Na życzenie Smoki zakładam nowy wątek z przepisami według Dukana.
Wiem, ze jest tego sporo w sieci – ale nie ma to jak swoje 🙂
Wpisujcie dziewczyny !I zawsze tutaj możemy coś skorygować jeśli któraś zrobi coś nie tak.
DZIĘKI KASIASTEJ MAMY PIĘKNIE POUKŁADANE PRZEPISY
Kasia pozwolisz, ze je tu podepnę :
MENU :
Obiadowe:
Sałatki, przekąski,chlebek,owsianka:
Łakocie:
UWAGA : W FAZIE PROTEINOWEJ JEMY (P)A W FAZIE PROTEINY + WARZYWA JEMY (P) ORAZ (P+W)
Ja na początek opisze wczorajszy obiad
Moje niby GOŁĄBKI (p+w)
-mięso mielone
-cebula
-przecier pomidorowy
-kapusta
Kapuste przegotowałam. Mielone z cebulą wrzuciłam na tefolonową patelnie dodałam kieliszek wody coby nie przywarło i poddusiłam. Na koncu dodałam przecier.W garnku wlałam trochę wody ułozyłam kapuste, potem mięso i znów kapuste. Na wierzch zrobiłam sos- pół szklanki wody, 2 lyzki przecieru, lyzka maki kukurydzianej i zalałam wszystko. To wszystko poddusiłam z jakies 15 min.I gotowe.Dało się bez oliwy – w co nikt mi nie wierzył 🙂
Strona 8 odpowiedzi na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy
[QUOTE=Tosia…;2506287]
Pierś z kurczaka w sosie serowym (P)
pojedyncza pierś z kurczaka
serek wiejski ( ok. 2-3 łyżek)
odrobina szczypiorku lub koperku
czosnek ( 2 ząbki)
przyprawy
Pierś pokrojoną w kostkę smażymy na patelni bez tłuszczu z czosnkiem, dodajemy szczypiorek, przyprawy i serek wiejski. Dusimy aż kulki serka się dgdfdfdgcrozpuszczą.[/dfdg.e,.dfsfattw
[QUOTE=Tosia…;2506287]
Pierś z kurczaka w sosie serowym (P)
pojedyncza pierś z kurczaka
serek wiejski ( ok. 2-3 łyżek)
odrobina szczypiorku lub koperku
czosnek ( 2 ząbki)
przyprawy
Pierś pokrojoną w kostkę smażymy na patelni bez tłuszczu z czosnkiem, dodajemy szczypiorek, przyprawy i serek wiejski. Dusimy aż kulki serka się ererozpuszczą.[/QUOTtryutuur
fsrse
ewewrwe
gdfd
ewewrwe
o co kaman?
czyżby jakieś dziecko dodawało nowe przepisy?
Widzę, że mój przepis ma wzięcie… ale o co chodzi z jego udoskonalaniem tu?? 😉
Co prawda średnio na Dukanie jestem i nie wiem czy było ale daję fajny przepis na naleśniki, ostatnio wyszły mi takie smaczne, że nawet dzieci i małż zjedli
Robiłam na oko aby było o odpowiedniej konsystencji
Otreby owsiane plus trochę zarodków pszennych bo były w gratisie zmieliłam w mikserze na mąkę (otręby z Kupca – chyba lepiej sie mielą niż Sante, chociaż te drugie imo są smaczniejsze)
Jaja – ja zrobiłam z 4 bo dla całej rodziny piekłam – ubiłam w mikserze, do tego wsypałam mąkę z otrębów i dodałam trochę mleka – odstawiłam na chwilę, bo gęstnieje i mleka trzeba jeszcze dolać.
Ja do ciasta leję tez trochę oleju ryżowego, ale na Dukanie Wy chyba tego nie praktykujecie 🙂
Patelnia teflonowa i smazenie
A potem wariacje: można mięcho, sos czosnkowy i zrobic kebaba, można ser i zrobić tradycyjne, można z oszukaną nutelką i wyjdą też pyszne
Polecam, mi się nie rozwalały i były elastyczne 🙂
ryetwiprqrqwefjsjdbnrwypmnzxckherd teqeqyuiyw rt4:Nie nie:rye
serek wiejski ( ok. 2-3 łyżek)
odrobina szczypiorku lub koperku
czosnek ( 2 ząbki)
przyprawy
Pierś pokrojoną w kostkę smażymy na patelni bez tłuszczu z czosnkiem, dodajemy szczypiorek, przyprawy i serek wiejski. Dusimy aż kulki serka się rozpuszczą.[/QUOTE]
Przepis na sernik dzieki Majce
* 1kg chudego sera (ja kupuję w kostakach 250g)
* ok 200g homo (używam pilosa 3%, może też być jogurt ale wg mnie z homo jest lepszy)
LUB
* 1kg sera aksamitnego dr Oetkera 3%, wówczas nie dodaję już homo i nie trzeba w ogóle miksować
* 7/8 jajek osobno zółtka i białka
* słodzik DO PIECZENIA w płynie lub proszku, ile kto lubi
* budyń wniliowy bez cukru zrobiony na mleku (ja używam 1,5 albo 2%, jak ktos lubi wode to może na chudszym)
Miksujemy sery, jajka i słodzik, potem dokładnie mieszamy masę z budyniem (nie miksujcie budyniu) na koniec dodajemy pianę z białek i już
Pieczemy miedzy 1 a 1,5 godz. w mocno nagrzanym piekarniku ( nie mam pojecia o temp. ponieważ mój sprzęt tego nie raczy pokazywać)
Wychodzi pyszny, nie suchy i lekko pachnący wanilią (można wzmocnic zapach dodatkową kroplą aromatu). Należy mu dać wystygnąć (mnie sie osobiście jeszcze nie udało, za bardzo mi pachnie…)
I od razu odpowiadam na pytanie dotyczace skrobii w budyniu; jest jej mniej wiecej łyżka na ponad kilogram sera plus inne dodatki. Przegadałam to kiedys z Airbusem i doszlismy do wniosku, że bez przesady, w końcu nie zjadam całego sernika na raz.
