Domowe wędliny

Szukam sprawdzonych przepisów na domowej roboty wędliny pieczone w piekarniku.
Od lat korzystam tylko z jednego przepisu, a chciałabym spróbowac czegoś nowego.
Macie jakieś sprawdzone przepisy?

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Domowe wędliny

  1. Zamieszczone przez Olusia
    A może pieczeń rzymska? U mnie z różnymi dodatkami (jajko, marchewka, pietruszka zielona)

    Nigdy nie robiłam pieczeni rzymskiej….

    Zamieszczone przez Bep
    Mamrotka! Do pieczenia są 2 rewelacyjne w smaku przyprawy: texas gril (ma w środku aromat dymu wędzalniczego ) i skrzydełka Kentucky (delikatnie słodko-ostry)
    U nas mięcho jest tym przyprawiane do obiadu. No i do pieczenia do chleba. Wypróbuj nie pożałujesz. No i nie zawiera kwasku, ani glutaminianów – czyli trochę zdrowsze niż inne. Smak – marzenie…

    dzieki Bep – poszukam tych przypraw w sklepie!

    Zamieszczone przez Beasia
    Mamroć (kiedy Ty zmieniłaś login :)?), a czy te mięcho pieczesz pod przykryciem, czy nie? karkówka dla mnie za tłusta, a czy szynka albo schab się też nada, czy za sucha wyjdzie?

    Beasia – słuchaj po upieczeiu ta karkówna wcale ale to wcale nie bedzie tłusta – niech Ciapa potwierdzi.

    Ciapa – tłusta twoja wychodzi?

    Pieke bez przykrycia.
    szynki nie probowalam, schab natoiast tak…i…byl suchy, ale zjadliwy, w miare smaczny (nie tak jak karkówka) ale dalo sie zjesc z przyjemnoscia – mial natomiast pewien defekt ktory go dyskwalifikuje – po wystygnieciu ciezko go pokroic (nawet maszyna) na cienkie plasterki. Bo sie masakrycznie kruszy i rozsypuje.
    Dopiero plasterki pi razy oko 0,3 – 0,5 mm sie nie sypały – no ale ja nie lubię takich grubych “łupów”.

    • Zamieszczone przez Mamroć

      Beasia – słuchaj po upieczeiu ta karkówna wcale ale to wcale nie bedzie tłusta – niech Ciapa potwierdzi.

      Ciapa – tłusta twoja wychodzi?

      Pieke bez przykrycia.
      szynki nie probowalam, schab natoiast tak…i…byl suchy, ale zjadliwy, w miare smaczny (nie tak jak karkówka) ale dalo sie zjesc z przyjemnoscia – mial natomiast pewien defekt ktory go dyskwalifikuje – po wystygnieciu ciezko go pokroic (nawet maszyna) na cienkie plasterki. Bo sie masakrycznie kruszy i rozsypuje.
      Dopiero plasterki pi razy oko 0,3 – 0,5 mm sie nie sypały – no ale ja nie lubię takich grubych “łupów”.

      a czy ta karkówka się tak pięknie wytopi jak na grillu? bo wtedy ew. mogę spróbować 😉 tłustszej nikt u mnie w domu nie zje, a sama tez nie lubię… Grubych plastrów też nie lubię, ale takie upieczone mięcho to chyba ogólnie ciężko pokroić. Spróbowałabym szynkę, ale boje się, że za sucha bedzie

      • Zamieszczone przez Beasia
        a czy ta karkówka się tak pięknie wytopi jak na grillu? bo wtedy ew. mogę spróbować 😉 tłustszej nikt u mnie w domu nie zje, a sama tez nie lubię… Grubych plastrów też nie lubię, ale takie upieczone mięcho to chyba ogólnie ciężko pokroić. Spróbowałabym szynkę, ale boje się, że za sucha bedzie

        Beasiu – nie robilam nigdy karkówki na grilu to nie mam porównania.

        • Zamieszczone przez Mamroć

          Beasia – słuchaj po upieczeiu ta karkówna wcale ale to wcale nie bedzie tłusta – niech Ciapa potwierdzi.

          Ciapa – tłusta twoja wychodzi?

          hehehe zależy co wziąć za definicje tłusta
          W porównaniu z wędliną z kurczaka tłusta wychodzi
          Zależy od karkówki, ja szczerze to szynkę niż karkówkę wolę zapiekać, bo ja w ogóle tłustszych wędlin nie lubię
          A karkówki jako takiej to już w ogóle nie lubię 😉 aczkolwiek ta wędlina, nawet zrobiona z karkówki, podana z chrzanem robi furrorę i ją uwielbiam, karkówkę jak najchudszą szukam w sklepie, te droższe są chudsze

          No ale częściej szynkę tak zapiekam, ale małż się dopomina o karkówkę, bo on z kolei bardziej lubi
          Wszystko zależy od preferencji

          Jeny jak namotałam

          • Zamieszczone przez Beasia
            a czy ta karkówka się tak pięknie wytopi jak na grillu? bo wtedy ew. mogę spróbować 😉 tłustszej nikt u mnie w domu nie zje, a sama tez nie lubię… Grubych plastrów też nie lubię, ale takie upieczone mięcho to chyba ogólnie ciężko pokroić. Spróbowałabym szynkę, ale boje się, że za sucha bedzie

            Aż tak się nie wytopi
            Tak jak napisałam zależy od jakości karkówki
            Ale nie ma siły, będą tłuste szlaki w pokrojonym plasterku:)

            Po ostygnięciu i włożeniu do lodówki, kroi się bardzo dobrze

            • Zamieszczone przez ciapa

              Ale będą tłuste szlaki w pokrojonym plasterku:)

              Ale tego łatwo się można pozbyć 😉 Mięso albo obrać, albo obkroić.
              Moi lubią chudą karkówkę. Zjedzą też szynkę (ale mi nawet w rękawie wychodzi sucha ). Schab najlepszy jest ze śliwką/morelą 🙂 na ciepło

              • Zamieszczone przez ciapa
                hehehe zależy co wziąć za definicje tłusta
                W porównaniu z wędliną z kurczaka tłusta wychodzi
                Zależy od karkówki, ja szczerze to szynkę niż karkówkę wolę zapiekać, bo ja w ogóle tłustszych wędlin nie lubię
                A karkówki jako takiej to już w ogóle nie lubię 😉 aczkolwiek ta wędlina, nawet zrobiona z karkówki, podana z chrzanem robi furrorę i ją uwielbiam, karkówkę jak najchudszą szukam w sklepie, te droższe są chudsze

                No ale częściej szynkę tak zapiekam, ale małż się dopomina o karkówkę, bo on z kolei bardziej lubi
                Wszystko zależy od preferencji

                Jeny jak namotałam

                Spoko – ja rozumiem. A jak wychodzi szynka wg. tego przepisu?
                Schab sie kruszy masakrycznie. A szynka?

                U mnie lubia karkówke wlasnie z powodu tych tlustych szlaczkow,. zreszta np. Krzycho jest wielbicielem baleronu – im grubsze tluste szlaczki tym lepsze, salami itp.
                Wloskie “prosciuto” bardzo, bardo mu podeszło – i wlasnie im wiecej bialego – tym lepiej.

                • Mamro, szynka tez się dużo bardziej kruszy niż karkówka, ale daje sie kroić

                  Jak goscie mają przyjść to zawsze karkówkę robię 🙂 i zawsze robi wrażenie

                  Mój młody z kolei preferuje chudsze wędliny, ale mu te szlaczki usuwam i je

                  • Zamieszczone przez Mamroć

                    U mnie lubia karkówke wlasnie z powodu tych tlustych szlaczkow,. zreszta np. Krzycho jest wielbicielem baleronu – im grubsze tluste szlaczki tym lepsze, salami itp.
                    Wloskie “prosciuto” bardzo, bardo mu podeszło – i wlasnie im wiecej bialego – tym lepiej.

                    Moi mali mają podobne gusta Salami, “prosciuto”, kindziuk…. no i lidlowe kabanosy Można pójść z torbami. Ale z drugiej strony Szy po prawie 6 latach swojego życia zje chleb z wędliną BEZCENNE!

                    • Ciapa -sprobuje szynke w takim razie…choc ja szynke zawsze gotuje albo robie w coli.
                      Ale nie zaszkodzi sprobowac, co nie? 🙂

                      Zamieszczone przez Bep
                      Moi mali mają podobne gusta Salami, “prosciuto”, kindziuk…. no i lidlowe kabanosy Można pójść z torbami. Ale z drugiej strony Szy po prawie 6 latach swojego życia zje chleb z wędliną BEZCENNE!

                      O toto! – Krzycho też kabanosy itp.
                      Kuba dostaje smazmów na widok jakiejkolwiek wedliny – ale po malym szantażu zaczyna powoli jesc chuda sopocką.

                      • Ja jeszcze dodam, zę mi się nigdy w jedną wędlinę nie chce bawić, robię więcej i zamrażam 🙂
                        Kroje tez taka karkówke, podsażam troszkę i daję do fasoli, gołabków, bigosu – przepyszna

                        • Zamieszczone przez ciapa
                          Ja jeszcze dodam, zę mi się nigdy w jedną wędlinę nie chce bawić, robię więcej i zamrażam 🙂
                          Kroje tez taka karkówke, podsażam troszkę i daję do fasoli, gołabków, bigosu – przepyszna

                          Ja zawsze zostawiam troche tej karkówki i daje do jajecznicy ze szczypiorkiem – pycha!

                          • Moi odwrotnie: “mamo odkrój mi to białe”.
                            Namiętnie piekę schab zamarynowany wcześniej przez 3 dni w zalewie: woda, sól, gałka, pieprz

                            • Wczoraj kupiłam 1/5 kg szynki. Do kubeczka wsypałam ok 2 łyżeczek wegety, 1 łyżeczka papryki, 1 ziół prowansalskich, 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej i zalałam to odrobiną oleju. Natarłam mięcho. Poleżało całą noc. Za chwilę idę wstawić do piekarnika. Nie wiem jakie wyjdzie, bo jeszcze tak nie robiłam.

                              • Pieczeń rzymska

                                1/2 kg mięsa mielonego
                                1 jajko
                                2 łyżki bułki tartej
                                2 ząbki czosnku
                                2 łyżeczki vegety
                                pietruszka
                                10 deko startego sera (ja dałam w kawałku ok 2×1 cm)
                                papryka mielona słodka
                                majeranek

                                Do mięsa dodać jajko, bułkę, przeciśnięty czosnek, vegetę i wymieszać.

                                Z mięsa zrobić placek grubości ok 1 cm, posypać serem i pietruszką. Zwinąć mięso, skleić boki.

                                Formę wyłożyć papierem, położyć mięso, posypać papryką i majerankiem.

                                Piec ok 50 min w 180 stopniach.

                                15 minut przed końcem pieczenia odlać sos.

                                Zamiast sera i pietruszki można dać jajko, paprykę, pieczarki, smażoną cebulkę, kawałki boczku, frankfuterki, groszek, marchewkę no i co tam kto lubi.

                                Tak to mniej więcej wygląda:


                                • Zamieszczone przez smoki
                                  Moi odwrotnie: “mamo odkrój mi to białe”.
                                  Namiętnie piekę schab zamarynowany wcześniej przez 3 dni w zalewie: woda, sól, gałka, pieprz

                                  Jak pieczesz?
                                  Naczynie, rękaw?

                                  • Zamieszczone przez ciapa
                                    Jak pieczesz?
                                    Naczynie, rękaw?

                                    Naczynie zamknięte, a w środku folia aluminiowa. Nie ma prawa wyschnąć.

                                    • Olusia – zapisalam pieczen rzymska – bede podchodzic do tematu z przyjemnoscia.
                                      Pytanie: czy musze vegete czy moge ja pominac?
                                      Bo ja nie uzywam vegety i tego typu przypraw.

                                      • Mamruś spokojnie możesz zastąpić czym chcesz. I oczywiście przyprawy też według uznania. Kombinacji jest naprawdę mnóstwo. Ja czasem robię dwie inne pieczenie. Jedna idzie na obiad a druga na kanapki 🙂

                                        • a’propos pieczeni rzymskiej….

                                          moja mama kiedys namiętnie robiła ją z bananem zamiast jaja….
                                          powiem tak – to była porażka, ale jak ktos lubi tak na słodko to może byc

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Domowe wędliny

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general