Macie jakieś sprawdzone dania na takie upały?
zupy owocowe, lub inne cuda
Kurcze czasu nie mam po wakacjach bo wróciłam w wir pracy a dzieciaki zupy nie chcą bo za gorąca
Ja na razie robiłam
makaron z truskawkami
naleśniki z serem
makaron z serem
pierogi jagodowe
ale może bym jakąś zupę owocowa zrobiła.
Będę wdzięczna za każdy przepis
14 odpowiedzi na pytanie: Dania na upał
Brzmi cudnie,pachnąco, letnio… Nie robiłam bo u mnie w domu ani mleko, ani ogórek nie mają prawa bytu
Ja w upały robię chłodnik litewski. Uwielbiamy wszyscy (oprócz najmłodszej).
dawaj przepis 🙂
o to fajne
tylko mój W. chyba jeszcze z czosnkiem nie jest za pan brat
wiem, że miało być o jedzeniu, ale będzie o miłości – zakochałam się w Was na tym zdjęciu w podpisie!!!!
e no co Ty, powinnaś być zakochana w swoim podpisie a nie w moim 😉
mały skos w bok mi nie zaszkodzi
Zupy owocowe, np z wisni z cieniutkim makaronikiem…pyszota.
na sniadanka polecam musli z naszymi deserkami sojowymi alpro soya…swietny sposob na rozpoczecie dnia…szczegolnie upalnego gdy nie ma sie ochoty na powazniejsze wcinanie 🙂
My na słodko nie lubimy – ostatecznie na kolację…
Moje hity na upały to:
– chłodnik litewski, koperkowy, ogórkowy (ale te to sobie kupuję – w domu mi się nie chce robić, bo tylko ja jem)
– ziemniaki pieczone z masełkiem i kefirem/kwaśnym mlekiem/jogurtem naturalnym
– grilowany kawał mięsa i/lub grilowane warzywa z sosem tzatziki
– gazpacho
w zeszłym roku jak nic nie miałyśmy sensownego to zrobiłyśmy dzieciom taką zupę:
sok malinowy z wodą + makaron
Moje by kazały opłukać makaron z soku i zjadły sam…
Zresztą czasem jedzą sam – jako przystawkę np. przed zalaniem rosołem lub zanim dodam sosu. Oszczędne są w swoich upodobaniach 😉
moi też kluchożercy
np. spaghetti to najlepiej bez sosu
wyjadanie makaronu z zupy przed, a nawet po zalaniu łapami
Przepraszam, dopiero dziś zobaczyłam…
Chłodnik litewski – składniki
[LIST]
[*]duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
[*]2 ogórki
[*]pół szklanki posiekanego koperku
[*]2 łyżki posiekanego szczypiorku
[*]2 jajka ugotowane na twardo
[*]2 ząbki czosnku
[*]2 szklanki kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)
[*]4 szklanki mleka
[*]sok z połowy cytryny[/LIST]
Boćwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i mlekiem, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, dodać sok z cytryny, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
Do tego młode ziemniaczki pieczone w mikrofalówce w mundurkach 🙂
na upaly tylko i wylacznie zielenina, po prostu nic innego mi nie wchodzi
salatki na lekkich dresingach (bez smietany czy majonezu)
z lekkim owocowym dodatkiem)
zupa? chyba tylko tarator albo gazpacho
moze kawalek grilowanej ryby albo kurcazka – ostatnio czytalam duzo o tzw. Tea barbeque – zeby dusic mieso w dymie z lisci herbacianych i ziol – pierwsze koty za ploty – zrobilam kurczaka i rodzina byla zadowolona
Znasz odpowiedź na pytanie: Dania na upał