EGIPCJANKA
Blaty (składniki na jeden blat, a potrzeba 3 szt więc wszystko potroić.)
5 białek
15 dag. cukru
20 dag. pokrojonych drobno lub zmielonych orzechów ziemnych (włoskich, laskowych)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec spód. Czyli ubijamy białka, następnie dodajemy cukier i resztę składników. Do pieca na ok. 30 min. 180 st. C
Krem I
2 szkl. mleka
6 łyżek cukru
15 szt, żółtek
1 duży cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Z mleka, cukru, żółtek i mąki gotujemy budyń, następnie wkręcamy go do masła.
Można dodać odrobinę rumu do kremu.
Krem II
2 małe śmietanki kremówki (ok. 400ml-500ml)
2 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
100 gr orzechów drobno pokrojonych ziemnych (włoskie, laskowe)
Śmietanę ubijamy ze śmietanfixem i dodajemy cukier i orzechy.
Przełożenie: blat+ krem I +krem II +blat+ krem I +krem II+ blat+ krem I +krem II
Ciasto baaaardzo wysokie i można je upiec w kształcie torcika.
16 odpowiedzi na pytanie: EGIPCJANKA
O matko, Viccy
I jeszcze takie zbliżenie dałaś :Nie nie:, ślina mi pociekła na kolana
Mam parę pytań, z jakiej formy to robisz, tzn. jakiej wielkości, bo straszne ilości wszystkiego tam idą
Kilo masła i 15 żółtek na krem ?
nie kilo tylko KOSTKA masła, eeeee napisałam “k.” w skórcie, ale już poprawiam.
A formę mam małą silikonową 28 cm x 22 cm.
Ciasto wyszło mi o wysokości 8 cm.
Większa forma to nieco niższe ciasto, co nie oznacza że niskie, więc spoko.
Dopiszę jeszcze że 15 żółtek, bo tyle zostało po upieczeniu tych 3 blatów (spodów), a oszczędnie możesz zrobisz tylko 2 “piętra” to wyjdzie 10 jaj (smaku to nie zmieni, tylko “okazałość”)
Orzeszki ziemne zwykłe nie solone w dużych paczkach (miałam takie kilogramowe) są dość tanie, choć nie pamiętam ceny, ale z pewnością tańsze niż włoskie (piekę dużo ciast z włoskimi i już mi się ich smaczek nieco znudził) i laskowe.
Mniam, mniam!! I tu zapodajesz takie pysznosci, i jeszcze zdjecia, a ja w klubie grubasa…
Zobaczyłam i zostałam skuszona…. właśnie przygotowujemy z małżem to ciacho… blaty gotowe, masa budyniowa również, więc już coraz bliżej końca!! 🙂
Już wiem co na święta upiekę:) Szukałam jakiegoś ciekawego, nowego przepisu, bo lubię rodzinkę zaskakiwać i własnie znalazłammam tylko nadzieję, że wyjdzie:)
Wyszło super!!
Całe szczęście zrobiliśmy w prostokątnej formie, bo nasza tortownica byłaby za mała. Sporo tego ciasta faktycznie wychodzi. Ale pychoty nigdy za mało!! 😀
wygląda przecudnie… i jak tu być na diecie, no jak?!
dzięki viccy za nowy przepis.Już sobie wydrukowałąm:-)Zrobię na święta.U mnie czasami zostają białaka bo Marysia lubi kogel mogel,a masę zrobię zwykłą budyniową.Orzechów mam pod dostatkiem,więc przepis jak zanlazł :-)dzięki:-)
smaczne…spody rewelka ale masa dla mnie musi byc z rumem 🙂
ja jestem zwolenniczką rumu
(wódki i spir. NIE) we wszelakich ciastach ale nie chciałam agitować alko. bo wiem że w mniejszości jestem
Ja też lubię w takich ciastach rum… ale teraz nie pozwalam sobie na takie rarytasy. 🙂
Spody własnie upiekłam i…mam problem!
Co zrobić żółtkami, czy dodac do budyniu, czy ucierać z masłem????
proszę o szybką odpowiedz- bo święta będą bez ciasta:)
wrzucić do gotującego sie budyniu razem z mąką.
upsss… chyba nie dopisałam tego.
ale za to mam nadzieję, że SZYBKO ODPOWIEDZIAŁAM.
tak myślalam, ale wolałam sie upewnić
Dzięki:)
Mam pecha to tego ciasta:( Najpierw mi się piana do białek nie ubiła, wiec spody wyszły jakies dziwne- do tego ciemne, może przez zmielone orzechy. Potem w budyniu zrobiły mi się grudki…Ale jakos wszystko posklejałam do kupy i cos stworzyłam. Wyszła mi jakaś całkiem inna odmiana tej egipcjanki, jak zrobie zdjęcia to wrzucę.
Całe szczęście ze w smaku bardzo dobre- choc mąż uważa ze mało słodkie. Dla mnie w sam raz:)
Dzięki za przepis, bo jest fajny, ciasto pewnie też, tylko ja cos “zmasciłam” za pierwszym razem
przykro mi bardzo, że coś nie wyszło, a wydaje mi się że jest to dość proste do zrobienia.
Dobrze, że da sie jeszcze zjeść, bo szkoda wyrzucać. 🙂
A to ważne żeby białka się dobrze ubiły, może wpadło ci do nich odrobina żółtka i dlatego tak?, hmmm….. A spody po upieczeniu będą średnio ciemne właśnie przez te orzechy.
Może podrzucę ci swoje ciacho, bo też będę robić, spody mam już upieczone, jeszcze tylko kremy. i jakiś świąteczny dekor. 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: EGIPCJANKA