Do świąt jeszcze daleko, ale….

No tak, daleko, ale tym razem po raz pierwszy wigilijna wieczerza rozegra się u mnie w domu. I potem pierwszy dzień świąt też. W związku z powyższym wynalazłam kilka przepisów i testuję je na rodzinie. Jeszcze żyją.
Ale trochę mało mam pomysłów. Poradźcie. Podpowiedzcie. Najchętniej coś, co nie zajmuje zbyt dużo czasu. No i co z tym pierwszym dniem? Co wtedy? Robić coś rano? Czy przygotować wszystko przed Wiogilią? Co?
HEEEEEELPPPPP!!!

elzi i Michał

8 odpowiedzi na pytanie: Do świąt jeszcze daleko, ale….

  1. Re: Do świąt jeszcze daleko, ale….

    na zimno to zazwyczaj u nas są sałtaki jarzynowe lub jakies wynalzki jednoroczne ;), pieczone pierozki z kapustą i grzybami, ryba po grecku (to może byc i na zimno i na ciepło), czasem ktos sie pokusi o zrobienie ryby w galarecie
    na ciepło podajemy tradycyjnie smazonego karpia lub/i inne ryby, barszcz czerwony z uszkami (albo bez uszek ;)) zamiennie z zupą grzybową, pierogi tradycyjne (czyli gotowane) z kapustą i grzybami, paszteciki z grzybami

    jak widzisz u nas jest dość tradycyjnie, kiedys jeszcze były np kluski z makiem, ale juz dawno ich nie jadłam…

    co do drugiego dnia, to zawsze jest cos do odgrzania z Wigilii no i zawsze mamy przygotowana przed Wigilią pieczeń czy pieczonego kurczaka, obowiązkowo oczywiście też jest bigos, ostatnio robił go mój szwagier i był palce lizac 🙂

    • Re: Do świąt jeszcze daleko, ale….

      No tak, mój problem jest takiej natury: kuchnia otwarta na pokój. Smażenie jakiekolwiek odpada, bo potem potwornie capi. Szukam więc czegoś bez smażenie lub co może być smażone dzień wcześniej.
      Ale natchnęłaś mnie ideą bigosu. Co prawda ja go robić nie umiem, ale poproszę ojca żeby przywieźli ze sobą. Proste i skuteczne. Ja będę miała bigos z głowy, a ojciec poczuje się niezbędny.

      PS Jak się robi rybę po grecku???

      elzi i Michał

      • Re: Do świąt jeszcze daleko, ale….

        Ja robie taka prosta:
        tarkuje marchewke(powiedzmy 1,5kg.) na tarce z grubymi oczkami(robi to za mnie robot kuchenny).Dodaje dotego cebule(2-3 srednie) pokrojana w piorka i dusze to na na oleju az wszystko bedzie miekkie.Oeju daje malo bo nie lubie tlustych potraw,dlatego podczas duszenia podlewam marchew woda.Oczywiscie przyprawiam sola i pieprzem,dodaje troche koncetratu pomidorowego-jak marchewka jest za kwasna dodaje cukru.
        I tak zrobiona marchwka przekladam usmarzone filety z mintaja albo morszczuka i dekoryje porem i cytrna.
        Do marcgwi mozna dodac tez pietruszke,seler i groszek,ale ja wole ubozsza wersje:)
        Robie to zawsze dzien przed wigilia,poniewaz lubie to danie na zimno.

        Pozdrawiam:Ania i Dawidek(20.09.2005)

        • Re: Do świąt jeszcze daleko, ale….

          Dzięki. Lubię gotowanie bez większego zametu, zamieszania i komplikacji.

          elzi i Michał

          • Re: Zeszloroczne propozycje

            Oto link do zeszlorocznych propozycji. Musze przyznac, ze przypadly mi do gustu.

            Ola (16.10.03)

            • Re: Do świąt jeszcze daleko, ale….

              To może upiecz rybę dzień wczesniej, a w Wigilię tylko podgrzej?

              + Mr. Bean (ok. 10 grudnia 2006)

              • Ryba gotowana na parze – przepis???

                Ktoś może ma jakiś fajny przepis. Taka ryba chyba nie śmierdzi tak, jak smażona. Poproszę o przepisu zajmujące mało czasu.

                Z góry dziękuje,

                elzi i Michał

                • Re: Ryba gotowana na parze – przepis???

                  jezeli smazone capi, a tobie zalezy na daniach bez większego zametu, zamieszania i komplikacji, zajmujaca malo czasu to proponuje udac sie do sklepu na gotowe, lub jak w przypadku bigosu poprosic o przyniesienie dan kogos z rodziny.

                  Dana&Gabi 23.09.03

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Do świąt jeszcze daleko, ale….

                  Dodaj komentarz

                  Angina u dwulatka

                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                  Czytaj dalej →

                  Mozarella w ciąży

                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                  Czytaj dalej →

                  Ile kosztuje żłobek?

                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                  Czytaj dalej →

                  Dziewczyny po cc – dreny

                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                  Czytaj dalej →

                  Meskie imie miedzynarodowe.

                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                  Czytaj dalej →

                  Wielotorbielowatość nerek

                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                  Czytaj dalej →

                  Ruchome kolano

                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                  Czytaj dalej →
                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo
                  Enable registration in settings - general