Polecam wam coś super, można tą zupkę podac nawet na domowej imprezce, na urodzinach mojego męża wszscy się zajadali.
Skład:
3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu
Kawałek szynki – 15 dag pokrojona w paski
10 dag łagodnego sera topionego
1 /3 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki startego żółtego sera
natka pietruszki
Wykonanie:
Z porów odcinamy zielone części i kropimy na ukośne
plastry o grubości 0,5 cm. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pory i cebule,
doprowadzając do zeszklenia. Warzywa przekładamy do garnka,
zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną szynkę i gotujemy przez
20 minut na średnim ogniu. Kiedy pory są miękkie dodajemy
topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia. Przyprawiamy zupę.
Następnie dodajemy osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami
zupy śmietanę. Doprowadzamy zupę do zagotowania.
Na talerzu zupę posypujemy żółtym serem + grzanki
Marzenka i Marysia ur16.01.2004
1 odpowiedzi na pytanie: Duńska zupa z porów-pycha.
Re: Duńska zupa z porów-pycha.
polecam mniam, mniam, pychotka i co tam jeszcze 🙂
Izka i Zuzanka (12.V.2002)
Znasz odpowiedź na pytanie: Duńska zupa z porów-pycha.