Dziewczyny Pomocy :)

Kochane potrzebuję super przepisów na sałatki takie waszym zdaniem extra mam imprezkę no i fajnie by było tego troszkę podać bo akurat będe mieć gości uwielbiających sałatki
Pozdrawiam i dziekuję


9 odpowiedzi na pytanie: Dziewczyny Pomocy :)

  1. Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

    I jeszcze jedna na słodko:
    puszka kukurydzy
    paczka rodzynków (namoczyć)
    ok. 30 dag szynki drobiowej w kostkę
    5 jaj ugotowanych na twardo w kostkę
    wszystko wymiziać z majonezem i do lodówki.
    Można wzbogacić ananasami z puszki i selerem konserwowym.

    Może coś się przyda. Któraś z powyższych sałatek jest u nas stałym elementem menu dla gości:))

    Iwona i Nina (13.01.05)

    • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

      to ja cos przypomne z tunczyka
      [Zobacz stronę]

      Dana&Gabi 23.09.03

      • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

        To ja Ci dam dwa przepisy, nasze ulubione
        Brokułowa
        1 brokuł
        4 gotowane jajka
        3 średnie pomidory
        kukurydza
        majonez (nie jest wymagany )
        Brokuła ugotować (tak około 10 min), ale uważaj żeby sie nie rozgotował. Musi byc twardawy.
        Jajka pokroić w ćwiartki i tak samo pomidory, dodac brokuła, kukurydzę i majonez. Doprawić wedle uznania.
        Świetna do mięs (zwłaszcza grilowanych). Pycha

        Ryżowa
        2 torebki ryżu
        papryka konserwowa – 1 słoik
        kiełbaska
        kukurydza
        majonez
        5 jajek gotowanych
        Wszystko drobno posiekać, dodac do ryżu + majonez, doprawić i…smacznego

        Aga z Szymkiem (24.03.1999) i Julcią (12.06.2004) !

        • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

          dzis troche porzadkowalam przepisy, ktorych troche mam na dysku wiec wklejam kilka, ktore rzucily mi sie w oczy. jak nie tym razem to moze wykorzystac kiedy indziej

          SAŁATKA EKSTRAWAGANCKA
          -główka sałaty lodowej,
          – słoiczek kaparów,
          – 30 dkg piersi z kurczaka lub indyka (mała pierś lub połówka trochę większej),
          – parmezan,
          – bazylia,
          – oregano,
          – ząbek czosnku lub czosnek granulowany,
          – 3 łyżki majonezu (najlepiej winiary light),
          – 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.

          Jak przyrządzić?
          Sałatę lodową postrzępić na kawałki wymieszać z sosem (majonez, śmietana, czosnek,sól), w zależności od ilości gości rozłożyc na oddzielne tależyki (przepis na 4 duże porcje jeżeli sałatka jest jedyną potrawą na małym spotkanku lub dla 8, jeżeli to tylko przystawka), każdą porcję posypujemy grilowanym kurczakiem, kaparami i parmezanem.

          Jak podawać?
          Podawać z świeżą bagietką i masłem lub grzankami zapiekanymi z masełkiem czosnkowym…koniecznie białe lub różowe wino

          Sałatka arabska z kurczakiem
          Przygotowanie: 25 minut (+chłodzenie).
          Składniki: 2 czubate łyżki gotowanego ryżu – 50 g gotowanego kurczaka – łyżka groszku z puszki – łyżeczka rodzynek – 8 migdałów – pół pomarańczy – pół łyżeczki oliwy z oliwek – posiekany koperek – łyżeczka soku cytrynowego – sól, cukier, pieprz. Wartość kaloryczna: 300 kcal.

          Wykonanie:
          1. Migdały upraż na suchej patelni i grubo posiekaj.
          2. Rodzynki namocz w gorącej wodzie i, po kilkunastu minutach, dokładnie odcedź.
          3. Pomarańczę podziel na cząstki, zdejmij z nich błonki i każdą cząstkę pokrój na plasterki. Do soku, który wypłynął w czasie krojenia, dodaj oliwę, sok cytrynowy, sól, cukier i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
          4. Do miski wrzuć ryż, groszek, rodzynki, migdały, plasterki pomarańczy oraz pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Dodaj koperek, zalej sosem i dokładnie

          SAŁATKA RYŻOWA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
          1 torebka ryżu,
          – duża nóżka wędzonego kurczaka,
          – 1 puszka kukurydzy,
          – 1 czerwona papryka (surowa),
          – 0,30 kg pieczarek,
          – majonez,
          – sól,
          – pieprz (do smaku).

          Jak przyrządzić?
          Ryż ugotować w osolonej wodzie.
          Pieczarki umyć,pokroić na plasterki. Zagotować je w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
          Kukurydzę odsączyć.
          Paprykę pokroić na drobną kostkę.
          Mięso z kurczaka oddzielić od kości, następnie pokroić w kostkę.
          Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinkę.

          sałata cezara.
          amerykański klasyk, choć legendarna receptura pochodzi
          chyba z meksyku:-)
          liście sałaty rzymskiej, jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ósemki, starty
          parmezan (albo podróba), grzanki malutkie chrupkie z bułki, może być do tego
          też pieczony w ziołach (i folii) łosoś.
          a sos do polania z oliwy, cytryny, czosnku, soli, pieprzu, można też dać
          worchestera.

          Salatka kalafiorowa
          kalafior starty na tarce o grubych oczkach, do tego pokruszona feta, wszystko
          zalane sosem majonezowo-jogurtowym ze spora iloscia czosnku (4 -5 zabkow)

          Salatka kalafiorowa 2
          Blanszuję kalafior w rozyczkach przez 5 minut. Odcedzam i mieszam z ugotowanymi
          na twardzo zoltkami jaj. Oczywiscie zachowuje przewage kalafiora. Troszkę
          miaszu pomidora (bez pestek) tez dodaję, ale naprawę niewiele, tak dla
          kontrastu kolorystycznego. Mieszam jogurt naturalny z majonezem, odrobina
          musztardy, sól, pieprz. Sklejam tym sałatkę. Dekoruję pietruszkš lub koperkiem
          i czastkami pomidora.

          ZIELONA SAŁATA Z GRZANKAMI
          Główka zielonej sałaty, 1 duża bułka na grzanki, 10 dkg wędzonego boczku, sos :
          1 łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz,
          cukier

          Opłukaną i osączoną sałatę poszarpać na spore kawałki. Z bułki okroić skórkę, a
          z białego miąższu zrobić niewielkie grzanki. Boczek pokroić na maleńką kostkę,
          podsmażyć na chrupiąco. Z soku cytrynowego, oliwy, roztartego ząbka czosnku,
          soli, pieprzu i cukru zrobić sos (najlepiej wszystkie składniki wymieszać w
          zakręcanym słoiczku jak w shakerze). Sałatę ułożyć w salaterce, polać sosem,
          posypać grzankami i boczkiem tuż przed podaniem. Podawać z bagietką.

          do boczku wrzuca sie posiekany
          czosnek i rumieni sie razem na patelni. po czym trzeba to to wszystko gorace
          wrzucic do wczesniej przygotowanej salaty, a patelnie zdeglasowac octem
          malinowym i powstalym sosikiem zalac salate, nie zapomniec o drobnych grznakach

          Sałatka z pomidorow w occie balsamicznym
          Mini mozzarelle, feta, pomidory swieże i pomidory suszone. BAzylia
          Ocet balsamiczny

          Sałatka szopska
          5 pomidorów, 2 różnokolorowe papryki, 1 czuszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g sera feta lub solan, 2 ogórki kiszone (najlepsze są małosolne), 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, sól
          Pomidory kroimy w cząstki, paprykę w plastry, czuszkę w plasterki, cebulę, ogórki i ser w kostkę. Przygotowujemy sos: czosnek siekamy, ucieramy z solą, dodajemy ocet winny i dolewając olej dalej dokładnie ucieramy, aby składniki dobrze się połączyły. Pokrojone warzywa lekko solimy i delikatnie mieszamy. Przed podaniem polewamy sosem i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

          INSALATA CAPRESE –salatka z mozarelli
          250 g mozzarelli
          2 pomidory
          bazylia
          2 łyżki oliwy
          pieprz
          sól
          Pomidory sparzyć, obrać. Pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć, pokroić w plastry. Razem z pomidorami ułożyć na półmisku. Z oliwy, soli i pieprzu przygotować sos. Polać nim pomidory i mozzarellę. Udekorować bazylią.
          Rada Fabia: Aby wzbogacić smak sałatki, do sosu dodaję parę kropli octu balsamicznego

          CHORJATIKI
          oliwki czarne i zielone drylowane,
          – główka małej kapusty białej (opcjonalnie),
          – feta grecka (obowiazkowo),
          – 2 duże pomidory,
          – 1 ogórek zielony,
          – 1 papryka żółta i 1 cebula (opcjonalnie),
          – oliwa extra vergine,
          – sól,
          – czosnek,
          – pieprz czarny,
          – sok z cytryny bądź aceto balsamico.

          Jak przyrządzić?
          Kroimy składniki po uprzednim umyciu. Ogórek nie jest obierany tylko wyszorowany i pokrojony w plastry, podobnie pomidory. Reszta warzyw posiekana bardzo drobno w słupki. Oliwki zostawiamy w całości.

          Fetę kroimy w sześciany.
          Zlewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dokwaszamy cytryną lub octem

          SAŁATKA Z SEREM ROQUEFORT
          główka sałaty (najlepiej mieszane sałaty, szczególnie dobrze jest dodać rukolę),
          – 100-150 g sera roquefort lub innego pleśniowego (np. danish blue),
          – 1 twarda gruszka,
          – garść łuskanych orzechów włoskich,
          – oliwa lub vinegret wg własnego przepisu,
          – cytryna.

          Jak przyrządzić?
          Sałatę szarpiemy na kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w kostkę i komponujemy z sałatą. Na to kruszymy ser i kropimy sokiem z cytryny, polewamy oliwą lub vinegretem. Posupujemy pokrojonymi podpieczonymi orzechami (jak ostygną!) i świeżo mielonym pieprzem.

          Jak podawać?
          Do tego świeża bagietka i białe wino.

          SAŁATKA Z WĘDZONYM SEREM I KABANOSAMI

          kapusta pekińska (duża albo dwie małe),
          – 5 kabanosów (wszystko jedno jakie najlepiej wieprzowe),
          – 50-60 dkg żółtego sera wędzonego,
          – majonez,
          – keczup,
          – pieprz,
          – sól (nie koniecznie zależy od upodobań).

          Jak przyrządzić?
          Kapuste umyć i pojedyńczo z każdego liścia wykroić głąba, następnie pokroić (jak kto lubi byle nie za drobno) posolić i odstawić do zmięknienia. Kapuste odcisnąć i dodać pokrojony w kostke ser żółty wędzony i kabanas pokrojony w plasterki do tego majonez i uwaga keczup, ale tylko na smaczek (tak na oko ze dwie łyżki stołowe). Na koniec pieprz. Wszystko wymieszać i spróbować (wszystkie składniki są solone dlatego proponuje solić na końcu ). Życzę smacznego!

