Mam przepis na ciasto drozdzowe, ale wychodzi tego wielka ilosc, a boje sie ze jesli zmniejsze ilosc wszystkich skaldnikow proporcjonalnie to cos nie wyjdzie. Chcialabym zrobic troszke takich rogalikow z dzemem lub serem. Podacie przepis?
Kacperek 12.02.04
Edited by CIKU on 2004/11/18 02:53.
1 odpowiedzi na pytanie: ? drozdzowe rogale z czymstam
Re:? drozdzowe rogale z czymstam
Ja mam taki przepis na rogaliki drożdżowe:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
6 łyżek letniego mleka
3 łyżeczki cukru
2 żółtka
pół kostki masła
szczypta soli
powidła lub marmolada do nadzienia
Pokruszone drożdże posypać cukrem i wymieszać, dodać cieple (nie gorące) mleko, posypać mąką (3 łyżki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok pół godziny).
Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, pozostałą mąkę, roztopione ciepłe (nie gorące)masło i zagnieć bardzo dokładnie ciasto. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować je na cienkie koła. Każde koło przekroić na 8 jednakowych trójkątów i na szerszych końcach układać po trochu powideł albo marmolady i zawijać ciasto w rogaliki. Można je posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem i np cynamonem (będą miały taką fajną skorupkę), albo po upieczeniu posmarować lukrem. Nadzienie też oczywiście można sobie wg gustu udoskonalić, np z budyniem albo serem.
Pieczemy w temp. Ok. 180 st. na złoty kolor.
pozdrawiam 😉
Iwona & dzidzia
Znasz odpowiedź na pytanie: ? drozdzowe rogale z czymstam