domowy chleb

Szukam sprawdzonego przepis na domowy chleb biały, ciemny, taki,żebym mogła podać niemowlakowi.
Nie mam maszyny do chleba, wiec musi to byc prosty przepis na domowe warunki.

4 odpowiedzi na pytanie: domowy chleb

  1. Muszę pogrzebać w przepisach bo mam sprawdzony nie do maszyny!

    • Mam przepis!
      Zaczyn:
      10 dkg drożdży
      3/4 szklanki mąki wrocławskiej
      1/2 szkl wody
      1 i 1/2 łyżeczki cukru-wymieszać do rozpuszczenia i czekać do wyrośnięcia!

      składniki na chleb:

      1 kg. mąki wrocławskiej
      1 1/2 szklanki otrąb pszennych pasteryzowanych
      3/4 szkl.siemienia lnianego
      10 dkg słonecznika łuskanego
      (odsypać 2 łyżki z paczki)
      2 łyżeczki płaskie soli

      Wszystko razem wymieszać na sucho. Najlepiej drewnianą łyżką!Wlać zaczyn!
      Powoli dodawać 4 szklanki letniej wody ciągle mieszając. Sprawdzona miarka to szklanka dymna duraleksu. Ciasto porządnie wyrobić,drewniana łyżką i zostawić do wyrośnięcia.
      Wysmarować porządnie olejem dwie keksówki.Wyrośnięte ciasto powoli wlać w równej ilości do foremek. Posmarować górę ciasta wodą(pędzelkiem lub łyżką i posypać zostawionym słonecznikiem ewentualnie siemieniem.
      Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni
      Smacznego

      • Chociażby Mamrotki

        Czy ze strony Mamrotki (mam nadzieję, że się nie pogniewa, że ją reklamuję)

        Czy mój

        Czy też kilka innych propozycji

        • dałam przepisy meżowi- a niech popisze się zdolnościami

          Znasz odpowiedź na pytanie: domowy chleb

          Dodaj komentarz

          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo