Fasole mocze przez noc, rano wstawiam na gaz i gotuje ( w tej samej wodzie ) z sola i pieprzem. na patelni smaze pokrojony w kostke boczek ( na sychej zeby tluszcz sie wytopil) i kielbase. Jak sie podsmaza dodaje pokrojona w paseczki cebule i nadal smaze, az bedzie miekka. Zawartosc patelni dodaje do fasolki zeby sie to razem pogotowalo. Dodaje koncentrat pomidorowy do smaku oraz majeranek. Na koniec zageszczam maka rozrobiona z woda.
I wsio
Smacznego:)
6 odpowiedzi na pytanie: Fasolka po bretońsku
to ja robię tak:
moczę fasolę całą noc; rano w tej samej wodzie gotuje z: jakąs kościa z mięskiem, z boczkiem, z 2 marchewkami, 2 ziemniakami i cebulką… (najpierw obgotowuję samo mięso z fasolką i czekam aż przestanie się piana robić… wtedy warzywa i odrobinę wegety dodaję); jak warzywa będą miękkie odławiam razem z boczkiem i mięskiem; czekam aż fasolka będzie miękka; w tym czasie kiełbaskę w plasterki i smażę i do fasolki; obsmażam też ten obgotowany boczek (odcinam ten wierzch z tłuszczykiem; kroję w kostkę) i do fasolki; jak fasoka jest miękka odławiam ze 2-3 porządne garści; skubię mięsko z kości, kroję i do fasolki… wcześniej odłowione warzywa z odłowioną fasolką miksuję na papkę… rozrabiam z “wodą” z fasolki i siup do fasolki… ta “papka” genialnie zagęszcza bez mąki; na koniec koncentrat pomidorowy, przyprawy do smaku – majeranek koniecznie i wsio… jest BAAAARDZO sycąca
SMACZNEGO
kiara, taką fasolkę jak Twoja robi się w moim domku rodzinnym, też pyszności…
🙂
Przepis wkleilam dla bruni zeby nie szukala na pogaduchach, byc moze skorzysta z Twojej “bogatszej” wersji:)
Z miesem nie robie, bo nie lubie;)
oj to przepraszam za wtrącanie się… myślałam, że to taki “zwyczajny” kucharski wątek, coby swoje pomysły na dane danie dać…
Wtracaj wtracaj!!!!
Moze twoja fasolka bardziej przypadnie do gustu brunce i nie tylko Jej:)
robie podobnie..tylko fasole gotuje z boczkiem..moni bardziej udoskonalona;)
lubie tez dodac przyprawy do fasoli i cos pikantnego
i zamiast kielbasy wole kabanosy
Ja robię podobnie, lubimy z dużą ilością boczku.
Niedawno odkryłam, że fasolkę z puszki w sosie pomidorowym można wykorzystać do fasolki po bretońsku.
Znasz odpowiedź na pytanie: Fasolka po bretońsku