Drożdżówka teściowej;)

Składniki:

1 kg. mąki;
pół kostki drożdży;
1 szkl. cukru;
2 op. cukru waniliowego;
5 jajek;
poł szkl. oleju (moze być 2/3)
szklanka, połtorej mleka
łyżka masła
szczypta soli

Wykonanie:

Prawie cały kg mąki, powiedzmy 800 g. przesiewamy do miski, robimy dołek i wlewamy tam szklankę ciepłego mleka. Na to kruszymy drożdże i sypiemy łyzeczkę cukru. Czekamy aż drożdże się rozpuszczą i w tym czasie ubujami mikserem jajka z cukrami i szczyptą soli. Gdy drożdże sa juz rozpuszczone podsypujemy je delikatnie mąka z miski tak, aby miały konsystencję ciasta naleśnikowego i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn nam wyrośnie i zacznie opadać dodajemy ubite jajka i (tak robi teściowa) dużą łyżka cedzakową (jej spodem) zaczynamy ubijać ciasto wsypując resztę mąki. Ale nie ubijamy od góry, tylko od boków miski 😀 (Można ręką, ja spróbuję mikserem ze spralnymi końcówkami). Jeśli ciasto jest za gęste do dodajemy mleko – pół szkl. powinno wystarczyć. Gdy mąka wejdzie ciasto do szklanki z olejem wrzucamy masło i podgrzewamy je do rozpuszczenie w mikrofalówce. Cepłe wlewamy do miski i nadal ubijamy. I tak ok 20 min. Ręka boli jak cholera, radzę zatrudnić mężą 😉
Jak już ciasto ładnie odchodzi od miski zgarnamy go z brzegów miski do środka, posypujemy lekko mąka i wkładamy na trochę do mikrofalówki. na tyle by było ciepłe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośniete ciasto, zaganiatamy lekko i robimy co chcemy. albo wkładamy w blachę i posypujemy kruszonką i do pieca na 180 st., albo robimy nadziewane bułeczki.
Przed wstawieniem do pieca ciasto musi trchę wyrosnąć.
Ostatnio rozwałkowałam troszkę ciasto, wycięłam szklanką koła, ołozyłam na blaszcze i jak wyrosło odcisnęła srodek dnem mniejszej szklanki,. W zagłębienie włozyłam twaróg (zmielony) zmieszany z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliwym. Boki posmarowałam roztrzepanym jajkiem 🙂

Smacznego:)

Znasz odpowiedź na pytanie:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo