać maki do skutku).
Odstawiamy ciasto niech trochę podrośnie, a w tym czasie smarujemy blachę olejem (nie za dużo).
Nakładamy ciasto, dziurkujemy je widelcem, smarujemy keczupem i posypujemy ziołami (bazylia,oregano) lub sosem do pizzy. Nakładamy starty ser i dodatki wg uznania (jak dasz za dużo to z pieczarek, mięsa, pomidorów wypłynie tyle soku/tłuszczu ze ciasto sie nie upiecze). Ja daje ser, na to kilka pieczarek, pól paczki boczku z Morlin takiego cieniutko pokrojonego, paczkę salami z Sokołowa, siekam pól cebulki i wsio.
Halibut w zielonym sosie
4 filety z halibuta ( mrozone moga byc)
2 lyzki pokrojonej natki pietruszki
2 lyzki pokrojonej bazyli
2 zabki czosnku
kilka filetow anchovis
3 lyzki soku z cytryny
3 lyzki oliwy z oliwek
sol,pieprz i szczypta cukru
Przygotowac sos miksujac pietruszke, bazylie, czosnek, filety anchovis, sok z cytryny, oliwe, doprawic sola i pieprzem
Umyte i osuszone filety posmarowac oliwa, sola pieprzem i upiec w piekarniku
Polac zielonym sosem
Latwe i dobre i ladnie wyglada ozdobiony polmisek plasterkami cytryny
Schab nadziewany polędwicą ze śliwkami
1.5 kg schabu środkowego z polędwiczką
25 dkg suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich bez pestek)
6 kwaśnych jabłek
50 dkg kiszonej kapusty
12 sztuk ziemniaków mniej więcej jednakowej wielkości
2 Łyżki maki pszennej, 2 łyzki oleju
1 łyżeczka kminku, maggi
Marynata:
2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyzka majeranku, sól, 2-4 ząbki czosnku, kminek
Polędwiczkę oddzielić od schabu, naciąż wzdłuż, wypełnić śliwkami (część śliwek zostawić do przybrania), zawinąć w folię aluminiową i włozyć do zamrażalnika aby zesztywniała (dzień wcześniej).
Od schabu oddzielić kość, długim ostrym nożem wykroić w nim tzw, kieszeń ( wzdłuż – do tego kanału który sie utworzy wsadzimy następnego dnia polędwicę). Mięso polać w misce marynatą przygotowana z podanych składników, odstawić i nich poleży minimum 30 minut (ja tez to robię dzień wcześniej i marynuje się dobę). W trakcie marynowania należy kilka razy ja obrócić.
Schab nadziać polędwicą i szybko opiec w wysokiej temperaturze, poczym przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na 60 min do temperaturty 200 C.
Z oleju i mąki zrobic zasmażkę, włożyć odciśniętą i pokrojona kapustę, dodać kminek, maggi i podsmażyć mieszając. Jabłka umyć, odciąć wieczka, wydrążyć i napełnić kapustą, przykryć wieczka.
Podpieczony schab przłożyć na płaska blachę, obłożyć jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach ziemniaczkami (nie zapomnijcie ich posolić). Schab posmarować pozostałą marynatą, ziemniaki podlewać sosem z pieczenia i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 180C.
Potrawę podać podlaną sosem do pieczenia i przybrana suszonymi śliwkami.
Zapiekanka z ziemniakami po grecku
pierwsza warstwa
0,5kg mielonego mięsa
posiekana cebula
mały koncentrat pomidorowy (jeden))
ząbek czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz i olej do smażenia
druga warstwa
0,5 kg obranych ziemniaków (może być trochę więcej)
2 łyżki masła
szklanka śmietany
ząbek czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Mięsko z cebulką podsmażamy na patelni, przekładamy całość do garnka i dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw z pierwszej warstwy). Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia a potem na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy przez 20 min. Trzeba mieszać od czasu do czasu, bo cynamon się przykleja do dna garnka.
Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 190 stopni.
W czasie jak piekarnik się nagrzewa a mięsko podgrzewa obieramy ziemniaki, kroimy w cienkie plasterki (muszą być naprawdę cieniutkie). Masło i śmietanę podgrzewamy w garnku i wrzucamy tam ziemniaki, zmiażdżony czosnek i przyprawy z drugiej warstwy. Dokładnie mieszamy.
Teraz bierzemy żaroodporne naczynie, wykładamy tam mięsko a na mięsko ziemniaczki.
zapiekamy w piekarniku koło 1 godziny.
Pychotka
Mimo długiego opisu robi się to szybciutko a potem pysznie smakuje. Nawet sobie nie wyobrażacie, co ten cynamon robi z mięskiem mielonym….
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: DANIA MIĘSNE – HITY FORUM
Ciekawe, na pewno smaczne, ale też bardzo kaloryczne. Na przykład takie udka w Pepsi, to jest koszmar dla naszego ciała! Od jakiegoś czasu staram się przygotowywać potrawy na parze lub delikatnie duszone, jeść więcej kasz, sałatek i do tego oleje. Najlepsze są te tłoczone na zimno . Już po kilku dniach poczułam się lepiej.
Super przepisy. Ja dzisiaj robiłam choć jest tak dużym miastem to ciężko było w nim znaleźć dobre, świeże mule. Robiłam je już w winie, w śmietanie i teraz w pomidorach. Zdecydowanie w ostatniej wersji wypadają najlepiej. Niebawem podeślę przepis 🙂
Nigdy nie jadłam muli w sumie. A łączycie czasami rybę z mięsem?
Znasz odpowiedź na pytanie: DANIA MIĘSNE – HITY FORUM