          Turecka sałatka z kurczaka z sosem orzechowym
          1. Oliwa z papryka-W malym garnuszku podgrzac 4 lyzki dobrej oliwy z oliwek z
          4 lyzeczkami slodkiej sproszkowanej papryki. Jak bedzie gorace/nie wolno
          zagotowac!/, wymieszac i odstawic na bok.
          2. Kurczak-W garnku ugotowac delikatny bulion z 4 piersi kurczaka, cebuli,
          marchewki, selera naciowego, zabka czosnku, liscia laurowego, kilku galazek
          zielonej pietruszki i kilku calych ziarenek pieprzu,oraz soli. Gotowac ok. 20
          minut, po czym wyciagnac piersi, schlodzic i porwac palcami na kawalki. Wsadzic
          kawalki do duzej miski. Czesc bulionu przyda nam sie do sosu.
          3. Sos- Na duzej patelni zezlocic 1/2 posiekanej cebuli razem z 2-3 posiekanymi
          zabkami czosnku i 2 lyzkami sproszkowanej slodkiej papryki, ok. 5 minut. Nie
          wolno przypalic! Odstawic do wystudzenia.
          W miedzyczasie namoczyc w kilku lyzkach bulionu 2 kromki dobrego, bialego
          chleba, bez skorek.
          Na suchej patelni lekko podsmazyc 2 szklanki orzechow wloskich, ostudzic.
          Zmielic orzechy w robocie kuchennym, dodac do nich podsmazona cebule z
          czonkiem, namoczony chleb i ok. 1 szklanki bulionu. Ma miec konsysytencje dosc
          gestego sosu, jesli za geste dodawac po 1 lyzce bulionu az do uzyskania
          odpowiedniej konsystencji. doprawic do smaku sola i swiezo zmielonym pieprzem.
          4. Wykonczenie-2/3 sosu orzechowego wymieszac z kawalkami kurczaka.
          Reszte artystycznie rozlac po dnie polmiska na ktorym bedzie serwowany, wylozyc
          na niego kurczaka i wszystko delikatnie polac kilkoma lyzkami oliwy z papryka
          ktora zrobilismuy na samym poczatku/nie mieszac, brac nasiaknieta oliwe z
          papryka z wierzchu, nie papryke ze spodu garnuszka!/. Mozna posypac cayenne

          mam nadzieje, ze ktoras bedzie smakowac

          PS. mam fajny patent na dobra cebulke, ktora mozna dodac rowniez do salatek. Jest to przepis pochodzacy od Bogusia Lindy
          ktory byl podawany na jakiejs stronce. On w taki sposob robil sobie cebulke do pity, ja ja dodaje do salatek i na kanapki.
          przepis:
          cebulke cieniutko kroimy na poltalarki i wrzucamy do sliczka, troche solimy i wyciskamy tyle soku z cytryny, zeby przykryl cebulke
          po kilku godzinach jest przydatna do spozycia. ja przewaznie trzymam ja w sloki cala noc.
          PS2. daj znac czy ktoras wyprobowalas, bo ja nawet nie wyprobowalam1/3:) ale z dobrego zrodla wiem ze sa bardzo dobre:)

          pozdrawiam i zycze smacznego

          Dana&Gabi 23.09.03

          • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

            Ryzową juz robiłam ale na brokułową się skusze dziekuję 🙂

            • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

              No teraz to juz mam przepisów na wszystkie okazje napewno coś sprobuję zrobić jesli nie teraz to przy najblizszej okazji 🙂 dziekuję

              • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

                Cześć,

                Zaintrygowała mnie Sałatka arabska z kurczakiem i mam pytanko: czy ten gotowany kurczak to ma być pierś kurczaka ugotowana przeze mnie? Czy może źle myślę.

                Marta i Korneliusz 7.10.2004

                • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

                  ugotowana piers kurczaka
                  przez ciebie albo twojego meza

                  pozdrawiam

                  Dana&Gabi 23.09.03

                  • Re: Dziewczyny Pomocy 🙂

                    Dzięki

                    Marta i Korneliusz 7.10.2004

                    Znasz odpowiedź na pytanie: Dziewczyny Pomocy :)

                    Dodaj komentarz

                    Angina u dwulatka

                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                    Czytaj dalej →

                    Mozarella w ciąży

                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                    Czytaj dalej →

                    Ile kosztuje żłobek?

                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                    Czytaj dalej →

                    Dziewczyny po cc – dreny

                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                    Czytaj dalej →

                    Meskie imie miedzynarodowe.

                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                    Czytaj dalej →

                    Wielotorbielowatość nerek

                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                    Czytaj dalej →

                    Ruchome kolano

                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                    Czytaj dalej →
                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo
                    Enable registration in settings - general