Ja znam inna wersje ciasta z kwaśnymi jabłkami i również jest przepyszne. Polecam.
CIASTO
* 5 jaj
* 30 dkg mąki
* 1 szkl cukru pudru
2/5 łyżki kakao
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg kwaśnych jabłek
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku i po troche mąki z proszkiem. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowana blachę do drugiej połowy ciasta dodać kakao i 2 łyżki śmietany, wymieszać i wyłożyć na pierwsza połowę. Wcisnąć do ciasta jabłka pokrojone w ćwiartki – dośc gęsto, piec w lekko podgrzanym piekarniku przez ok 45 min.
KREM
* 1/2 litra mleka
* 5 łyżek cukru
* cukier waniliowy
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę rozmieszać w jednej szklance mleka, pozostałe składniki zagotować i połaczyc z mąką. Gotować ok 5 min ciągle mieszając. Do ostudzonej masy wetrzeć 25 dkg masła. Masę wyłozyć na ostudzony placek.
POLEWA
* 10 dkg masła
* 10 dkg cukru
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki mleka
Wszystko razem podgrzać.
Ciasto na wierzchu polewamy polewa w zygzaki i schładzamy co najminiej 2 godziny.
Ania z Damiankiem (13.01.2003) i Kamilką (16.04.2004).
Znasz odpowiedź na pytanie: