EGIPCJANKA

EGIPCJANKA

Blaty (składniki na jeden blat, a potrzeba 3 szt więc wszystko potroić.)
5 białek
15 dag. cukru
20 dag. pokrojonych drobno lub zmielonych orzechów ziemnych (włoskich, laskowych)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników upiec spód. Czyli ubijamy białka, następnie dodajemy cukier i resztę składników. Do pieca na ok. 30 min. 180 st. C

Krem I
2 szkl. mleka
6 łyżek cukru
15 szt, żółtek
1 duży cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Z mleka, cukru, żółtek i mąki gotujemy budyń, następnie wkręcamy go do masła.
Można dodać odrobinę rumu do kremu.

Krem II
2 małe śmietanki kremówki (ok. 400ml-500ml)
2 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
100 gr orzechów drobno pokrojonych ziemnych (włoskie, laskowe)
Śmietanę ubijamy ze śmietanfixem i dodajemy cukier i orzechy.

Przełożenie: blat+ krem I +krem II +blat+ krem I +krem II+ blat+ krem I +krem II

Ciasto baaaardzo wysokie i można je upiec w kształcie torcika.


16 odpowiedzi na pytanie: EGIPCJANKA

  1. O matko, Viccy
    I jeszcze takie zbliżenie dałaś :Nie nie:, ślina mi pociekła na kolana

    Mam parę pytań, z jakiej formy to robisz, tzn. jakiej wielkości, bo straszne ilości wszystkiego tam idą
    Kilo masła i 15 żółtek na krem ?

    • Zamieszczone przez beamama
      O matko, Viccy
      I jeszcze takie zbliżenie dałaś :Nie nie:, ślina mi pociekła na kolana

      Mam parę pytań, z jakiej formy to robisz, tzn. jakiej wielkości, bo straszne ilości wszystkiego tam idą
      Kilo masła i 15 żółtek na krem ?

      nie kilo tylko KOSTKA masła, eeeee napisałam “k.” w skórcie, ale już poprawiam.

      A formę mam małą silikonową 28 cm x 22 cm.
      Ciasto wyszło mi o wysokości 8 cm.
      Większa forma to nieco niższe ciasto, co nie oznacza że niskie, więc spoko.

      Dopiszę jeszcze że 15 żółtek, bo tyle zostało po upieczeniu tych 3 blatów (spodów), a oszczędnie możesz zrobisz tylko 2 “piętra” to wyjdzie 10 jaj (smaku to nie zmieni, tylko “okazałość”)
      Orzeszki ziemne zwykłe nie solone w dużych paczkach (miałam takie kilogramowe) są dość tanie, choć nie pamiętam ceny, ale z pewnością tańsze niż włoskie (piekę dużo ciast z włoskimi i już mi się ich smaczek nieco znudził) i laskowe.

      • Mniam, mniam!! I tu zapodajesz takie pysznosci, i jeszcze zdjecia, a ja w klubie grubasa…

        • Zobaczyłam i zostałam skuszona…. właśnie przygotowujemy z małżem to ciacho… blaty gotowe, masa budyniowa również, więc już coraz bliżej końca!! 🙂

          • Już wiem co na święta upiekę:) Szukałam jakiegoś ciekawego, nowego przepisu, bo lubię rodzinkę zaskakiwać i własnie znalazłammam tylko nadzieję, że wyjdzie:)

            • Wyszło super!!
              Całe szczęście zrobiliśmy w prostokątnej formie, bo nasza tortownica byłaby za mała. Sporo tego ciasta faktycznie wychodzi. Ale pychoty nigdy za mało!! 😀

              • wygląda przecudnie… i jak tu być na diecie, no jak?!

                • dzięki viccy za nowy przepis.Już sobie wydrukowałąm:-)Zrobię na święta.U mnie czasami zostają białaka bo Marysia lubi kogel mogel,a masę zrobię zwykłą budyniową.Orzechów mam pod dostatkiem,więc przepis jak zanlazł :-)dzięki:-)

                  • smaczne…spody rewelka ale masa dla mnie musi byc z rumem 🙂

                    • Zamieszczone przez agazyla
                      smaczne…spody rewelka ale masa dla mnie musi byc z rumem 🙂

                      ja jestem zwolenniczką rumu
                      (wódki i spir. NIE) we wszelakich ciastach ale nie chciałam agitować alko. bo wiem że w mniejszości jestem

                      • Ja też lubię w takich ciastach rum… ale teraz nie pozwalam sobie na takie rarytasy. 🙂

                        • Spody własnie upiekłam i…mam problem!
                          Co zrobić żółtkami, czy dodac do budyniu, czy ucierać z masłem????
                          proszę o szybką odpowiedz- bo święta będą bez ciasta:)

                          • Zamieszczone przez missi_g
                            Spody własnie upiekłam i…mam problem!
                            Co zrobić żółtkami, czy dodac do budyniu, czy ucierać z masłem????
                            proszę o szybką odpowiedz- bo święta będą bez ciasta:)

                            wrzucić do gotującego sie budyniu razem z mąką.

                            upsss… chyba nie dopisałam tego.
                            ale za to mam nadzieję, że SZYBKO ODPOWIEDZIAŁAM.

                            • Zamieszczone przez viccy
                              wrzucić do gotującego sie budyniu razem z mąką.

                              upsss… chyba nie dopisałam tego.
                              ale za to mam nadzieję, że SZYBKO ODPOWIEDZIAŁAM.

                              tak myślalam, ale wolałam sie upewnić
                              Dzięki:)

                              • Mam pecha to tego ciasta:( Najpierw mi się piana do białek nie ubiła, wiec spody wyszły jakies dziwne- do tego ciemne, może przez zmielone orzechy. Potem w budyniu zrobiły mi się grudki…Ale jakos wszystko posklejałam do kupy i cos stworzyłam. Wyszła mi jakaś całkiem inna odmiana tej egipcjanki, jak zrobie zdjęcia to wrzucę.
                                Całe szczęście ze w smaku bardzo dobre- choc mąż uważa ze mało słodkie. Dla mnie w sam raz:)
                                Dzięki za przepis, bo jest fajny, ciasto pewnie też, tylko ja cos “zmasciłam” za pierwszym razem

                                • Zamieszczone przez missi_g
                                  Mam pecha to tego ciasta:( Najpierw mi się piana do białek nie ubiła, wiec spody wyszły jakies dziwne- do tego ciemne, może przez zmielone orzechy. Potem w budyniu zrobiły mi się grudki…Ale jakos wszystko posklejałam do kupy i cos stworzyłam. Wyszła mi jakaś całkiem inna odmiana tej egipcjanki, jak zrobie zdjęcia to wrzucę.
                                  Całe szczęście ze w smaku bardzo dobre- choc mąż uważa ze mało słodkie. Dla mnie w sam raz:)
                                  Dzięki za przepis, bo jest fajny, ciasto pewnie też, tylko ja cos “zmasciłam” za pierwszym razem

                                  przykro mi bardzo, że coś nie wyszło, a wydaje mi się że jest to dość proste do zrobienia.
                                  Dobrze, że da sie jeszcze zjeść, bo szkoda wyrzucać. 🙂
                                  A to ważne żeby białka się dobrze ubiły, może wpadło ci do nich odrobina żółtka i dlatego tak?, hmmm….. A spody po upieczeniu będą średnio ciemne właśnie przez te orzechy.
                                  Może podrzucę ci swoje ciacho, bo też będę robić, spody mam już upieczone, jeszcze tylko kremy. i jakiś świąteczny dekor. 🙂

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: EGIPCJANKA

                                  Dodaj komentarz

                                  Angina u dwulatka

                                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                  Czytaj dalej →

                                  Mozarella w ciąży

                                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                  Czytaj dalej →

                                  Ile kosztuje żłobek?

                                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                  Czytaj dalej →

                                  Dziewczyny po cc – dreny

                                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                  Czytaj dalej →

                                  Meskie imie miedzynarodowe.

                                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                  Czytaj dalej →

                                  Wielotorbielowatość nerek

                                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                  Czytaj dalej →

                                  Ruchome kolano

                                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                  Czytaj dalej →
                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo
                                  Enable registration in settings - general