Dieta proteinowa – przepisy

Na życzenie Smoki zakładam nowy wątek z przepisami według Dukana.
Wiem, ze jest tego sporo w sieci – ale nie ma to jak swoje 🙂

Wpisujcie dziewczyny !I zawsze tutaj możemy coś skorygować jeśli któraś zrobi coś nie tak.

DZIĘKI KASIASTEJ MAMY PIĘKNIE POUKŁADANE PRZEPISY
Kasia pozwolisz, ze je tu podepnę :

MENU :

Obiadowe:



































Sałatki, przekąski,chlebek,owsianka:



















Łakocie:




















UWAGA : W FAZIE PROTEINOWEJ JEMY (P)A W FAZIE PROTEINY + WARZYWA JEMY (P) ORAZ (P+W)

Ja na początek opisze wczorajszy obiad
Moje niby GOŁĄBKI (p+w)

-mięso mielone
-cebula
-przecier pomidorowy
-kapusta

Kapuste przegotowałam. Mielone z cebulą wrzuciłam na tefolonową patelnie dodałam kieliszek wody coby nie przywarło i poddusiłam. Na koncu dodałam przecier.W garnku wlałam trochę wody ułozyłam kapuste, potem mięso i znów kapuste. Na wierzch zrobiłam sos- pół szklanki wody, 2 lyzki przecieru, lyzka maki kukurydzianej i zalałam wszystko. To wszystko poddusiłam z jakies 15 min.I gotowe.Dało się bez oliwy – w co nikt mi nie wierzył 🙂

Strona 9 odpowiedzi na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy

  1. miesko pieczone/klopsik z piersi kurczaka
    nie jest pracochłonne a pyszne, może byc daniem obiadowym na ciepło albo na zimno zamist wędliny

    pierś kurczaka zmielić w maszynce razem z 1 czerwoną cebulą i 2 ząbkami czosnku
    dodac 2 łyżki otrąb owsainych i 1 jajko
    do smaku: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, gałka muszkatołowa oodrobina kolędry + zielona pietrucha (to moje ulubione przyprawy ale myślę ze z innymi tez będzie ok)
    przełożyć do formy i na 30-40 minut do piekarnika z termoobiegiem 180 st

    • kotleciki krabowe

      2 opakowania paluszków krabowych
      1 opakowanie carpacio z łososia
      1 jajko ugotowane
      1 jajko surowe
      łyżka otrąb owsianych
      łyżka serka homogenizowanego
      1 mała czerwona cebula
      2 ząbki czosnku
      sok z cytryny
      pieprz cytrynowy
      sól
      zielona pietruszka i koperek

      paluszki krabowe, łososia, ugotowane jajko, cebulę i czosnek zmielić w maszynce
      doprawić solą pieprzem pietruchą i koprem, dodać surowe jajko, serek homo i otręby, wymieszac i uformować kotleciki
      smażyć na patelni beztłuszczowej

      polecam sosik: serek homo + koncentrat pomidorowy + sos sojowy (udało mi się kupić light z obniżoną zawartością soli)

      dla smakoszy krabów niebo w gębie 😀

      • Zupa ogorkowa

        Mieso z piersi kurczaka lub chuda wieprzowina/wolowina
        cebula
        seler
        pietruszka
        marchewka
        kiszone ogorki
        listek laurowy
        ziele angielskie
        sol, pieprz
        jogurt 0%

        Kawalek piersi lub innego chudego mieska podduszamy z cebulka. Szatkujemy warzywa: seler, pietruszke i marchewke, dodajemy i dalej dusimy az bedzie to wszystko miekkie. Potem zalewamy woda, dodajemy przyprawy (sol, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy) i gotujemy chwile. Dodajemy starte na tarce kiszone ogorki, troche wody ogorkowej i jak to wszystko bedzie miekkie, dodajemy pokrojona w kostke cukinie, ktora w tym wypadku zastepuje ziemniaki. Mozna “zatrzepac” jogurtem jak smietana.

        • Znalezione dzisiaj w necie bo mamy międzynarodowy dzień pizzy:
          Pizza (Dukan) <O:p</O:p
          Faza PW <O:p</O:p

          6 łyżek otrąb owsianych
          2 łyżki skrobii/mąki kukurydzianej
          1/5 szklanki mleka
          1/3-1/2 małego opakowania drożdży
          1 łyżeczka cukru dla drożdży (!) ew. 1 tabletka/1 łyżeczka słodzika
          1 małe jajko
          sól do smaku
          przecier pomidorowy
          serek wiejski granulowany 3%
          oregano lub przyprawa do pizzy
          pieczarki, cebula i inne ulubione warzywa
          <O:p</O:p

          wędlina drobiowa<O:p</O:p

          Otręby zmielić na puch. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem, zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do otrąb, soli, mąki i jajka. Dokładnie wyrobić.
          <O:p</O:p

          Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować przecierem pomidorowym (dokładnie posmarować całe ciasto, bo jeśli zostawicie nieposmarowane brzegi to wyschną podczas pieczenia i zrobią się twarde) i posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Poukładać swoje ulubione składniki pizzy (mój ulubiony zestaw to wędzona pierś z kurczaka, pieczarki i cebulka), na to wyłożyć odsączony serek granulowany.
          <O:p</O:p

          <O:p</O:p

          Piec w piecu nagrzanym do <st1:metricconverter w:st=[/IMG]180 st ok. 20 min (musicie kontrolować, czy za bardzo się brzegi nie przypiekają).
          <O:p</O:p

          Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym z wymieszania 2 łyżek serka homogenizowanego 0%, 2 łyżek jogurtu naturalnego 0%, 1 łyżeczki musztardy, 1 startego ząbka czosnku, czosnku granulowanego, soli i pieprzu.<O:p</O:p

          • SERNIK JOGURTOWY

            400 g (duży kubek) jogurtu (użyłam Lidlowego Pilosa bo gęsty)
            500 g sera białego (miał być zmielony, ale trochę go tylko poblendowałam i było ok)
            4 jaja
            4 łyżki słodziku
            2 łyżki mąki kukurydzianej
            1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru
            1 łyżeczka proszku do pieczenia
            olejek smakowy waniliowy/śmietankowy czy jaki Wam się inny zamarzy

            Żółtka utrzeć ze słodzikiem, dodać resztę składników (budyń dodajemy w proszku) i wymieszać, na koniec piana z białek i do piekarnika na 45 minut 200 stopni. Porcja na pół dużej blachy.

            SMACZNEGO 🙂

            • kakaowiec z kremem Grand Marnier

              ciasto:
              2 jaja
              2 łyżki otreb owsianych
              2 łyżki otręb pszennych
              2 łyżki otręb żytnich
              1 łyżeczka proszku do pieczenia
              1 łyżka kakao
              2 czubate łyżki serka homogenizowanego
              słodzik

              z białek ubić pianę
              żółtka utrzeć ze słodzikiem i dodać pozostałe składniki, na konieć dodac pianę z białek
              piec 20-25 minut w 180 st

              krem
              5 g żelatyny
              300 ml mleka
              2 żółtka
              1 łyżka słodzika w proszku
              1łyżka skrobi kukurydzianej
              2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

              żalatynę rozpuścić w podgrzanym mleku i delikatnie jeszcze podgrzać mieszając
              w misce wymieszać żółtka, słodzik, skrobię i aromat
              delikatnie wlewać mleko z żelatyną do masy i rozcierać drewnianą łyżką żeby się nie porobiły kluchy
              mieszajć podgrzać żeby zgęstniało
              wstawić na chwilę do zamrażarki

              ciasto w zalezności od wysokości przeciąć wzdłuż na 2 lub 3 częsci
              posmarować lekko schłodzonym kremem i wstawić ponownie do lodówki

              smacznego 🙂

              .

