DYNIA na pierwszym planie :)

kupiłam dynię, raptem prawie 14kg :)… pokroiłam, obrałam ( jestem nieżywa)… i co dalej???

… co wy robicie z dyni??? myślę tu bardziej o zamknięciu jej do słoiczków… tylko z czym???

Pozdrówki 🙂

21 odpowiedzi na pytanie: DYNIA na pierwszym planie :)

  1. Zamieszczone przez SuperBasiek
    kupiłam dynię, raptem prawie 14kg :)… pokroiłam, obrałam ( jestem nieżywa)… i co dalej???

    … co wy robicie z dyni??? myślę tu bardziej o zamknięciu jej do słoiczków… tylko z czym???

    Pozdrówki 🙂

    ja uwielbiam krem z dyni i placek dyniowy 🙂

    • Zamieszczone przez Ronda
      ja uwielbiam krem z dyni i placek dyniowy 🙂

      no to poproszę o sprawdzone przepisy 🙂

      Pozdrówki 🙂

      • A proszę bardzo

          • Jadłam pyszną zupę dyniową…pikantną z prazonymi pestkami dyni… Niestety sama nie umiem takiej zrobić 🙁

            • Zamieszczone przez SuperBasiek
              no to poproszę o sprawdzone przepisy 🙂

              Pozdrówki 🙂

              jesli chodzi o krem z dyni to po prostu kroje dynie na kawałki (jak leci – wieksze, mniejsze), rzucam to na rozgrzane masło w garnku z grubszym dnem, do tego dodaje np. pokrojona na kawały gruszkę (albo i 2) lub zamiast gruszki ziemniaki, po krótkim uprazeniu na masełku zalewam woda (tak z centymetr nad dynie), wrzucam kostke rosołowa i gotuje ok. 20 min. Blenduje, dodaje smietany gestej, gałki muszkatałowej, soli, pieprzu, zawsze troche curry i szczypte chili (lubie jak troche jest pikantna) 🙂 to w zasadzie cała filozofia zupy krem 🙂 do zupy mozna wsypac (bezposrednio na talerzu) np. groszek ptysiowy lub cornflakes’y albo zrobic grzanki 🙂

              jesli chodzi o placek dyniowy, który lubie to musze wyszperac przepis 🙂

              • fajne przepisy na dynię są na blogu the food haven (wypróbowałam prawie wszystkie, polecam bardzo, a najbardziej pan di zucca i sernik dyniowy, rewelacja!) i w jesiennym numerze Sielskiego życia. Na stronie Marthy Stewart przepyszna świąteczna tarta z musem dyniowym (zostałam zmuszna przez siostrę do złożenia obietnicy, że będę ją co roku na Boże Narodzenie robić).
                Obecnie zbieram się, za jakis czas, do zrobienia francuskiej tarty dyniowej z książki “Jamie Oliver does Spain, Italy….”, jakiś łatwy przepis, jak będę mieć chwilę to przetłumaczę i wrzucę.

                wiele amerykańskich przepisów wykorzystuje dynię w ciastach, najczęściej niedostępny u nas mus dyniowy. Ja go robię sama i mrożę: dynię przepolowić, wybrać nasiona, postawić w piekarniku na blaszce (jesli jest ogromna to trzeba przekroić na ćwiartki i na raty robić) i piec, aż na środku zrobi sie jeziorko a cała dynia nieco oklapnie 🙂 ostudzić, wybrać miąższ łyżką, odsączyć na sitku, popakowac do torebek i zamrozić.

                • jeszcze mi się przypomniało, kiedyś pisałam o tym, ale dawno.
                  z takiej pieczonej dyni wychodzą rewelacyjne kluseczki! dodatek do mięsa albo na słodko, robi się jak kopytka, tyle, że z dyni. Śliczne pomarańczowe są, moje dzieci lubią.
                  Pamietam, że na blogu the food haven też chyba jest przepis na kluski dyniowe z masłem szałwiowym (rewelacyjne połączenie!) ale ja zawsze na oko robię

                  • dynia pokrojona w kostki
                    wrzuc na lekko natarta oliwa blaszke
                    wrzuc troche masla w malych kawaleczkach
                    przypraw sola / brazowym cukrem (niewiele), sproszkowanym imbirem, galka muszkatolowa i spora iloscia cynamonu
                    mozna dorzucic do teo kawalki cebuli i zielonego selera
                    zapiecz w piekarniku bez foli (dynia zmieknie, nadmiar cieczy wyparuje

                    dobre do mies z pieca zamiast jesiennej salatki:)

                    edytuje, bo dojrzalam we wpisie maduxi: doprawi wszystko swieza szalwia: jeny!!!! ale dobre

                    • Zamieszczone przez kantalupa
                      dynia pokrojona w kostki
                      wrzuc na lekko natarta oliwa blaszke
                      wrzuc troche masla w malych kawaleczkach
                      przypraw sola / brazowym cukrem (niewiele), sproszkowanym imbirem, galka muszkatolowa i spora iloscia cynamonu
                      mozna dorzucic do teo kawalki cebuli i zielonego selera
                      zapiecz w piekarniku bez foli (dynia zmieknie, nadmiar cieczy wyparuje

                      dobre do mies z pieca zamiast jesiennej salatki:)

                      edytuje, bo dojrzalam we wpisie maduxi: doprawi wszystko swieza szalwia: jeny!!!! ale dobre

                      moja wersja była uboższa muszę sprawdzić twój przepis

                      • Zamieszczone przez kantalupa
                        dynia pokrojona w kostki
                        wrzuc na lekko natarta oliwa blaszke
                        wrzuc troche masla w malych kawaleczkach
                        przypraw sola / brazowym cukrem (niewiele), sproszkowanym imbirem, galka muszkatolowa i spora iloscia cynamonu
                        mozna dorzucic do teo kawalki cebuli i zielonego selera
                        zapiecz w piekarniku bez foli (dynia zmieknie, nadmiar cieczy wyparuje

                        dobre do mies z pieca zamiast jesiennej salatki:)

                        edytuje, bo dojrzalam we wpisie maduxi: doprawi wszystko swieza szalwia: jeny!!!! ale dobre

                        z takimi kawalkami jadlam swietna salatke.

                        szpinak, te kosteczki wlasnie + kozi ser + suszone borowki.

                        • pół dyni wylądowało w słoikach jako dżem dyniowy z galaretką pomarańczową ( mam nadzieję, że zimą będzie tak samo pyszny jak dziś, czyt.: nie zepsuje się), dziś będę robić wieczorem ciasto dyniowe i dżem dyniowy z kardamonem…. jak mi ktoś sprezentuje jakąś dynię to mam w planie dżem dyniowy z egzotyczną nutą :)…

                          Pozdrówki 🙂

                          • wrzuciłam w tarty przepis na dyniową, polecam

                            • Mam 22 kg skurczybyka do zaopiekowania i zero koncepcji na środek
                              Skóra cierpnie na myśl o zjedzeniu dyni, nawet nie wiem czy chce mi sie bawic w tarty, placuszki bo marne szanse na to, że sie ktoś tego u mnie czepi
                              I już jestem mokra jak pomyślę o jutrzejszym patroszeniu

                              • Moja babcia robi dynię a la ananas w słoiczkach. No mówię Wam cud i miód w gębie 😉 Jakby mi ktoś nie powiedział, że to dynia w życiu bym nie powiedziała.

                                Przepisu babcinowego nie mam, ale ostatnio natknęłam się na przepis w necie na taka dynię. Jedynym problemem jest dostanie olejku (aromatu jak do ciasta)ananasowego, ale jest do zdobycia tylko trzeba się nachodzić.

                                • Zamieszczone przez ciapa
                                  Mam 22 kg skurczybyka do zaopiekowania i zero koncepcji na środek
                                  Skóra cierpnie na myśl o zjedzeniu dyni, nawet nie wiem czy chce mi sie bawic w tarty, placuszki bo marne szanse na to, że sie ktoś tego u mnie czepi
                                  I już jestem mokra jak pomyślę o jutrzejszym patroszeniu

                                  wypatrosz, pokrój w kwadraciki a właściwie w sześciany i zamróź w woreczkach. Potem sie zastanowisz co z nią dalej.

                                  • o jeny…. a ja wczoraj wypatroszyłam dynię, z połowy głowy powstał lampion helołinowy a z tego co zostało zrobiłam dżem…z sokiem z cytryny i cynamonem…. Nawet dobre to to wyszło 🙂 nie wpakowałam jednak do słoiczków tylko mam w lodówce,może w niedziele zrobię ciasto jak na jabłecznik i zamiast musu jabłkowego użyje dyniowego….
                                    to był mój debiut dyniowy….

                                    • ja do takiej kombinacji dowaliłam jeszcze kardamon… moje dziecki zajadają się dżemem z dyni 🙂

                                      Pozdrówki 🙂

                                      • dynię bez skóry pokroić na duże kawały, wrzucić do naczynia żaroodpornego, ale ma leżeć luźno, dodać kilka ząbków czosnku, nieobranych, kilka małych cebul- obranych o porojonych w ćwiartki, najlepiej filetowych, sól, pieprz, tymianek, sporo oliwy, dokładnie wymieszać. Piec dość długo, aż końcówki dyni sie skarmelizują. Genialny dodatek do każdego mięsa. Świetnie komponuje się także z sosem w typie tzatziki.

                                        • chciałam tylko zameldowac że ciasto jabłecznikowe plus mus z dyni = suuuuper smak…. wrąbaliśmy przez weekend cała blachę a młody to tylko pyta kiedy znów zrobię jego ulubiony jabłecznik… nie powiedziałam mu na wszelki wypadek że to nie jabłecznik tylko “dyniownik “,niech chłopak żyje w przeświadczeniu,że jedyne ciasto jakie je to właśnie jabłecznik 🙂

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: DYNIA na pierwszym planie :)

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo