Dieta proteinowa – przepisy

Na życzenie Smoki zakładam nowy wątek z przepisami według Dukana.
Wiem, ze jest tego sporo w sieci – ale nie ma to jak swoje 🙂

Wpisujcie dziewczyny !I zawsze tutaj możemy coś skorygować jeśli któraś zrobi coś nie tak.

DZIĘKI KASIASTEJ MAMY PIĘKNIE POUKŁADANE PRZEPISY
Kasia pozwolisz, ze je tu podepnę :

MENU :

Obiadowe:



































Sałatki, przekąski,chlebek,owsianka:



















Łakocie:




















UWAGA : W FAZIE PROTEINOWEJ JEMY (P)A W FAZIE PROTEINY + WARZYWA JEMY (P) ORAZ (P+W)

Ja na początek opisze wczorajszy obiad
Moje niby GOŁĄBKI (p+w)

-mięso mielone
-cebula
-przecier pomidorowy
-kapusta

Kapuste przegotowałam. Mielone z cebulą wrzuciłam na tefolonową patelnie dodałam kieliszek wody coby nie przywarło i poddusiłam. Na koncu dodałam przecier.W garnku wlałam trochę wody ułozyłam kapuste, potem mięso i znów kapuste. Na wierzch zrobiłam sos- pół szklanki wody, 2 lyzki przecieru, lyzka maki kukurydzianej i zalałam wszystko. To wszystko poddusiłam z jakies 15 min.I gotowe.Dało się bez oliwy – w co nikt mi nie wierzył 🙂

Strona 5 odpowiedzi na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy

  1. wybitnie proste danie

    kurze piersi (a najlepiej te malenkie fileciki) zawinac w folie aluminiowa z kilkoma paskami czerwonej papryki, galazka rozmarynu i dwoma zabkami czosnku w plasterkach

    do pieca na 30 minut

    mieso cudownie przechodzi aromatem rozmarynu, papryka i czosnek pieknie sie komponuja

    • Chrupiace biszkopty migdalowe

      30 biszkoptow

      2 lyzki otreb pszennych
      4 lyzki otreb owsianych
      maly serek homogenizowany (150g) lub jogurt naturalny
      1 lyzka skrobii kukurydzianej
      2 jajka
      2 lyzeczki proszku do pieczenia
      Zapach migdalowy
      2 lyzki slodziku do pieczenia

      Wszystkie skaldniki wymieszac, blache wylozyc papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, nalozyc lyzeczka male porcje.
      Piec 20min w 180C. Zdjac z blachy po ostudzeniu.

      • babeczki serowe / warzywne

        5 bialek ubic na sztywno z odrobina soli
        zoltka utrzec z 6 lyzkami otrebow (4 owsiane i 2 pszenne), dodac 1 lyzke maki kuku, dwie lyzeczki proszku do pieczenia i ze dwie, moze trzy lyzki gestego jogurtu albo serka homo (ciasto nie moze byc zbyt luzne)
        mozna przyprawic sola, pieprzem, ziolami, co tam komu pasuje

        i takie ciasto wlewam w foremki, wpycham do kazdej do srodka po troche fety lajtowej albo twarogu ze szczypiorem czy cebula, ewentualnie drobno siekanej szynki

        w wersji na warzywach czesto daje szpinak lub tarta marchew

        • CZOSNKOWY CHLEBUŚ Z PIERSIĄ:

          – 2 piersi
          – 4 jaja
          – otręby pszenne (z 3 łyzki były chyba)
          – 100g twarogu
          – czosnek (wielki ząb lub z 3 małe)
          – przyprawy (sól, pieprz)

          piersi z kury lekko podsmażone na Warzywku i maggi wysypane na blachę.
          w jednym garnku ubite 3 białka z solą,
          w drugiem żółtka te 3 + jajko całe z serem, czosnkiem i przyprawami zmiksowane, dodane potem te białka i wylane na blachę 🙂

          Przepis z forum dieta.pl

          • KROKIETY

            Naleśniki zrobić wg przepisu Dukana. Ja zrobiłam z połowy składników i wyszło mi 8 naleśników, czyli na 2 dni dla 2 osób.

            Farsz:
            pieczarki (ja zrobiłam z 1/2 kg)
            cebula
            jajka ugotowane na twardo (ja ugotowałam 3)
            sól, pieprz

            Cebulę i pieczarki usmażyć na patelni do momentu wyparowania wody. Ugotowane jajka posiekać i połączyć z pieczarkami i cebulą, przyprawić do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki (3 “rogi” naleśnika do środka i zawijać w stronę niezawiniętego 4 “rogu” naleśnika).

            Zawinięte krokiety obtoczyłam w jajku i w pół zmielonych otrębach owsianych i na patelni obsmażyłam na kropli oleju. Nie jest to takie chrupiące jak w bułce tartej, ale spoko.

            Przepis z forum: dieta.pl

            • Pizza
              Ciasto:
              8 łyżek zmielonych otrębów,
              trzy łyżki mąki kukurydzianej,
              rozrobione drożdze(2 łyżeczki) z mlekiem, jedno całe jajo.

              Zagniatasz na ciasto, czekasz na wyrosnięcie(albo i nie, bo i tak za bardzo nie wyrosnie). Wykladasz na lekko zaoliwioną blaszkę.

              Następnie: smarujesz delikatnie koncentratem pomidorowym. Ja wybieram Pudliszki, ma najmniej cukru.
              Nakładasz co tam chcesz: my ostatnio robiliśmy ze smażonym cyckiem kuraka, pieczarkami, cebulką, pomidorem i świeżym oregano.
              Następnie: albo kulka zottarelli light, albo tłustszy niestety ser tarty linessa z lidla.
              Pieczesz 15 min w nagrzanym na maxa piecu.
              Smacznego

              Przepis z forum dieta.pl

              • Wysyp pizzy 😀
                ”PIZZA” MIĘSNA

                Spód:
                – mięso mielone (ok. pół kilo) – dobrze sprawdza się wołowe, ale drobiowe też ok.
                – 1-2 jajka;
                – natka z pietruszki;
                – sól, pieprz, zioła do smaku (lubczyk, papryka słodka itp.).

                Przygotować jak na mielone -wymieszać mięso z jajkami, posiekaną pietruszką, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.

                Góra:
                -koncentrat pomidorowy;
                pieczarki,
                chude wędliny,
                warzywa itd. – co kto lubi.
                Czosnek;
                Wierzch posypuję chudym białym serem.

                Wyłożyć mięsem tortownicę, lub formę do pizzy.
                Posmarować mięso dosyć obficie koncentratem, posypać oregano, bazylią, pokrojonymi ząbkami czosnku.
                Położyć na wierzch to, co się lubi 😀
                Posypać serem.
                Do piekarnika – 180 stopni na jakieś 30-40 minut – w zależności od dodatków.

                Po wyjęciu polać dozwolonym keczupem,lub zrobinonym sosem pomidorowym i wcinać z surówką z sałat (lub co tam, kto lubi 😉 ).

                To zmodyfikowana wersja pizzy z forum Zuzla (MM). 🙂

                • LODY (P)

                  500g jogurtu naturalnego 0%
                  2 łyżki serka homogenizowanego
                  3 jajka
                  słodzik (ile kto lubi, ja dałam łyżeczkę)
                  1-2 krople aromatu waniliowego (nie więcej bo lody wyjdą gorzkie! tym razem taki smak, spróbuję jeszcze kiedyś z kawą i kakao)

                  WYKONANIE
                  Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Jogurt, serek homogenizowany, żółtka, słodzik i aromat miksujemy przez chwile razem. Dodajemy pianę z białek i mieszamy (nie miksujemy). Przekładamy do miseczek, wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

                  • mialam kiedys wstawic przepisa, ale zapomnialam

                    tiramisu (bo ziutka wspomniala w swoim poscie, a ja zrobiloam raz i bylo calkiem-calkiem)

                    biszkopty:
                    3 zoltka utrzec dobrze z 2 lyzkami slodziku do pieczenia, dodac dwie czubate lyzki skrobii, 2 lyzki otrab owsianych i jedna pszennych, oraz 1 lyzeczke proszku do pieczenia
                    bialka ubic na sztywno ze szczypta soli
                    wszystko razem wymieszac delikatnie
                    piec ciacha w 190 stopniach przez kilkanascie minut na papierze do pieczenia lub w calosci rozsmarowane w pojemniku w mikrofali na dosc wysokiej mocy przez 5 minut

                    masa:
                    3 zoltka utrzec z 4 lyzkami slodziku, dodac troche aromatu rumowego i 300g serka (ja uzylam 200g gestego greckiego jogurtu i reszte drobno zmielonego twarogu); wszystko elegancko utrzec
                    bialka ubic na sztywno i wymieszac z masa serowa
                    2 lyzeczki zelatyny rozpuscic w niewielkiej ilosci wody i wmieszac do masy

                    biszkopty ulozyc w naczyniu, nasaczyc mocna kawa (moze byc slodka, ale gorzka daje taki cudowny ostry smaczek); wylozyc na to mase i wstawic do lodowki na 2-3 godziny

                    posypac wierzch kawa instant w proszku lub gorzkim kakao

                    polowa porcji zapycha po kokardki
                    troche roboty jest, ale dosc odswietne z tego danie wychodzi, wiec czasami warto:)

                    • Sernik bez otrębów 🙂

                      Znalazłam w necie. Ten z netu wygląda tak:
                      Składniki

                      dla 1 osobytwaróg chudy, 800 gr
                      jajka (oddzielić białka od żółtek), 6
                      skrobia kukurydziana, 3 łyżki
                      słodzik, wg uznania, dałam 2 łyżki
                      aromat, np. waniliowy, kilka kropel
                      mleko 0,5 %, 1-1,25 szklanki

                      Opis przygotowania

                      czas przygotowania: do 90 min1. Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.

                      2. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.

                      3. Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera.

                      4. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.

                      5. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło 😉

                      6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik – piekłam ok. 90 minut). Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.

                      7. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

                      A ten z mojego przepisu tak:
                      250g chudego sera białego
                      250g serka homo nat.
                      4 jajka
                      5 tabletek słodzika
                      2 ł mleka chudego
                      kilka kropel aromatu (jaki kto lubi)
                      1 łyżeczka proszku do pieczenia
                      3 łyżki mąki kuku.

                      Ser chudy blenderem zmieliłam na gładką masę, żeby nei było grudek, dodałam serek homo (mikserem już robiłam dalej), jajka, słodzik, aromat, proszek i make. Zmiksowałam na gładką masę i do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 st. Nie wiem ile, patyczkiem sprawdzałam, wierzch był zbrązowiony.
                      Wyrósł ładnie, po wyjeciu z piekarnika oklapł i miał wysokość 2,5 cm smaczny był.

                      Tak wygląda upieczony w foremkach silikonowch:

                      • ptasie mleczko

                        3 zoltka utrzec mikserem dokladnie z 3 lyzkami slodzika
                        dodac duzy kubek beztluszczowego jogurtu (najlepiej, zeby nie byl kwasny, chyba danone ma taki w pl), mozna tez dorzucic troche serka homo albo jogurtu greckiego (bo gesty)
                        dodac jakis smak (np. kawa rozpuszczalna, albo kakao, albo mozna zrobic taki mus cytrynowy czy migdalowy, zalezy od inwencji)
                        wazne, zeby to wszytsko dobrze utrzepac, ma byc super puszyste

                        tymczasem zalac odrobina wody dwie lyzeczki zelatyny i dokladnie rozpuscic
                        do kubka z zelatyna wmieszac delikatnie lyzke masy, a potem przelozyc zawartosc kubka do reszty masy i dokladnie polaczyc

                        bialka z jaj ubic na sztywno, piane wmieszac delikatnie do masy jogurtowej
                        wszytsko do lodowki na godzine

                        normalnie jest super dobre:) mlask mlask

                        • Mielone by Axa76

                          Ja robię bardzo często mielone i to takie bardzo proste- tylko mielone dodatki i piekę na płycie grzewczej lub patelni grilowej. Robie małe, płaskie takie do przygryzienia ok 3-4 cm średnicy. Podstawą jest mielone z indyka+ sól i pieprz a do tego dodaję:
                          1. cebulka+ przybrawa do sharmy lub kebabu
                          2. carry +szczypiorek
                          3. na zielono- pietruszka, koperek szczypiorek i czosnek
                          4. P+W drobno pokrojone pieczarki z cebulką(wcześniej uduszone na wodzie)
                          5. do pieczarek z cebulką dodaje jeszcze pokrojona paprykę
                          6. majeranek, przyprawa do dziczyzny posiekana cebulka
                          7. koncentrat pomidorowy, pietruszka, cebulka.

                          • dodatki do chlebka

                            pasta z makreli

                            makrela, jajka, duuużo koperku, jogurt, pieprz i sół

                            makrelę obrac, drobno pokroić, jeszcze widelcem rozgnieść, jajka tak samo, koperek drobno posiekany dodać, trochę jogurtu (zwykle był majonez) by się kupy trzymało, doprawić i gotowe

                            pasta jajeczna

                            jajka, szczypiorek, musztarda, jogurt, pieprz i sół
                            jajka bardzo drobno pokroić, widelcem rozgnieść, dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić musztardą, solą i pieprzem połączyć jogurtem

                            twarożek a’la almette

                            chudy twarożek, najlepiej zmielony do tego trochę jogurtu i tworzymy różne smaki:
                            – z papryką
                            – z cebulką
                            – świeży ogórek

                            • “spaghetti” z tunczykiem

                              1 czubata lyzka skrobii kukurydzianej dokladnie wymieszac z 200ml mleka i podgrzac w garnku do zgestnienia
                              do tego wrzucic dwie odsaczone puszki tunczyka w sosie wlasnym i peczek drobno posiekanej pietruszki albo koperku
                              doprawic sola i pieprzem, ewentualnie ostra papryka

                              podawac na makaronie z nalesnikow (jajko, pol szklanki mleka i dwie lyzki maki kukurydzianej)

                              • Spagetti z cukini – ja wprawdze na MM ale to moje ostatnie odkrycie. Mysle z dla waz tez sie nada.

                                cukinie tne na takiej szatkownicy w paseczki wzdłuż. Wychodzi taki makaron. Wrzucam na patelnie. na ciutke oliwy, na kilka minut (zeby nie było z miękkie). Do tego mozna dac czosnek, smietane, dowolny sos mięsno-pomidorwy lub grzybowy, pesto, parmezan lub jakis inny ser. je sie jak spagettli ale bez węgli.

                                • Zamieszczone przez aborka
                                  Spagetti z cukini – ja wprawdze na MM ale to moje ostatnie odkrycie. Mysle z dla waz tez sie nada.

                                  cukinie tne na takiej szatkownicy w paseczki wzdłuż. Wychodzi taki makaron. Wrzucam na patelnie. na ciutke oliwy, na kilka minut (zeby nie było z miękkie). Do tego mozna dac czosnek, smietane, dowolny sos mięsno-pomidorwy lub grzybowy, pesto, parmezan lub jakis inny ser. je sie jak spagettli ale bez węgli.

                                  Aborka brzmi pysznie dzięki, ale te produkty u nas niedozwolone :Nie nie::)

                                  • ale sos miesno pomidorowy moze byc bez oliwy i z indyka. ser chydt zamiast parmezanu…. a zamiast smietany moze jogurt… No cóz materiał do inspiracji.

                                    • Zamieszczone przez aborka
                                      ale sos miesno pomidorowy moze byc bez oliwy i z indyka. ser chydt zamiast parmezanu…. a zamiast smietany moze jogurt… No cóz materiał do inspiracji.

                                      moze i tak, ale staramy sie umieszczac przepisy dokladnie zgodne z dieta, zeby nowym dziewczynom nie mieszac w glowach, bo potem jest 100 pytan do 😉

                                      • MELI-MELO Z TUŃCZYKA

                                        2 puszki tuńczyka wsw
                                        2 łyżeczki posiekanych kaparów
                                        cebulka posiekana (ja wzięłam czerwoną, ładnie kolorowo się zrobiło)
                                        natka (nie było, wzięłam koperek)
                                        1/2 łyżeczki curry
                                        kilka kropli tabasco

                                        wszystko wymieszać i zjeść.
                                        Pycha, trochę suchawe, może lepiej nie odlewać tego tuńczyka zbyt dobrze?

                                        z książki 350 nowych przepisów wg dukana

                                        • TARTA CYTRYNOWA

                                          3 jajka
                                          słodzik
                                          3ml zimnej wody
                                          1 cytryna
                                          szczypta soli

                                          Żółtka ubić ze słodzikiem. Dodać wodę, sok i startą skórkę z cytryny. Gotować w kąpieli wodnej na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje. zdjąć z ognia. Do białek dodać sól i słodzik (wedle uznania) i ubić wszystko na sztywną pianę. Połączyć ubite białka z ciepłą masą. Nałożyć ciasto do formy na tartę o średnicy 28cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180, aż wierzch się zrumieni (około 20 min)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general