Oryginalny przepis pochodzi z ksiązki Jamiego Oliviera.
Ten jest po moich małych modyfikacjach – polecam paluszki lizać i co ważne – z punktu przygotowania składników – zajmuje dosłownie kilka minut…. potem samo dochodzi a efekt końcowy….powalający!
Na 4 porcje:
4 nóżki z kurczaka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 duży pęczek świeżej bazylii (listki oberwać, łodyżki posiekać)
garść oregano – całe łodyżki bez siekania
2 duże garście czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
1 główka czosnku podzielona na ząbki ale nie obrana
1 świeża posiekana papryczka chili (bez pestek)
oliwa
6 ziemniaków umytych pokrojonych na duże cząstki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nóżki natrzeć solą i pieprzem i ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.
Wrzucić bazylie, oregano, czosnek, chili, pomidorki, ziemniaki – tak po prostu niechlujnie nóżki posypać tym wszystkim z wierzchu.
Skropić oliwą, wymieszać, starając się wsunąć pomidory pod spód, rzucić trochę pomidorków na wierzch.
Wstawić do piekarnika na półtorej godziny. W połowie pieczenia odwrócić nóżki – czyli znaczy jakoś tam zabełtać te pomidory i ziemniaki niezbyt się do tego przykładając.
Potrawa przed włożeniem do pieca:
Po nałożeniu na talerze:
Smacznego 🙂
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Delikatne chrupiące nóżki kurczaka
ja zrobiłam fotkę przed wstawieniem do piekarnika Po wyciagnieciu juz nie bo byliśmy głodni i rzuciliśmy się jeść ha ha
A powiedz mi jak odetnie sie te gałzki bazyli z doniczki ale takie marketowe i bedzi e podlewac to zielsko odrasta?
Wiem ze sa ksiazki Oliwiera a on ma jakis programw TV?
Jakieś programy w TV są – ale czy w naszej lecą to nie wiem – bo nie ogladam TV. Kiedys natknelam sie na pare jego programow na kuchnia TV, ale ostatnio nie widzialam. 🙁
Bazylia ci nie odrośnie bo to jednoroczna jest chyba….?????
zielska marketowe kiepsko rosną bo ziemia, w której się je sprzedaje jest marna. Jak się chce takie tam rośliny utrzymać dłużej warto byłoby je przesadzić. No i bazylię trzeba regularnie obrywać żeby nie wybujała
liście można zamrozić i zawsze są wtedy o niebo lepsze niż susz z torebki
Na pewno są na kuchnia tv
i to chyba kilka rodzajów – szybkie obiady w pół godziny i coś tam jeszcze, nie pamiętam tytułów
Jakoś wieczorową porą lecą koło 22 chyba
przepisy dołączali też jakiś czas temu do GW
Właśnie na kuchnia tv zaczyna się “30 minut Jamiego”
nie mam tego kanału
A podaj mi datę i godzinę emisji – sprobuje upolować 🙂
Chyba codziennie o 21:30 (poza łikendem)
Wczoraj też widziałam odcinek z jego podróży kulinarnych – ze Sztokholmu
następny odcinek z Wenecji
Tylko nie pamiętam godziny
Spojrzałam na jutrzejszy program
18:20 Jamie w domu
21.30 30 minut Jamiego
Ajlowju – ide zaprogramowac nagrywanie 🙂
Podnoszę, żeby znowu nie szukać za kilka godzin 😀 Pałki już się rozmrażają
ROTFL 🙂
smacznego!!!!!
Mamrotko, zrobiłam Pyyyyyyyyszne – dziękuję 🙂
Chłopcom aż się uszy trzęsły
w piekarniku od godziny.
pachnie cudnie.
Ciesze sie ze smakowało 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Delikatne chrupiące nóżki kurczaka