              • RYBA PO GRECKU

                – marchewka
                – pietrzuszka
                – seler
                – cebula
                – można dodać ciut kiszonej kapusty jak ktoś lubi, zeby było kwaśniej
                – czosnek
                – filet rybki, np. mintaj
                – przecier pomidorowy
                – przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, wegeta.

                Warzywa scieramy na grubych oczkach tarki, cebulę kroimy w kostkę i wszystko na teflon bez tłuszczu. Jak się podsmaży to doprawiamy, dodajemy przecier i czosnek. Na koniec na tej samej patelni obtulamy warzywami rybkę i dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut, żeby rybka doszła 😉

                SMACZNEGO!

                • Dziewczyny, czy mozecie mnie oswiecic skad macie te wszystkie przepisy.
                  Od kilku dni gotuje tylko z Waszych przepisow i wszystko jest super.
                  Jesli jest taka ksiazka to mozecie podac tytul i ewentualnie informacje czy jest napisana jakims normalnym jezykiem.
                  Dzieki

                  • Ciasto na naleśnik by Kara

                    3 jajka
                    2 łyżki mąki kukurydzianej lub maizeny
                    2 łyżki serka homogenizowanego
                    około 1/3 szklanki mleka
                    szczypta soli

                    Wymieszać i piec na teflonowej patelni.
                    Ja robiłam to w ten sposób, że pod pierwszego naleśnika delikatnie chusteczką posmarowałam patelnię olejem. Następnie wlałam ciasto i przykryłam pokrywką. Jak się przyrumienił odwracałam na drugą stronę.

                    Przed następnym naleśnikiem “przecierałam” patelnię tą chusteczką, żeby nie zostawały żadne kawałki po poprzednim.

                    Wyszło mi 5 idealnych naleśników.

                    Farsz:

                    na słodko – z serkiem homo + słodzik + cynamon lub jakiś aromat

                    na słono mój faworyt – ser harceński + przyprawa suszone pomidory + czosnek granulowany – zwinięte na chwilędo mikrofalówki wrzucam

                    a następnym razem wypróbuje z uduszonymi pieczarkami

                    jak zrobię wrzucę foto

                    • Zamieszczone przez ewa1008
                      Dziewczyny, czy mozecie mnie oswiecic skad macie te wszystkie przepisy.
                      Od kilku dni gotuje tylko z Waszych przepisow i wszystko jest super.
                      Jesli jest taka ksiazka to mozecie podac tytul i ewentualnie informacje czy jest napisana jakims normalnym jezykiem.
                      Dzieki

                      z doświadczenia
                      zapraszamy do wątku

                      • mogę się do Was przyłączyć?

                        • ZUPY zrobiłabym tak:

                          wołowinę – chudą pokroiłabym na małe paseczki, wrzuciła na wrzątek i zagotowała na chwilę, potem bym to odcedziła
                          ponownie wstawiła wodę, wrzuciła podgotowane mięso + warzywa:marchewkę, pietruszkę, seler, por + sól – TO NASZA BAZA
                          (możnaby było użyć kostki rosołowej, ale ja staram się nie używać)

                          teraz do cebulowej:
                          “podsmażyć” – udusić cebulę – dużo z solą

                          jak będzie miękka wrzucić do gara i doprawić łyżką czubatą koncentratu pomidorowego, tymiankiem, pieprzem

                          do ogórkowej:
                          “podsmażyć” na patelni utrate ogórki kiszone

                          wrzucić do gara

                          zamiast śmietany można użyć śmietankę z serka wiejskiego

                          do pomidorowej:
                          dorzucić koncentrat pomidorowy

                          zamiast śmietany można użyć śmietankę z serka wiejskiego

                          do kapuśniaku:
                          kapustę, paprykę wrzucić – doprawić kminkiem

                          do koperkowej:
                          wrzucić posiekany koperek

                          zamiast śmietany można użyć śmietankę z serka wiejskiego

                          itd…..

                          Cebulową, koperkową, można jadać w 1 fazie.

                          Baza z mięsem będzie treściwa, a mięso będzie super wypełniaczem.
                          Można też użyć kurczaka w całości. I potem go obrać i powrzucać do zupy….

                          • Zamieszczone przez banzi07
                            mogę się do Was przyłączyć?

                            zajrzyj do wątku

                            to zbieramy tylko przepisy

                              • serek topiony od PW (nie robiłam jeszcze, wiec nie wiem jak smakuje)
                                Składniki:
                                – 2 kostki chudego twarogu (kostki 250 gramowe)
                                – 1 jajko
                                – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
                                – 1/3 łyżeczki soli

                                Przygotowanie:
                                Do garnka wkładamy ser i wbijamy jajka. Dodajemy sodę i sól.
                                Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i wszystko miksujemy ok 15 minut.
                                Ser stopniowo będzie się rozpuszczał i w końcu uzyska kremową konsystencję, bez grudek.
                                Przelewamy do miseczki, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki. Serek po kilku godzinach jest gotowy.
                                Ja robiłam go późnym wieczorem i na śniadanko był gotowy.
                                Można spokojnie jeść go na ciepło – ale jest wtedy trochę rzadki.
                                Używam go również jako ser do pizzy, zapiekanek, tostów, rolad itp.
                                Do serka można dodawać różne zioła, cebulkę, szczypiorek, szynkę, łososia wędzonego.
                                Smacznego.

                                • Babeczki sernikowe
                                  250gr serka homo
                                  2 jajka
                                  5 tabletek słodziku rozpuszczonych
                                  pol lyzeczki proszku do pieczenia
                                  pol lyzeczki aromatu waniliowego
                                  2 lyzki skrobii kukur. (ja dalam 2 lyzki serniksa)

                                  jaja zmiksowac ze slodzikiem dodac reszte skladnikow zmiksowac. Mase wylewamy do foremek mufinkowych (ja mam silikonowe wiec nie wykladam paierem)
                                  Piec w temp.160-170 stopni okolo 40 min.

                                  Ladnie wyrosly i nie opadly
                                  w smaku delikatne i wilgotne pyszne!!!

                                  • też znam kilka dobrych przepisów bardziej na słodkości 🙂

                                    arabelka przepis na serek znany mi od dzieciństwa- PYSZNOŚCI naprawdę polecam:)

                                    • Zamieszczone przez Evlin_83
                                      też znam kilka dobrych przepisów bardziej na słodkości 🙂

                                      arabelka przepis na serek znany mi od dzieciństwa- PYSZNOŚCI naprawdę polecam:)

                                      to wpisuj nam tu:)
                                      ja sie tak rzucialm na ten serniczek jak wilk wyglodnialy

                                      • Zamieszczone przez arabellka
                                        to wpisuj nam tu:)
                                        ja sie tak rzucialm na ten serniczek jak wilk wyglodnialy

                                        po południu wezmę się za pisanie 🙂

                                        • dobra tak jak obiecałam :

                                          DESER SMAKIJAP i PW

                                          mojego pomysłu- robię go w większej ilości żeby mieć na dłużej 🙂

                                          3 jogurty naturalne (180g) oczywiście 0%tłuszczu i bez cukru
                                          słodzik w płynie (wedle uznania)
                                          2/3 szkl wody gotowanej
                                          2 łyż. żelatyny
                                          można dodać kakao
                                          aromat np.waniliowy( również wedle uznania)
                                          1 białko od jajka ubite na sztywno

                                          żelatynę rozpuścić w wodzie, pozostawić do ostygnięcia. Jogurty połączyć ze sobą dodać słodzik, aromat – zmiksować. Dodać schłodzoną żelatynę (płynną)- zmiksować. ubić białko również dodać do masy- delikatnie wymieszać. Wlać w pucharki i wstawić do lodówki.

                                          ja osobiście wlewam do pojemnika i robię sobie dwu kolorowy deser dodając do jednej części kakao. Polecam……

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Dieta proteinowa – przepisy

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general