Faworki…

Witam, ja znów z prośbą: czy któraś z Was Szanowne Koleżanki zna łatwy przepis na faworki??

76 odpowiedzi na pytanie: Faworki…

beamama Dodane ponad rok temu,

Też prosiłam….w daniach karnawałowych
Z tego przepisu co mam, to wychodzą takie gumowe

magda Dodane ponad rok temu,

🙂 Na neice jest dużo przepisów ale jakoś nie mam zaufania:)
No może ktoś jeszcze napisze..:D

szaldi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez magdaimateusz:Witam, ja znów z prośbą: czy któraś z Was Szanowne Koleżanki zna łatwy przepis na faworki??

3 szkl. mąki
4 czubate łyżki margaryny
szczypta soli
4 żółtka
ok. 1 szklanki śmietany słodkiej 18%
łyżka octu (dzięki niemu mniej piją tłuszcz)

Przepis sprawdzony przez moję babcię, mamę i mnie 😉
Chruściki wychodzą chrupiące.

magda Dodane ponad rok temu,

Super:) Dziękuje bardzo, może jeszcze dziś je upieke:)

sole Dodane ponad rok temu,

Dodam ze we wloszech dodaja lyzeczke mocnego koniaku lub moszczu winnego, wtedy maja niesamowity smak. Polecam dodac maly kieliszek koniaku zamiast octu, ma takie same wlasciwosci co do tluszczu jak ocet a zostawi alkohol po sobie super zapach i smak koniaku.

gosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Dodam ze we wloszech dodaja lyzeczke mocnego koniaku lub moszczu winnego, wtedy maja niesamowity smak. Polecam dodac maly kieliszek koniaku zamiast octu, ma takie same wlasciwosci co do tluszczu jak ocet a zostawi alkohol po sobie super zapach i smak koniaku.

Moja mama dodaje spirytus. Zawsze jej wychodzą chrupiące i smaczne.

szkocik Dodane ponad rok temu,

To przepis od mojej Ś. P. Babci Marysi. Wszyscy się nimi zachwycają, tylko trzeba cieniutko wałkować ciasto:
2,5 szkl.mąki
6 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
łyżka spirytusu(ewentualnie octu, gdyby ktoś nie miał spirytusu)
Zagnieść ciasto, wałkować cienkie plastry, kroić i smażyć.
Pycha, polecam gorąco.
Ja potem jeszcze odsączam tłuszcz, kładąc je od razu po wyjęciu z tłuszczu, na ręczniczki papierowe.
Smacznego.
Kurczę, sama chęci nabrałam.

kiara Dodane ponad rok temu,

gdzies mialam bardzo podobny przepis – faworki wychodzily przepyszne:)

Dodane ponad rok temu,

a nikt nie tłucze ciasta?

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:przepis babci podobny do mojego. Faktycznie wychodzą idealne, pod warunkiem, że cieniutko rozwałkowane 🙂

2 szkl. mąki
8 łyżek śmietany — kwaśna
2 łyżki octu (spirytusu, ew. koniaku)
1 szczypta soli
6 szt. żółtka

wyrobic na gładkie ciasto, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem z wanilią

Strasznie dużo śmietany na pewno 8 łyżek?

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:a nikt nie tłucze ciasta?

No leje się ciasto, leje
Można się wyżyć

kiara Dodane ponad rok temu,

Znalazlam przepis na faworki, ktore zrobilam w zeszlym roku i wyszly smaczne:)
2 szkl maki
3 zoltka +cale jajko
4-5 lyzek smietany
2 lyzki octu

Wyrobic ciasto, zawinac w scierke i wstawic na 30 min. do lodowki.
Po usmazeniu posypac cukrem pudrem

bociek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:
Wyrobic ciasto, zawinac w scierke i wstawic na 30 min. do lodowki.
Po usmazeniu posypac cukrem pudrem

A właśnie, oświećcie mnie laika – w czym smażyć faworki? Chodzi mi o tłuszcz a nie o naczynie ;). Olej? Smalec?

hakami Dodane ponad rok temu,

Robilam dzisiaj faworki i jak zwykle wyszły pychotka. To sprawdzony sposób z dziada pradziada….

Ponieważ jesteśmy łakomczuchami, to robimy z kg mąki. Urobi się człowiek, ale później jest niezła wyżerka

1kg mąki (ja używam pszenną szymanowską)
10 żółtek
700gr śmietany (30%)
łyżka octu

Zagniatamy ciasto na gładką jednolitą masę. Robię z tego taki wałek i tłukę wałkiem aby ciasto nabrało powietrza (są bardziej kruche). Ciasto tnę na kawałki i wkładam do woreczków i na pół godz do zamrażalnika. Pózniej wyjmuję po jednym kawałku, walkuję je bardzo cienko i kroję radełkiem (takie falowane kółeczko na trzonku, ktore powoduje że faworki są falowane). Do głębokiej patelni wlewam ze 2 litry oleju kujawskiego i rozgrzewam tłuszcz na maxa. Oczywiście faworki są już przygotowane (najlepiej jak się robi we dwie osoby, mi moj mąż asystuje bo biorę go szntażem, jak nie pomoże to niech sobie kupi w cukierni) Smaże na złocisty kolor z obydwu stron (przekładam widelcem) i odkładam na tacę wyłożoną ręcznikami kuchennymi papierowymi, żeby nadmiar tłuszczu spłynął. Jak faworki ostygną, to każdego z osobna obtaczam w cukrze pudrze przesianym przez sitko z odrobiną cukru waniliowego.

Dom śmierdzi tłuszczem przestrasznie, ale coooo tam

I ważne, że faworki wychodzą zawsze kruchutkie a nie takie kluchy, bleee

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bociek:A właśnie, oświećcie mnie laika – w czym smażyć faworki? Chodzi mi o tłuszcz a nie o naczynie ;). Olej? Smalec?

Ja na oleju smaze:)

hakami Dodane ponad rok temu,

A z białek, które zostają rozbię bezy, które właśnie są w piekarniku

Dodane ponad rok temu,

ale bym zjadła….
chyba zrobię niebawem – a bez tego radełka da sie?

ciapa Dodane ponad rok temu,

Proszę o usunięcie tego posta bo ślinotoku dostaje 😀
A one takie tłuste i tuczace….

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez vieshack:ale bym zjadła….
chyba zrobię niebawem – a bez tego radełka da sie?

da sie – nozem mozesz wykroic:)
podzielam slinotok:D

hakami Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez vieshack:ale bym zjadła….
chyba zrobię niebawem – a bez tego radełka da sie?

Pewnie, że się da, ale nie są tak ładne.

Znasz odpowiedź na pytanie: Faworki…

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
Blog Roku - prosimy o wsparcie :-)
Można już głosować na blog [URL="https://www.zuzienka.pl/"][B][COLOR="Red"]Świat Zu[/COLOR][/B][/URL] ! Głosowanie w tym etapie Konkursu polega na wysłaniu SMS na numer [COLOR="Red"][B]7144.[/B][/COLOR] W treści SMS konieczne jest podanie numeru bloga [COLOR="Red"][B]A00374[/B][/COLOR] W treści
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Pomoc w angielskim
Dziewczyny mam problem - otoz musze napisac CV po angielski a ze moj angielski jest taki przecietny raczej to nie moge sobie poradzic z paroma słowkami. Chodzi mi o przetlumaczenie
Czytaj dalej