Są tu opisane różne diety.
Niestety na mnie akurat one nie działają.
Poza tym ciężko mi jest jeść np. przez 10 dni samo mięso czy w ogóle nie jeść chleba który bardzo kocham.
Mam taki organizm, że żeby schudnąć muszę ograniczyć ilość jedzenia w codziennej diecie.
Dzięki temu doprowadzam do skurczenia żołądka i chudnę.
:p
Pomyślałam zatem by wpisać tutaj dietę, która dla mnie jest najlepsza i działa.
DIETA 1000 KALORII
Każda dieta łączy się z pewnym wyrzeczeniem dla organizmu, gdyż zakłada dostarczanie mniejszej ilości pokarmów, niż zazwyczaj i prowadzi do zużywania zapasów tłuszczu. Warto odchudzać się z głową, by zachować zdrowie i siły witalne. Najzdrowszym typem diety jest dieta 1000 kalorii, która zakłada zmniejszenie o około 2/3 dziennej dawki kalorii. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje dziennie 3000 kalorii do normalnego funkcjonowania*, zmniejszając te ilość do 1000, spowodujemy, że organizm będzie zużywał zmagazynowany tłuszcz, przy jednoczesnym otrzymywaniu potrzebnych składników odżywczych, jak witaminy, białko i węglowodany, również tłuszcze, jednak ilość produktów z każdej z tych grup trzeba ograniczyć.
Aby skutecznie stosować dietę 1000 kalorii, powinniśmy podszkolić się w wartościach kalorycznych poszczególnych produktów spożywczych – jest to konieczne – na tym opiera się fenomen diety.
ZAŁOŻENIA
Podstawowym założeniem diety jest ograniczenie kalorii i trzymanie rygoru codziennych posiłków – jemy często, ale mało i każdą przegryzkę traktujemy jak posiłek. Śniadanie nie może mieć więcej niż 200 kcal, drugie śniadanie 150 kcal, obiad 350 kcal, podwieczorek najwięcej 100 kcal, natomiast ostatni posiłek w ciągu dnia ma maksymalnie 200 kcal i jemy go najpóźniej do godziny 19.00. W ten sposób, stosując ujemny bilans kaloryczny, będziemy tracić ok. 1 kilograma tygodniowo.
DOBRE RADY:
zanim na dobre rozpoczniesz stosowanie diety 1000 kalorii, przez tydzień zapisuj wszystko co jesz – dowiesz się jakie błędy popełniasz;
pijąc co najmniej 2 litry wody dziennie, oszukujesz żołądek i ograniczasz ilość spożywanych pokarmów;
ostre przyprawy pobudzają apetyt – wyeliminuj je ze swojej kuchni;
nie połykaj całego obiadu w 5 minut – gdy jesz dłużej, żołądek ma czas, by poczuć nasycenie, a Ty nie przejadasz się;
“oszukuj się” – zlikwiduj wszelkie pokusy – wyrzuć z szafek i skrytek słodycze.
Wskazania i ograniczenia
WSKAZANIA I OGRANICZENIA:
Ograniczając spożycie tłuszczy, spowodujemy, że organizm zajmie się spalaniem węglowodanów i nie będzie robił zapasów, które to są przyczyną krągłości. Ograniczamy wszelkie produkty pełnotłuste, sięgamy po odchudzone mleko i jego przetwory, drób bez skóry, chude wędliny, dużo warzyw i nieco mniej owoców (zawierają dużo cukru), pijemy wodę mineralną z cytryną lub pietruszką (zawiera dużo witaminy C), jemy produkty zbożowe – pełnoziarniste chleby, płatki kukurydziane i kasze.
Ograniczamy natomiast spożycie czerwonego mięsa, żółtego sera i słodzonych napojów, także alkoholowych,ryb, słodyczy w każdej postaci, tłuszcze zwierzęce w postaci masła i smalcu, sól i ostre przyprawy. Jeżeli sięgamy po ser żółty, to chudy, podobnie z rybami. Ograniczamy się do pieczenia w folii, gotowania, najlepiej na parze i grillowania na ruszcie.
Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Dieta 1000 kalorii
dziekuje ci bardzo, kiara
ja zrobiłam tak samo tylko trochę wcześniej…
🙂
Jednak stwierdzam, że dieta 1000 kcla jest najlepsza na świecie.
2 kg w 2 tygodnie przy małej nadwadze to wynik jak dla mnie rewelacyjny.
Dzisiaj poszłam do pracy w spodniach w których jeszcze w grudniu nie mogłam sie zapiąć 🙂
Jestem przeszczęśliwa.
Dzisiaj waga rano była o 0,5 kg mniej niż wczoraj wieczorem – ale to chyba dlatego, że wazyłam sie naczczo 🙂
I mówie wszem i wobec – to najlepsza doeta na świecie, wczoraj nawet zjadłam sobie kawałek czekolady a waga leci w dół !!!!!!!!
no, no, Edysia, jak burza idziesz 🙂
gratuluję
Przepisy
Podaje przykładowe menu na 6 dni 🙂
dzień pierwszy
ŚNIADANIE:
– 1 bułka pełnoziarnista z margaryną,
– 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej,
– kilka plasterków świeżego ogórka,
– herbata lub kawa
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1 jabłko
OBIAD:
– 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami,
– 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
PODWIECZOREK:
2 biszkopty
KOLACJA:
sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego
dzień drugi
ŚNIADANIE:
1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa
DRUGIE ŚNIADANIE:
1 nektarynka
OBIAD:
1 kotlet schabowy – usuń tłuszcz z mięsa, posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony
PODWIECZOREK:
2 herbatniki
KOLACJA:
ziemniaki z fasolą – obierz 1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku (190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę, posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi.
dzień trzeci
ŚNIADANIE:
– 1 pieczone jajo,
– 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny,
– kawa lub herbata z mlekiem
Pieczone jajo
– 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
– 1 jajo
– 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany
– sól
– świeżo zmielony pieprz
Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni.
DRUGIE ŚNIADANIE:
1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego
OBIAD:
gulasz z bekonu – podsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)
KOLACJA:
zapiekanka z warzyw – rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni.
dzień czwarty
ŚNIADANIE:
berlińska przekąska, kawa lub herbata
Berlińska przekąska
– 1 kromka pumpernikla
– 1 łyżeczka chudego serka topionego
– 1 plasterek szynki westfalskiej
– 1 pokrojony w plasterki pomidor
– 1 gałązka pietruszki
Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką.
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1 opakowanie chudego serka wiejskiego
OBIAD:
– stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g)
Usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku kilka minut z każdej strony
PODWIECZOREK:
– 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)
KOLACJA:
kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem)
dzień piąty
ŚNIADANIE:
– 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski
Serowy tost francuski (3 porcje)
– 1 łyżeczka startego sera cheddar
– 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– szczypta pieprzu cayenne
– 3 kromki bagietki, grubości 5 mm
Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią.
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 3 suszone morele
OBIAD:
– szaszłyki z sosem orzechowym
Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
– 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach
– 2 posiekane cebule dymki
– 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki
– 3 łyżki soku cytrynowego
– 1/4 łyżki mielonego imbiru
– 450 g chudej wołowiny na pieczeń
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 szklanka twarożku
– 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.
PODWIECZOREK:
pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem)
KOLACJA:
– specjał z salami i szpinakiem
Specjał z salami i szpinakiem
Rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla.
Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków.
Przybierz listkiem pietruszki.
dzień szósty
ŚNIADANIE:
– 2 plasterki żółtego sera,
– 1 mały pomidor,
– 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa,
– kawa lub herbata
DRUGIE ŚNIADANIE:
– 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego
OBIAD:
– ryż z jajem
Ryż z jajem (4 porcje)
– 1 opakowanie ryżu z warzywami
– 4 jaja
Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
PODWIECZOREK:
– 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę)
KOLACJA:
– 1 kanapka z wątrobianką,
– 1 szklanka soku owocowego
Kanapka z wątrobianką
Rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez skórki.
Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki.
Wiesz jak sie cieszę !
strasznnieeeeeeeeeee…..
Juz byłam tak załamana, że myslałamże nie zjade z Wagi poniżej 60 kg, żadne inne diety nie skutkowały
a tu….. prosze.
I te dzisiejsze spodnie, kurcze normalnie zapiełam i chodzę 🙂
poczekamy aż Twój organizm upomni się o to co mu zabierasz:)
bruni, watki dietowe tutaj maja na celu raczej udzielenie wsparcia
sprobujmy sie wspierac w postanowieniach, prosze
super, edysia, tak trzymac
Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta 1000 kalorii