Drożdzowe Majowejamy poszukuję

Jak w temacie… No i nie mogę znaleźć. Ktoś pomoże. Wyszukiwarka igra sobie ze mną Zawsze mi się udawało, a teraz kiszka
Chłopcy siedzą w domu – upiekłabym… Znaczy zrobiłoby się

72 odpowiedzi na pytanie: Drożdzowe Majowejamy poszukuję

  1. Uff, dobrze, że sobie spisałam przepis na bloga 😉

    • Zamieszczone przez Asik.
      Uff, dobrze, że sobie spisałam przepis na bloga 😉

      Asiku! Bardzo dziękuję! No to będzie dzisiaj ciasto 😉

      • Majowa zniknęła razem z ciastem

        • Zamieszczone przez Piggy
          Majowa zniknęła razem z ciastem

          No właśnie!
          Nie wiem o co chodzi, ale z doświadczenia wiem, że się w takich sytuacjach o nic nie pyta 😉 Więc nie pytam

          • poczytałam….. wydaje sie być proste…

            i mam kilka pytań

            czy ta miska z tym wszystkim jak tak oczekuje to ma oczekiwac w cieple?
            jaka blacha do tego naj;lepsza – jaki wymiar?
            czy mleko ma byc ciepłe?

            • Zamieszczone przez Nunak
              poczytałam….. wydaje sie być proste…

              i mam kilka pytań

              czy ta miska z tym wszystkim jak tak oczekuje to ma oczekiwac w cieple?
              jaka blacha do tego naj;lepsza – jaki wymiar?
              czy mleko ma byc ciepłe?

              Robię z połowy porcji. Składniki prosto z lodówy. Stawiam gdzie bądź. Blacha – połówka tej dużej 😉 Taka, bardziej kwadratowa 😉
              Obfocić? 😉
              Na górę machnę kruszonkę – ale nie trzeba! 😉

              • Zamieszczone przez Bep
                Robię z połowy porcji. Składniki prosto z lodówy. Stawiam gdzie bądź. Blacha – połówka tej dużej 😉 Taka, bardziej kwadratowa 😉
                Obfocić? 😉
                Na górę machnę kruszonkę – ale nie trzeba! 😉

                obfocić:)

                • Super już go kiedyś szukałam !!Jutro może u nas urośnie:)

                  • Szukałam kiedyś tego przepisu, chciałam zrobić swoje pierwsze drożdżowe

                    Asik- dzięki

                    A czy Majowa nie wstawiała też przepisu na drożdżowe, które nie musi rosnąć? Pamiętacie coś?

                    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                      Zamieszczone przez Piggy
                      Majowa zniknęła razem z ciastem

                      ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                      Zamieszczone przez Milka31
                      Szukałam kiedyś tego przepisu, chciałam zrobić swoje pierwsze drożdżowe

                      Asik- dzięki

                      A czy Majowa nie wstawiała też przepisu na drożdżowe, które nie musi rosnąć? Pamiętacie coś?

                      oczywiscie, było i takie w drozdzówkowym
                      z proszkiem do pieczenia 😉

                      • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                        ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                        oczywiscie, było i takie w drozdzówkowym
                        z proszkiem do pieczenia 😉

                        🙂

                        • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                          ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                          oczywiscie, było i takie w drozdzówkowym
                          z proszkiem do pieczenia 😉

                          a jak mogę znaleźć?

                          • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                            ależ tam, w przyrodzie nic nie ginie 😉

                            Uff… To dobrze 😉

                            • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                              Zamieszczone przez Milka31
                              a jak mogę znaleźć?

                              Poszukam w prywatnych zasobach, jak znajde to wrzuce 🙂

                              • o Halinka…..:)

                                • Witamy Haline

                                  Ja to ciasto znam pod hasłem ‘leniwiec drożdżowy’ boskie jest, taki smak placka drożdżowego bardzo mi odpowiada i reszcie domowej ekipy również

                                  Składniki daję z lodówy, albo w temperaturze pokojowej. Mleka nigdy nie podgrzewam bo drożdże za szybko ruszą a potem przystopują i nie wyrośnie – raz przetestowałam i wyszła kicha, choć smaczna kicha
                                  U nas koniecznie musi być z kruszanką.

                                  • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                                    Poszukam w prywatnych zasobach, jak znajde to wrzuce 🙂

                                    dzięki 🙂

                                    dopytam tylko- drożdze zwykłe muszą być, nie suche?

                                    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                                      Zamieszczone przez Milka31
                                      dzięki 🙂

                                      dopytam tylko- drożdze zwykłe muszą być, nie suche?

                                      zwykłe były w tych przepisach

                                      ciasto drozdzowe ktore zawsze ale to zawsze wychodzi, nie wyrastające przed pieczeniam:

                                      1/3 kostki drozdzy(mozna troche wiecej)
                                      4jajka
                                      o,5kg maki
                                      6lyzek cukru
                                      1szklanka cieplego mleka
                                      ponad pol szklanki oleju
                                      1plaska lyzeczka proszku do pieczenia

                                      mleko + drozdze+cukier+ maka aby zagescic(ma wygladac jak gesta smietana) dobrze wszystko merdamy.
                                      w 2misce wbijamy jajka i je roztrzepujemydobrze- dolewamy do wczesniej przygotowanej masy z drozdzami- mieszamy i dodajemy make z proszkiem oraz olej wyrabiamy-
                                      i wykladamy na blache i siup do piekarnika na 20minut w 50stopni- grzanie gora dol. po 20minutach wyciagamyplacek wrzucamy owoce( ze sliwkami lub wisniami jest rewelacyjne- jablka tez sie dobrze spisuja. Najlepsze sa borowki amerykanskie) i posypujemy je kruszonka. ciasto znowu do pieca na 35minut w 150stopni.

                                      i drożdzówa dla leniwych:
                                      Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

                                      Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

                                      10 dkg drożdży
                                      1 szkl. cukru
                                      1 szkl. oleju
                                      4 jaja (mozna ubic białka osobno)
                                      3/4 szkl. mleka
                                      cukier waniliowy
                                      5 szkl. mąki

                                      kruszonka: maslo, mąka, cukier

                                      przygotowanie:
                                      wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
                                      Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

                                      • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
                                        zwykłe były w tych przepisach

                                        ciasto drozdzowe ktore zawsze ale to zawsze wychodzi, nie wyrastające przed pieczeniam:

                                        1/3 kostki drozdzy(mozna troche wiecej)
                                        4jajka
                                        o,5kg maki
                                        6lyzek cukru
                                        1szklanka cieplego mleka
                                        ponad pol szklanki oleju
                                        1plaska lyzeczka proszku do pieczenia

                                        mleko + drozdze+cukier+ maka aby zagescic(ma wygladac jak gesta smietana) dobrze wszystko merdamy.
                                        w 2misce wbijamy jajka i je roztrzepujemydobrze- dolewamy do wczesniej przygotowanej masy z drozdzami- mieszamy i dodajemy make z proszkiem oraz olej wyrabiamy-
                                        i wykladamy na blache i siup do piekarnika na 20minut w 50stopni- grzanie gora dol. po 20minutach wyciagamyplacek wrzucamy owoce( ze sliwkami lub wisniami jest rewelacyjne- jablka tez sie dobrze spisuja. Najlepsze sa borowki amerykanskie) i posypujemy je kruszonka. ciasto znowu do pieca na 35minut w 150stopni.

                                        i drożdzówa dla leniwych:
                                        Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

                                        Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

                                        10 dkg drożdży
                                        1 szkl. cukru
                                        1 szkl. oleju
                                        4 jaja (mozna ubic białka osobno)
                                        3/4 szkl. mleka
                                        cukier waniliowy
                                        5 szkl. mąki

                                        kruszonka: maslo, mąka, cukier

                                        przygotowanie:
                                        wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
                                        Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

                                        Dziękować

                                        • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna

                                          i drożdzówa dla leniwych:
                                          Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

                                          Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

                                          10 dkg drożdży
                                          1 szkl. cukru
                                          1 szkl. oleju
                                          4 jaja (mozna ubic białka osobno)
                                          3/4 szkl. mleka
                                          cukier waniliowy
                                          5 szkl. mąki

                                          kruszonka: maslo, mąka, cukier

                                          przygotowanie:
                                          wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
                                          Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

                                          Halinka…
                                          Znowu wyszło świetne. Chłopaki prawie się tłuką o nie. Mimo diety też pochłonęłam
                                          Gniotłam je po godzinie, no może godzinie z hakiem. Wygniotłam przykładnie (dla przyjemności 😉 ) Odczekałam aż wyrośnie. CUDO to mało powiedziane. Wszystko się chowa 😉 No może jeszcze owsianki Grażynki z nim konkurują 😉

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Drożdzowe Majowejamy poszukuję

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo