Na życzenie Smoki zakładam nowy wątek z przepisami według Dukana.
Wiem, ze jest tego sporo w sieci – ale nie ma to jak swoje 🙂
Wpisujcie dziewczyny !I zawsze tutaj możemy coś skorygować jeśli któraś zrobi coś nie tak.
DZIĘKI KASIASTEJ MAMY PIĘKNIE POUKŁADANE PRZEPISY
Kasia pozwolisz, ze je tu podepnę :
MENU :
Obiadowe:
Sałatki, przekąski,chlebek,owsianka:
Łakocie:
UWAGA : W FAZIE PROTEINOWEJ JEMY (P)A W FAZIE PROTEINY + WARZYWA JEMY (P) ORAZ (P+W)
Ja na początek opisze wczorajszy obiad
Moje niby GOŁĄBKI (p+w)
-mięso mielone
-cebula
-przecier pomidorowy
-kapusta
Kapuste przegotowałam. Mielone z cebulą wrzuciłam na tefolonową patelnie dodałam kieliszek wody coby nie przywarło i poddusiłam. Na koncu dodałam przecier.W garnku wlałam trochę wody ułozyłam kapuste, potem mięso i znów kapuste. Na wierzch zrobiłam sos- pół szklanki wody, 2 lyzki przecieru, lyzka maki kukurydzianej i zalałam wszystko. To wszystko poddusiłam z jakies 15 min.I gotowe.Dało się bez oliwy – w co nikt mi nie wierzył 🙂
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy
Gulasz wołowy z papryką
Wołowinkę pokroić w kostkę, obsmażyć bez tłuszczu na teflonie ( albo w garnku specjalnym), dolać wody i dusić.
Dodać przyprawy- ziele, liść, pieprz, można przyprawę do gulaszu lub kostkę mięsną Winiar.( można?) To się dusi do miękkości a w tym czasie obrać warzywa (marchew, seler, pietruszka, cebula) i paprykę ( można kolorowe) pokrojoną w kawałki.
I razem dusić do miękkości. Można dodać malutką ostrą papryczkę.
Tylko zamglone wyszło;))))
SAŁATKA SURIMI
1 mała paczka surimi
1-2 korniszony
3 jaja twarde
jogurt bałkański, sól, pieprz, cytryna
Surimi kroimy w kosteczkę – i zakwaszamy paroma kroplami cytryny, korniszony również kroimy w kosteczkę, jaja ścieramy na tarce o małych oczkach, jogurt bałkański mieszamy z solą, pieprzem i dodajemy do reszty..
Jak się przegryzie jest pychotka.
a tak wygląda:
kurczak rolo z lososiem
kurze piesi rozbic dosc cienko, przyprawic i posmarowac dosc gruba warstwa serka light (philadelphia albo inny wynalazek kremowy), polozyc na tym paster wedzonego lososia i zwinac w rulonik spiety wykalaczka
w wersji podstawowej, zapieklam w jogurcie z sola selerowa i zielenina (najlepiej koperek)
ale mozna zapiec w niby-beszamelu (jogurt rozbeltany z jajem, odrobina maki kukurydzianej – choc niekoniecznie – sola pieprzem i galkamuszkatalowa)
w wersji warzywnej, mozna dorzucic plaster papryki albo np. fenelu (anyz w bulwach)
mozna wrzucic w sos pomidorowy, ale losos na tym traci
mozna obtoczyc w jaju i otrebach, ale wtedy trzeba trzymac w piecu dluzej i w nizszej temperaturze i nalozyc wiecej serka do srodka, zeby wszystko bylo bardziej wilgotne
ŚLEDZIE A`LA SMOCZYCA
cytat z wątku dietowego
” zalewa 50% octu + 50% wody + 2 ziela angielskie + 1 listek + cebula w półksiężyce. To musi się zagotować żeby cebula była zjadliwa.
Potem płukasz śledzie, układasz warstwami śledź-cebula-śledź i zalewasz ZIMNA zalewą (jak zalejesz ciepłą to śledzie się rozwalą). Całość do lodówki. Najlepsze są po 3 dniach ale ja już pierwszego podżeram a jogurcikiem po dukanowsku. MNIAM!!”
a la “buleczki” z lososiem i feta
zoltka z 4 jaj ucieramy mikserem z 3 porzdanymi lyzkami jogurtu (najlepiej gestego, ja mam tutaj grecki 2% tluszczu, jest rewelacyjny i gladki i nie “wazy” sie), dodajemy lyzeczke sody oczyszczonej, 1 czubata lyzke maki kukurydzianej, 1 lyzke otrebow pszennych, 1 lyzke owsianych
te mase doprawilam sola i przyprawami (koperek suchy, cos do ryby pasujacego generalnie)
bialka mozena albo ubic na piane (wowczas w efekcie mamy wyzsze, lzejsze, ale troche suche “buleczki”), albo dobrze rozbic trzepaczka i polaczyc z masa z zoltkami
kilka lyzek fety light wymieszac dobrze z 2-3 niewielkimi plastrami wedzonego lososia (dobrze, zeby feta zostala w grudkach)
nakladac mase lyzka do papierowych tarteletek (jak na muffiny), do srodka kazdego lyzka niedbale wcisnac troche nadzienia z fety i lososia
piec przez 15-20 minut w srednio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni)
niby-suflet ze szpinaku
450g mrozonego szpinaku rozmrozic i dobrze odcedzic wode
4 jaja dobrze utrzec z 500g chudego twarogu, dodac 1-2 lyzki maki kuku i dwie lyzeczki proszku do pieczenia
posolic, popieprzyc, doprawic galka muszk i czyms o intensywnym smaku, ktory nam odpowiada (dalam kminku i mnostwo czosnku)
niewielka cebule “usmazyc”
wszystko wymieszac
wrzucic na forme (uzylam takiej do tortu)
piec w 180 okolo 30 minut (az stezeja jaja)
nawet smaczne
Samorobiący się obiad dla całej rodziny P+W
W naczyniu żaroodpornym układamy:
– startą marchewkę
– ziemniaki pokrojone w talarki*
– kurzy cyc lub inną padlinę
Całość posypujemy albo gorącym kubkiem cebulowym, albo zupą cebulową z paczki, albo cebulką w kostce Knorra. Oblewamy lekko chudym mleczkiem [tak by nie pływało].
Całość wsadzamy na 1,5h do piekarnika na 180stC. Po godzinie naczynie odkrywamy by nadmiar płynu odparował.
* ziemniaczki zjada reszta rodziny, nam zostaje pysznie zapieczone mięsko i marchewka z oryginalnym posmakiem
Wrzucam stronkę z dukanowskimi przepisami:)
Chilli Con Carne
Mielimy mięsko drobiowe, lub lepiej wołowe.
Podsmażamy je na wodzie z dodatkiem cebulki pokrojonej.
Dodajemy: przyprawę Kotanyi do Chilli con carne, puszkę pomidorów, pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę cukinię (nie musi jej tu być, ale ja lubię jak jest ) i jakie tam jeszcze warzywka mamy w lodówce.. pełna dowolność.
Dusimy, próbujemy czy jest troszkę ostre, jak nie jest, to dowalamy ostrej papryczki..
Można do tego zrobić makaron dukanowski.. ale ja wcinam ten sosik bez niczego.
Sałatka z surimi ze świeżym ogórkiem P+W
1/2 paczki surimi (ok 120 g)
2-3 jajka
1/2 ogórka zielonego (no chyba, że mały, to cały)
mały jogurt naturalny
koperek
sól,pieprz do smaku
surimi pokroić w plasterki, jaj i ogórka w kosteczkę, wymieszać wszystko z jogurtem i dużą ilością posiekanego koperku, doprawić do smaku.
Smacznego:)
CHIPSY
– jajko
– otręby (2 łyżeczki owsianych i 1 pszennych)
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– sól i zioła prowansalskie
wszystko wymieszałam i kładłam łyżeczką na papier do pieczenia i “rozmazywałam” to łyżką. Wstawiłam do piekarnika na 150 stopni, ale to było troszkę za dużo, więc zmniejszyłam na 100. Co jakiś czas macałam chipsy, odwracałam na drugą stronę i sprawdzałam czy są suche. Z tej porcji wyszło jakieś 10-12 sztuk.
wjazd do piekarnika:
w trakcie pieczenia/suszenia i po odwróceniu (nie wiem czy potrzebne):
gotowe, w ostatniej chwili przypomniało mi się o zdjęciu:
CHLEBEK PLASKACZ z twarogiem
Miałam kostkę twarogu, na który nie miałam ochoty, więc go przerobiłam na chleb:
– kostka chudego twarogu 200g
– 5 jajek
– 10 łyżek otrębów owsianych
– 5 łyżek otrębów pszennych
– szczypta soli
Twaróg dokładnie mieszam z żółtkami, dodaję otręby, mieszam i zostawiam. Raz robiłam mikserem, a raz ręcznie i nie czułam potem wielkiej różnicy w odczuwaniu grudek twarogu. Białka z solą ubijam i łączę z twarogową mieszanką. Delikatnie wykładam na papier do pieczenia, to jest porcja na taką dużą blachę piekarnikową. Piekę 20-25 minut. Chleb sycący. Ja po ostudzeniu mrożę po 2 kromki w małych woreczkach, potem wieczorem wyjmuję porcję na rano (żeby nie wyschły to w tym woreczku zostawiam).
Nie robiłam, ale właśnie dostałam taki przepis, ponoć smakowite
“DROŻDŻÓWKI z serem – porcja na dwa dni
ciasto:
6 łyżek mielonych otrąb (4 owsianych, 2 pszennych)
20 g drożdży
2 jaja
2 łyżki serka homo
2 łyżki słodzika
farsz:
4 łyżki zmielonego twarogu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (proszku budyniowego ze skrobią kukurydzianą)
aromat pomarańczowy
łyżka słodziku
Wszystkie składniki wymieszać
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Otręby, drożdże, żółtka, serek wymieszać mikserem. Odstawić “ciasto” na 30 minut. Dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z “ciasta” uformować łyżką 4 kopczyki o średnicy około 6 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżkę sera. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec około 20 minut w temp. 180 st.
Zdjąć z blachy po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego
bardzo dobre
ja zamiast aromatu pomaranczowego dalam aromat migdalowy i waniliowy a do tego lyzeczke cynamonu”
SAŁATKA Z PIETRUSZKI
natka
cebula
cytryna
sok z 1/2 cytryny
natkę kroimy, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną na drobno cytrynę. Mieszamy to z sokiem z 1/2 cytryny. Gotowe. Jeszcze tylko schłodzić przed podaniem. I siup na grillowane mięcho. Pycha
Gofry z masą serową
gofry:
3 łyżki otrębów
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
wszyatko wymieszać i piec w rozgrzanej gofrownicy
Mi wyszły 4 gofry
Masa serowa:
biały serek
słodzik wedle uznania
kropla aromaty rumowego
SMACZNEGO
MUS Z PSTRĄGA Z GALARETKĄ POMIDOROWĄ
SKŁADNIKI:
2 filety z pstrąga (ok 160 g)
100g chudego sera
1/2 pęczka szczypiorku
2 pomidory
5 łyżek żelatyny
lasagne z owocami morza
potrzeba:
cebula
2 zabki czosnku
natka pietruszki (albo lepiej kolendra)
pieczarki
kilka kropli soku z cytryny
krewetki (moga byc mrozone, nawet te najgorszego sortu)
kilka sztuk surimi
odtluszczony jogurt
2-3 lyzki drobno mielonego twarogu
troche maki kukurydzianej
odtluszczone mleko
3 jaja
przyprawy (sol selerowa (zwykla tez moze byc), pieprz (najlepiej bialy), galka muszkatolowa
kostka rosolowa (maggi, taka bez tluszczu) albo vegeta
z dwoch jaj roztrzepanych z lyzka maki kuku i polowa szklanki mleka (dodac wiecej jesli ciasto zbyt geste) usmazyc nalesniki (zazwyczaj wychodzi mi 6 sztuk z malej patelni)
nalesniki zostawic bez przykrycia, zeby lekko podeschly (beda robily za makaron)
cebule posiekac i udusic na patelni na wodzie, przyprawic sola, sokiem z cytryny i pieprzem i dodac ok. pol szklanki wody z kostka rosolowa (mozna dodac juz gotowy wywar, ja np. mam zawsze zamorozony w pojemnikach); wszytsko lekko poddusic
wrzucic do tego krewetki i surimi pokrajane na malenkie kawalki
wszystko trzeba dosc dobrze odparowac albo po prostu odlac namiar
jogurt (duzy kubek) roztrzepac z jajem, dodac maki kuku (okolo lyzki lub wiecej jesli jogurt jest bardzo wodnisty), przyprawic wszystko sola, pieprzem i galka muszk.
polowe masy jogurtowej odlozyc, do drugiej dodac posiekanej pietruszki i twarog i wymieszac z masa krewetkowa
w naczyniu zaroodpornym ukladac warstwe nalesnika, na to mase z krewetkami i w wersji na trzeciej fazie mozna sypnac odtluszczona mozarella albo innym chudym serem
i tak ukladamy warstwy jedna na drugiej (nalesnik-masa-nalesnik-masa)
calosc zalewamy pozostalym jogurtem
piec w piekarniku ok. 180 stopni przez ok 40 minut (moze mniej)
jesli wierzchnia warstwa sie przypala, mzna nakryc papierem do pieczenia
nie jest to szczyt gastronomicznej elegancji, ale zawsze jakies urozmaicenie
MUS Z PSTRĄGA Z GALARETKĄ POMIDOROWĄ
SKŁADNIKI:
2 filety z pstrąga (ok 160 g)
100g chudego sera
1/2 pęczka szczypiorku
2 pomidory
5 łyżek żelatyny
sól
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz biały
Rybę ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, ostudzić, usunąć resztę ości i zmiksować razem z serem, czosnkiem i pieprzem ziołowym. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 5 łyzkach gorącej wody i dodać do ryby razem ze szczypiorkiem. Wymieszać, doprawić solą (mus powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Masę przełożyć do podłużnej foremki i wstawić do lodówki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wyjąć pestki i zmiksować. Resztę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wodzy i dodać do pomidorów. Doprawić solą i pieprzem białym. Pomidory wylać na powierzchnię tężejącego musu. Gdy całkowicie zastygnie pokroić w plastry i podawać na liściu sałaty.
dzis tu posprzatam obiecuje ostatnio nie mam na nic czasu…
Słodka galaretka – nie wiem, czy robiłyście, ja kiedyś na MM jadałam 🙂
Rozpuścić żelatynę w odrobinie gorącej wody.
Zaparzyć mocną herbatę owocową, można dodać słodzik do smaku.
Wymieszać z żelatyną (proporcje herbaty do żelatyny, jak na opakowaniu ;)) i odstawić, żeby się zsiadła.
Mnie najbardziej smakuje z truskawkowych,malinowych i jabłczano-gruszkowych herbat 😀
Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy