Oryginalny przepis pochodzi z ksiązki Jamiego Oliviera.
Ten jest po moich małych modyfikacjach – polecam paluszki lizać i co ważne – z punktu przygotowania składników – zajmuje dosłownie kilka minut…. potem samo dochodzi a efekt końcowy….powalający!
Na 4 porcje:
4 nóżki z kurczaka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 duży pęczek świeżej bazylii (listki oberwać, łodyżki posiekać)
garść oregano – całe łodyżki bez siekania
2 duże garście czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
1 główka czosnku podzielona na ząbki ale nie obrana
1 świeża posiekana papryczka chili (bez pestek)
oliwa
6 ziemniaków umytych pokrojonych na duże cząstki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nóżki natrzeć solą i pieprzem i ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.
Wrzucić bazylie, oregano, czosnek, chili, pomidorki, ziemniaki – tak po prostu niechlujnie nóżki posypać tym wszystkim z wierzchu.
Skropić oliwą, wymieszać, starając się wsunąć pomidory pod spód, rzucić trochę pomidorków na wierzch.
Wstawić do piekarnika na półtorej godziny. W połowie pieczenia odwrócić nóżki – czyli znaczy jakoś tam zabełtać te pomidory i ziemniaki niezbyt się do tego przykładając.
Potrawa przed włożeniem do pieca:
Po nałożeniu na talerze:
Smacznego 🙂
36 odpowiedzi na pytanie: Delikatne chrupiące nóżki kurczaka
Mniam, mniam brzmi pysznie
i jakie apetyczne zdjęcia 🙂
Prawda!
Na pewno się na skuszę. 🙂
Po co ja tu wchodziłam?
Jestem w pracy, jestem głodna… ech…
właśnie kupiłam pomidorki i mięsko. Jutro przygotuję taki obiad, dzięki za pomysł.
Smacznego życzę! 🙂
Pyszne, szybkie danie. Polecam!!!!
ślinotoku dostałam tak pysznie wygląda 🙂
robię dziś
mamrotko mam tylko 2 pytania 😉
te ziemniaki nieobrane, prawda?
piec bez przykrycia?
🙂
Tak ziemniaki nieobrane, tylko porzadnie wyszorowane szczoteczką,. piec bez przykrycia.
z obranymi ziemniakami też wychodzi smaczne
ja tylko musiałam nieco dłużej trzymać w piekarniku
Cieszsię, żesmakowało – u mnie to jest hit ostatnich tygodni – zwlaszcza ze to sie samo robi – kocham takie obiadki przy ktorych nie musze sie nastac przy garach 🙂
Zrobiłam małą modyfikację Twojej modyfikacji (bez czosnku, bo M. jutro do pracy bierze ) i wyszło boskie
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
wygląda smakowicie
nie wiedzialam ze sa zolte pomidorki koktajlowe
czy oregano idzie kupic w doniczkach jak bazylie
I co mamrotko z tym czosnkiem Zjada sie go z ta skórką
Kiedyś widziałam jak chyba Pascal do jakiejs potrawy dawal całą nieobraną główkę
Jasne ze mozna kupic w doniczkach 🙂
A ten czosnek – mozesz np wycisnac taki upieczony z łupinki i rozsmarowac na czymkolwiek, miesie zmiemniaczku – moje dzieci wpylaja to tak, ze sobie bezposrednio do ust wyciskaja taki jeszcze cieply 🙂
Uwielbiam taki czosnek
Często latem na grilla wrzucam całą główkę,
a potem wyciskam właśnie do mięska czy kiełbaski
czy ty dajesz całe podudzia czy tylko pałki?
Kiedys tylko te pałki – teraz wrzucam tez całe podudzia – zawsze wychodzi rewelacyjnie.tylko jak daje podudzia to na 4 osoby musze to robic w 2 naczycniach zaroodpornych bo mam male i 4 na raz w jeden mi nie wlaza 🙂
Robiłam wczoraj
Dopiero przy robieniu zauwazylam ze ty nie obierasz ziemniaków
Wyszło smaczne,chociaż to była wersja uboższa bo nie miała papryczki dałam zwykłą,
zamiast koktajlowych zwykle pomidory
Orgeano z torebki bo w markecie tylko bazylia z doniczki 🙂
I nie wiem czemu ale ja musiałam to piec az prawie 2 godziny i to w 200 stopniach
Pod koniec kurczak był już ok ale ziemniaki twarde wiec wyciagnełam kuraka i dopiekałam ziemniaki.
Sosik wychodzi z tego pyszny a pomidory to taki smak jak suszonych pomidorów mniam.mniam
Masz jeszcze jakies fajne przepisy tego Oliwiera? 😉
A dopytam sie jeszcze co robicie z bazylia zeby ta reszta niewykorzystana nie padła
Kiedyś podlewalam ja codziennie ale listki zżókły
Czy ta doniczkowa to i tak do jednorazowego wykorzystania
Oj mam 🙂
Bo ja KOCHAM OLIWIERA 🙂
Jak tylko zrobie i bede miala fotki to sie podziele 🙂
Co do bazylii – u mnie jest taki przerob zielska w doniczkach, ze nie daje rady zżółknąc i sie zeschnac -sypie ziele gdzie moge 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Delikatne chrupiące nóżki kurczaka