skladniki na 12-13 buleczek
400 g mąki pszennej 500 lub 650
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
Ponadto na posmarowanie:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości
Po tym czasie ciasto podzielić na 12-13 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie:
60 g miękkiego masła
5 ząbkow czosnku drobniutko posiekane lub przepuszczonego przez praske
2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.
Piec w temperaturze 180?C przez około 15 minut. Podawać ciepłe.
ja zmodyfikowalam nieco przepis bo dalam 100g maki pszennej razowej (zalegala mi) i nie czekalam do wyrosniecia ciasta, ulepilam buleczki wstawilam do piekarnika nagrzanego do 40stop C jak wyrosly przekroilam i nadzialam po czym upieklam – jestem nieraz niecierpliwa
nie mialam pietruszki wiec dalam ciut koperku
9 odpowiedzi na pytanie: drozdzowe buleczki z nadzieniem czosnkowym
Wyglądają fantastycznie
rewelacja!! mnie jeszcze sera dodac, albo mozzarelki troszke
Smakują rewelacyjnie – POLECAM!!!!
zrobie dzisiaj
do jakiejs zupy,pewnie do zwyklej pomidorowki zrobie
wygladaja super, zobacze, czy moja rodzina zje
(ja nie, ja na diecie:()
dziewczyny ciesze sie ze wam sie podobaja i mam nadzieje ze smakuja
O!
ale fajne
przy najbliższej okazji robię
dzięki
zrobiłam dzisiaj, do nadzienia dodałam żółtego sera i zamiast pietruszki (nie miałam) suszony szczypiorek, a w wersji dla córki, która nie lubi czosnku i szczypiorku dałam oliwki i żólty ser – obie wersje pyszne!
zazdraszczam Wam chudzielcom, że możecie się takimi rzeczami objadać 😉
ja do chudzielcow nie naleze hymm mam za to z 5 kg nadwagi ale co tam sa gorsze rzeczy
Znasz odpowiedź na pytanie: drozdzowe buleczki z nadzieniem czosnkowym