Na życzenie Smoki zakładam nowy wątek z przepisami według Dukana.
Wiem, ze jest tego sporo w sieci – ale nie ma to jak swoje 🙂
Wpisujcie dziewczyny !I zawsze tutaj możemy coś skorygować jeśli któraś zrobi coś nie tak.
DZIĘKI KASIASTEJ MAMY PIĘKNIE POUKŁADANE PRZEPISY
Kasia pozwolisz, ze je tu podepnę :
MENU :
Obiadowe:
Sałatki, przekąski,chlebek,owsianka:
Łakocie:
UWAGA : W FAZIE PROTEINOWEJ JEMY (P)A W FAZIE PROTEINY + WARZYWA JEMY (P) ORAZ (P+W)
Ja na początek opisze wczorajszy obiad
Moje niby GOŁĄBKI (p+w)
-mięso mielone
-cebula
-przecier pomidorowy
-kapusta
Kapuste przegotowałam. Mielone z cebulą wrzuciłam na tefolonową patelnie dodałam kieliszek wody coby nie przywarło i poddusiłam. Na koncu dodałam przecier.W garnku wlałam trochę wody ułozyłam kapuste, potem mięso i znów kapuste. Na wierzch zrobiłam sos- pół szklanki wody, 2 lyzki przecieru, lyzka maki kukurydzianej i zalałam wszystko. To wszystko poddusiłam z jakies 15 min.I gotowe.Dało się bez oliwy – w co nikt mi nie wierzył 🙂
Strona 6 odpowiedzi na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy
PULPETY ORIENTALNE
0,5 kg chudej mielonej cielęciny
1-2 szklanki wody
3 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe białego wina hiszpańskiego
pół kostki bulionu wołowego bez tłuszczu
2 duże obrane ząbki czosnku
pół łyżeczki świeżego startego imbiru
2 cienko pokrojone szalotki
1 łyżeczka skrobi kuku
sól, pieprz, odrobina oliwy
z mięsa uformować małe pulpeciki. Przyrumienić z każdej strony na mocnym ogniu na lekko naoliwionej patelni. odstawić.
Do naczynia wlać szklankę wody, dolać sos powstały po smażeniu mięsa i wymieszać. Dodać wszystkie składniki oprócz skrobi. całość dokładnie wymieszać i wrzucić pulpeciki. Dolać tyle wody, żeby pulpety były nie całkiem zanurzone. Gotować 10 min na średnim ogniu. Można dodać skrobię rozpuszczoną w wodzie, by zagęścić sos.
śledzik w kefirze (kiedyś w śmietanie;))
filety śledziowe solone
ogórek kiszony
cebula
kefir lub jogurt nat
pieprz
śledziki kroję w paseczki, ogórek w kostkę, cebulkę też, obsypuję pieprzem
i zalewam kefirem
śledziki prędzej wymaczam by nie były bardzo słone
skrzydełka na ostro
u nas w mięsnym kupuję skrzydełka od kurczaka ale “lotki” to są te grubsze części skrzydełka bez skóry
przyprawiam – sól, pieprz, papryka ostra i tak zostawiam przez noc
wrzucam na blaszkę, skraplam wodą i wrzucam do piekarnika
jak się bardzo przyklejają to jeszcze w trakcie pieczenia skraplam raz lub dwa
Gołąbki (P+W)
Małą kapustę włoska drobno poszatkować, wrzucić do gotującej osolonej wody, minutkę gotować i wrzucić na sito.
Mięso mielone wymieszać z jajkami, przyprawić wedle uznania, dobrze wyrobić na gładka masę i dodać odsączoną kapustę.
Znów wyrobić na gładka masę. Formować kule i układać je w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia na dno wrzuciłam pokrojone pomidory ze słoika, łyżkę koncentratu i przyprawy. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Ja piekłam najpierw przykryte, ale pod koniec odkryłam żeby się zrumieniły.
Z tych gołąbków sporo sosu się zrobi ale podczas stygnięcia wszystko pieknie sie zredukowało:)
SERNIK MOJEJ BRATOWEJ 🙂
Ciasto:
6 łyżek otrąb, opakowanie suchych drożdży, 2 jaja, 2 łyżki serka homo, słodzik do smaku,
kakao, cynamon do smaku
Białka ubić. Rozrobić suche drożdże w odrobinie ciepłej wody. Połączyć wszystkie składniki z drożdżami, dodać ubite białka.
Piec około 5 minut.
Masa serowa:
700 g sera (ja daje te philadelphiA)
0,5 szkl mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jaja, słodzik, aromat śmietankowy
Oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszać ze wszystkimi składnikami a białka ubić na sztywno. Połączyć ze sobą i wylać na leciutko podpieczony spód. Piec przynajmniej godzinę w 180 stopniach przykryte folią żeby się wierzch nie zjarał. Po upieczeniu posypać wierzch cynamonem.
Ossstry kurczak po węgiersku P+W
Obsmażyłam na wodzie pierś z kurczaka. Wrzuciłam solidną garść suszonych warzyw (taka włoszczyzna z cebulką). Dodałam strąk papryczki chili i łyżkę papryki słodkiej. Trochę czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Posoliłam. Jak się poddusiło to zalałam jogurtem (zamiast śmietany). Wyszło pyyyyysznie
Ossstry kurczak po węgiersku P+W
Obsmażyłam na wodzie pierś z kurczaka. Wrzuciłam solidną garść suszonych warzyw (taka włoszczyzna z cebulką). Dodałam strąk papryczki chili i łyżkę papryki słodkiej. Trochę czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Posoliłam. Jak się poddusiło to zalałam jogurtem (zamiast śmietany). Wyszło pyyyyysznie
majonez dukan
Protomajonez
100 ml oleju parafinowego = OP
1 żółtko
sol
pieprz
czosnek
zioła prowansalskie
W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieram ręką najlepiej pogrzany OP z żółtkiem (musi być dobrze oddzielone od białka, a ucierać można tez elektrycznym “kręciołkiem”). OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. W razie czego mam przygotowany do ratowania wrzątek, którym na koniec rozcieńczam protomajonez do konsystencji, która mi odpowiada. Dosmakowuje według uznania i zapotrzebowania. Osobiście robię z 0,5 litra OP, bo nie lubię się babrać za często, a jest u mnie duże zapotrzebowanie. Gotowy przechowuje w lodówce
OP – dostępny w aptece.
Rozpustne kanapki (P)
Składniki:
[LIST]
[*] serek wiejski piątnicy 3% cały
[*] otręby (2 łychy owsianych i 1 pszennych) <o:lock aspectratio=[/IMG][/LIST][LIST]
[*] jajko – 1
[*] zioła prowansalskie
[*] polędwica sopocka (lub inna wędlinka, ale z polędwicą jest git)
[*] 1 ogórek konserwowy [/LIST] Mieszamy jak w tradycyjnych plackach i siup na patelkę formując dość cienkie placki, ale nie przezroczyste . Trzeba smażyć i nie dotykać za nic w świecie dopóki porządnie się nie przyrumienią, a następnie przekręcić za pomocą łopatki (koniecznie, widelec odpada). Z tych proporcji wychodzi 5 placków wielkości kanapek średnich. Na ciepłe jeszcze kładziemy po 2 plasterki wędlinki i cienko pokrojony ogóreczek (1 musi wystarczyć na wszytkie kanapy. No, chyba, że jesteśmy na PW – to inna bajka). Następnie zjeść. Słuchajcie – dzięki serkowi co się roztapia i wędlince smakuje jak tosty z żółtym serem. Pycha.
Znalazłam to dziś w necie. Wydaje się superowe. Jutro spróbuje.
Edytuje, bo zrobiłam. Naprawdę super. Następnym razem dodałabym trochę czosnku i trochę soli.
Smakuje jak tosty.
I mój dzisiejszy obiad.
czas przygotowania 15 minut – koszt około 5 zł
paluszki krabowe “posdmażyłam” na patelni bez grama tłuszczu podlewając je wodą, dodałam majeranek, czosnek świeży pokrojony w plasterki i trochę ostrej papryki w proszku
do tego serek piątnica 3% tłuszczu + jajko + 1 ogórek kiszony + koperek – sól i pieprz do smaku
wszystko delikatnie posypane koperkiem
Paluszki mają delikatnie słodkawy smak następnym razem dodam odrobinę cytryny.
Ogólnie pycha.
PRZYKŁADOWE MENU NA CAŁY DZIEŃ
RÓŻNE PRZYKŁADOWE MENU NA CAŁY DZIEŃ
s: twarozek lekki, galaretka z kurczaka
o: cycki w carry, kefir
k: owsianka
ś: zołądki w galaretce, kefir
o: wczorajszy rosół z serdueszek
k: owsianka, makrela?
ś- placuszki owsiane, kawa
o-4 podudzia pieczone
Na razie nie wiem co na kolacje.
ś: galaretka, twarozek
kawa + serniczk
o: jaja sadzone + śledzik
k: makrelka + owsianka
S(8 rano toż to szok a to wszystko przez mojego W. który wstał dzis o 5.30) = owsianka
DS= galaretka z jajem w środku
O: wątróbka drobiowa z cebulą- matko ostatni raz jadłam watróbkę na studiach, wtedy uwielbiałam a dziś już jak kroiłam to mi było niedobrze, potem jadłam i im dłużej tym bardziej mi niedobrze było może wieprzowa lepsza, ale chyba już więcej nie zrobię
P= mufinka
K= galaretka
S: Muffinka z kawą
DS: galaretka
O: łosoś grilowany z jajkiem sadzonym i korniszonem
K:ryba po grecku
ś-kawa, jajka gotowane
o- serek wiejski
k-owsianka
S: chlebek płaskacz + plasterek szynki + jajko + majonez (z oleju parafinowego z czosnkiem i przyprawami – koleżanka z pracy zrobiła)
O: ryba (filet z dorsza) bez grama tłuszczu z koperkiem świeżym i białym serkiem ziarnistym light piątnica
K:2 kawy z mlekiem 0,5 %, 2 szklanki herbaty miętowej, 1 szklanka herbaty czarnej z 1 pastylką słodziku + woda mineralna
S: kawal sernika + twarozek domowy + biala kawa
P: malutki kawalek sernika + kawa
O: 10 kotletow indyczych
K: micha owsianki
ś- owsianka, kawa
o-schabowy z cycka, ogórek kiszony
p- placuszki owsiane
k- chyba nic bo juz mi sie nie chce jeść
S-owsianka
2S-2 jajka na twardo, puszka tuńczyka wsw, pół kiszonego
0-jeden wielki cycek z kuraka z grila, pół kiszonego
k-kawałek białego sera 0%, jeden kawałek wędzonego dorsza
s: chlebek + sałatka = tunczyk+jajko+ogórek+odrobinę serka homo
drugie s: dokończę serek homo na słodko
o: piers z zupy pewnie zrobię w cebuli carry bo uwielbiam
k: pewnie nie bedzie bo obiad zjem o 17
ś-owsianka
o-filety z indyka z ogórkiem kiszonym
k-2 jajka, jeden kawałek indyka z obiadu, pół korniszona
ś – jajka -2 szt
o – filet z indyka z grilla ( mam nową patelnię )
k – owsianka.
s: twarozek lekki, galaretka z kurczaka
o: cycki w carry, kefir
k: owsianka
ś-owsianka
o-filety z indyka z ogórkiem kiszonym
k-2 jajka, jeden kawałek indyka z obiadu, pół korniszona
Do pracy j:
– galaretka drobiowa z kurczakiem i jajkiem. Pewnie potem na P+W wyjdzie smaczniejsza, bo można dodać marchewkę, brokuła
– plastry szynki posmarowane serkiem z przyprawami, zwinięte i też zalane galaretą
– serek wiejski
– kanapki z upieczonego chleba z chudą wędliną (ja chleb smaruję cieniutko musztardą)
Owsianka
Pytacie często o owsiankę, a więc proszę, najłatwiejsze danie świata robi się tak:
gotuje szklankę mleka potem wrzucam 3 łyżki otrębów, czekam ze 2, 3 minuty i już gotowe 🙂
można dodać cynamonu lub słodzika jeśli nie smakuje, ale dla mnie sama jest przepyszna 🙂
Mozarella z serka homoganizowanego
serek dajemy na sitko, przykrywamy czymś np folią i na to kładziemy coś ciężkiego np szklanka z wodą. (Obciążenie musi być takie, żeby odcisnęła się woda nie serek). Zostawiamy sitko z serkiem w jakiejś misce na noc (nie w lodówce), woda z serka będzie się wyciskać. Na drugi dzień można go pokroić lub rozkruszyć.
Edytuje, bo zrobiłam….
Mój się da kroić. Trzymałam go 2 dni w pieluszce tetrowej na sitku. Smakowo jak wysuszony serek homogenizowany. Rewelacji – brak. Muszę jeszcze sprawdzić jak będzie smakował np. w piizy. Może dziś mi się uda.
Jednak NIE POLECAM!!!!
Pierś z kurczaka w sosie serowym (P)
pojedyncza pierś z kurczaka
serek wiejski ( ok. 2-3 łyżek)
odrobina szczypiorku lub koperku
czosnek ( 2 ząbki)
przyprawy
Pierś pokrojoną w kostkę smażymy na patelni bez tłuszczu z czosnkiem, dodajemy szczypiorek, przyprawy i serek wiejski. Dusimy aż kulki serka się rozpuszczą.
Tosiu to już jest od wczoraj na 1 stronie jako cuda wianki…:)
ups…
Muffinki pieczarkowe
Muffinki pieczarkowe
zmodyfikowałam przepis Maduxi
4 jajka
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych(dałam płatki owsiane bo nie miałam otrąb)
4 łyżki beztłuszczowego twarożku(zrobiłam z serkiem homo bo nie miałam sera)
sól
pieprz
bazylia(przyprawy do woli)
farsz: pieczarki+cebulka+szyneczka drobiowa – podsmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu
białka ubic na pianę, pozostałe składniki wymieszać i dodac do nich pianę, rozłozyć ciasto do foremek na mufinki
mój piekarnik jest jakiś mega szybki więc pieke je na termoobiegu na 120-150 stopniach około 7-10 minut
następne zrobię z kapustą i grzybami 🙂
Pizza by Karabella
Pizza
Ciasto:
składniki:
3 łyżki otrębów owsianych
2 jajka
szczypta soli
trochę sera twarogowego chudy naturalnie(na tą porcję dałam trochę mniej niż pół opakowania 250 gr)
trochę drożdży – ja wsypałam te z proszku
Żółtka wymieszać z otrębami i białym serem, następnie dodać drożdże.
Białka ubić na sztywną pianę z solą.
Potem składniki połączyć.
Konsystencja jest taka mniej więcej jak na naleśniki (ciasto raczej lejące)
Na to posypałam przyprawę suszone pomidory, pokroiłam plaster szynki, czosnek i posypałam to tą niby mozarellą, ale myślę, że ze zwykłym pokruszonym białym serem też będzie super. Na górze posypałam jeszcze solą i oregano….
Piekłam 16 minut w temperaturze 200 C. Nie czekałam, żeby wyrosło. Pod pizzę włożyłam papier do pieczenia. Łatwo odchodziła od papieru.
Uwaga!!!
Nie może być na górze za dużo składników, bo to ciasto tego nie utrzyma.
I następnym razem dodam do ciasta rozgnieciony czosnek.
Jedna porcja = cały talerz…
SERNIK
4 jajka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 opakowanie sera białego chudego (ja miałam 275 gr)
1 łyżeczka nie pełna proszku do pieczenia
2 łyżki słodzika
Żółtka wymieszać ze słodzikiem, dodać ser, mąkę, proszek do pieczenia i znów wymieszać. Na koniec dodać pianę z ubitych białek.
Do smaku ja dodałam cynamon, ale myślę, że z dodadkiem cacao byłby lepszy.
Edytuję, bo zapomniałam dopisać, że piekłam go w keksówce silikonowej o wymiarach 10×19 cm
ŁOSOŚ a’la bruni
4 filety łososia – ja kupiłam w IKEA mrożonego.
peczek natki
4 zabki czosnku
2 ogórki kiszone
sól, pieprz
pół dużego jogurtu Danone.
łososia rozmrażamy, solimy, trochę pieprzymy
robimy “sos” z jogurtu, drobno posiekanego lub wycisnietego czosnku, wrzucamy drobno posiekaną natkę, tez solimy i pieprzymy do smaku – zalewamy łososia na min 30min (tyle u mnie stał i wystarczyło)
ja łososia z obtoczyłam obficie w tej zalewie i wrzuciłam na 3-4minuty na grilla (takiego zamykanego, który grilluje góra -dół.
wykładamy na talerz i posypujemy posiekanym w kosteczkę ogórkiem kiszonym…
🙂
nastepnym razem spróbuje go upiec w tej zalewie w piekarniku w naczyniu:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy