Drożdzowe Majowejamy poszukuję

Jak w temacie… No i nie mogę znaleźć. Ktoś pomoże. Wyszukiwarka igra sobie ze mną Zawsze mi się udawało, a teraz kiszka
Chłopcy siedzą w domu – upiekłabym… Znaczy zrobiłoby się

72 odpowiedzi na pytanie: Drożdzowe Majowejamy poszukuję

  1. Uff, dobrze, że sobie spisałam przepis na bloga 😉

    • Zamieszczone przez Asik.
      Uff, dobrze, że sobie spisałam przepis na bloga 😉

      Asiku! Bardzo dziękuję! No to będzie dzisiaj ciasto 😉

      • Majowa zniknęła razem z ciastem

        • Zamieszczone przez Piggy
          Majowa zniknęła razem z ciastem

          No właśnie!
          Nie wiem o co chodzi, ale z doświadczenia wiem, że się w takich sytuacjach o nic nie pyta 😉 Więc nie pytam

          • poczytałam….. wydaje sie być proste…

            i mam kilka pytań

            czy ta miska z tym wszystkim jak tak oczekuje to ma oczekiwac w cieple?
            jaka blacha do tego naj;lepsza – jaki wymiar?
            czy mleko ma byc ciepłe?

            • Zamieszczone przez Nunak
              poczytałam….. wydaje sie być proste…

              i mam kilka pytań

              czy ta miska z tym wszystkim jak tak oczekuje to ma oczekiwac w cieple?
              jaka blacha do tego naj;lepsza – jaki wymiar?
              czy mleko ma byc ciepłe?

              Robię z połowy porcji. Składniki prosto z lodówy. Stawiam gdzie bądź. Blacha – połówka tej dużej 😉 Taka, bardziej kwadratowa 😉
              Obfocić? 😉
              Na górę machnę kruszonkę – ale nie trzeba! 😉

              • Zamieszczone przez Bep
                Robię z połowy porcji. Składniki prosto z lodówy. Stawiam gdzie bądź. Blacha – połówka tej dużej 😉 Taka, bardziej kwadratowa 😉
                Obfocić? 😉
                Na górę machnę kruszonkę – ale nie trzeba! 😉

                obfocić:)

                • Super już go kiedyś szukałam !!Jutro może u nas urośnie:)

                  • Szukałam kiedyś tego przepisu, chciałam zrobić swoje pierwsze drożdżowe

                    Asik- dzięki

                    A czy Majowa nie wstawiała też przepisu na drożdżowe, które nie musi rosnąć? Pamiętacie coś?

                    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                      Zamieszczone przez Piggy
                      Majowa zniknęła razem z ciastem

                      ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                      Zamieszczone przez Milka31
                      Szukałam kiedyś tego przepisu, chciałam zrobić swoje pierwsze drożdżowe

                      Asik- dzięki

                      A czy Majowa nie wstawiała też przepisu na drożdżowe, które nie musi rosnąć? Pamiętacie coś?

                      oczywiscie, było i takie w drozdzówkowym
                      z proszkiem do pieczenia 😉

                      • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                        ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                        oczywiscie, było i takie w drozdzówkowym
                        z proszkiem do pieczenia 😉

                        🙂

                        • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                          ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                          oczywiscie, było i takie w drozdzówkowym
                          z proszkiem do pieczenia 😉

                          a jak mogę znaleźć?

                          • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                            ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                            Uff… To dobrze 😉

                            • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                              Zamieszczone przez Milka31
                              a jak mogę znaleźć?

                              Poszukam w prywatnych zasobach, jak znajde to wrzuce 🙂

                              • o Halinka…..:)

                                • Witamy Haline

                                  Ja to ciasto znam pod hasłem ‘leniwiec drożdżowy’ boskie jest, taki smak placka drożdżowego bardzo mi odpowiada i reszcie domowej ekipy również

                                  Składniki daję z lodówy, albo w temperaturze pokojowej. Mleka nigdy nie podgrzewam bo drożdże za szybko ruszą a potem przystopują i nie wyrośnie – raz przetestowałam i wyszła kicha, choć smaczna kicha
                                  U nas koniecznie musi być z kruszanką.

                                  • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                                    Poszukam w prywatnych zasobach, jak znajde to wrzuce 🙂

                                    dzięki 🙂

                                    dopytam tylko- drożdze zwykłe muszą być, nie suche?

                                    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                                      Zamieszczone przez Milka31
                                      dzięki 🙂

                                      dopytam tylko- drożdze zwykłe muszą być, nie suche?

                                      zwykłe były w tych przepisach

                                      ciasto drozdzowe ktore zawsze ale to zawsze wychodzi, nie wyrastające przed pieczeniam:

                                      1/3 kostki drozdzy(mozna troche wiecej)
                                      4jajka
                                      o,5kg maki
                                      6lyzek cukru
                                      1szklanka cieplego mleka
                                      ponad pol szklanki oleju
                                      1plaska lyzeczka proszku do pieczenia

                                      mleko + drozdze+cukier+ maka aby zagescic(ma wygladac jak gesta smietana) dobrze wszystko merdamy.
                                      w 2misce wbijamy jajka i je roztrzepujemydobrze- dolewamy do wczesniej przygotowanej masy z drozdzami- mieszamy i dodajemy make z proszkiem oraz olej wyrabiamy-
                                      i wykladamy na blache i siup do piekarnika na 20minut w 50stopni- grzanie gora dol. po 20minutach wyciagamyplacek wrzucamy owoce( ze sliwkami lub wisniami jest rewelacyjne- jablka tez sie dobrze spisuja. Najlepsze sa borowki amerykanskie) i posypujemy je kruszonka. ciasto znowu do pieca na 35minut w 150stopni.

                                      i drożdzówa dla leniwych:
                                      Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

                                      Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

                                      10 dkg drożdży
                                      1 szkl. cukru
                                      1 szkl. oleju
                                      4 jaja (mozna ubic białka osobno)
                                      3/4 szkl. mleka
                                      cukier waniliowy
                                      5 szkl. mąki

                                      kruszonka: maslo, mąka, cukier

                                      przygotowanie:
                                      wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
                                      Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

                                      • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                                        zwykłe były w tych przepisach

                                        ciasto drozdzowe ktore zawsze ale to zawsze wychodzi, nie wyrastające przed pieczeniam:

                                        1/3 kostki drozdzy(mozna troche wiecej)
                                        4jajka
                                        o,5kg maki
                                        6lyzek cukru
                                        1szklanka cieplego mleka
                                        ponad pol szklanki oleju
                                        1plaska lyzeczka proszku do pieczenia

                                        mleko + drozdze+cukier+ maka aby zagescic(ma wygladac jak gesta smietana) dobrze wszystko merdamy.
                                        w 2misce wbijamy jajka i je roztrzepujemydobrze- dolewamy do wczesniej przygotowanej masy z drozdzami- mieszamy i dodajemy make z proszkiem oraz olej wyrabiamy-
                                        i wykladamy na blache i siup do piekarnika na 20minut w 50stopni- grzanie gora dol. po 20minutach wyciagamyplacek wrzucamy owoce( ze sliwkami lub wisniami jest rewelacyjne- jablka tez sie dobrze spisuja. Najlepsze sa borowki amerykanskie) i posypujemy je kruszonka. ciasto znowu do pieca na 35minut w 150stopni.

                                        i drożdzówa dla leniwych:
                                        Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

                                        Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

                                        10 dkg drożdży
                                        1 szkl. cukru
                                        1 szkl. oleju
                                        4 jaja (mozna ubic białka osobno)
                                        3/4 szkl. mleka
                                        cukier waniliowy
                                        5 szkl. mąki

                                        kruszonka: maslo, mąka, cukier

                                        przygotowanie:
                                        wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
                                        Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

                                        Dziękować

                                        • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna

                                          i drożdzówa dla leniwych:
                                          Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

                                          Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

                                          10 dkg drożdży
                                          1 szkl. cukru
                                          1 szkl. oleju
                                          4 jaja (mozna ubic białka osobno)
                                          3/4 szkl. mleka
                                          cukier waniliowy
                                          5 szkl. mąki

                                          kruszonka: maslo, mąka, cukier

                                          przygotowanie:
                                          wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
                                          Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

                                          Halinka…
                                          Znowu wyszło świetne. Chłopaki prawie się tłuką o nie. Mimo diety też pochłonęłam
                                          Gniotłam je po godzinie, no może godzinie z hakiem. Wygniotłam przykładnie (dla przyjemności 😉 ) Odczekałam aż wyrośnie. CUDO to mało powiedziane. Wszystko się chowa 😉 No może jeszcze owsianki Grażynki z nim konkurują 😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Drożdzowe Majowejamy poszukuję

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general