Przysiegam, że niemal od początku diety (wyczaiłam go w pierwszych dniach) jem go w całkiem okazałych porcjach zarówno na P jak i na PW., codziennie rano do cafe latte i wieczorem do książki
Przepis Majki…
KAJZERKI
?9 łyżek otrąb owsianych
?2,5 łyżki jogurtu naturalnego
?2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
?2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)
?1 łyżeczka proszku do pieczenia
?sól (ja dodałam sól ziołową)
4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste(ja 3 bułeczki posypałam posypałam oregano a na jednej położyłam plasterki cebulki*). Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą plaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostały upieczone 6 sztuk:)).
Smacznego!
* kombinacji smakowych jest mnóstwo 🙂 ja robię też tak, że dzielę sobie porcję ciasta na pół, do jednego dodaję ulubione przyprawy, a do drugiej części w niewielkich ilościach pokrojoną cebulkę/szczypiorek/suszone pomidory. Oczywiście na wierzch kajzerki też sypię ulubione przyprawy czy warzywa, które dodałam do bułeczki 🙂 Więc kombinujcie i twórzcie Wasz własny smak 🙂
KURCZAK W MUSZTARDZIE
Palce lizać!!!!
Dowolną część kurczaka pokroić w drobne kawałeczki.
Kurczaka przełożyć do naczynia i zalać go marynatą.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej zamarynowanego kurczaka.
Piec w 180- 200st. C przez ok. 30 min lub więcej( w zależności od preferowanej chrupkości mięska)
MARYNATA:
musztarda
dowolne przyprawy ( ja dodaje sól czosnkową, zioła prowansalskie i przyprawę do mięsa grillowanego)
ogórek konserwowy pokrojony w drobniutką kosteczkę.
Kurczaka można podawać z cebulowymi bułeczkami Dukana
Smacznego!!!!
Bułeczki dukanowe
-3 jajka
-otręby pszenne i owsiane
-trochę drożdży w mleku rozpuszczonych (opcjonalnie )
-proszku do pieczenia płaska łyżeczka
-kostka twarogu
-czosnek
-przyprawy wg uznania
Białka ubijamy, resztę składników mieszamy i gotowe.
Kotlety z jajek by Vala
5 jajek na twardo
2 jajk surowe
przyprawy
ew.dodatki
ugotowane jajka zgnitasz jakąś prasą, zgniatarką (taką jak do czosnku tylko większą), możesz zmielić…… cokolwiek
wbijasz do tego surowe jajka
przyprawiasz wg uznania
ja daję trochę soli, pieprz
dziś wrzuciłam szczypiorek
powstałą masę nakładam łyżką na teflon wysmarowany olejem…obrumieniasz
jesz z czym chcesz
dziś serwowałam z sosem koperkwoym
ostatnio z,chyba, grzybowym
te, co zostały mi od obiadu i dziecka nie zwędziły, zjadłam z wędliną jak kanapkę
Sernik al’a desery sernikowe by Kara
1 wiadro serka homo (ja używam ten z lidla)
1 opakowanie żelatyny (na 1 l wody-info z opakowania)
słodzik – do smaku około 13 tabletek
parę kropel aromatu pomarańczowego/cytrynowego
(z pomarańczowym mi bardziej smakuje)
Żelatynę rozpuszczasz w gorącej wodzie około 1/2 kubka tej wody. Do tego wrzucam słodzik + wlewam aromat.
Jak delikatnie przestygnie mieszam z serkiem homo, przelewam do małych szklaneczek i wkładam do lodówki
KINDER MLECZNA KANAPKA
Znalezione na jakimś blogu,nie pamiętam jakim i ciut zmodyfikowane.
CIASTO:
3 łyżki otrębów
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka serka homogenizowanego naturalnego
słodzik do smaku
2 łyżeczki odtłuszczonego kakao
MASA:
serek homogenizowany (ilość dowolna)
kilka kropel aromatu śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny namoczone w odrobinie mleka i podgrzane do rozpuszczenia
Upec cienki placek ciasta. Przekroić na pół. Posmarować serkiem (wlewając żelatynę do serka trzeba mocno mieszać żeby nie zrobiły się grudki z żelatyny). Przykryć drugą połówką ciasta. Przekroić dowolnie.
i rada Vali:
aha, do kremu ubiłam białko jaja ze słodzikiem
i wymieszałam delikatnie ze zmiksowanym serkiem z żelatyną
powstaje bardziej “pusiata” masa
PYSZNE PROTEINOWE CIASTO by KARA
Natchniona tą mleczną kanapką co Vala podrzuciła zrobiłam dziś pyszne proteinowe ciasto….
Ciasto:
6 białek + 3 żółtka (akurat miałam białka w lodówce, gdybym nie miała dałabym 4 całe)
2 łyżki kakao odtłuszczone
7 słodzikowych passtylek (rozpuszczonych w minimalnej ilości wody)
1 czubata łyżka maizeny
Białka ubiłam najpierw same, później “dolałam” ten słodzik. Następnie żółtka, kakao, maizena
To upiekłam na takiej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temp. 200 stopni.
Masa
Serek homogenizowany – 2 wiadra lidlowe
Olejek do smaku – dałam pomarańczowy bo akurat miałam taki
żelatyna 2 łyżki
słodzik do smaku
Żelatynę, słodzik, olejek wymieszałam w gorącej wodzie a następnie to połączyłam z serkiem homogenizowanym….
Ja przeciełam to ciasto na pół i jedną część wysmarowałam masą serową, a drugą położyłam na masę serową.
Ale myślę, że spokojnie możnaby było to zwinąć jak roladę.
Pycha!
Zrobiłam cisto z tego przepisu w miseczce i do mikrofali na 4min.
Ciepłe zalałam serkiem homo ze słodzikiem.
Pyszny deser na ciepło.
upiekłam dziś chleb
wg własnego pomysły
nie wiem czy ktoś już taki wymyślił…ten jest moją weną
fajny bo puszysty
porcja na dwa dni
5 łyżek zmielonych otręb
1 całe jajko
2 białka
1 płaska łyżka homo
1 łyżeczka poroszku do pieczenia
sól
otręby, jajko, sól, serek homo wymieszać na jednolitą masę
białka ubić na sztywną pianę
dodawać powoli wyrobione ciasto i ubijać dalej na najwolniejszych obrotach
powstanie płynne ciasto jak biszkoptowe
do foremki, na 180st., aż się upiecze-zarumieni, około 20-30min? piekłam na oko
smakuje mi najlepiej z dotychczasowych (niech żyje skromność)
dziś zrobiłam sobie na nim zapiekanki z szynką i serem żółtym
Rolada z piersi indyka by Moni_ka 🙂
i mogę polecić przepis na rolandkę z indyka
może byc na obiad na ciepło albo zamiast wędlinki na zimno
pierś rozcinamy w płaski płat i lekko rozbijamu tłuczkiem
robimy marynatę: sól, pieprz cytrynowy, curry, ocet balsamiczny, czosnek
pierś w marynacie wkłądamy do lodówki na noc
robimy “nadzienie”: serek homogenizowany (kilka łyżeczek), zielona pietruszka, cebulka dymka (wcześniej lekko podduszona)
rozsmarowujemy nadzienie na piersi, zwijamy w rulon, związujemy sznurkiem
zawijamy w folię aluminiową i na 60 min do piekarnika z termoobiegiem 160-170 st
wychodzi palce lizać zarówno na ciepło jak i na zimno
Budyń 🙂
Budyń waniliowy
(2 porcje)
– 2 szklanki mleka
– 2 czubate łyżki skrobii kukurydzianej
– łyżka słodziku
– aromat waniliowy (kilka kropel)
do garnuszka wlewamy 1,5szkl mleka i gotujemy. W międzyczasie w pozostałej 0,5szkl mleka mieszamy dokładnie skrobię, słodzik i aromat. Kiedy mleko w garnku już się zagotuje dolewamy naszą mieszankę i gotujemy jeszcze 3-4minuty. Przelewamy do salaterek i chłodzimy.
Wersja czekoladowa – dodatkowo dodać 2-3 łyżeczki kakao
Wersja śmietankowa – zamiast waniliowego dajemy aromat śmietankowy
a ja jeszcze podam przepis na dukanowe placki owsiane z patelni bo mi osobiście smakują bardziej niż chleb albo bułeczki i szybciej się te placki robi
Placki z otrąb owsianych z ksiązki dr Dukana “Metoda Doktora Dukana”
składniki:
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
1 jajko lub samo białko
1 łyżka stołowa beztłuszczowego białego serka (ja dałam Maćkowy homogenizowany)
produkty mieszamy i smażymy placki na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającym dnem)
jeśli takiej patelni brak na patelni mozna rozetrzeć kroplę oliwy z oliwek ręcznikiem kuchennym
ja dodałm szczyptę kminku – i wyszły pyszne 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy