moze ktos bedzie mial ochote wyprobowac na swieta 😉
Składniki:-
10 dag masła
– szklanka wody
– szczypta soli
– 20 dag mąki
– 4 jajka
Do nadzienia:
– 50 dag krówek
– ok. 1/2 l mleka
– krem karpatka
– 10 dag masła
– polewa czekoladowa biała i ciemna
Zagotować wodę z masłem i solą. Dodać przesianą mąkę, wymieszać. Masę podgrzewać, ucierając. Gdy będzie gładka i zacznie odstawać od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, przestudzić. Utrzeć z kolejno wbijanymi jajkami. Wycisnąć na blachę paluchy (dlugosci ok 20-25 cm).
Paluchy piec 15-20 min w temp. 200°C, ostudzić. Krówki włożyć do rondelka, dodać 4-5 łyżek mleka. Podgrzewać, mieszając, do czasu, aż powstanie jednolita, gładka masa. Przy pomocy szprycki napełnić nią upieczone paluchy (mozna je tez nożem poprzecinać wzdłóż i napełniać).
Na pozostałym mleku przygotować krem karpatkowy. Ostudzić, utrzeć z masłem. Wyłożyć na 3 paluchy, przykryć pozostałymi. Owinąć folią spożywczą, schłodzić. Deser ozdobić polewą białą i ciemną
wyglada mniej wiecej tak :
Znasz odpowiedź na pytanie: